Contactează-ne

Actualitate

Cerc pedagogic al profesorilor de limba franceză, la Bibliotecă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la acţiune au participat profesorii de specialitate din Piatra Neamţ şi Roznov ■ a avut loc şi Festivalul Francofete, organizat de cele trei licee din Tîrgu Neamţ ■

Biblioteca Judeţeană G.T. Kirileanu Neamţ a fost gazda Cercului pedagogic al profesorilor de limba franceză. Acţiunea s-a desfăşurat pe 2 aprilie 2019 şi au participat cadre didactice de specialitate din liceele din Piatra Neamţ şi Roznov. Prima parte a întîlnirii a avut ca temă „Învăţarea limbii franceze prin publicitate“, un aspect nou propus pentru procesul didactic de către profesor Oana-Raluca Hizan de la Colegiul Naţional Calistrat Hogaş Piatra Neamţ, în scopul dezvoltării interesului pentru limba franceză în rîndul elevilor. Profesorul a explicat motivele folosirii reclamelor în procesul didactic, modalităţi de utilizare a publicităţii în activităţi de înţelegere a unui text citit, de predare şi exersare a noţiunilor gramaticale şi de lexic, de analiză a imaginii, de exprimare orală şi de redactare, precum şi modalităţi de concepere a unor exerciţii, activităţi şi secvenţe didactice pornind de la reclame. Tema activităţii a fost ilustrată printr-o expoziţie de afişe reprezentînd atracţii turistice din diferite regiuni ale Franţei, realizate, în concepţie proprie, de elevii Colegiului Calistrat Hogaş. Ca o completare, profesorul Margareta Mancaş, de la acelaşi colegiu, a expus o serie de aspecte referitoare la exploatarea didactică a reclamelor pe suport audio- video. Întîlnirea profesională a continuat, în partea a doua, cu prezentarea profesorului dr. Cristina Grigori, de la Colegiul Naţional Petru Rareş Piatra Neamţ, referitoare la cursul online pentru profesorii de limba franceză oferit de Centrul CAVILAM din Vichy- Franţa şi la noile oferte de lectură, pe suport electronic, ale Asociaţiei Adiflor din Roanne. De asemenea, profesorul Loredana Mitrea, de la acelaşi colegiu, a prezentat aspecte dintr-un schimb de experienţă realizat între elevi de la Colegiul Petru Rareş Piatra Neamţ şi elevii Liceului Antoine de Saint-Exupéry din Saint- Raphaël, Franţa, cu prilejul vizitei liceenilor pietreni în localitatea franceză, în cadrul unui proiect de înfrăţire între cele două unităţi de învăţămînt. Cercul pedagogic al profesorilor de limba franceză a avut loc la Filiala de carte străină a Bibliotecii Judeţene, sub semnul creativităţii, al inovaţiei şi al bucuriei în abordarea şi desfăşurarea procesului didactic de predare şi învăţare a limbii franceze.

