Contactează-ne

Actualitate

Colaps major în Justiţie? Grefierii sînt foc şi pară!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ vineri, activitatea instanţelor şi parchetelor a fost întreruptă în toată ţara, de la 11:30, în momentul întîlnirii cu ministrul Justiţiei ■ în cazul în care nu sînt ascultaţi, grefierii spun că de la începutul anului viitor întrerup activitatea ■ aceasta ar duce la blocarea Justiţiei ■ grefierii nemţeni au fost sprijiniţi de magistraţi ■

Acţiunile de protest ale grefieri din toată ţara, inclusiv din Neamţ, dau în clocot, şi, pe 20 decembrie, a avut loc o nouă rundă. Cu începere de la 11:30, cînd reprezentanţii acestei categorii profesionale s-au întîlnit, la Bucureşti, cu ministrul Justiţiei, grefierii din toată ţara, inclusiv din Neamţ, au întrerupt activitatea şi au ieşit pe treptele instanţelor.

În Piatra Neamţ şi-au dat ca punct de întîlnire Tribunal, pe treptele căruia s-a adunat personalul auxiliar de specialitate din instanţe, cel de la Judecătoria Piatra Neamţ, dar şi colegii lor de la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ şi Parchetul de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ.

De menţionat este faptul că în demersul lor de protest, grefierii nemţeni sînt sprijiniţi şi de magistraţi – judecători şi procurori. Sindicatele grefierilor au emis un comunicat de presă prin care se arată că dacă doleanţele lor nu vor fi ascultate şi li se va diminua salariul, de la începutul anului viitor vor sista activitatea şi vor bloca activitatea în instanţe şi parchete.

„Constatăm din nou lipsa de interes a Guvernului pentru dialog social atunci cînd se pun în discuţie drepturile salariale din sistemul de Justiţie, măsurile nefiind discutate cu organizaţiile sindicale şi profesionale din sistem, cu atît mai mult nu deţinem nici o informaţie referitoare la draftul proiectului de act normativ.

Văzînd declaraţiile reprezentanţilor Guvernului privind intenţia de a reduce sporul pentru condiţiile periculoase şi vătămătoare, ne opunem vehement unei astfel de intenţii în cazul în care va fi aplicată şi salariaţilor din sistemul de Justiţie, aceasta conducînd la reducerea valorii nete a acestui spor, şi implicit, diminuări salariale cu sume cuprinse între 250 şi 1.000 lei, la salariul net.

Precizăm faptul că, în prezent, deşi sporurile de care beneficiază categoria noastră profesională sînt calculate prin raportare la salariul de bază/ indemnizaţia de încadrare, prin OUG nr. 114/2018 au fost deja plafonate la nivelul lui decembrie 2018.

Guvernul nu face vorbire dacă sporul pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase va fi exceptat de la aplicarea art. 25 din Legea nr. 153/2017, care limitează suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv pentru cele de hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite la 30%“, se arată în comunicat.

Grefierii mai susţin că în această situaţie, pierderea nu ar fi doar prin plafonarea acestui spor la 25% din salariul minim garantat în plată, ci şi prin acordarea celorlalte două sporuri ale personalului din Justiţie în procent de doar 5% – spor suprasolicitare neuropsihică şi spor confidenţialitate (în prezent fiind plătite în procent de 15%, deşi prin lege sînt recunoscute în procent de 30%), deci o dublă scădere a salariului net cu alte sume cuprinse între 250 şi 1.000 de lei.

Totodată, celelalte măsuri fiscale bugetare menţin starea de discriminare între categoriile profesionale din sistemul bugetar, fiind prevăzută acordarea anumitor drepturi discreţionar şi nu unitar (cum este cazul plăţii orelor suplimentare efectuate, de exemplu), faţă de alte inechităţi salariale nesoluţionate pînă la momentul de faţă – acordarea neunitară a cuantumului total al sporurilor şi calculul greşit al coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi.

„Prin urmare, avînd în vedere intenţia Executivului de a-şi asuma răspunderea pe acest proiect de lege, luni, 23 decembrie 2019, acordarea acestui «cadou de Crăciun» salariaţilor din sistemul de justiţie va conduce la blocarea efectivă a activităţii în instanţe şi parchete, nu doar la proteste spontane sau pe perioadă determinată.

Luînd act de protestul spontan al colegilor personal auxiliar de specialitate din instanţele şi parchetele din Bucureşti de pe 19 decembrie 2019, în virtutea dreptului constituţional la liberă exprimare şi în urma deciziei luate de prganele de conducere ale orghanizaţiilor noastre sindicale şi profesionale, faţă de locul şi rolul categoriei noastre profesionale în înfăptuirea actului de justiţie, informăm public că dacă Guvernul României îşi va asuma răspunderea pe proiectul legii bugetului de stat şi a proiectului de modificare şi completare a OUG nr. 114/2018 fără o dezbatere reală cu parteneri de dialog social, sistemul judiciar va fi blocat definitiv.

Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de pe lîngă înţelege să declanşeze altă formă de protest. Vineri, 20 decembrie, începînd cu ora 11:30 – ieşirea în faţa instanţelor şi a parchetelor în timpul întîlnirii cu Ministrul Justiţiei, închiderea arhivelor şi a registraturilor şi suspendarea şedinţelor de judecată.

