Contactează-ne

Actualitate

Cerc pedagogic al profesorilor de limba franceză, la Bibliotecă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la acţiune au participat profesorii de specialitate din Piatra Neamţ şi Roznov ■ a avut loc şi Festivalul Francofete, organizat de cele trei licee din Tîrgu Neamţ ■

Biblioteca Judeţeană G.T. Kirileanu Neamţ a fost gazda Cercului pedagogic al profesorilor de limba franceză. Acţiunea s-a desfăşurat pe 2 aprilie 2019 şi au participat cadre didactice de specialitate din liceele din Piatra Neamţ şi Roznov. Prima parte a întîlnirii a avut ca temă „Învăţarea limbii franceze prin publicitate“, un aspect nou propus pentru procesul didactic de către profesor Oana-Raluca Hizan de la Colegiul Naţional Calistrat Hogaş Piatra Neamţ, în scopul dezvoltării interesului pentru limba franceză în rîndul elevilor. Profesorul a explicat motivele folosirii reclamelor în procesul didactic, modalităţi de utilizare a publicităţii în activităţi de înţelegere a unui text citit, de predare şi exersare a noţiunilor gramaticale şi de lexic, de analiză a imaginii, de exprimare orală şi de redactare, precum şi modalităţi de concepere a unor exerciţii, activităţi şi secvenţe didactice pornind de la reclame. Tema activităţii a fost ilustrată printr-o expoziţie de afişe reprezentînd atracţii turistice din diferite regiuni ale Franţei, realizate, în concepţie proprie, de elevii Colegiului Calistrat Hogaş. Ca o completare, profesorul Margareta Mancaş, de la acelaşi colegiu, a expus o serie de aspecte referitoare la exploatarea didactică a reclamelor pe suport audio- video. Întîlnirea profesională a continuat, în partea a doua, cu prezentarea profesorului dr. Cristina Grigori, de la Colegiul Naţional Petru Rareş Piatra Neamţ, referitoare la cursul online pentru profesorii de limba franceză oferit de Centrul CAVILAM din Vichy- Franţa şi la noile oferte de lectură, pe suport electronic, ale Asociaţiei Adiflor din Roanne. De asemenea, profesorul Loredana Mitrea, de la acelaşi colegiu, a prezentat aspecte dintr-un schimb de experienţă realizat între elevi de la Colegiul Petru Rareş Piatra Neamţ şi elevii Liceului Antoine de Saint-Exupéry din Saint- Raphaël, Franţa, cu prilejul vizitei liceenilor pietreni în localitatea franceză, în cadrul unui proiect de înfrăţire între cele două unităţi de învăţămînt. Cercul pedagogic al profesorilor de limba franceză a avut loc la Filiala de carte străină a Bibliotecii Judeţene, sub semnul creativităţii, al inovaţiei şi al bucuriei în abordarea şi desfăşurarea procesului didactic de predare şi învăţare a limbii franceze.

Festival pentru liceeni la Tîrgu Neamţ

Casa Culturii Tîrgu Neamţ a găzduit, pe 2 aprilie, Festivalul Francofete, organizat de Colegiul Naţional Ştefan cel Mare, Liceul Vasile Conta şi Colegiul Tehnic Ion Creangă, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, Casa Corpului Didactic şi Asociaţia Echange Roumanie. Printre invitaţi s-au numărat reprezentanţi ai ISJ Neamţ, cadre didactice, membri ai comunităţii locale. „Evenimentul s-a adresat elevilor de gimnaziu şi liceu din unităţile şcolare din Tîrgu Neamţ şi zonele învecinate, urmărindu-se valorificarea talentului artistic al elevilor, utilizarea competenţelor de limbă franceză într-un context nonformal, promovarea francofoniei, încurajarea activităţii educative prin muzică, dans, teatru şi oferirea de exemple de bună practică“, ne-a spus profesorul Valentin Teodorescu, inspector şcolar de limba franceză. Festivalul a cuprins cinci secţiuni, respectiv Interpretare vocală – solişti/duet, Interpretare instrumentală, Interpretare vocală – grupuri vocale, Dansuri moderne şi contemporane, Artă dramatică (skach-uri, scenete, monologuri, recitare de poezii etc), fiecare avînd subsecţiuni pentru elevii de gimnaziu şi de liceu. Concurenţii au fost recompensaţi cu premii şi menţiuni, evaluarea ţinînd cont de calitatea interpretării, adaptarea textului şi a liniei melodice la vîrsta participanţilor, prezenţa scenică, expresivitate, dicţie, originalitate. Potrivit regulamentului, juriul a fost format din reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, profesori de limbă franceză, reprezentanţi ai comunităţii locale, invitaţi speciali. „Ideea festivalului a răspuns nevoii de a promova la nivelul oraşului limba franceză, cultura şi civilizaţia francofonă, de a motiva elevii să înveţe aceată limbă şi să conştientizeze apartenenţa la marea familie francofonă. Festivalul se doreşte a fi o sărbătoare care să reunească iubitorii limbii franceze, elevi, cadre didactice, părinţi, membri ai comunităţii locale, invitaţi speciali“, au notat iniţiatorii, în descrierea proiectului.

