Contactează-ne

Actualitate

Clopoţelul lui ’69 a sunat din nou la Liceul Borca

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la eveniment au fost prezenţi actualul director al instituţiei, Vasile Amariei, dirigintele clasei de umană, Mircea Afloarei, şi primarul comunei Borca, Ovidiu Niţă ■ unul dintre participanţii la întîlnire a citit un poem, creaţie proprie, închinat poetului Aurel Dumitraşcu ■

La Liceul Mihail Sadoveanu Borca a sunat din nou clopoţelul. De astă dată, pentru absolvenţii lui ’69, acei „frumoşi nebuni ai marilor izbînzi“, ce-şi făcuseră în urmă cu 50 de ani plecarea în viaţă, de- acolo, dintre munţi, purtînd la butonieră optimismul şi bucuria tinereţii. Întîlnirea de sîmbătă, 1 iunie văleat 2019, a fost deosebit de impresionantă, dat fiind că după jumătate de secol de absenţă motivată, pe motiv de probleme ale vieţii ca oameni maturi, această promoţie a retrăit pentru o clipă vremea adolescenţei şi a primei tinereţi. S-a strigat catalogul, fost document al emoţiilor, s-a făcut prezenţa de către nimeni altul decît fostul diriginte al clasei de umană, Mircea Afloarei, şi-a prezentat fiecare cu modestie frînturi din realizările vieţii, s-a glumit, s-au depănat amintiri şi s-a păstrat un moment de reculegere în memoria celor plecaţi, profesori ori foşti elevi, spre o altă lume. Deşi anii îşi puseseră cu dărnicie amprenta pe chipul fiecăruia dintre foştii liceeni, o dată cu primul pas în incinta şcolii, privirea unei întregi generaţii avea să se regăsească în lumina ochilor lor aidoma perioadei demult apuse, aceea a adolescenţei. Am putut descoperi cu uşurinţă acele stări de smerenie, respect, blîndeţe, ordine, delicateţe, dar şi de optimism, curiozitate şi neastîmpăr creator, specifice statutului lor de foşti munteni sadea. Şi totuşi, preaplinul unei astfel de întîlniri avea să fie ştirbit de absenţa foştilor profesori, care, în cel mai fericit caz din motive de sănătate, n-au putut da curs invitaţiei. Au fost prezenţi însă actualul director al instituţiei de învăţămînt, Vasile Amariei, dirigintele clasei de umană, Mircea Afloarei, şi primarul comunei Borca, Ovidiu Niţă, oameni pe chipul cărora s-a păstrat încă vigoarea munteanului şi care cu greu şi-au putut ascunde emoţiile reîntîlnirii pentru cîteva ceasuri, cu foştii elevi ai liceului încărcaţi de amintirile tinereţii din urmă cu jumătate de secol. S-au trăit cu prilejul acestei întîlniri, atît de către gazde, cît şi de către foştii elevi, astăzi pensionari, momente deosebit de emoţionante.