Aceasta reprezintă a doua formă de protest, urmînd ca după reluarea activităţii instanţelor şi parchetelor în ianuarie 2020 să fie întreruptă activitatea pe perioadă nedeterminată“, conform aceluiaşi comunicat.

Reamintim vă la nivel naţional este vorba de peste 6.000 de membri de sindicat, personal auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete, alcătuit din grefieri, grefieri – arhivari, grefieri – registratori, grefieri documentarişti, grefieri statisticieni şi specialişti IT, care reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul de Justiţie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: Octogenară la un pas de moarte de la o candelă

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie în vîrstă de 84 de ani, din Piatra Neamţ, a fost la un pas să fie ucisă de candela pe care a aprins-o şi lăsat-o nesupravegheată.

S-a întîmplat pe 14 iulie, într-un apartament de la „Blocurile nemţeşti“ din municipiul reşedinţă de judeţ. Apelul pentru ajutor a venit prin apel la numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ în jurul orei 17:30.

Au plecat la drum trei echipaje de pompieri, cu două autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD, din cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ, forţele profesioniste intervenind pentru localizarea şi lichidarea incendiului. Flăcările se manifestau în interiorul unei camere a apartamentului situat la primul etaj al blocului de pe strada Trandafirilor din municipiul Piatra Neamţ.

Pînă la ajungerea pompierilor, cîţiva locatari din bloc au evacuat din apartamentul în care s-a produs incendiul o femeie în vîrstă de aproximativ 84 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul de paramedici, fără a fi transportată la spital. Nu a fost necesară evacuarea locatarilor din bloc. Pompierii au localizat şi lichidat incendiul în urma căruia au ars obiecte de mobilier şi materiale textile aflate în interiorul camerei.

La final specialiştii au cercetat şi au ajuns la concluzia că cel mai probabil totul a fost provocat de candela lăsată nesupravegheată, sau tehnic spus „foc deschis în spaţii închise“, conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Amenzi pandemice de aproape 10.000 de lei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sancţiunile au fost aplicate în urma unei razii în bazarul şi piaţa de la Tîrgu Neamţ

Bazarul şi piaţa din Tîrgu Neamţ au fost răscolite de forţele de ordine în urma unei acţiuni care a avut drept scop prevenirea şi limitarea infectării cu virusul Covid 19, dar s-a urmărit şi vizibilitatea elementului poliţienesc în stradă.

S-a întîmplat pe 13 iulie 2020 cînd au descins în locaţiile menţionate peste 20 de poliţişti din cadrul Serviciilor Ordine Publică, Investigaţii Criminale şi Criminalistică, împreună cu jandarmi, reprezentanţi ai DSV şi ai Oficiului de Zootehnie.

„Acţiunea s-a desfăşurat în bazarul şi în piaţa din Tîrgu Neamţ, fiind vizate localurile care au terase, în vederea respectării normelor legale impuse pe perioada stării de alertă“, arată Poliţia Neamţ. În urma verificărilor efectuate au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale conform Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid 19, 7 sancţiuni contravenţionale conform O.U.G. 23/2010 privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, 1 conform H.G. nr. 984/2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, una conform H.G. nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, 4 conform H.C.L. nr. 62/2019, 2 conform Legii nr. 132/2017 şi una conform Legii nr. 61/1991.

Pe linie rutieră, în urma controalelor efectuate în trafic, au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale conform O.U.G. 195/2002 şi au fost retrase două certificate de înmatriculare. Valoarea totală a amenzilor aplicate în cadrul acţiunii a fost de 9.700 de lei.

„Sănătatea şi siguranţa cetăţenilor sînt prioritare tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, astfel că forţele de ordine vor desfăşura permanent în această perioadă activităţi de verificare cu privire la respectarea prevederilor impuse. Respectaţi măsurile de protecţie sanitară şi de distanţare fizică“, mai anunţă Poliţia Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Generalul Obreja şi primenirea echipei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Că în Inspectoratul Şcolar Neamţ bate vînt de schimbare s-a tot văzut în ultima vreme. Au fost înlocuiţi, mai întîi, inspectorii generali adjuncţi, ca ulterior să înceapă să plece din instituţie cîte unu-doi inspectori.

„Toţi inspectorii au delegaţie pînă la 1 septembrie.Am propus şi ministerul a aprobat un nou inspector la învăţămîntul primar, doamna Ana Sociu, titulară la Şcoala Rediu, în care am mare încredere şi sper că va continua ceea ce a făcut bine domnul Dimon. În această perioadă mă voi apleca asupra organigramei şi o voi regîndi, în aşa fel încît la sfîrşitul anului să pot comunica la minister propunerile de inspectori şcolari, pînă la organizarea concursurilor.

Pot doar să vă spun că pînă la această oră nu mă pot pronunţa asupra unui om sau altuia, dar vă mărturisesc că îmi doresc să-mi consolidez o echipă. Asta nu însemnă că nu am lucrat bine cu cei care sînt acum pe posturi. Eu sînt un om care, în general, lucrez bine cu oamenii, deşi recunosc că sînt şi foarte exigent. De asta spun că vor fi şi schimbări, dar toate lucrurile se vor face atunci cînd trebuie“, a susţinut inspectorul general, Mihai Obreja

Citește știrea

Trending