Contactează-ne

Actualitate

Competiţie inedită în Cheile Bicazului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ direcţiile pentru sport şi tineret Neamţ şi Harghita şi-au dat mîna pentru organizarea Crosului Centenarul Unirii, invitaţi fiind pasionaţii de mişcare din ambele judeţe ■ concursul va avea loc duminică, 21 octombrie, cu starturi din Bicaz-Chei şi Gheorgheni, iar sosirea va fi în Lacu Roşu ■ toţi concurenţii vor primi medalii aniversare, evenimentul fiind sub egida „100 de ani de România“ ■

Pasionaţii de mişcare sînt invitaţi în acest week-end să participe la un eveniment care va implica sute de concurenţi din două judeţe, într-o competiţie aniversară sub egida „100 de ani de România“. Direcţia pentru Sport şi Tineret Neamţ, în parteneriat cu instituţia similară din Harghita vor organiza duminică, 21 octombrie, Crosul Centenarul Unirii, eveniment fiinanţat de cele două Consilii Judeţene. „Crosul se adresează tuturor cetăţenilor români sau străini care au împlinit minim de 16 ani şi care aleg a sărbători prin mişcare acest eveniment. Ineditul manifestării este că vor fi două starturi, unul din Neamţ şi unul din Harghita, urmînd ca sosirea să fie comună, la Lacu Roşu“, au anunţat organizatorii din Neamţ, aceştia detaliind condiţiile de concurs într-o conferinţă de presă. „Este o acţiune inedită, care sperăm să atragă cît mai mulţi participanţi atît din Moldova, cît şi din Ardeal. Cei din Neamţ vor pleca din zona fabricii de apă de la Bicaz Chei, iar cei din Harghita din Gheorgheni, ei avînd traseul ceva mai lung, pentru că vin mult în coborîre. Sosirea se va face în parcarea hotelului Lacu Roşu unde vrem să simbolizăm prin mişcare şi sport unirea făcută în urmă cu 100 de ani. Înscrierile se vor face la start în ziua concursului, între ora 8.30 şi 9.30. Preconizăm să avem o participare masivă la cele 6 categorii atît la feminin, cît şi la feminin. Fiecare participant şi fiecare voluntar vor primi cîte un tricou şi o medalie centenară. Avem pregătite 400 de tricouri şi medalii şi ne-am bucura să avem atîţia participanţi“, a precizat Gheorghe Paisa, directorul DJST Neamţ. Acesta a precizat că proiectul este iniţiat şi finanţat de Consiliul Judeţean Neamţ, cu suma de 74.000 de lei. Revenind la concurs, trebuie menţionat că ora de start va fi 10.00 pentru ambele judeţe, iar la înscrierea concurenţilor toţi cei interesaţi trebuie să aibă la ei buletin de identitate sau paşaport pentru cetăţenii străini sau alte cazuri. Nu se percep taxe de participare, dar la locul de înscriere concurenţii vor trebui să completeze fişa de înscriere şi declaraţia de participare pe propria răspundere, formulare ce se pot descărca şi de pe site-ul www.djstneamt.ro.