„O parte dintre foştii noştri colegi nu mai există sau sînt bolnavi şi n-au putut răspunde invitaţiei noastre. Din acest punct de vedere trăim momente de tristeţe, dar asta este viaţa. Alături de ei am trăit toate acele evenimente cu bune cu rele, ne-am format alături de ei şi, zicem astăzi, după aproape o viaţă, că noi, copiii de atunci, am fost o generaţie bună“, avea să se spună cu nostalgie şi lacrima tristeţii în privire de către unii. „Am reuşit, mai apoi, să devenim specialişti în toate domeniile în care am activat, aproape toţi am urmat cursuri superioare, am avut funcţii de conducere, am făcut şi crescut la rîndul nostru pe copiii noştri, ce acum sînt oameni realizaţi la rîndu- le, fapt cu care ne mîndrim“, aveau să afirme alţii. Vorbe frumos meşteşugite au prezentat o parte dintre foştii elevi precum Vasile Răşchitor, de altfel unul dintre iniţiatorii evenimentului aniversar, Gheorghe Cioată, unul dintre organizatori, Elena Tănase, la fel de veselă ca în anii de liceu, Viorica Curcă pentru care timpul a fost un bun prieten nebrăzdînd riduri pe chipul său şi lista ar putea continua, toţi reuşind să-şi sintetizeze gîndurile în adevărate esenţe, pe tema vieţii. Şi întreaga atmosferă a unei după-amiezi de sîmbătă avea să ne ducă cu gîndul la unele versuri soresciene, care parafrazînd sună cam aşa „Liceul din Borca n-a existat/ A existat doar o vale frumoasă, unde Bistriţa alerga mereu grăbită la întîlnirea cu dragostea ei, Ceahlăul…/ Şi-au mai existat şi nişte tineri, Doamne, ce tineri!/ Care-şi uneau gîndurile şi iluziile înalte, mai înalte ca munţii Stînişoarei,/ Ce învăţau să gîngurească cititul numelor, şi istoria, şi latina, şi logosul din buchea cărţii, ori să descopere viaţa…“. Şi o parte dintre aceşti tineri s-au aflat sîmbătă la Borca. Întîlnirea foştilor absolvenţi de acum 50 de ani, s-a încheiat, precum îi datul unor astfel de petreceri, printr-o masă comună într-una din pensiunile locului. La despărţire, toţi cei prezenţi si-au promis o nouă revedere, ce va fi stabilită ulterior. Şi fiindcă am vorbit de Borca, acel loc miraculos, care a dat contemporaneităţii o pleiadă întreagă de poeţi, avîndu-l în frunte pe Aurel Dumitraşcu, este bine de consemnat momentul în care unul dintre participanţii la întîlnire a cerut sfios acceptul publicului de a citi un poem, creaţie proprie, închinat poetului Dumitraşcu, moment care ne-a dus pentru o clipă cu gîndul la ceruri, locul de retragere în eternitate a artistului.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Unirea Principatelor, au trecut 161 de ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ manifestări cu prilejul zilei de 24 ianuarie 1859 au avut loc în oraşele Neamţului

Ziua Unirii Principatelor Române a constituit ieri, la 161 de ani de la momentul istoric menţionat, prilejul organizării unor manifestări omagiale.

La Piatra Neamţ, oficialităţi şi simpli cetăţeni şi-au dat întîlnire, la ora 11.00, la Curtea Domneacă. Aici, primăria şi Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare au pus la cale un program în ton cu evenimentul.

După intonarea Imnului naţional şi cuvîntul unor invitaţi s-a dansat tradiţionala Horă a Unirii, iar un spectacol folcloric a fost prezentat de Ansamblul Floricică de la Munte.

„De-a lungul istoriei, noi românii, am reuşit să depăşim încercările atunci cînd am fost uniţi. Dumnezeu să ne dea forţa de a fi uniţi şi întelepciunea de a întelege ca doar prin unitate putem face România noastră prosperă! La mulţi ani, pietreni! La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!“, a transmis primarul Dragoş Chitic.

Tot cu prilejul zilei de 24 ianuarie, manifestările reunite sub titulatura Unirea face puterea!, organizate de Asociaţa Culturală STAR din Piatra Neamţ şi Primăria Piatra Neamţ, în parteneriat cu Biblioteca GT Kirileanu, ISJ Neamţ şi Complexul Muzeal, au debutat pe 22 ianuarie. Ca parteneri naţionali sînt Primăria Comunei Gura Ocniţei, judeţul Dîmboviţa, Primăria Comunei Padina, judeţul Buzău şi Teatrul Junior din Tîrgovişte.

Una dintre activităţile cuprinse în complexul de manifestări dedicate Zilei Unirii, intitulată Tricolorul Călător, a pornit de la Turnul Chindia din Tîrgovişte, s-a oprit la Gura Ocniţei, la Padina, la Milcov, iar joi, în jurul orei 13.00, a străbătut Bulevardul Republicii din Piatra Neamţ şi s-a oprit la Turnul lui Ştefan cel Mare.

Punctul de pornire a fost din faţa Bibliotecii Kirileanu, iar odată cu sosirea Tricolorului, pietrenii au fost aşteptaţi la Curtea Domnească, la Hora Unirii, în avanpremieră la Ziua Unirii Principatelor Române. La Bicaz, unirea de la 1859 a fost sărbătorită, printr-o manifestare organizată în faţa Primăriei de către două unităţi de învăţămînt ale oraşului, Liceul Carol I şi Şcoala Gimnazială Regina Maria, sub îndrumarea profesorilor de istorie, Xenia Sîrbu, Alina Suciu.