G. MUNTEANU, R. AANEI

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Elicopter solicitat pentru un turist accidentat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un botoşănean s-a accidentat pe Ceahlău, iar salvamontiştii n-au vrut să rişte, chemînd un aparat de zbor ■ „Mi-am dat seama că nu putea fi transportat cu targa specială, ar fi fost expus la frig vreme îndelungată, iar greutatea lui depăşea normele de transport“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ ■

Pentru transportul unui turist accidentat pe un traseu din masivul Ceahlău a fost necesară intervenţia unui elicopter SMURD.

Salvamont Neamţ a transmis că mai multe au fost considerentele pentru care s-a apelat la serviciile unui aparat de zbor, fiind vorba despre condiţiile meteo nefavorabile, starea rănitului şi constituţia fizică a acestuia.

Persoana accidentată, în vîrstă de 52 de ani, făcea parte dintr-un grup de trei persoane, din Botoşani, ajungînd la cabana Dochia. Plecarea au decis-o pentru data de 20 ianuarie 2020, urmînd traseul Lutul Roşu spre Izvorul Muntelui. La un moment dat, botoşăneanul de 52 de ani a căzut pe gheaţă, lovindu- se puternic de un bolovan.

Împreună cu însoţitorii săi, probabil din cauza durerilor, a decis că cel mai bine este să facă drum întors la cabană. „A fost vorba de un bărbat de 52 de ani, supraponderal, la vreo 130 de kilograme, poate chiar mai mult. Grupul lor a plecat de la Cabana Dochia spre Izvorul Muntelui pe Lutul Roşu, pe seară. Dar, din cauza lipsei precipitaţiilor muntele este acum o platoşă de gheaţă.

Victima a alunecat, a căzut şi s-a izbit de un bolovan cu partea dorsală. Din fericire, din grupul lor făcea parte un medic şi au luat cea mai bună decizie, întorcându-se la cabană. Era destul de rău, cu un traumatism toraco-lombar“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

După acordarea primul ajutor, s- a ajuns la concluzia că transportul cu o targă pe timp de noapte către baza muntelui, acolo unde ajung ambulanţele, este riscant atît pentru salvatorii montani, cît şi pentru victima politraumatizată, din cauza condiţiilor meteo, plus că ar fi durat vreo 6 ore.

Aşa s-a decis solitarea unui elicopter SMURD, pentru a doua zi. „Dimineaţă am reevaluat starea victimei, care nu mai putea ridica o mână şi nu putea sta în decubitus. Mi-am dat seama că nici nu putea fi transportat cu o targă specială, ar fi fost expus la frig vreme îndelungată, iar greutatea lui depăşea normele de transport, de 120 kilograme. Efectiv nu-l ajungeau chingile de la targă.

Dacă l-am fi coborît pe targă ar fi durat pe puţin şase ore“, a mai afirmat şeful Salvamont Neamţ. Conform reglementărilor de la nivel naţional, s-a luat legătura cu coordonatorul SMURD, un aparat de zbor fiind aprobat pentru a prelua rănitul de pe Ceahlău. Numai că, elicopterele de la Iaşi şi Tîrgu Mureş nu puteau decola din cauza ceţii, dar acest lucru s-a putut de la Braşov.

După un zbor de 45 de minute aparatul a aterizat lîngă cabana Dochia, iar pacientul a ajuns la o unitate sanitară braşoveană. „Dacă l-am fi coborît pe targă pînă la baza muntelui ar fi durat pe puţin şase ore“, a mai spus Raul Papalicef.

Despre misiunea din Ceahlău se mai arată şi în alt comunicat: „Echipajul elicopterului EC-135 nr. 343, compus din locotenent- comandor Mureşan Mihai, căpitan Giurgiu Ilie, medic Uiorean Mircea şi asistent medical Hopîrtean Viorica, a fost solicitat să intervină pentru salvarea unei persoane accidentate în Masivul Ceahlău, judeţul Neamţ.

