Contactează-ne

Actualitate

Clopoţelul lui ’69 a sunat din nou la Liceul Borca

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la eveniment au fost prezenţi actualul director al instituţiei, Vasile Amariei, dirigintele clasei de umană, Mircea Afloarei, şi primarul comunei Borca, Ovidiu Niţă ■ unul dintre participanţii la întîlnire a citit un poem, creaţie proprie, închinat poetului Aurel Dumitraşcu ■

La Liceul Mihail Sadoveanu Borca a sunat din nou clopoţelul. De astă dată, pentru absolvenţii lui ’69, acei „frumoşi nebuni ai marilor izbînzi“, ce-şi făcuseră în urmă cu 50 de ani plecarea în viaţă, de- acolo, dintre munţi, purtînd la butonieră optimismul şi bucuria tinereţii. Întîlnirea de sîmbătă, 1 iunie văleat 2019, a fost deosebit de impresionantă, dat fiind că după jumătate de secol de absenţă motivată, pe motiv de probleme ale vieţii ca oameni maturi, această promoţie a retrăit pentru o clipă vremea adolescenţei şi a primei tinereţi. S-a strigat catalogul, fost document al emoţiilor, s-a făcut prezenţa de către nimeni altul decît fostul diriginte al clasei de umană, Mircea Afloarei, şi-a prezentat fiecare cu modestie frînturi din realizările vieţii, s-a glumit, s-au depănat amintiri şi s-a păstrat un moment de reculegere în memoria celor plecaţi, profesori ori foşti elevi, spre o altă lume. Deşi anii îşi puseseră cu dărnicie amprenta pe chipul fiecăruia dintre foştii liceeni, o dată cu primul pas în incinta şcolii, privirea unei întregi generaţii avea să se regăsească în lumina ochilor lor aidoma perioadei demult apuse, aceea a adolescenţei. Am putut descoperi cu uşurinţă acele stări de smerenie, respect, blîndeţe, ordine, delicateţe, dar şi de optimism, curiozitate şi neastîmpăr creator, specifice statutului lor de foşti munteni sadea. Şi totuşi, preaplinul unei astfel de întîlniri avea să fie ştirbit de absenţa foştilor profesori, care, în cel mai fericit caz din motive de sănătate, n-au putut da curs invitaţiei. Au fost prezenţi însă actualul director al instituţiei de învăţămînt, Vasile Amariei, dirigintele clasei de umană, Mircea Afloarei, şi primarul comunei Borca, Ovidiu Niţă, oameni pe chipul cărora s-a păstrat încă vigoarea munteanului şi care cu greu şi-au putut ascunde emoţiile reîntîlnirii pentru cîteva ceasuri, cu foştii elevi ai liceului încărcaţi de amintirile tinereţii din urmă cu jumătate de secol. S-au trăit cu prilejul acestei întîlniri, atît de către gazde, cît şi de către foştii elevi, astăzi pensionari, momente deosebit de emoţionante.