Au participat şi mulţi localnici, care au ţinut să fie martorii la activităţile dedicate Micii Unire. Cei care şi-au pus în sluba evenimentului aniversar bogatul bagaj de cunoştinţe au fost trei dintre elevii Şcolii Mărceni, Luca Apetroei, Sara Ţăpuc şi Matei Suciu. Profesoara Xenia Sîrbu a prezentat un scurt expozeu despre semnificaţia Unirii, iar primarul Nicolae Sălăgean, a ţinut să facă publică chemarea asistenţei la unitate, înţelegere şi prietenie.

„Se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, act prin care Domnitorul Alexandru Ioan Cuza avea să schimbe soarta ţării, punînd bazele viitorului stat modern, pentru că în şapte ani de domnie a făcut lucruri, care au schimbat România. La cei 39 de ani ai săi, cînd a urcat pe tron, nu avea o experienţă politică deosebită, dar a ştiut să atragă lîngă el nişte oameni extraordinari, printre care pe talentatul om politic şi orator, Mihail Kogălniceanu.

A fost un om demn şi un mare patriot, care deşi a luat în administrare un stat ce abia primise botezul integrării pe harta lumii, a lăsat un stat modern cu instituţii moderne. Sînteţi tineri, dragi elevi, dar şi de voi depinde soarta ţării în continuare. 24 ianuarie 1859 a fost anul cînd statul România a apărut pe harta lumii. El nu trebuie să dispară vreodată. Să fiţi mîndri de acest moment istoric şi cu toţii să fim uniţi, pentru că numai aşa vom învinge toate greutăţile vieţii, care nu sînt deloc ouţine, reuşind să dezvoltăm această ţară minunată, România“, a declarat primarul Bicazului, îndemnînd la final, ca întreaga asistenţă să se prindă în Hora Unirii.

Înainte de a fi părăsit locul de sărbătorire a Micii Uniri, participanţilor li s-a oferit de către primărie un ceai fierbinte, un pahar de vin fiert şi cîte o plăcintă caldă.

Manifestări şi la Roman, şi la Tîrgu Neamţ

Şi municipiul Roman a fost gazda unor manifestări legate de marcarea Micii Uniri de la 24 ianuarie 1859. Acestea au început joi, 23 ianuarie cînd în jurul Bibliotecii George Radu Melidon a fost jucată o imensă Horă a Prieteniei.

Apoi, vineri, 24 ianuarie, la Stejarul Unirii a fost organizată tradiţionala ceremonie, care a început cu intionarea Imnului naţional şi a continuat cu alocuţiunile senatorului PSD Dan Manoliu şi primarului Lucian Micu. „Ca în fiecare an ne aflăm la acest simbol al Romanului şi al Micii Uniri. În fiecare an vin aici romaşcani de toate vîrstele, care nu şi-au uitat înaintaşii.

Am speranţă în aceşti copii că vor şti să-şi iubească ţara“, a spus politicianul social democrat, care nu a uitat să vorbească şi despre deziluzia că actuala clasă politică nu a înfăptuit dezideratul naţiunii, Marea Unire. A vorbit, de asemenea, despre faptul că actuala clasă politică ar fi trebuit să facă mai mult pentru a realiza autostrada care să unească Moldova de inima ţării. Pprimarul Lucian Ovidiu Micu a pomenit în discursul său despre idealul de unitate al românilor:

„Hai să să dăm mînă cu mînă/ Cei cu inima română… Atît de frumos a grăit Vasile Alecsandri, unul din fruntaşii Revoluţiei de la 1848. Haideţi să luăm aminte la versurile Horii Unirii şi să nu lăsăm pe nimeni să inducă vrajba între romaşcani, să facem şi mai mult bine pentru cei din jur. Văd aici copii, adolescenţi şi oameni în toată firea.

Haideţi să fim mîndri de Roman, să ne iubim oraşul şi să ne dăm mînă cu mînă cei cu inimă de romaşcani, care trăim în frumuseţe de oraş“. În faţa scenei s-a aflat şi un grup de elevi de la Şcoala Carmen Silva, din Horia, îmbrăcaţi în veşminte ostăşeşti, de la 1859, precum şi drapelul de luptă al primului Batalion de geniu, înfiinţat de Panaite Donici.

