Contactează-ne

Actualitate

Chiar nu mai avem ruşine? Ne stuchim între fraţi pentru că… COVID?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cacofonia din titlu e voită. Deşi e ruşinoasă. Dar mult mai ruşinoasă, infinit mai ruşinoasă, e situaţia actuală. Români care stuchesc alţi români pentru că au opinii diferite despre ce înseamnă epidemia de COVID. Pentru cei care vor avea răbdarea să citească textul până la capăt, a stuchi în moldoveneşte înseamnă a scuipa, cu năduf şi ură, pe cineva. Un gest cumplit de urât, pe care, dacă ai caracter, nu îl faci nici împotriva celui mai mare duşman, darămite împotriva fratelui de naţie, limbă şi stindard.

Revenind la ceea ce se întâmplă: unii, care nu cred că există virusul şi nu vor să poarte mască, îi stuchesc pe alţii, care cred că există virusul şi vor să poarte mască. Şi invers. Zboară stucheli, înjurături, din ambele părţi. Mă întreb şi vă întreb: există imagine mai cumplită, mai dezonorantă decât a unei naţii care, în moment de grea încercare, nu face altceva decât să asiste pasivă la o stucheală generală între fraţii care ar trebui să se ajute pentru a trece de greaua încercare?

Atât suntem? Atât putem? Doar să ne stuchim între noi printre gard, fiecare susţinând, evident fals, că deţinem “adevărul absolut” despre COVID? După ce ne-am stuchit pe motiv că unii sunt pesedişti, iar alţii anti, după ce ne-am stuchit că unii sunt iohanişti şi alţi anti, pe motiv că unii sunt =rezistenţi şi alţii anti, pe motiv că unii sunt… orice şi alţii anti, acum ne stuchim din nou cu patimă pentru că unii “sunt” cu COVID-ul şi alţii anti?

Dacă ar fi război şi dacă noi am avea măcar curajul să ne înrolăm, ne aşezăm pe două rânduri? Unul pentru cei cu mască şi al doilea pentru cei fără? Unul pentru cei care cred în COVID şi altul pentru cei care nu cred? Şi cine intră primii în bătaia tunului pentru a-şi apăra ţara, familia, casa? Cei cu mască sau cei fără? Cei care cred în COVID sau cei care nu cred? Sau ne certăm şi pe pe marginea acestui subiect până când ţara, familia şi casa vor fi ruine?

Atât de dezbinaţi am ajuns şi vrem să rămânem? În toată nebunia asta, am încercat de la început să fiu cât de obiectiv se poate. Mai ales că viaţa m-a “condamnat” să lucrez ca jurnalist, iar obiectivitatea e trecută în fişa postului.

Însă, extrem de subiectiv, îmi spun acum mie şi vă spun cu respect şi dumneavoastră: dacă ne mai stuchim mult unii pe alţii o să ne dăm între noi nu doar viruşi. Cred că prin stucheală se mai transmite şi prostia şi sărăcia şi… toate relele. Aşa că dacă vom continua să ne stuchim să nu ne mai mire şi să nu ne mai plângem că toate relele vor trage la noi.

P.S.: Habar nu am dacă există sau nu COVID. Habar nu am dacă omoară sau nu. Şi nici nu îmi mai pasă. COVID-ul e ultima molimă de care ar trebui să ne fie frică dacă acei care ar trebui să fie fraţi întru limbă, naţie şi stindard au ajuns să “dialogheze” doar prin stucheală. Şi, din păcate, aici am ajuns.

Actualitate

ATENȚIE: Restricționări ale circulaţiei rutiere în municipiul Piatra-Neamț în perioada următoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În urma solicitării făcute de SC Drupo Neamț SA pentru a putea desfăşura lucrări pentru dezafectarea rețelei electrice aeriene fir contact troleibuze, se va restricționa circulaţia vehiculelor în perioada 23.10.2020 – 18.12.2020 , în intervalul orar 18:00 – 06:00, alternativ pe tronsoane, pe următoarele străzi: Bd. G-ral. N. Dăscălescu, Bd.Traian, Str. Orhei, Str. Mihai Viteazu, Str.Dărmănești, Str.1 Decembrie 1918, Bd. Decebal, Piața M. Kogălniceanu, Bd. Republicii Str. Petru Movilă, Str. Bistriței, Bd. 9 Mai și Piața Gării.

