Contactează-ne

Actualitate

Clopoţelul lui ’69 a sunat din nou la Liceul Borca

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la eveniment au fost prezenţi actualul director al instituţiei, Vasile Amariei, dirigintele clasei de umană, Mircea Afloarei, şi primarul comunei Borca, Ovidiu Niţă ■ unul dintre participanţii la întîlnire a citit un poem, creaţie proprie, închinat poetului Aurel Dumitraşcu ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

La Liceul Mihail Sadoveanu Borca a sunat din nou clopoţelul. De astă dată, pentru absolvenţii lui ’69, acei „frumoşi nebuni ai marilor izbînzi“, ce-şi făcuseră în urmă cu 50 de ani plecarea în viaţă, de- acolo, dintre munţi, purtînd la butonieră optimismul şi bucuria tinereţii. Întîlnirea de sîmbătă, 1 iunie văleat 2019, a fost deosebit de impresionantă, dat fiind că după jumătate de secol de absenţă motivată, pe motiv de probleme ale vieţii ca oameni maturi, această promoţie a retrăit pentru o clipă vremea adolescenţei şi a primei tinereţi. S-a strigat catalogul, fost document al emoţiilor, s-a făcut prezenţa de către nimeni altul decît fostul diriginte al clasei de umană, Mircea Afloarei, şi-a prezentat fiecare cu modestie frînturi din realizările vieţii, s-a glumit, s-au depănat amintiri şi s-a păstrat un moment de reculegere în memoria celor plecaţi, profesori ori foşti elevi, spre o altă lume. Deşi anii îşi puseseră cu dărnicie amprenta pe chipul fiecăruia dintre foştii liceeni, o dată cu primul pas în incinta şcolii, privirea unei întregi generaţii avea să se regăsească în lumina ochilor lor aidoma perioadei demult apuse, aceea a adolescenţei. Am putut descoperi cu uşurinţă acele stări de smerenie, respect, blîndeţe, ordine, delicateţe, dar şi de optimism, curiozitate şi neastîmpăr creator, specifice statutului lor de foşti munteni sadea. Şi totuşi, preaplinul unei astfel de întîlniri avea să fie ştirbit de absenţa foştilor profesori, care, în cel mai fericit caz din motive de sănătate, n-au putut da curs invitaţiei. Au fost prezenţi însă actualul director al instituţiei de învăţămînt, Vasile Amariei, dirigintele clasei de umană, Mircea Afloarei, şi primarul comunei Borca, Ovidiu Niţă, oameni pe chipul cărora s-a păstrat încă vigoarea munteanului şi care cu greu şi-au putut ascunde emoţiile reîntîlnirii pentru cîteva ceasuri, cu foştii elevi ai liceului încărcaţi de amintirile tinereţii din urmă cu jumătate de secol. S-au trăit cu prilejul acestei întîlniri, atît de către gazde, cît şi de către foştii elevi, astăzi pensionari, momente deosebit de emoţionante.

