Contactează-ne

Actualitate

Colaps major în Justiţie? Grefierii sînt foc şi pară!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ vineri, activitatea instanţelor şi parchetelor a fost întreruptă în toată ţara, de la 11:30, în momentul întîlnirii cu ministrul Justiţiei ■ în cazul în care nu sînt ascultaţi, grefierii spun că de la începutul anului viitor întrerup activitatea ■ aceasta ar duce la blocarea Justiţiei ■ grefierii nemţeni au fost sprijiniţi de magistraţi ■

Acţiunile de protest ale grefieri din toată ţara, inclusiv din Neamţ, dau în clocot, şi, pe 20 decembrie, a avut loc o nouă rundă. Cu începere de la 11:30, cînd reprezentanţii acestei categorii profesionale s-au întîlnit, la Bucureşti, cu ministrul Justiţiei, grefierii din toată ţara, inclusiv din Neamţ, au întrerupt activitatea şi au ieşit pe treptele instanţelor.

În Piatra Neamţ şi-au dat ca punct de întîlnire Tribunal, pe treptele căruia s-a adunat personalul auxiliar de specialitate din instanţe, cel de la Judecătoria Piatra Neamţ, dar şi colegii lor de la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ şi Parchetul de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ.

De menţionat este faptul că în demersul lor de protest, grefierii nemţeni sînt sprijiniţi şi de magistraţi – judecători şi procurori. Sindicatele grefierilor au emis un comunicat de presă prin care se arată că dacă doleanţele lor nu vor fi ascultate şi li se va diminua salariul, de la începutul anului viitor vor sista activitatea şi vor bloca activitatea în instanţe şi parchete.

„Constatăm din nou lipsa de interes a Guvernului pentru dialog social atunci cînd se pun în discuţie drepturile salariale din sistemul de Justiţie, măsurile nefiind discutate cu organizaţiile sindicale şi profesionale din sistem, cu atît mai mult nu deţinem nici o informaţie referitoare la draftul proiectului de act normativ.

Văzînd declaraţiile reprezentanţilor Guvernului privind intenţia de a reduce sporul pentru condiţiile periculoase şi vătămătoare, ne opunem vehement unei astfel de intenţii în cazul în care va fi aplicată şi salariaţilor din sistemul de Justiţie, aceasta conducînd la reducerea valorii nete a acestui spor, şi implicit, diminuări salariale cu sume cuprinse între 250 şi 1.000 lei, la salariul net.

Precizăm faptul că, în prezent, deşi sporurile de care beneficiază categoria noastră profesională sînt calculate prin raportare la salariul de bază/ indemnizaţia de încadrare, prin OUG nr. 114/2018 au fost deja plafonate la nivelul lui decembrie 2018.

Guvernul nu face vorbire dacă sporul pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase va fi exceptat de la aplicarea art. 25 din Legea nr. 153/2017, care limitează suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv pentru cele de hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite la 30%“, se arată în comunicat.

Grefierii mai susţin că în această situaţie, pierderea nu ar fi doar prin plafonarea acestui spor la 25% din salariul minim garantat în plată, ci şi prin acordarea celorlalte două sporuri ale personalului din Justiţie în procent de doar 5% – spor suprasolicitare neuropsihică şi spor confidenţialitate (în prezent fiind plătite în procent de 15%, deşi prin lege sînt recunoscute în procent de 30%), deci o dublă scădere a salariului net cu alte sume cuprinse între 250 şi 1.000 de lei.

Totodată, celelalte măsuri fiscale bugetare menţin starea de discriminare între categoriile profesionale din sistemul bugetar, fiind prevăzută acordarea anumitor drepturi discreţionar şi nu unitar (cum este cazul plăţii orelor suplimentare efectuate, de exemplu), faţă de alte inechităţi salariale nesoluţionate pînă la momentul de faţă – acordarea neunitară a cuantumului total al sporurilor şi calculul greşit al coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi.

