Contactează-ne

Actualitate

Chef Bontea, experienţă unică la poale de Ceahlău

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cunoscutul maestru bucătar a participat la o etapă naţională de concurs la pescuit ■ deşi era la prima experienţă de acest fel, s-a descurcat onorabil ■ a avut parte şi de o surpriză gastronomică la o pensiune ■

„Am ajuns undeva pe lângă Lacul Bicaz şi ce am găsit aici este foooooarte tare! Doamna Maria de la Pensiunea Lavinia ne-a aşteptat cu nişte preparate demne de Chefi la Cuţite. (…) Mărturisesc că e pentru prima oară când am gustat aşa ceva. Minunat! Ceahăau, Neamţ“.

Aceasta este o parte din postarea de pe contul de Facebook a lui Sorin Bontea, cunoscutul chef de la emisiunea menţionată mai sus, după cele trăite la poale de Ceahlău, acolo unde, pe Lacul de acumulare de la Bicaz, a participat la o etapă naţională a unui concurs pe pescuit la clean şi biban.

Chef Bontea a făct parte dintr-o echipă care, la finalul lunii iulie, a fost prezentă la etapa II din Campionatul Naţional al Ligii Române de Spinning, pe Lacul Izvorul Muntelui, obţinând un nesperat loc fruntaş, avându-l alături pe un membru al echipei naţionale a României la astfel de întreceri. „Locul 8 din 45 de echipe participante în etapa II din Campionatul Naţional al Ligii Române de Spinning. Zic cã nu-i rău, mai ales că la mine a fost prima oară! Cel mai mult mă bucurã faptul că am făcut echipă cu prietenul meu Robert Boanţă, membru în echipa României, care a câştigat Campionatul Mondial de pescuit răpitori 2017. Am învăţat multe, aşa că sunt gata pentru următoarea etapă!“, scrie chef-ul.

Sorin Bontea a avut altă „trăire“ memorabilă la poale de Ceahlău, una care ţine chiar de domeniul care l-a făcut cunoscut în toată România. La o pensiune i-a fost dat să se delecteze cu două preparate tradiţionale, care l-au încântat peste poate. „Sarmale cu urdă în foi de sfeclă roşie – mărturisesc că e pentru prima oară când am gustat aşa ceva. Înţeleg că este un preparat specific zonei, plăcintă cu urdă şi sarmale cu hasmaţuchi, o plantă aromatică cu un gust între pătrunjel şi anason. Minunat!“, zice Bontea.

Iar postările lui din zilele cât a stat la concursul de pescuit şi ceea ce i-a fost dat să mănânce, sarmale şi placinte cu urdă, au stârnit numeroase comentarii, unele fiind chiar „savuroase“. „Chef Sorin Bontea, o vorbă românească spune: «Omul cât trăieşte învaţă». În Moldova sînt multe bucate care în alte zone ale ţării nu se fac, iar moldovencele sînt nişte gospodine desăvârşite. Aşa că, mai învăţaţi şi dv. cîte ceva, că nu vă strică“, este unul dintre comentarii. Iar altele trei sună astfel: „Am fost cazaţi la doamna Maria de la pensiunea Lavinia din Ceahlău şi am verificat cele spuse de dumneavoastră, domnu’ Sorin, în legătură cu sarmăluţele cu urdă şi plăcintă! Aţi avut dreptate, foarte bune! O gazdă, un peisaj şi o pensiune de 10!“.

Tot pe Facebook, o cititoare îi explică lui chef Bontea secretul pentru care preparatele cu urdă au un gust desăvârşit prin zona de munte a Ţinutului Neamţui, unul care ţine de calitatea materiei prime, care musai trebuie să fie din zonă. Asta pentru că una e o urdă preparată din laptele oilor care pasc pe o pajişte alpină, la poale sau pe Ceahlău, care nu se poate compara cu un produs similar din zona de şeş sau câmpie: „Delicioase, doar că dacă urda nu e de acolo, din zonă, sarmalele nu vor ieşi la fel. Eu am copilărit undeva în zona aia. Am incercat să fac, dar cu produse care nu erau chiar autentice şi nu a iesit la fel“. Cât despre competiţia de pe Lacul de acumulare Izvorul Muntelui, chef Bontea era optimist, cerea celor ce-l cunoasc să îi ţină pumnii, pentru că era pentru prima dată când „încerca“ la clean, un peşte răpitor cu toane: „Ştiţi că mie îmi place competiţia. Azi (25 iulie 2020 – n.r.) începe etapa II din Campionatul Naţional al Ligii Române de Spinning, pe Lacul Izvorul Muntelui. Să-mi ţineţi pumnii! Prima zi de concurs a fost peste aşteptări, mai ales că e prima oară când pescuiesc la clean“.