„O parte dintre foştii noştri colegi nu mai există sau sînt bolnavi şi n-au putut răspunde invitaţiei noastre. Din acest punct de vedere trăim momente de tristeţe, dar asta este viaţa. Alături de ei am trăit toate acele evenimente cu bune cu rele, ne-am format alături de ei şi, zicem astăzi, după aproape o viaţă, că noi, copiii de atunci, am fost o generaţie bună“, avea să se spună cu nostalgie şi lacrima tristeţii în privire de către unii. „Am reuşit, mai apoi, să devenim specialişti în toate domeniile în care am activat, aproape toţi am urmat cursuri superioare, am avut funcţii de conducere, am făcut şi crescut la rîndul nostru pe copiii noştri, ce acum sînt oameni realizaţi la rîndu- le, fapt cu care ne mîndrim“, aveau să afirme alţii. Vorbe frumos meşteşugite au prezentat o parte dintre foştii elevi precum Vasile Răşchitor, de altfel unul dintre iniţiatorii evenimentului aniversar, Gheorghe Cioată, unul dintre organizatori, Elena Tănase, la fel de veselă ca în anii de liceu, Viorica Curcă pentru care timpul a fost un bun prieten nebrăzdînd riduri pe chipul său şi lista ar putea continua, toţi reuşind să-şi sintetizeze gîndurile în adevărate esenţe, pe tema vieţii. Şi întreaga atmosferă a unei după-amiezi de sîmbătă avea să ne ducă cu gîndul la unele versuri soresciene, care parafrazînd sună cam aşa „Liceul din Borca n-a existat/ A existat doar o vale frumoasă, unde Bistriţa alerga mereu grăbită la întîlnirea cu dragostea ei, Ceahlăul…/ Şi-au mai existat şi nişte tineri, Doamne, ce tineri!/ Care-şi uneau gîndurile şi iluziile înalte, mai înalte ca munţii Stînişoarei,/ Ce învăţau să gîngurească cititul numelor, şi istoria, şi latina, şi logosul din buchea cărţii, ori să descopere viaţa…“. Şi o parte dintre aceşti tineri s-au aflat sîmbătă la Borca. Întîlnirea foştilor absolvenţi de acum 50 de ani, s-a încheiat, precum îi datul unor astfel de petreceri, printr-o masă comună într-una din pensiunile locului. La despărţire, toţi cei prezenţi si-au promis o nouă revedere, ce va fi stabilită ulterior. Şi fiindcă am vorbit de Borca, acel loc miraculos, care a dat contemporaneităţii o pleiadă întreagă de poeţi, avîndu-l în frunte pe Aurel Dumitraşcu, este bine de consemnat momentul în care unul dintre participanţii la întîlnire a cerut sfios acceptul publicului de a citi un poem, creaţie proprie, închinat poetului Dumitraşcu, moment care ne-a dus pentru o clipă cu gîndul la ceruri, locul de retragere în eternitate a artistului.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Adolescent accidentat pe zebră

Știre publicată în urmă cu

în data de

Next post
Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Un adolescent de 17 ani, din Poienari, a ajuns la spital, pe 9 decembrie, după ce a fost accidentat pe o trecere de pietoni, în Roman, de un şofer neatent.

“Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat de 43 de ani, din Miron Costin conducea un autoturism pe Bulevardul Republicii, ajuns la intersecția cu strada Ion Creangă a surprins și accidentat un tînăr de 17 ani, din Poienari, care se angajase în traversarea străzii, regulamentar, pe trecerea pentru pietoni.

În urma impactului, a rezultat rănirea minorului care a fost preluat și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au transmis poliţiştii nemţeni.

Next post
Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Actualitate

Proiect Erasmus la Şcoala Taşca

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Şcoala Vasile Mitru a avut loc prima întîlnire dintre partenerii români şi cei din Croaţia, Macedonia, Letonia, Polonia şi Turcia

