Contactează-ne

Actualitate

Comunitatea evreiască din Neamţ, expoziţie sub Cetate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost expuse fotografii, documente, obiecte personale şi de cult din colecţiile comunităţilor evreieşti din Piatra Neamţ, Tîrgu Neamţ şi Roman, plus unele de la muzee ■ expoziţia poate fi vizitată pînă pe 15 septembrie ■

Locuitorii din zona Tîrgu Neamţ sînt invitaţi să viziteze expoziţia Comunitatea Evreiască din judeţul Neamţ, care va fi găzduită de Muzeul de Istorie şi Etnografie pînă pe 15 septembrie.

Cei interesaţi vor putea vedea fotografii, documente, obiecte personale şi de cult din colecţiile comunităţilor evreieşti din Piatra Neamţ, Tîrgu Neamţ şi Roman şi a muzeelor de istorie din Tîrgu Neamţ şi Roman. Vernisajul expoziţiei organizate de Complexul Muzeal Naţional Neamţ a avut loc pe 22 iulie, în curtea instituţiei, unde au luat cuvîntul Emil Nicolae Nadler, preşedintele Comunităţii Evreilor din Piatra Neamţ şi vicepreşedintele Marcel Grimberg, Iancu Wexler, preşedinte al Comunităţii Evreilor din Roman, inspectorul şcolar Elena Preda şi muzeograful Dumitru Ionuţ Stigleţ, de la Muzeul de Istorie şi Etnografie Tîrgu Neamţ.

Participanţii au aflat detalii despre etapele realizării expoziţiei itinerante şi informaţii privind istoria evreilor din judeţul Neamţ, apoi au urmărit un minirecital la chitară şi vioară susţinut de Inge Olaru, elevă a Liceului de Artă Victor Brauner Piatra Neamţ.

„Evreii au constituit mai mult de o treime din populaţia judeţului Neamţ pînă la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Comunitatea a lăsat în urma sa monumente arhitectonice, un bogat fond documentar, precum şi obiecte personale de o mare valoare istorică.

Evreii din judeţul Neamţ s-au afirmat într-o paletă vastă de domenii de activitate – scriitori, avocaţi, cercetători, artişti, pictori, profesori, comercianţi etc. Din galeria personalităţilor de seamă, care se bucură şi în prezent de cea mai înaltă recunoaştere a geniului, îi amintim pe Moshe Idel (n.1947, Târgu Neamţ), profesor de gîndire iudaică, filosof şi cercetător al Cabalei în cadrul Universităţii Ebraice din Ierusalim.

În vederea ilustrării şi punerii în valoare a moştenirii istorice a Comunităţii Evreieşti din zona Neamţului, Muzeul de Istorie şi Etnografie din Târgu Neamţ, sub egida Complexului Muzeal Naţional Neamţ, a realizat expoziţia intitulată Comunitatea Evreiască din judeţul Neamţ.

Expoziţia prezintă publicului mărturii (cărţi de rugăciune bilingve, îmbrăcăminte şi obiecte cu caracter religios, imagini şi documente inedite), care vizează aspecte din istoria comunităţii“, au menţionat organizatorii.

Actualitate

ATENȚIE: Restricționări ale circulaţiei rutiere în municipiul Piatra-Neamț în perioada următoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În urma solicitării făcute de SC Drupo Neamț SA pentru a putea desfăşura lucrări pentru dezafectarea rețelei electrice aeriene fir contact troleibuze, se va restricționa circulaţia vehiculelor în perioada 23.10.2020 – 18.12.2020 , în intervalul orar 18:00 – 06:00, alternativ pe tronsoane, pe următoarele străzi: Bd. G-ral. N. Dăscălescu, Bd.Traian, Str. Orhei, Str. Mihai Viteazu, Str.Dărmănești, Str.1 Decembrie 1918, Bd. Decebal, Piața M. Kogălniceanu, Bd. Republicii Str. Petru Movilă, Str. Bistriței, Bd. 9 Mai și Piața Gării.