Festival pentru liceeni la Tîrgu Neamţ

Casa Culturii Tîrgu Neamţ a găzduit, pe 2 aprilie, Festivalul Francofete, organizat de Colegiul Naţional Ştefan cel Mare, Liceul Vasile Conta şi Colegiul Tehnic Ion Creangă, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, Casa Corpului Didactic şi Asociaţia Echange Roumanie. Printre invitaţi s-au numărat reprezentanţi ai ISJ Neamţ, cadre didactice, membri ai comunităţii locale. „Evenimentul s-a adresat elevilor de gimnaziu şi liceu din unităţile şcolare din Tîrgu Neamţ şi zonele învecinate, urmărindu-se valorificarea talentului artistic al elevilor, utilizarea competenţelor de limbă franceză într-un context nonformal, promovarea francofoniei, încurajarea activităţii educative prin muzică, dans, teatru şi oferirea de exemple de bună practică“, ne-a spus profesorul Valentin Teodorescu, inspector şcolar de limba franceză. Festivalul a cuprins cinci secţiuni, respectiv Interpretare vocală – solişti/duet, Interpretare instrumentală, Interpretare vocală – grupuri vocale, Dansuri moderne şi contemporane, Artă dramatică (skach-uri, scenete, monologuri, recitare de poezii etc), fiecare avînd subsecţiuni pentru elevii de gimnaziu şi de liceu. Concurenţii au fost recompensaţi cu premii şi menţiuni, evaluarea ţinînd cont de calitatea interpretării, adaptarea textului şi a liniei melodice la vîrsta participanţilor, prezenţa scenică, expresivitate, dicţie, originalitate. Potrivit regulamentului, juriul a fost format din reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, profesori de limbă franceză, reprezentanţi ai comunităţii locale, invitaţi speciali. „Ideea festivalului a răspuns nevoii de a promova la nivelul oraşului limba franceză, cultura şi civilizaţia francofonă, de a motiva elevii să înveţe aceată limbă şi să conştientizeze apartenenţa la marea familie francofonă. Festivalul se doreşte a fi o sărbătoare care să reunească iubitorii limbii franceze, elevi, cadre didactice, părinţi, membri ai comunităţii locale, invitaţi speciali“, au notat iniţiatorii, în descrierea proiectului.

G. MUNTEANU, R. AANEI

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 95 de cazuri noi. Naţional – 6.481 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, numărul total de cazuri a ajuns la 5.846, iar rata de incidenţă este de 1,86

Până pe 29 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 229.040 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

163.852 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.481 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

 

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 625 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

 

Până astăzi, 6.764 de  persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 28.10.2020 (10:00) – 29.10.2020 (10:00) au fost raportate 83 decese (52 bărbați și 31 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese  la categoria de vârstă 50-59 de ani, 18 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 28 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 26 decese la categoria de peste 80 de ani.

81 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.975. Dintre acestea, 868 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.169.978 teste. Dintre acestea, 36.169 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.182 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.987 la cerere.

 

Pe teritoriul României, 27.834 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.602 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 52.185 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 51 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.025 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 953 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 7.184 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.047.290 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 10 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Tânăr decedat într-un accident rutier

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tânăr în vârstă de 23 de ani şi-a pierdut viaţa, miercuri, 28 octombrie, în urma unui accident rutier produs pe un drum judeţean din localitatea Păstrăveni.

“La data de 28 octombrie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției orașului Tîrgu-Neamț au intervenit la un accident rutier produs pe DJ 155 I, soldat cu decesul unei persoane.

Din cercetările preliminare efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat de 42 de ani, din Grumăzești, conducea un autoturism pe DJ 155 I, în localitatea Păstrăveni, a surprins și accidentat un tânăr de 23 de ani, din Tupilați, care s-ar fi aflat pe partea carosabilă.

La fața locului s-a prezentat un echipaj medical care a constatat decesul tânărului.

Conducătorul auto a fost testat de polițiști cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă, în vederea stabilirii, cu exactitate, a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ

Citește știrea

Actualitate

Dragoş Chitic: “Pensiile speciale sunt furt din banul public”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Dragoş Chitic, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ şi candidat al PMP la alegerile parlamentare a declarat recent că “pensiile speciale sunt furt din banul public” şi a cerut decidenţilor politici să ia măsuri pentru a îndrepta acest lucru.

“Statul român plătește peste 12 miliarde de lei pensii speciale, în vreme ce, după zeci de ani de muncă, mulți dintre seniorii României au pensii extrem de mici, la limita sărăciei.

Mă voi bate în Parlamentul țării, împreună cu colegii mei din PMP pentru eliminarea pensiilor speciale.

Ipocrizia majorității politicienilor decidenți trebuie să înceteze. Opriți-vă din a vă mai bate joc de români! Criteriul corect și moral de acordare a pensiilor este contributivitatea.

Este nedrept și rușinos pentru politicieni să beneficieze de pensii speciale. Parlamentarii, primarii sau președinții de consilii județene sunt primii pentru care trebuie să se elimine aceste privilegii.

Vă invit pe 6 decembrie să facem dreptate și să Mișcăm România!”, a declarat Dragoş Chitic.

Citește știrea

Trending