„Prin urmare, avînd în vedere intenţia Executivului de a-şi asuma răspunderea pe acest proiect de lege, luni, 23 decembrie 2019, acordarea acestui «cadou de Crăciun» salariaţilor din sistemul de justiţie va conduce la blocarea efectivă a activităţii în instanţe şi parchete, nu doar la proteste spontane sau pe perioadă determinată.

Luînd act de protestul spontan al colegilor personal auxiliar de specialitate din instanţele şi parchetele din Bucureşti de pe 19 decembrie 2019, în virtutea dreptului constituţional la liberă exprimare şi în urma deciziei luate de prganele de conducere ale orghanizaţiilor noastre sindicale şi profesionale, faţă de locul şi rolul categoriei noastre profesionale în înfăptuirea actului de justiţie, informăm public că dacă Guvernul României îşi va asuma răspunderea pe proiectul legii bugetului de stat şi a proiectului de modificare şi completare a OUG nr. 114/2018 fără o dezbatere reală cu parteneri de dialog social, sistemul judiciar va fi blocat definitiv.

Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de pe lîngă înţelege să declanşeze altă formă de protest. Vineri, 20 decembrie, începînd cu ora 11:30 – ieşirea în faţa instanţelor şi a parchetelor în timpul întîlnirii cu Ministrul Justiţiei, închiderea arhivelor şi a registraturilor şi suspendarea şedinţelor de judecată.

Aceasta reprezintă a doua formă de protest, urmînd ca după reluarea activităţii instanţelor şi parchetelor în ianuarie 2020 să fie întreruptă activitatea pe perioadă nedeterminată“, conform aceluiaşi comunicat.

Reamintim vă la nivel naţional este vorba de peste 6.000 de membri de sindicat, personal auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete, alcătuit din grefieri, grefieri – arhivari, grefieri – registratori, grefieri documentarişti, grefieri statisticieni şi specialişti IT, care reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul de Justiţie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Consilier local în conflict de interese

Știre publicată în urmă cu

în data de

Vasile Enache, consilier local în cadrul Consiliului Local Girov, a fost declarat în stare de conflict de interese de către Agenţia Naţională de Integritate.

Reprezentanţii instituţiei au constatat că acesta a participat la adoptarea a două hotărîri prin care s-a aprobat atribuirea unor suprafeţe de teren deşi avea un interes personal.

„În calitate de consilier local, a participat la deliberarea şi adoptarea a două hotărîri ale Consiliului Local, în data de 26 ianuarie 2018 şi în data de 28 februarie 2019, prin care s-a aprobat atribuirea a 4 ha, respectiv a 7,42 ha de păşune persoanei evaluate, precum şi la dezbaterile din cadrul şedinţelor, deşi avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local, avînd posibilitatea să anticipeze că va beneficia de pe urma adoptării lor.

Astfel, persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 70 şi art. 71 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 75, lit. a) şi art. 77 din Legea nr. 393/2004, dispoziţii preluate de Ordonanţa de urgenţă nr. 57/2019 privind Codul administrativ la art. 228, alin. (1)”, se precizează în comunicatul de presă emis de ANI.

Citește știrea

Actualitate

Consilierii se întrunesc în şedinţa lunară, sub Cetate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ pe ordinea de zi a şedinţei de pe 28 februarie se află 20 de proiecte de hotărîre ■