Se încearcă filmarea cu o dronă

Linia de start pentru Neamţ va fi din strada Carieră, Bicaz-Chei, în apropiere de Cheile Şugăului (punct de reper – Fabrica de îmbuteliat apă Izvorul Muntelui). Concurenţii vor urma traseul DN12C, alergarea făcîndu-se numai pe partea dreaptă a sensului de mers. Circulaţia rutieră nu se va opri, echipele de securitate şi Poliţia Rutieră asigurînd buna desfăşurare a competiţiei. „O să încercăm să folosim şi o dronă pentru transmitere live de imagini, dacă vom obţine şi autorizaţia în timp util. Termenul limită de alergare este de 90 de minute pentru a avea un spectacol de finish comun. Vor fi alături de noi ISU, Jandarmeria, Poliţia şi Ambulanţa. Am invitat toate primăriile şi autorităţile din Neamţ pentru a fi alături de noi“, a mai menţionat directorul Paisa. Linia de sosire comună ambelor judeţe va fi parcarea Hotelului Lacu Roşu, iar festivitatea de premiere comună va avea loc în intervalul orar 11.30 – 12.00. Concurenţii care vor pleca din Neamţ vor avea de parcurs un traseu ce măsoară 8,5 km, preponderent în urcare, punctele de control şi rehidratare fiind stabilite la kml 4 şi la km 6. Echipamentul de participare cuprinde obligatoriu încălţăminte cu profil sportiv (pantof alergare şosea/ alergare montană), număr de concurs care se poartă vizibil pe toată durata cursei. Recomandate sînt haină şi pantaloni de ploaie, tricou cu mînecă lungă, plus bentiţă, căciulă, şapcă, borsetă sau rucsac (pentru hidratare), deoarece concurenţii trebuie să ia în calcul posibilitatea de vreme extremă (frig, ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în ziua concursului. „Concurenţii, arbitrii, voluntarii participanţi la cros, să se echipeze specific activităţii lor, pentru că temperatura în zona de concurs, la ora startului e estimata între 1 şi 3 grade Celsius. Azi dimineaţă (miercuri, 17 octombrie, n.red.) în Cheile Bicazului erau 2 grade Celsius şi în Lacul Roşu 1 grad“, au avertizat organiazatorii. La start se va face o verificare a echipamentului, iar concurenţii care nu îndeplinesc condiţiile minime de participare vor fi excluşi. Fiecare participant va primi un număr de concurs, care va diferenţia prin culoare, categoria de vîrstă: 16-19 ani (număr de concurs albastru); 20-29 ani (galben); 30-39 ani (roşu); 40-49 ani (verde); 50-59 ani (negru); + 60 ANI (violet). Premiile în bani sau obiecte se vor acorda pentru primii 3 clasaţi pe fiecare categorie de vîrstă (masculin şi feminin). Locul I se va premia cu 350 lei, locul II cu 250 lei, locul III cu 150 lei. Locul I (M+F) Open se va premia cu 500 de lei fiecare. Mai multe detalii organizatorice pot fi oferite de directorul de concurs, Daniel Nicolae Ene (tel. 0723511333).

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Dascălimea intră şi ea în emoţiile examenelor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ aproximativ 500 de cadre didactice sînt aşteptate să se înscrie la Definitivat şi Titularizare

Dascălii vor intra de joi, 9 iulie şi ei în febra examenelor care este obligatoriu a se desfăşura în aceleaşi condiţii de respectare a unor reguli sanitare severe.

Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a făcut cîteva precizări referitoare la etapa de pregătire a acestor concursuri, pe care le vor susţine circa 500 cadre didactice din Neamţ.

„Ministerul Educaţiei a publicat în Monitorul Oficial ordinul prin care se modifică calendarul privind mişcarea personalului şi ne referim aici la :concursul de ocupare a posturilor şi catedrelor vacante şi la examenul de Definitivat. Începînd de pe 9 iulie şi pînă pe 16 au loc înscrierile.

Noi am postat pe site-ul inspectoratului modelele de cerere şi fişă de înscriere şi toţi paşii ce trebuie parcurşi pînă în ziua examenului, care va avea loc pe 22 iulie, precum şi a celui de ocupare a posturilor şi catedrelor vacante, care va avea loc pe 29 iulie.

Aceste examene vor avea loc în patru centre din Piatra Neamţ, aceleaşi ca în anii anteriori. Deja am parcurs paşii legaţi de completarea comisiei de organizare a concursului de Titularizare şi au fost completate şi comisiile din cele patru centre. Lucrările cadrelor didactice se vor transporta la comisiile de evaluare din alte judeţe, prin poşta specială. Spun asta pentru că era o sarcină dificilă aceea de asigurare a securităţii transportului“, a precizat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

Acesta a spus că Serviciul de Resurse Umane al instituţiei pe care o conduce stă la dispoziţia tuturor candidaţilor pentru a le oferi informaţiile necesare susţinerii în bune condiţii a examenelor.

În 22 iulie va avea loc examenul de Defintivat la care vor participa peste 100 cadre didactice, iar în 29 iulie se va desfăşura examenul de Titularizare în învăţămînt la care sînt aşteptaţi în jur de 400 dascăli de diverse specialităţi.

Directorii şcolilor din cele patru centre de examen au sarcina de a realiza o igienizare corespunzătoare a spaţiilor de examen, prin care să se evite riscurile infectării cu virusul SARS Cov2.