„O parte dintre foştii noştri colegi nu mai există sau sînt bolnavi şi n-au putut răspunde invitaţiei noastre. Din acest punct de vedere trăim momente de tristeţe, dar asta este viaţa. Alături de ei am trăit toate acele evenimente cu bune cu rele, ne-am format alături de ei şi, zicem astăzi, după aproape o viaţă, că noi, copiii de atunci, am fost o generaţie bună“, avea să se spună cu nostalgie şi lacrima tristeţii în privire de către unii. „Am reuşit, mai apoi, să devenim specialişti în toate domeniile în care am activat, aproape toţi am urmat cursuri superioare, am avut funcţii de conducere, am făcut şi crescut la rîndul nostru pe copiii noştri, ce acum sînt oameni realizaţi la rîndu- le, fapt cu care ne mîndrim“, aveau să afirme alţii. Vorbe frumos meşteşugite au prezentat o parte dintre foştii elevi precum Vasile Răşchitor, de altfel unul dintre iniţiatorii evenimentului aniversar, Gheorghe Cioată, unul dintre organizatori, Elena Tănase, la fel de veselă ca în anii de liceu, Viorica Curcă pentru care timpul a fost un bun prieten nebrăzdînd riduri pe chipul său şi lista ar putea continua, toţi reuşind să-şi sintetizeze gîndurile în adevărate esenţe, pe tema vieţii. Şi întreaga atmosferă a unei după-amiezi de sîmbătă avea să ne ducă cu gîndul la unele versuri soresciene, care parafrazînd sună cam aşa „Liceul din Borca n-a existat/ A existat doar o vale frumoasă, unde Bistriţa alerga mereu grăbită la întîlnirea cu dragostea ei, Ceahlăul…/ Şi-au mai existat şi nişte tineri, Doamne, ce tineri!/ Care-şi uneau gîndurile şi iluziile înalte, mai înalte ca munţii Stînişoarei,/ Ce învăţau să gîngurească cititul numelor, şi istoria, şi latina, şi logosul din buchea cărţii, ori să descopere viaţa…“. Şi o parte dintre aceşti tineri s-au aflat sîmbătă la Borca. Întîlnirea foştilor absolvenţi de acum 50 de ani, s-a încheiat, precum îi datul unor astfel de petreceri, printr-o masă comună într-una din pensiunile locului. La despărţire, toţi cei prezenţi si-au promis o nouă revedere, ce va fi stabilită ulterior. Şi fiindcă am vorbit de Borca, acel loc miraculos, care a dat contemporaneităţii o pleiadă întreagă de poeţi, avîndu-l în frunte pe Aurel Dumitraşcu, este bine de consemnat momentul în care unul dintre participanţii la întîlnire a cerut sfios acceptul publicului de a citi un poem, creaţie proprie, închinat poetului Dumitraşcu, moment care ne-a dus pentru o clipă cu gîndul la ceruri, locul de retragere în eternitate a artistului.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Adolescentă accidentată

Știre publicată în urmă cu

în data de

O fetiţă de 12 ani, care s-a angajat în traversarea străzii prin loc nepermis, a ajuns la spital, marţi, 11 august, după ce a fost accidentată de un autoturism.

“Din primele cercetări efectuate de polițiștii Serviciului Rutier Neamț a reieșit că, în timp ce o femeie de 33 de ani, din județul Bacău, conducea un autoturism pe DN 15C, în localitatea Bodești, din direcția Tîrgu-Neamț – Piatra Neamț, a surprins și accidentat o minoră în vârstă de 12 ani, din Bodești, care s-ar fi angajat în traversarea străzii printr-un loc nepermis și fără să se asigure.

În urma impactului a rezultat rănirea minorei, aceasta fiind preluată și transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Cum l-a „rezolvat” Arsene pe Antochi cu mâna lui Micu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Fapte, nu vorbe: la Neamţ e fapt dovedit că vorba potrivit căreia „politica e o curvă” e doar… un „alint”. Adevărul e că de multe ori politica depăşeşte, măcar prin posibilităţi de combinaţii, imaginaţia practicantelor celei mai vechi meserii din lume.

Zilele trecute, Alin Antochi, fiul rătăcitor care (re)găsise poarta pesedistă după ce bătuse şi intrase pe poarta penelistă, juca tare la negocierile pentru stabilirea candidatului PSD la Primăria Roman: vroia loc eligibil pe liste la parlamentare. Care locuri eligibile erau deja amanetate de „divele” politicii nemţene: începând cu Arsene, continuând cu Manoliu şi finalizând cu Oana. Păi de unde loc de alţi cumetrii de la PSD, dacă Antochi chiar obţinea ce cerea.

Sigur, pentru imagine, cerea şi curăţenie în PSD Neamţ. Păi mai curat decât a făcut Ionel Arsene, nu se poate. Cine nu e cu el a fost ras, tras pe linie moartă sau „mutat”, prin voinţă proprie (!?), la PRO România. Deci e maxim de curăţenie, însă Antochi se ţinea tare şi, din dorinţă de candidatură (sau disperare provocată de lipsă de candidat roşu la Roman?!) tare se temeau unii că s-ar putea să-l vedem şi pe d-alde Cărpuşor (re)venit la matcă. Şi nu vorbim de stupine, ci de politică.