Şi la Muzeul de Istorie a avut loc un simpozionul legat de cei 200 de ani de la naşterea lui Alexandru Ioan Cuza şi a generalului Ioan Emanuel Florescu, urmat de prezentarea noului număr al revistei Urbana. La Tîrgu Neamţ, primăria şi Casa Culturii Ion Creangă a invitat locuitorii să participe la tradiţionala manifestare dedicată Zilei Unirii pe platoul din faţa instituţiei de cultură, începînd cu ora 11.00.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: La judecată pentru o tentativă de omor, aplanată de “mascaţi”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Frunză, de 34 de ani.

În urma unei altercaţii, acesta i-a aplicat oponentului său lovituri prin care i-a pus viaţa în primejdie. Fapta a avut loc în noaptea de 7/8 august 2019, în anexa Văleni, cînd combataţii băuţi şi cu chef de scandal s-au bătut şi a fost nevoie de intervenţia poliţiştilor, jandarmilor şi mascaţilor. Pentru aplanarea conflictului martorii au cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112, forţele de ordine împînzind cartierul.

Ancheta efectuată a stabilit că agresorul, în vîrstă de 34 de ani, s-a bătut cu un alt individ, cu un an mai mare, iar în altercaţie au fost folosite şi cuţite. Victima a ajuns la spital, fiind diagnosticată cu mai multe plăgi înjunghiate în zona abdominală.

Ulterior, doctorul legist a apreciat că victima a suferit leziuni vindecabile în 18 zile de îngrijiri medicale, iar viaţa nu i-a fost pusă în pericol. Procurorul de caz a decis ca încadrarea juridică a faptei să fie tentativă de omor, deoarece loviturile au vizat zone vitale. Frunză a ajuns după gratii, iar pe 9 august a fost arestat preventiv de magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ.

Ulterior a obţinut puţină libertate, iar măsura arestului preventiv a fost înlocuită cu una mai uşoară, arestul la domiciliu.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Jandarmeria montană va fi la Serbările Zăpezii de la Durău

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ manifestările din staţiunea de la poalele Ceahlăului sînt programate pînă pe data de 2 februarie

Timp de două săptămîni, în perioada 24 ianuarie – 2 februarie 2020, jandarmii montani din Durău vor fi pe pîrtie alături de iubitorii sporturilor de iarnă şi de turiştii sosiţi în staţiune.

„Misiunile jandarmilor vor viza asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică la manifestările prilejuite de Serbările Zăpezii care vor avea loc în cele două weekenduri, 24 – 26 ianuarie, respectiv 31 ianuarie – 2 februarie şi vor acţiona pentru îndrumarea, informarea şi acordarea de asistenţei turiştilor şi persoanelor aflate în dificultate, prevenirea şi combaterea oricăror fapte de natură antisocială care aduc atingere legilor şi normelor de convieţuire socială, respectarea regulilor pe pîrtii“, conform unui comunicat al Jandarmeriei Neamţ.

Pentru ca momentele petrecute pe pîrtie să fie lipsite de accidente sau incidente nedorite, jandarmii montani recomandă practicanţilor sporturilor de iarnă să respecte recomandările organizatorului evenimentului dar şi reglementările pe pîrtii: este interzis accesul sau circulaţia pe pîrtiile ori traseele de schi pentru agrement cu automobile, tractoare sau orice alt tip de vehicul; este interzisă coborîrea pe pîrtiile sau traseele de schi pentru agrement, utilizînd sănii, dispozitive improvizate sau alte materiale; accesul pe pîrtiile sau traseele de schi pentru agrement fără echipament adecvat pentru practicarea schiului este interzis.

Deşi meteorologii anunţă sfîrşitul de săptămînă cu vreme bună, turiştii care vor alege să pornească în drumeţie spre platoul Masivului Ceahlău trebuie să fie echipaţi corespunzător, pentru că vremea se poate schimba oricînd, să nu plece singuri la drum, să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu.

Reamintim turiştilor că pot apela cu încredere, în orice situaţie, la ajutorul echipajelor de jandarmerie montană, atît prin contact direct cît şi prin apelarea numărului unic de urgenţă 112, specificînd datele de identificare ale persoanei care anunţă ce s-a întîmplat, cîte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sînt persoanele aflate în dificultate.

Citește știrea

Trending