Asta pentru că avea să aibă parte de capturi senzaţionale. „Chef Sorin Bontea a prins primul clean din viaţa lui în timpul antrenamentului oficial al Cupei Pescar Mag Bicaz, a doua etapă a Campionatului Naţional de pescuit la rapitori din barca LRS. Astăzi, cu 3 bibani şi 7 cleni prinşi, un loc 2 în prima manşă, Chef Sorin Bontea, în echipa cu Robert Boanţă, a reuşit să devanseze nu mai puţin de 43 echipe din cele 45 participante la această competiţie“, se precizează pe www.rapitoriromania.ro, un site dedicat „mincinoşilor“. Tor pe site-ul menţionat este precizat că „Bicazul îşi răsplăteşte pescarii sportivi în fiecare an cu astfel de exemplare (imense – n.r.). Rareş Boeriu şi Mircea Horobeţ au reuşit să „scoată din baltă“, un super biban de 32 de centimetri şi un clean record – 57 cm. De ce record? Este cea mai mare captură de clean în clasamentele LRS all time, peste cea mai mare ştiucă prinsă la prima etapă din Delta Dunării de anul acesta“, mai spun cei de la www.rapitoriromania.ro.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Au fost aplicate contravenţii pandemice de 34.000 de lei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ amenzile au fost date pentru nerespectarea regulilor de protecţie sanitară ■ patru firme au fost sancţionate pentru organizarea de activităţi în spaţiu închis ■

Forţele de ordine din judeţul Neamţ continuă verificările pentru respectarea normelor de protecţie socială în vreme de pandemie. Pe 26 octombrie 2020 au intervenit 100 de poliţişti, jandarmi, poliţişti locali, precum şi reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii.

Au avut loc acţiuni de verificare a respectării măsurilor impuse în contextul stării de alertă, în zonele aglomerate, terase dar şi în mijloacele de transport în comun, pentru prevenirea şi limitarea infectării cu virusul Covid-19.

Au fost organizate 11 acţiuni punctuale, în sistem integrat, fiind vizate, în special, restaurantele şi localurile publice care au deschise terase, fastfood-uri, precum şi mijloacele de transport în comun. Au fost verificate 111 de societăţi comerciale ori persoane fizice autorizate, 79 de mijloace de transport şi au fost legitimate 850 persoane.

„Echipele de control au depistat 143 de persoane care nu au respectat măsurile de protecţie individuală. De asemenea, 4 sancţiuni contravenţionale au fost aplicate operatorilor economici pentru organizarea de activităţi în spaţiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicţii/restricţii. Valoarea totală a sancţiunilor aplicate a fost de peste 34.000 de lei“, anunţă IPJ Neamţ. De menţionat este faptul că de pe 25 octombrie, de la ora 23:00, în 4 localităţi din judeţul Neamţ unde s-a constatat ca incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori, respectiv municipiul Piatra Neamţ, oraşul Bicaz, comuna Girov şi comuna Gîrcina, s-a interzs activitatea cu publicul a operatorilor economici de tipul restaurantelor şi cafenelelor, cu excepţia teraselor, fiind instituite şi alte măsuri obligatorii.

„Facem apel la cetăţeni să respecte în continuare măsurile de protecţie sanitară şi distanţare fizică, în scopul prevenirii infectării şi răspîndirii Sars-CoV 2. Este important ca fiecare dintre noi să avem un comportament responsabil, să conştientizăm importanţa măsurilor necesare în contextul situaţiei epidemiologice actuale şi să respectăm recomandările pentru limitarea riscului de răspîndire a infecţiei cu Covid-19“, mai arată Poliţia Neamţ. Există şi TelVerde 0800800165, numărul de telefon la care puteţi sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID–19.

Citește știrea

Actualitate

Trimisă în judecată de un… cîine poliţist

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o femeie de 41 de ani a fost inculpată după ce a fost prinsă cu 105.560 de ţigări de contrabandă ■ în cauză au avut loc şi percheziţii domiciliare ■ tutunul ilegal a fost depistat de cîinele poliţist Odek ■

O femeie de 41 de ani, din localitatea Dumbrava Roşie, prinsă cu 5.278 de pachete de ţigări de contrabandă în urmă cu mai bine de două luni, a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ.

Totul s-a întîmplat pe 16 august 2020, cînd Mihaela Barna a fost reţinută pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentată în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. Magistraţii au respins propunerea anchetatorilor şi au dispus cea mai blîndă măsură preventivă, controlul judiciar.