Oricum, asta era până să anunţe Lucian Micu că zice „pa-pa” PNL-ului şi candidează la Primăria Roman din partea PPU-ului. Adică se duce sub aripa lui Ionel, care l-a şi lansat azi. Nu la apă (că aici s-au înjurat pe motiv de trecut Roman la furnizorul de la Iaşi), ci în noul „life” politic.

La momentul la care scriem aceste rânduri, probabil onor senator Dan Manoliu caută modalităţi legale să şteargă toate declaraţiile apărute public împotriva primarului „ilegal”, pe motiv de incompatibilitate, Micu. Nu de alta, dar de mâine trebuie să publice alte declaraţii de susţinere pentru acelaşi Micu lansat candidat de şeful Ionel. Şi ferească sfântu’ să apară aici vreo incompatibilitate, că rămâne „domn” Dan fără viitorul mandat de parlamentar.

Revenind şi concluzionând: Ionel a scăpat de pretenţiile lui Antochi cu mâna lui Micu. Cel puţin până când va fi clar dacă Micu poate candida. Nu-i aşa că era mai uşor să negociezi pe centură? Acolo discuţia are doar două „variabile”: plata şi prestaţia. În politică… e clar mai dificil. Poţi să faci prestaţia, dar cu plata…

Citește știrea

Actualitate

Micu, mîhnit în suflet, da’ cu inima… curată

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Lucian Micu, fostul primar al Romanului şi-a dat demisia din PNL ■ pe pagina de Facebook zice că e mîhnit în suflet, dar e cu inima curată şi că a pus suflet ■ este deja candidatul Partidului Puterii Umaniste la funţia de edil al municipiului ■

Plecarea din partid a ex-primarului de Roman, Lucian Ovidiu Micu, era de aşteptat şi iată că ea s-a dovedit cît se poate de reală. Într-o postare de Facebook, din dimineaţa zilei de 11 august, fostul primar al Romanului a notat:

„Cu mîhnire în suflet, dar cu inima curată, vă informez că astăzi mă despart de PNL. Ei nu mă (mai) vor, deşi s- au strîns peste 4.000 de semnături în numele meu pentru candidatura la primărie, iar dragoste cu de-a sila nu se poate. Au fost zece ani frumoşi, plini de satisfacţii, dar ultimele zile au fost amare, cred pentru mulţi, dar eu am simţit, din plin, gustul şi nodul în gît. Eu mă voi regăsi, că pierdut nu am fost niciodată, sînt o persoană flexibilă ca trestia, mă mai îndoi şi mă ridic.

Îmi voi încerca norocul alături de oameni care cred în mine. Nu orbeşte, ci avînd bază în OMUL care sînt şi voi rămîne. Voi candida pentru Roman!“, a postat Lucian Micu. Redactorii Monitorul au aflat că acesta va candida la Partidul Puterii Umaniste (PPU) a lui Dan Voiculescu, o formaţiune fantomatică, abia înfiinţată în Roman, care va rupe din voturile PNL şi le va duce în coşul PSD, care tocmai a încheiat alianţă sub numele „Alianţa pentru Modernizarea Neamţului 2020“.

Una în care intră PSD, Partidul Puterea Umanistă (PPU) şi ALDE, care ar putea avea la Roman, în sfîrşit, probabil, visata majoritate în Consiliul Local. Zilele trecute, şeful de partid al lui Lucian Micu, vorbea, tocmai, despre loialitate şi onestitate în politică şi îşi exprima părerea de rău că Lucian Micu nu mai poate candida din partea PNL.

Asta în timp ce fostul primar Micu îi mai arunca „bezele“ deputatului Leoreanu, tot pe Facebook, evident: „Bunul meu coleg, Laurenţiu Leoreanu, m-a sunat şi mi-a spus că nu va accepta propunerea de candidatură pentru funcţia de primar cu care a fost învestit de conducerea partidului. Îl înţeleg şi voi continua să-i fiu alături, pentru că amîndoi vrem ce este mai bine pentru Roman“.

Într-o postare anterioară acesta îşi anunţase „un pas în lateral“. „Sînt oameni cărora le place politica şi o înţeleg. Unii urăsc politica. Unora le este greu de acceptat intenţiile bune din politică. Eu nu ştiu dacă sînt priceput la politică, dar o înţeleg, pentru că are logica sa. În ultimele zile, deşi fiind deja prins în tot felul de mreje, am făcut ceea ce e mai bine – politica mea.