Citește știrea

Actualitate

Reconversie şi măsuri de sprijinire a patronilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din această lună se anunţă noi cursuri de pregătire profesională ■ simultan se reia pregătirea şi în cazul stagiilor unde cursurile au fost întrerupte din cauza crizei sanitare ■ se poate solicita subvenţia de 41,5% pentru fiecare loc de muncă, ce a fost păstrat ■

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ anunţă că în luna lui Cuptor încep mai multe cursuri de reconversie profesională, iar persoanele care doresc o nouă calificare pot veni să-şi depună actele de înscriere.

În zona Piatra Neamţ sînt programate a avea loc patru stagii ca lucrător în comerţ, competenţe informatice, bucătar şi frizer – coafor, manichiurist – pedichiurist. Simultan, la Roman vor fi numai trei cursuri de calificare, avîndu-se în vedere ocupaţiile de lucrător în comerţ, contabil şi inspector resurse umane.

În zona Tîrgu Neamţ sînt programate tot trei stagii pentru cei care vor să să devină contabili, ospătar (chelner) vînzător în unităţi de alimentaţie şi lucrător în structuri pentru construcţii.

„De asemenea, programele de formare profesională care au fost suspendate pe durata stării de urgenţă şi a stării de alertă se vor relua cu respectarea tuturor condiţiilor impuse de situaţia actuală“, a anunţat directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, Rodica Titela Popescu.

Este vorba de două cursuri în ocupaţiile de patiser şi contabil, în zona Piatra Neamţ şi alte două în zona Roman, pentru ocupaţiile de frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist şi agent de pază. Trebuie spus că cei care au statut de şomer şi participă la astfel de cursuri beneficiază de gratuitate şi nu trebuie să plătească pregătirea, iar în plus li se decontează transportul de acasă pînă la locul unde are loc şcolarizarea, Piatra Neamţ, Roman sau Tîrgu Neamţ. Urmare a relaxării măsurilor pandemice au fost reluate o serie de activităţi care să sprijine relansarea economică.

La o recentă videoconferinţă cu şefii agenţiilor locale, au fost transmise o serie de noutăţi legate de domeniul muncii. „Există o serie de noutăţi legate de măsurile de sprijinire atît a angajatorilor, cît şi a celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Angajatorii sînt stimulaţi să recheme în activitate angajaţii trimişi în şomaj tehnic. Începînd din 2 iulie, a fost încărcată pe noua platformă on-line formularistica nouă.

Angajatorii trebuie să intre pe platforma electronică a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, pentru a completa cererea, declaraţia şi tabelul cu persoanele care vor beneficia de şomaj tehnic. E vorba în primul rînd de domenii în care activitatea rămas restricţionată, ca în cazul restaurantelor.

O măsură activă este cea referitoare la industria ospitalităţii. Angajatorii care vor să recheme personalul pentru activitatea de pe terase au posibilitatea să solicite sprijin de la AJOFM şi să acceseze ambele măsuri de sprijin.

Aceştia pot păstra şomajul tehnic pentru o parte din personalul care lucrează în interior şi pot chema la lucru altă parte a personalului, care lucrează pe terase, pentru care pot solicita subvenţia de 41,5% pentru fiecare loc de muncă, ce a fost păstrat.

În momentul de faţă nu avem la Neamţ platforma ubgradată (actualizată – n.r.) pentru a prelua acest formular, dar se va rezolva şi această problemă. O altă noutate importantă şi aşteptată de foarte multe persoane este aceea a locurilor de muncă în străinătate. Reîncep înscrierile pe platforma Eures. Deja sînt ţări în Uniunea Europeană, care îşi exprimă dorinţa de a angaja forţă de muncă din România. Consilierii Eures vor cumula oferta de locuri de muncă din străinătate şi o vor publica“, a mai precizat Titela Popescu, director AJOFM Neamţ.

Mai la începutul anului, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ anunţase că bugetul alocat pentru anul 2020 permite înscrierea persoanelor care doresc să obţină o calificare la mai multe cursuri care vor avea loc în judeţ. Ulterior criza sanitară a dat peste cap toate aceste planuri. La Piatra Neamţ urma să se organizeze pregărire în şase ocupaţii: competenţe informatice, lucrător în comerţ, bucătar, patiser, contabil şi frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist.

