Publicitate

- meteorologii au emis mai multe avertizări valabile în diverse regiuni ale ţării - precipitaţiile vin din vest - se anunţă ninsori abundente şi viscol - ieri, în judeţ, doar pe Ceahlău mai era un strat consistent de zăpadă, 70 de centimetri -

Meteorologii au intrat în alertă ieri, 13 februarie, şi au emis o informare de vreme rea, valabilă pentru întreaga ţară, dar şi două coduri galbene de ninsoare şi viscol una dintre acestea fiind valabilă şi pentru judeţul nostru. Conform datelor oficiale, informarea meteorologică este valabilă de ieri, 13 februarie, cu începere de la ora 20, pînă joi, 15 februarie, ora 15, pentru toat ţara, fiind anunţate precipitaţii în extindere, moderate şi local însemnate cantitativ şi intensificari ale vîntului. Specialiştii spun că în intervalul menţionat, precipitaţiile vor fi în extindere, dinspre sud-vest şi vor cuprinde toată ţara. În sudul şi în estul teritoriului se vor cumula local 15 – 20 l/mp şi pe spaţii restrînse, în special la deal şi la munte, peste 25 – 30 l/mp. În Dobrogea va ploua, în Cîmpia Româna vor predomina ploile, în Cîmpia de Vest se vor semnala precipitaţii mixte, iar în restul ţării vor fi mai ales ninsori. Se va depune strat de zăpadă, local consistent în zonele montane şi submontane, iar în a doua parte a intervalului şi în Moldova. Începînd din seara de miercuri, 14 februarie, precipitaţiile vor fi în restrîngere catre est-nord-est. Vîntul se va intensifica temporar în majoritatea regiunilor. Vor fi perioade de timp cu rafale de 45 – 55 km/h în sud, în centru şi în est, iar la munte peste 70 – 80 km/h, astfel ca ninsoarea va fi viscolită, iar vizibilitatea scăzută. Vor fi condiţii pentru depuneri de polei sau gheţuş. Codul galben intră în vigoare de astăzi, 14 februarie, de la ora 11 şi este valabil pînă mîine, 15 februarie, la ora 11. Sînt vizate 14 judeţe din Moldova şi centrul ţării, inclusiv Neamţ. pentru care se anunţă ninsori abundente, local viscolite şi depunere de strat consistent de zăpadă.

În intervalul menţionat, ninsori temporar însemnate cantitativ (în general 20 – 25 l/mp) cu depunere de strat de zăpadă consistent vor fi în estul Carpaţilor Meridionali, în Carpaţii Orientali, în cea mai mare parte a Moldovei şi local în nordul Munteniei. Vîntul va prezenta intensificări temporare, cu viteze în general de 45 – 50 km/h, iar la altitudini de peste 1.500 m, în special în Carpaţii de Curbură, cu rafale de peste 70 km/h, astfel că vor fi intervale cu ninsoare viscolita şi vizibilitate redusă“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor, ANM poate actualiza aceste atenţionări. Ieri, 13 februarie, nu mai era zăpadă în judeţ decît foarte puţină la Tîrgu Neamţ, vreo 3 centimetri, un strat mai consistent fiind pe Ceahlău, la Toaca, unde meteorologii au măsurat 70 de centimetri. Nici prea frig nu a fost pe parcursul zilei de ieri, iar la ora 14 termomtrele indicau valori pozitive, de 3 grade la Piatra Neamţ, 2 grade se înregistrau la Tîrgu Neamţ, iar la Roman era numai un grad. Pe munte erau valori negative, de -8 grade Celsius. Dacă previziunle meteorologilor se adeversc, astăzi va ninge la o maximă de -2 grade, iar noaptea se vor înregistra -4 grade. Pe parcursul zilei de joi, 15 februarie, se anunţă valori termice diurne de -1 grad, însă noaptea mercurul din termomtre se opreşte la -7 grade. Vineri, 16 februarie, cerul se degajează, vedem soarele, dar nu poate sălta temperatura decît la cel mult 1 grad, cu plus. După lăsarea întunericului cerul va fi degajat şi se va înregistra o minimă negativă, -6 grade.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.