Asigurarea semnalizării rutiere se va face de SC Drupo Neamț SA, iar urmărirea restricționării circulaţiei se face de Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Piatra-Neamţ şi Poliţia Locală.

Citește știrea

Actualitate

Spitalul de la Leţcani, o “ruină” de peste 13 milioane de euro?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Altă ştire tristă: “Zeci de persoane confirmate cu virusul SARS- COV-2 și internate în spitalul mobil de la Lețcani îndură frigul în interiorul containerelor medicale. În cursul zilei de 20 octombrie 2020, în containere s-a înregistrat o temperatură de numai 13 grade Celsius și bolnavii au tremurat de frig. Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a achiziționat un spital din bani publici cu mari probleme: stațiile de oxigen nu funcționează, instalațiile de climatizare scot un zgomot asurzitor, iar echipamentele par a fi la mâna a doua”. Sursa: www.bzi.ro

Aşadar, după amânări şi amânări, după festivisme greţoase şi mincinoase făcute doar pentru voturi, după cheltuirea a 3,3 milioane de euro din banii nemţenilor, cu ce ne-am ales: cu un spital cu multe probleme, în care amărâţii internaţi cu COVID-19 tremură de frig la orice pană de curent.

Cât despre Secţia ATI, aia extrem de importantă, acolo unde s-ar fi putut salva vieţi ale pacienţilor cu forme grave, lucrurile stau aşa din informaţiile apărute în spaţiul public: ni s-au promis şi am plătit pentru peste 100 de paturi, DSP a avizat 48 de paturi, dar s-a ajuns la doar 24 de paturi pentru că nu funcţionează staţiile de oxigen.

De ce nu funcţionează? Pentru că nu s-a ocupat nimeni de întreţinerea lor în stare de funcţionare. Normal, toţi erau ocupaţi să taie panglici, să se pozeze din toate poziţiile şi să se milogească după voturi.

Penibil? Nu. Normal. De ce normal? Pentru că asta merităm. Lipsa noastră de reacţie ce ne caracterizează încă din anii de dinainte de pandemie, lipsa de coloană vertebrală şi lipsa curajului de a lua atitudine, faptul că am ridicat pupatul în fund al şefilor politici la rang de artă naţională ne-au dat şi ne dau clasa politică pe care o merităm: una plină de lepre şi de ciumaţi, de toate culorile, care ne cheltuie banul public pe spitale în care nu merg staţiile de oxigen, instalaţia de climatizare te asurzeşte când merge şi te transformă în stană de piatră când nu merge. Asta am votat, asta avem şi acum putem muri mulţumiţi că e doar din vina noastră.

Ştiţi ce e şi mai ironic? Că tot din banii noştri şi-au plătit politicienii pozele făcute triumfalist în faţa unui spital care a costat milioane de euro, dar se dovedeşte a fi, iată, o ruină. Am plătit tot, de la cap la coadă, şi apoi i-am şi votat.

Pe final, întreb şi eu public pe “ai mei” politicieni din Neamţ: în “frigiderul” de la Leţcani, la ora aceasta, e vreun nemţean internat? Că 3,3 milioane de euro au dat nemţenii.

Citește știrea

Actualitate

COVID -19: Piatra Neamţ a trecut de pragul de 3 la mie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Bicaz rata de incidenţă este de 3,6, la Girov de 3,7 ■ Taşca şi Tarcău, localităţile carantinate, au o rată de 3,24, respectiv 8,10 ■

Piatra Neamţ a trecut de rata de incidenţă de 3 cazuri de îmbolnăviri de COVID 19 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, fiind raportată joi, 22 octombrie o rată de 3,14, cu 436 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile, dintre care 80 în spitale şi 356 cazuri comunitare. În localităţile carantinate din Neamţ, Taşca şi Tarcău, rata de incidenţă este de 8,10, respectiv 3,24. Alte localităţi cu rată peste 3 sunt Bicaz, cu 3,6 şi Girov, cu 3,7. Conform reglementărilor în vigoare, în maxim 48 de ore de la raportarea depăşirii indicilor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni şi va decide ce noi măsuri trebuie aplicate.

Citește știrea

Trending