Având în vedere afecţiunile victimei care nu permiteau expunerea îndelungată la frig, altitudinea ridicată, condiţiile meteorologice şi configuraţia terenului, soluţia optimă identificată pentru evacuarea rapidă şi în siguranţă fiind pe cale aeriană, cu ajutorul elicopterului. Persoana accidentată a fost preluată din zona Cabanei Dochia şi transportată la Braşov în vederea acordării îngrijirilor medicale care se impun“.

Raul Papalicej a mai adăugat faptul că turismul montan de week-end a luat o amploare deosebită în ultima perioadă de timp, iar locurile de cazare de la cabana Dochia sunt rezervate pînă la finalul lunii februarie. Iar pe Ceahlău se aşteaptă nenumăraţi turişti, mai ales că va fi o minivacanţă, ziua de 24 ianuarie fiind liberă prin lege.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Afaceri în impas

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au tras oblonul peste 3.000 de afacerişti în primele 11 luni ale anului trecut ■ cifra este cu mult mai mare decît în aceeaşi perioadă a anului precedent ■ creşteri importante sînt la radierile voluntare ■

Anul 2019 a fost destul de greu pentru mediul de afaceri care s-a confruntat cu greutăţi economico-financiare. Unii au răzbit şi continuă să-şi ducă existanţa, cu bune şi rele, alţii însă nu s-au mai putut redresa financiar şi au tras oblonul.

Parte din aceptia din urmă au ales soluţii radicale şi fie au dizolvat sau radiat voluntar afacerea, iae alţii au ales o soluţie de compromis şi momentan au decis suspendarea activităţii pe o perioadă determinată de timp.

Aşa s-a ajuns ca în 2019, de la începutul anului şi pînă la data de 1 decembrie, deci în 11 luni, în judeţul Neamţ s-au închis nu mai puţin de 3.039 de agenţi economici din mai toate domeniile de activitate.

Radiografia făcută lunar de specialiştii din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului relevă faptul că în aceeaşi perioadă a anului trecut au tras oblonul cu mult mai puţini patroni, doar 2.402.

Acum aproape toţi indicatorii urmăriţi de oficiali au scăzut. Numai unul a crescut, dar consistent, cu circa 66 de procente, la radierea voluntară. Scăderea cea mai importantă este la la insolvenţă, pasul anterior deschiderii procedurii falimentului, cu -32,41%.

Dintre dispăruţii unii au tras oblonul prin radiere sau dizolvare, alţii au ales să-şi suspende activitatea. Din totalul celor care s-au închis pînă la finele lunii septembrie, cei mai mulţi, 2.131, au ales radierea voluntară, iar în perioada de comparaţie au procedat la fel 1.286 firme, în creştere cu 65,71%. În ce priveşte suspendările de activitate, în primele 11 luni din acest an au apelat la această măsură 498 de firme, faţă de 604 în perioada de comparaţie, în scădere cu circa 17,55 de procente.

Suspendarea de activitate este o măsură mai blîndă ce se poate lua pentru o perioadă de cel mult trei luni, în care firma încetează activitatea, iar patronatul are răgaz să caute soluţii de redresare. În cazul dizolvărilor voluntare, s-a înregistrat o scădere, stabilită la circa 20 de procente. Asta deoarece pînă la 1 decembrie 2019 au apelat la această măsură 410 de firme, iar anul anterior au fost 512 de firme în aceeaşi situaţie.

La insolvenţă, pasul anterior deschiderii procedurii de faliment, în 2019 au fost 73 cazuri, din care 9 numai în luna noiembrie, iar în 2018 au fost cu mult mai multe, 108, indicatorul fiind în scădere cu aproximativ 32 de procente. Au fost şi temerari care s-au încumetat să pornească o afacere, fiind înmatriculate 2.257 de noi societăţi, în timp ce în 2018 înmatriculate erau doar 1.899.

Aşa se face că, la 1 decembrie 2019, în Neamţ erau 22.155 profesionişti activi, cei mai mulţi persoane juridice, iar în perioada de comparaţie erau 21.765, mai mulţi cu vreo 1,79%.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Din cauza băuturii, “a uitat” că nu mai are permis

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat de 56 de ani, din Dragomireşti, care, după ce a consumat băuturi alcoolice, s-a urcat la volan deşi avea permisul suspendat, a fost prins recent de poliţiştii nemţeni.

“Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Piatra Neamț au depistat un bărbat din Dragomirești în timp ce conducea un autoturism sub influența băuturilor alcoolice și fără permis de conducere. La data de 20 ianuarie, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Piatra Neamț au depistat în trafic, pe strada Mihai Viteazu, un bărbat de 56 de ani, din Dragomirești, în timp ce conducea un autoturism, fiind sub influența băuturilor alcoolice și avînd dreptul de a conduce suspendat.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd o valoare de 0,37 mg/l alcool pur în aerul expirat. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Trending