Asigurarea semnalizării rutiere se va face de SC Drupo Neamț SA, iar urmărirea restricționării circulaţiei se face de Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Piatra-Neamţ şi Poliţia Locală.

Citește știrea

Actualitate

Spitalul de la Leţcani, o “ruină” de peste 13 milioane de euro?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Altă ştire tristă: “Zeci de persoane confirmate cu virusul SARS- COV-2 și internate în spitalul mobil de la Lețcani îndură frigul în interiorul containerelor medicale. În cursul zilei de 20 octombrie 2020, în containere s-a înregistrat o temperatură de numai 13 grade Celsius și bolnavii au tremurat de frig. Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a achiziționat un spital din bani publici cu mari probleme: stațiile de oxigen nu funcționează, instalațiile de climatizare scot un zgomot asurzitor, iar echipamentele par a fi la mâna a doua”. Sursa: www.bzi.ro

Aşadar, după amânări şi amânări, după festivisme greţoase şi mincinoase făcute doar pentru voturi, după cheltuirea a 3,3 milioane de euro din banii nemţenilor, cu ce ne-am ales: cu un spital cu multe probleme, în care amărâţii internaţi cu COVID-19 tremură de frig la orice pană de curent.

Cât despre Secţia ATI, aia extrem de importantă, acolo unde s-ar fi putut salva vieţi ale pacienţilor cu forme grave, lucrurile stau aşa din informaţiile apărute în spaţiul public: ni s-au promis şi am plătit pentru peste 100 de paturi, DSP a avizat 48 de paturi, dar s-a ajuns la doar 24 de paturi pentru că nu funcţionează staţiile de oxigen.

De ce nu funcţionează? Pentru că nu s-a ocupat nimeni de întreţinerea lor în stare de funcţionare. Normal, toţi erau ocupaţi să taie panglici, să se pozeze din toate poziţiile şi să se milogească după voturi.

Penibil? Nu. Normal. De ce normal? Pentru că asta merităm. Lipsa noastră de reacţie ce ne caracterizează încă din anii de dinainte de pandemie, lipsa de coloană vertebrală şi lipsa curajului de a lua atitudine, faptul că am ridicat pupatul în fund al şefilor politici la rang de artă naţională ne-au dat şi ne dau clasa politică pe care o merităm: una plină de lepre şi de ciumaţi, de toate culorile, care ne cheltuie banul public pe spitale în care nu merg staţiile de oxigen, instalaţia de climatizare te asurzeşte când merge şi te transformă în stană de piatră când nu merge. Asta am votat, asta avem şi acum putem muri mulţumiţi că e doar din vina noastră.

Ştiţi ce e şi mai ironic? Că tot din banii noştri şi-au plătit politicienii pozele făcute triumfalist în faţa unui spital care a costat milioane de euro, dar se dovedeşte a fi, iată, o ruină. Am plătit tot, de la cap la coadă, şi apoi i-am şi votat.

Pe final, întreb şi eu public pe “ai mei” politicieni din Neamţ: în “frigiderul” de la Leţcani, la ora aceasta, e vreun nemţean internat? Că 3,3 milioane de euro au dat nemţenii.

Citește știrea

Actualitate

COVID -19: Piatra Neamţ a trecut de pragul de 3 la mie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Bicaz rata de incidenţă este de 3,6, la Girov de 3,7 ■ Taşca şi Tarcău, localităţile carantinate, au o rată de 3,24, respectiv 8,10 ■

Piatra Neamţ a trecut de rata de incidenţă de 3 cazuri de îmbolnăviri de COVID 19 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, fiind raportată joi, 22 octombrie o rată de 3,14, cu 436 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile, dintre care 80 în spitale şi 356 cazuri comunitare. În localităţile carantinate din Neamţ, Taşca şi Tarcău, rata de incidenţă este de 8,10, respectiv 3,24. Alte localităţi cu rată peste 3 sunt Bicaz, cu 3,6 şi Girov, cu 3,7. Conform reglementărilor în vigoare, în maxim 48 de ore de la raportarea depăşirii indicilor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni şi va decide ce noi măsuri trebuie aplicate.

Citește știrea

Trending