Consilierii locali ai oraşului Tîrgu Neamţ se vor întruni pe 28 februarie în şedinţă ordinară, pe ordinea de zi fiind propuse 20 de proiecte de hotărîre. După alegerea preşedintelui de şedinţă, inclusiv pentru luna martie, se va trece la dezbateri. Şapte dintre proiecte au legătură cu vînzarea, concesionarea sau lotizarea unor terenuri din domeniul privat al urbei sau din cel public. La alt punct se propune modificarea şi completarea anexei la o hotărîre a consiliului local privind însuşirea inventarului bunurilor care aparţin domeniului public al oraşului. Se mai cere acordul participanţilor pentru scoaterea la licitaţie publică deschisă în vederea închirierii unui bun imobil (teren şi clădire), situat pe strada Lalelelor şi aparţinînd domeniului privat al oraşului. Alte subiecte vizează darea în folosinţă gratuită a unui teren situat pe bulevardul Ştefan cel Mare, către Delgaz Grid, completarea şi modificarea unei hotărîri din 2019 în sensul introducerii în domeniul public a unor mijloace fixe aferente investiţiei realizată din surse de finanţare publică – POS MEDIU. Va fi cerută aprobarea aleşilor şi pentru împuternicirea primarului să realizeze demersurile în vederea obţinerii licenţei de exploatare, negocierea, semnarea şi ridicarea acesteia de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. În aceeaşi şedinţă se va supune la vot aprobarea actualizării Calendarului activităţilor Casei Culturii Ion Creangă Tîrgu Neamţ pentru anul 2020 şi bugetul aferent organizării manifestărilor. Va fi nevoie de acordul consilierilor şi pentru programul şi bugetul unor evenimente ce vor avea loc în această perioadă: Zilele Ion Creangă(28 februarie – 3 martie), Pentru tine, dragă mamă(29 februarie), După amieze culturale la Tîrgu Neamţ(martie). La alte două puncte ale ordinii de zi se va discuta despre asocieri cu Colegiul Ştefan cel Mare pentru un proiect de interes public local şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, în vederea unei acţiuni de interes naţional. Conducerea primăriei va mai propune consilierilor acordarea unui ajutor de urgenţă pentru o persoană care se află într-o situaţie de necesitate deosebită.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Galeria meseriilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Colegiul Petru Poni s-au adunat reprezentanţii liceelor tehnologice şi ai unor firme din municipiu şi zonă ■

Colegiul Petru Poni din Roman a găzduit miecuri, 26 februarie, prima ediţie a Galeriei Meseriilor, un proiect al Ministerului Educaţiei, care anul acesta a separat liceele teoretice de cele cu activitate de pregătire profesională în ceea ce priveşte prezentarea ofertei educaţionale pentru anul şcolar 2020-2021. O manifestare similară are loc şi în municipiul reşedinţă de judeţ, ea fiind organizată la Pavilionul Expoziţional din Piatra Neamţ. Acţiuni de acest fel s-au derulat în întreaga ţară din 11 februarie, urmînd ca aceste tîrguri educaţionale să culmineze în ziua de 11 martie, cînd a fost declarată, printr-un proiect de act normativ, Ziua Meseriilor. În fapt este vorba doar de prezentarea ofertelor educaţionale a unităţilor şcolare care pregătesc viitorii meseriaşi ai României. În sala de sport a unităţii de învăţămînt amintite toate liceele tehnologice din Roman şi zonă s-au întrecut în a amenaja standuri de prezentare a ofertei educaţionale din acest an, de faţă fiind conducerile acestor licee şi şcoli profesionale, cadre didactice şi elevi. Manifestarea a fost deschisă de inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, la activitate fiind invitaţi primarul municipiului Roman, Lucian Ovidiu Micu şi deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu. De remarcat prezenţa anul acesta a foarte multor reprezentanţi ai agenţilor economici din zonă, interesaţi să sprijine pregătirea viitoarei forţe de muncă. Societăţile au ţinut să remarce faptul că după ce sprijină şcolarizarea acestora, prin burse, foarte mulţi dintre absolvenţi îşi iau „zborul“ spre Occident. Deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu, coautor al legii care a statuat o Zi a Meseriilor, a pomenit de faptul că pe fluxul legislativ se află o lege care să corecteze actulul act normativ ce permite ca după absolvire tinerii şcolarizaţi, care au primit burse de studii în România, să nu aibă posibilitatea de a nu-şi onora contractele cu agenţii economici . De cele mai multe ori, absolvenţii acestor şcoli părăsesc România plecînd în diverse ţări ale Uniunii Europene să muncească, fără a returna cheltuielile de şcolarizare.

Citește știrea

Trending