Publicitate

■ sîmbătă, la Turn, vor concerta Friends forever, Viva Allegria, corala Fantasia şi solista Adina - Heaven ■ Asociaţia Eu cred şi Adrian Beznă vor fi pe scenă duminică ■

Al doilea final de săptămână la Tîrgul de Crăciun la Neamţ aduce noi artişti pe scena de pe Platoul Curţii Domneşti. Astfel, seara de sîmbătă, 15 decembrie, va fi deschisă de elevii Liceului de Artă Victor Brauner, autointitulaţi Friends forever. Ei vor fi urmaţi de copiii de la Clubul Allegria. Corala Fantasia va aduce cu ea colinde şi va prefaţa recitalul serii, care-i va aparţine solistei de muzică pop- dance, Adina Heaven. Duminică, 16 decembrie, pietreni le este propusă o seară folk. Protagonişti vor fi Marius Coşerariu şi colegii săi din Asociaţia culturală Eu cred, precum şi cantautorul Adrian Beznă, care are şi doi invitaţi de marcă: Nicu Zota şi Cezar Popescu.

Friends forever, Viva Alegria, Corala Fantasia…

Friends forever a luat fiinţă în septembrie 2013, cînd elevii clasei a V-a Muzică de la Liceul Victor Brauner, alături de diriginta lor, profesoara Cristina Ioana Ciobanu, au pus bazele unei entităţi artistice specială. În decembrie 2013, a avut loc primul concert de colinde al clasei, după care au urmat ieşiri la rampa scenei muzicale locale şi naţionale. La prima ediţie a Tîrgul de Crăciun la Neamţ, în decembrie 2016, trupa de tineri artişti a susţinut un recital de colinde tradiţionale. La cererea organizatorilor, le-a trebuit un nume de scenă. Atunci s-au numit Colindătorii Neamţului. O experienţă importantă a avut loc în decembrie 2017, atunci cînd elevii i-au colindat pe copiii greu încercaţi de soartă, cei din cadrul Asociaţiei Născută Înger. A fost locul şi vremea cînd membrii grupului au devenit voluntari – Voluntari ai îngerilor. Aşa au început activităţile lor de voluntariat, cu o serie de concerte pentru strîngerea de fonduri în vederea întrajutorării copiilor din medii defavorizate. Aşa a venit şi transformarea, Colindătorii Neamţului devenind Friends forever – prieteni pentru totdeauna! Clubul de copii Viva Allegria a fost înfiinţat în 2008, de-a lungul timpului, obţinînd zeci de trofee şi premii la concursuri naţionale şi în străinătate. Totodată, Asociaţia Culturală Viva Allegria organizează la Piatra Neamţ şi Festivalul internaţional de muzică pentru copii şi tineri Viva Allegria, fiind în pregătire a patra ediţie. Corala Fantasia a pornit la drum în iarna anului 1995, la Gimnaziul Elena Cuza din Vaslui, iar din 2002 activează sub tutela Palatului Copiilor. Debutul celor 40 de copii (cu vîrste între 12-15 ani) a avut loc în primăvara anului 1996, într-o întrecere corală judeţeană. De atunci, Fantasia a devenit, destul de rapid, o prezenţă nelipsită din evenimentele artistice desfăşurate la nivel judeţean şi, mai tîrziu, pe scene din ţară şi din străinătate.

Heaven, Eu cred, Adi Beznă

Adina s-a lansat în 2005, făcînd parte din formaţia Heaven. Fetele din această formaţie au cîntat în formula de trei pînă în 2016, cînd sora Adinei, Roxana, a născut un băieţel şi a luat decizia să se ocupe de creşterea micuţului Maximilian Andrei. Fiind susţinută de colegele ei, Adina a continuat, construindu-şi cariera solo. De-a lungul celor doi ani de carieră solo, Adina a lansat piese precum: Lipsa ta, Noi doi, Ely. Asociaţia culturală Eu cred din Taşca a fost înfiinţată în urmă cu cinci ani, preşedinte fondator fiind Marius Coşerariu. Scopul înfiinţării a fost acela de a promova actul cultural pe Valea Bicazului, asociaţia propunîndu-şi organizarea de cursuri gratuite de chitară care să se adreseze copiilor din Taşca, Dămuc, Bicazu Ardelean, Bicaz Chei. În prezent, asociaţia reuneşte peste 60 de copii şi tineri, cuprinşi în trei grupuri, respectiv: Florile Ceahlăului Bicazu Ardelean, Flori de munte Taşca şi Floare de colţ Dămuc, care participă la diferite activităţi culturale locale, de interes naţional, spectacole, festivaluri, în special de muzică folk. De-a lungul anilor, grupurile asociaţiei au fost răsplătite cu numeroase premii la festivaluri. Adrian Bezna s-a născut la Baia Mare, muzica plăcîndu-i de mic. „Primul cîntec (la o sărbătoare a şcolii, cred că în 1982) a fost Jurămînt la Putna a regretatului de acum Gil Ioniţă, unul din Oamenii Folkului Bun, pe care am avut şansa să îl cunosc şi să îl preţuiesc ca Om şi ca prieten peste ani şi ani“. Liceul l-a dus la Constanţa (Liceul Militar de Marină Al.I. Cuza), soldat, adică între 1983 şi 1987. Tot aici a avut prima trupă în care a cîntat – Siaj -, trupa rock a liceului. Din 1988 s-a întors în Piatra Neamţ, oraş de care îl leagă importante proiecte culturale şi muzicale. A fost membru al mai multor trupe rock, cele mai reprezentative fiind Rebeca şi Teuton. Acum, activează constant împreună cu prietenul şi muzicianul Cătălin Ungureanu în mediul de cluburi, unde sînt promovate evenimente folk.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.