Am prezentat, de-a lungul mandatului, aproape zilnic, munca mea şi a echipei mele. Rezultatele muncii, ale viziunii şi ale conlucrării înseamnă politica făcută pentru oameni. În PNL s-a decis ca actualul deputat – Laurenţiu Dan Leoreanu – să fie candidatul partidului la Primăria municipiului Roman. Este un candidat căruia nimeni nu-i contestă meritele şi nici pe ale mele.

Dar, este o alegere firească, în condiţiile în care eu nu-mi pot testa viitorul unei candidaturi, deoarece am trecut fără succese mari printr-o plîngere făcută de o persoană demult decedată (pentru o funcţie care nu mai este legiferată ca fiind incompatibilă în prezent, fiind perfect legală acum) şi în condiţiile în care tot mai multe persoane devin «influenceri în ale administraţiei».

E uşor de zis: vreau să fiu primar. E destul de greu de ajuns. Şi, poate, mai dificil este să fii primar, pentru că este cu adevărat de muncă. Dar, cu o experienţă puternică în administraţia locală, dar şi în cea centrală, sînt sigur că Laurenţiu Leoreanu va continua şi mai bine ceea ce el a început şi eu am continuat. Îi voi sta alături, pentru că în Primărie am muncit şi eu, întîi ca viceprimar, apoi ca primar şi, dacă sorţii vor fi alături de romaşcani, voi putea să continui să ajut Romanul, de oriunde voi fi. Şi nu doar Romanul, ci întreg judeţul, PNL fiind singura formaţiune care are o echipă capabilă să dezvolte această zonă a Moldovei.

Candidatura deputatului Laurenţiu Leoreanu la Primăria Roman şi cea a deputatului Mugur Cozmanciuc la şefia Consiliului Judeţean sînt singurele care garantează că putem face paşi importanţi în direcţia corectă. Sînt oameni pe care-i cunosc şi care ştiu că pun mai presus de toate binele locului în care ajung să-l conducă“, spunea Lucian Micu.

Pe scena politică locală însă lucrurile se precipită. Din spate vin tare partide ca USR şi Împreună pentru Moldova. Care, dar care, ar putea avea mari şanse să ajungă pe fotoliul de primar?

Teodora Baciu, candidat al Partidului Împreună pentru Moldova tocmai a pus punctul pe i, comentînd ultima mişcare politică a fostului primar: „Nu este o plecare tocmai intempestivă . Pe surse, se vorbea deja, de mai multe zile, de acestă părăsire a partidului. Ceea ce pot spune, cu siguranţă, e faptul că ceea ce se întîmplă în partidele mari este, efectiv, o bătaie de joc.

Nu consider că e normal ca partidele mari ca PSD sau PNL să nu aibă lansaţi candidaţii şi echipele pentru Consiliul Local. Asta arată că nevoia de implicare a unor oameni care nu au mai făcut politică e una reală pentru că se confirmă ceea ce noi am spus, déjà: interesele partidelor mari şi ale politicienilor din aceste partide sunt:să-şi rezolve problemele în interiorul formaţiunilor lor şi să rezolve, eventual, problemele între partide.

Şi… dacă mai rămîne loc şi pentru interesul cetăţeanului bine, dacă nu…nu“, a spus Teodora Baciu.

Aceasta a confirmat şi ea zvonul potrivit căruia se vorbea, pe surse, despre demisia din PNL a lui Lucian Micu şi plecarea la Pro România sau Partidul Puterii Umaniste, dar spune că nu este o mirare pentru că de-a lungul carierei sale, Micu a fost membru PSD, a trecut apoi la UNPR, fiind viceprimar al lui Laurenţiu Leoreanu în numele acestui partid, ca ulterior, după alegeri, să devină „mare liberal“.

Cert este că cele 4.000 de semnături pe care PNL i le-a strîns lui Micu vor fi contestate la Biroul Electoral şi nu se va putea folosi de ele, pentru că oamenii au semnat în alb.

Legenda FOTO: Micu s-a întors la o dragoste mai veche?

Citește știrea

Trending