La Roman doritorii ar fi avut şapte cursuri pentru lucrător în comerţ, frizer-coafor- manichiurist-pedichiurist, contabil, operator introducere, validare şi prelucrare date, inspector resurse umane, inspector SSM şi agent de securitate. La Tîrgu Neamţ se anunţase că se pot obţine competenţe de contabil, ospătar (chelner) vînzător în unităţi de alimentaţie şi lucrător în structuri pentru construcţii. În cazul în care rămîn locuri libere, se pot înscrie şi persoane care au un loc de muncă, dar care doresc o altă calificare, însă trebuie achitate cheltuielile formării.

Pentru participare, solicitantul trebuie să depună un dosar care să cuprindă o recomandare de la Centrul de consiliere în carieră al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, copii după cartea de identitate sau buletinul de identitate, cartea de muncă, certificat de căsătorie (numai în cazul femeilor). Mai este necesară o copie după diploma care atestă studiile (minim opt clase), copie după carnetul de şomer şi o adeverinţă de la medicul de familie, care să ateste că respectiva persoană este clinic sănătoasă.

Se vor mai iniţia şi alte cursuri, despre care cei interesaţi se pot informa sunînd la sediul agenţiilor locale din Piatra Neamţ, Roman sau Tîrgu Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Roman: Ţînţari, căpuşe, ploşniţe şi gîndaci, „vînaţi“ cu avionul

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ primăria va executa, timp de două zile, dezinsecţie pe raza municipiului ■ asociaţiile sînt rugate să facă această operaţie şi în spaţiile comune: casa scărilor şi subsoluri ■

Primăria Roman ianunţă faptul că, în zilele de 14 şi 15 iulie, în intervalul orar 07.00-10.00, se vor executa servicii de pulverizare aeriană de dezinsecţie.

Asta pentru combaterea populaţiilor de insecte vectore de maladii transmisibile şi generatoare de disconfort, respectiv zburătoare şi tîrîtoare: ţînţari, muşte, căpuşe, gîndaci, ploşniţe, purici.

Ca şi în anii anteriori, dezinsecţia va fi făcută de operatorul Flaicor Serv SRL Bacău, care a participat la licitaţie. În perioada menţionată, posesorii de familii de albine şi de animale sensibile sînt rugaţi să ia toate măsurile necesare pentru a evita orice tip de incident.

„Produsul ce urmează a fi folosit pentru activitatea de dezinsecţie este Exit 100SC, biocid avizat de Ministerul Sănătăţii. Precizăm faptul că tratamentul se va aplica de către operator conform fişei de avizare a produsului. Pentru evitarea disconfortului produs în timpul pulverizării biocidului, recomandăm evitarea zonelor tratate în intervalul orar precizat“, a precizat Claudia Matei, consilier al primarului.

În cazul în care condiţiile meteo vor fi nefavorabile, operaţiunea de dezinsecţie va fi reprogramată pentru o dată ce va fi comunicată ulterior. Primăria recomandă asociaţiilor de proprietari ca, în zilele respective, să se efectueze lucrări similare în spaţiile comune închise ale clădirilor, inclusiv casa scării, subsoluri umede sau inundate, dezinsecţie pentru combaterea ţînţarilor, lucrare care este recomandat a se face cu următoarea frecvenţă: minimum 3 tratamente pe an şi ori de cîte ori este nevoie, corespunzător concentraţiei şi tipului de substanţe insecticide ce urmează a fi utilizate.

Pentru spaţiile deschise ale persoanelor fizice şi juridice, dezinsecţia se realizează lunar, în sezonul cald, prin aplicarea de tratamente multiple pentru combaterea ţînţarilor adulţi şi a larvelor de ţînţari. Se mai recomandă proprietarilor să înlăture apa băltită din gospodării şi din subsoluri, deoarece este locul de dezvoltare a larvelor acestor insect agasante.

Se recomandă utilizarea unui repelent şi purtarea de haine deschise la culoare, cu mîneci lungi şi pantaloni lungi. Se recomandă şi montarea de plase speciale la ferestre care să împiedice pătrunderea ţînţarilor în locuinţe.

Citește știrea

Trending