„În temeiul art. 227 alin. 1 Cod procedură penală, respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, avînd ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpata Barna Mihaela. În temeiul art. 227 alin. 2 raportat la art. 202 alin. 4 litera b, art. 215 şi art. 2151 alin. 1 Cod procedură penală, dispune luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpata Barna Mihaela, cercetată în dosarul penal cu nr. 3264/P/2020 al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, pentru săvîrşirea infracţiunii de contrabandă, în formă continuată (2 acte materiale) şi în stare de recidivă, prevăzută de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 şi art. 41 alin. 1 Cod penal, pentru o perioadă de 60 zile, începînd cu data de 16.08.2020 şi pînă la data 14.10.2020, inclusiv“, conform instanţei.

Cu o zi înainte, pe 15 august 2020, poliţiştii Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Piatra Neamţ, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, au efectuat percheziţii în municipiul de sub culmea Pietricica, la imobilele deţinute de două persoane bănuite de contrabandă.

Acţiunile oamenilor legii au vizat documentarea activităţii infracţionale a unei femei de 41 de ani, din localitatea Dumbrava Roşie, bănuită de trafic de ţigarete de contrabandă. În urma descinderilor efectuate, au fost descoperite 105.560 de ţigarete fără timbru (5.278 pachete de ţigări), marfa ilicită fiind ridicată în vederea indisponibilizării.

În baza probatoriului administrat, femeia a fost reţinută pentru 24 de ore, fiind cercetată sub aspectul comiterii infracţiunii de contrabandă, pe 16 august fiind plasată sub control judiciar. În activităţi au fost angrenaţi poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice şi luptătorii Serviciului pentru Acţiune Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ.

Activitatea a beneficiat de sprijinul cîinelui poliţist Odek, specializat în detectarea produselor din tutun. De acum înainte cauza va fi, pentru o perioadă de cel mult două luni, în procedură de Cameră preliminară, apoi procesul intră în linie dreaptă cu administrări de probe şi audieri de martori. Rămîne de văzut ce vor stabili judecătorii la finalul procesului. Revenind la Odek, el este un ciobănesc belgian aflat pe lista de cadre a Poliţei Neamţ şi de ani de zile îşi îndeplineşte cu conştiinciozitate misiunile, graţie flerului său (a se citi mirosul).

Este catalogat printre cei mai buni din ţară în specializarea sa, ajungând să fie spaima contrabandiştilor de prin târguri, oboare şi pieţe, sau a celor care se trezesc că le bat în „poartă“ oamenii legii. Odek are 9 ani şi jumătate, a ajuns la Neamţ ca fiind câine de urmă, dar calităţile sale l-au recomandat pentru alte misiuni, iar colegii cu trese pe umeri i- au recunoscut meritele, fiindu-le mai mult decât util.

Citește știrea

Actualitate

Fără teze şi olimpiade sau cu ele în sistem on-line?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Ministerul Educaţiei lansează în dezbatere publică propuneri de descongestionare a programelor şcolare ■ există discuţii despre modul în care se vor putea susţine on-line tezele şi chiar olimpiadele şcolare ■

Ceea ce nu au reuşit să facă în 30 de ani de democraţie factorii de decizie din Ministerul Educaţiei, adică reformarea sistemului de învăţămînt, prin aerisirea programelor şcolare şi digitalizarea reală a acestuia, se pare că va reuşi să producă schimbări criza pandemică.

Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, declară că la nivelul conducerii Ministerului Educaţiei se află, în pregătire, o asemenea reformă, ce se găseşte în stadiul de dezbatere, vizînd modificarea programelor şi mai ales adaptarea sistemului de evaluare la metodele on-line.

„La Ministerul Educaţiei există discuţii pe tema reformei în învăţămînt, care ar urma să vizeze şi aspecte ce ţin de modul de evaluare, prin tezele semestriale. Există discuţii şi despre modificarea programelor şcolare, deşi conţinuturile acestora, rămîn, pînă la urmă, la decizia cadrului didactic.

Să ne amintim că în timpul stării de urgenţă au fost modificate programele pentru disciplinele de la examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureat. Există posibilitatea ca prin ordin de ministru să se procedeze la fel şi acum, în funcţie de scenariul în care se va învăţa: verde, roşu sau galben.

Esenţial este, însă, ca prin modul în care se vor susţine aceste teze să se asigure egalitatea de şanse a copiilor, care trebuie să se afle în aceeaşi situaţie“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ .

Tot în timpul stării de urgenţă, conducerea Ministerului Educaţiei a stabilit formule de încheiere a situaţiei şcolare a elevilor, împiedicaţi să participe fizic la ore. Este în discuţie şi legiferarea posibilităţii de evaluare prin mijloace on-line la olimpiade. „Discuţii interesante se poartă şi în ceea ce priveşte oportunitatea continuării, în condiţiile actuale, a desfăşurării olimpiadelor şcolare, mai greu de organizat în sistem on-line, deşi acestea reprezintă formula cea mai complexă a ceea ce înseamnă performanţă, de nivel înalt, în sistemul de educaţie“, a mai adăugat inspectorul general.

Citește știrea

Trending