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Şcoala Gimnazială Vasile Mitru Taşca şi comunitatea locală sînt implicate într-un proiect european Erasmus+, ce a demarat recent prin desfăşurarea în instituţia de învăţămînt din comuna nemţeană a primei întîlniri cu partenerii europeni din Croaţia, Macedonia, Letonia, Polonia şi Turcia. Tema mobilităţii C1, din România, a fost: Discriminarea şi violenţa în şcoli – aspecte comune şi diferite. Vizitele de documentare pe perioada celor cîteva zile de zăbavă în zonă au scos la iveală frumuseţea peisajului din Cheile Bicazului şi Lacu Roşu şi le-au permis tuturor să descopere povestea Cetăţii Neamţului. „Elevii au participat la jocuri în echipă, alături de coordonatorii lor, au mers la adăposturi pentru animale, le-au dat mîncare şi au conştientizat că fiind prieteni cu necuvîntătoarele, cu atît mai mult trebuie să-şi iubească aproapele. S-au cîntat imnurile proiectului, în cadrul acestei întîlniri, profesorii şi elevii fiind părtaşi la atelierele de formare care au vizat activităţi împotriva violenţei şi discriminării, au prezentat logo-ul proiectului şi reţeta pentru parfumul prieteniei, pregătite de fiecare ţară parteneră, au prezentat un sportiv vedetă din fiecare ţară şi apoi elevii au răspuns la întrebările din chestionarele Kahoot, care au fost adevărate distracţii. Profesorii au participat cu lucrări la Simpozionul internaţional cu tema Discrimination and violence in school- common and different aspects, s-au întîlnit cu psihologul Manuela Cenuşă, care, la rîndu-i, a făcut o prezentare despre formele, cauzele şi mijloacele de combatere a problemelor precum violenţa şi discriminarea“, a declarat profesoara Gabriela Mădălina Bîrsan Son, directorul Şcolii Vasile Mitru Taşca. Programul s-a încheiat cu un spectacol de cîntece populare şi dansuri tradiţionale dedicat Zilei Naţionale a României. Proiectul iniţiat de şcoala din Taşca este unul european şi se va derula în perioada 1.09.2019 – 31.08.2021, prin vizite reciproce în toate ţările înscrise în proiect, respectiv Croaţia, Macedonia, Letonia, Polonia şi Turcia. S-au legat deja prietenii şi toată lumea aşteaptă cu nerăbdare să se reîntîlnească în Polonia, în martie 2020. „Conducerea şcolii noastre şi echipa de proiect mulţumesc autorităţilor pentru sprijinul acordat în derularea proiectului, partenerilor europeni pentru spiritul de echipă de care dau dovadă iar colegilor, părinţilor şi elevilor pentru cooperare şi implicare. Împreună am învăţat deja să spunem NU violenţei şi discriminării“, a mai afirmat directoarea Şcolii Taşca. De remarcat că pe parcursul desfăşurării acţiunilor, primăriţa de la Taşca s-a aflat printre oaspeţi, dînd greutate întîlnirii dintre cele cinci delegaţii cu şcoala gazdă, asigurînd participanţilor o lecţie de bună înţelegere dintre şcoală şi administraţia locală.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Actualitate

Foarte rîvnite sînt posturile din spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ pe o slujbă de asistent medical generalist la ATI s-au înscris 19 candidaţi ■ pe trei de îngrijitori la Secţia de Psihiatrie se bat 20 de persoane ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă continuă scoaterea la concurs a unor posturi de care unitatea are nevoie urgentă. „Au fost scose la concurs două posturi de asistent medical generalist la secţia ATI, pe care s-au înscris 19 candidaţi. Dintre aceştia au lipsit, la proba scrisă, 5. Dintre cei prezenţi doar 3 au obţinut medii peste 7, iar la proba orală din 2 decembrie doi au obţinut medii peste 9 şi o singură candidată notă sub 5. Pentru ocuparea postului de infirmieră la Compartimentul de Dermatovenerologie, concurs organizat în perioada 22-26 noiembrie, o candidată a obţinut media 8,5 la scris şi 7,5 la oral, fiind admisă cu media 8. Pentru postul de asistent medical generalist la Secţia de Ortopedie Traumatologie s- au înscris 6 candidaţi, din care doi au absentat, iar 2 au obţinut medii de trecere. Un candidat a făcut contestaţie, dar i-a fost respinsă“, a declarat Andrea Trifan, purtător de cuvînt al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman. La unitatea sanitară mai sînt vacante 5 posturi de îngrijitori curăţenie: un post la Compartimentul ORL, 1 post la Recuperare Medicală şi 3 posturi la Secţia de Psihiatrie. Pe postul de îngrijitor la Secţia de Recuperare s-au înscris 8 candidaţi, la Compartimentul ORL tot 8, în timp ce pentru cele 3 posturi de îngrijitori la Secţia de Psihiatrie s-au înscris 20. „Proba scrisă pentru acest concurs se va desfăşura pe 20 decembrie la Colegiul Miron Costin, candidaţii urmînd a fi prezenţi în sală la ora 11.45. La Spitalul din Roman mai este scos la concurs şi un post vacant de infirmier, pe perioadă nedeterminată, la Compartimentul de Endocrinologie. Dosarul cu acte va trebui depus pînă luni, 9 decembrie, la ora 15. Pentru acest examen se înscriseseră 14 candidaţi, existînd posibilitatea ca pînă la termenul limită numărul să fie şi mai mare.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Trending