Contactează-ne

Actualitate

Cerc pedagogic al profesorilor de limba franceză, la Bibliotecă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la acţiune au participat profesorii de specialitate din Piatra Neamţ şi Roznov ■ a avut loc şi Festivalul Francofete, organizat de cele trei licee din Tîrgu Neamţ ■

Biblioteca Judeţeană G.T. Kirileanu Neamţ a fost gazda Cercului pedagogic al profesorilor de limba franceză. Acţiunea s-a desfăşurat pe 2 aprilie 2019 şi au participat cadre didactice de specialitate din liceele din Piatra Neamţ şi Roznov. Prima parte a întîlnirii a avut ca temă „Învăţarea limbii franceze prin publicitate“, un aspect nou propus pentru procesul didactic de către profesor Oana-Raluca Hizan de la Colegiul Naţional Calistrat Hogaş Piatra Neamţ, în scopul dezvoltării interesului pentru limba franceză în rîndul elevilor. Profesorul a explicat motivele folosirii reclamelor în procesul didactic, modalităţi de utilizare a publicităţii în activităţi de înţelegere a unui text citit, de predare şi exersare a noţiunilor gramaticale şi de lexic, de analiză a imaginii, de exprimare orală şi de redactare, precum şi modalităţi de concepere a unor exerciţii, activităţi şi secvenţe didactice pornind de la reclame. Tema activităţii a fost ilustrată printr-o expoziţie de afişe reprezentînd atracţii turistice din diferite regiuni ale Franţei, realizate, în concepţie proprie, de elevii Colegiului Calistrat Hogaş. Ca o completare, profesorul Margareta Mancaş, de la acelaşi colegiu, a expus o serie de aspecte referitoare la exploatarea didactică a reclamelor pe suport audio- video. Întîlnirea profesională a continuat, în partea a doua, cu prezentarea profesorului dr. Cristina Grigori, de la Colegiul Naţional Petru Rareş Piatra Neamţ, referitoare la cursul online pentru profesorii de limba franceză oferit de Centrul CAVILAM din Vichy- Franţa şi la noile oferte de lectură, pe suport electronic, ale Asociaţiei Adiflor din Roanne. De asemenea, profesorul Loredana Mitrea, de la acelaşi colegiu, a prezentat aspecte dintr-un schimb de experienţă realizat între elevi de la Colegiul Petru Rareş Piatra Neamţ şi elevii Liceului Antoine de Saint-Exupéry din Saint- Raphaël, Franţa, cu prilejul vizitei liceenilor pietreni în localitatea franceză, în cadrul unui proiect de înfrăţire între cele două unităţi de învăţămînt. Cercul pedagogic al profesorilor de limba franceză a avut loc la Filiala de carte străină a Bibliotecii Judeţene, sub semnul creativităţii, al inovaţiei şi al bucuriei în abordarea şi desfăşurarea procesului didactic de predare şi învăţare a limbii franceze.

Festival pentru liceeni la Tîrgu Neamţ

Casa Culturii Tîrgu Neamţ a găzduit, pe 2 aprilie, Festivalul Francofete, organizat de Colegiul Naţional Ştefan cel Mare, Liceul Vasile Conta şi Colegiul Tehnic Ion Creangă, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, Casa Corpului Didactic şi Asociaţia Echange Roumanie. Printre invitaţi s-au numărat reprezentanţi ai ISJ Neamţ, cadre didactice, membri ai comunităţii locale. „Evenimentul s-a adresat elevilor de gimnaziu şi liceu din unităţile şcolare din Tîrgu Neamţ şi zonele învecinate, urmărindu-se valorificarea talentului artistic al elevilor, utilizarea competenţelor de limbă franceză într-un context nonformal, promovarea francofoniei, încurajarea activităţii educative prin muzică, dans, teatru şi oferirea de exemple de bună practică“, ne-a spus profesorul Valentin Teodorescu, inspector şcolar de limba franceză. Festivalul a cuprins cinci secţiuni, respectiv Interpretare vocală – solişti/duet, Interpretare instrumentală, Interpretare vocală – grupuri vocale, Dansuri moderne şi contemporane, Artă dramatică (skach-uri, scenete, monologuri, recitare de poezii etc), fiecare avînd subsecţiuni pentru elevii de gimnaziu şi de liceu. Concurenţii au fost recompensaţi cu premii şi menţiuni, evaluarea ţinînd cont de calitatea interpretării, adaptarea textului şi a liniei melodice la vîrsta participanţilor, prezenţa scenică, expresivitate, dicţie, originalitate. Potrivit regulamentului, juriul a fost format din reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, profesori de limbă franceză, reprezentanţi ai comunităţii locale, invitaţi speciali. „Ideea festivalului a răspuns nevoii de a promova la nivelul oraşului limba franceză, cultura şi civilizaţia francofonă, de a motiva elevii să înveţe aceată limbă şi să conştientizeze apartenenţa la marea familie francofonă. Festivalul se doreşte a fi o sărbătoare care să reunească iubitorii limbii franceze, elevi, cadre didactice, părinţi, membri ai comunităţii locale, invitaţi speciali“, au notat iniţiatorii, în descrierea proiectului.

G. MUNTEANU, R. AANEI

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Coliziune între un autoturism şi o căruţă – două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

O coliziune produsă între un autoturism şi o căruţă, vineri, 7 august în oraşul Roznov, s-a soldat cu două victime.

“În jurul orei 14:43, prin apel la 112, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs în orașul Roznov, la ieșirea spre Săvinești.

La locul evenimentului s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Piatra Neamț și un echipaj de la SAJ.

În urma accidentului rutier produs între un autoturism și o căruță au rezultat două victime. Până la ajungerea forțelor de intervenție, șoferul a fost scos din autoturism de către participanții la trafic.

Șoferul autoturismului (71 de ani) a primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la paramedici, dar a refuzat transportul la spital.

Conducătorul atelajului a fost preluat de echipajul de la SAJ și transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – Noi “recorduri” negative – 1.378 de cazuri noi şi 50 de decese

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ au fost înregistrate 28 de cazuri noi

Până astăzi, 7 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 59.273 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

29.289 de pacienți au fost declarați vindecați și 5.897 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.378 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 605 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 2.616 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 06.08.2020 (10:00) – 07.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 50 de decese (31 bărbați și 19 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Cluj, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Timiș, Vâlcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 4 decese s-au înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 11 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 14 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate cele 50 de decese înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.801. Dintre acestea, 446 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.343.315 de teste. Dintre acestea 23.946 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.276 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.670 la cerere.

Pe teritoriul României, 6.076 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.031 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 20.210 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 170 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.027 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 737 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 942 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 198.050 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 3 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.612 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.891 în Italia,  570 în Spania, 124 în Franța, 2.672 în Germania, 157 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  111 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 18 în Grecia, 2 în Cipru  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, Suedia, Republica Congo și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 123 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia și unul în Republica Congo, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 189 au fost declarați vindecați: 159 în Germania, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Crimă oribilă – şi-a omorât fiul, l-a tranşat şi i-a aruncat corpul în Siret

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ autorul are 72 de ani

Crimă oribilă produs în Neamţ la începutul acestei luni. Un bătrîn de 72 de ani şi-a omorât fiul de 45 de ani, l-a tranşat şi l-a aruncat în râul Siret.

“Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, sub coordonarea unui procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, au probat activitatea infracțională a unui bărbat de 72 de ani, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de omor și profanare de cadavre sau morminte.

La data de 6 august a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Dulcești au fost sesizați de către un tânăr de 29 de ani, cu privire la faptul că a observat un membru superior de natură umană în râul Siret din localitatea Horia.

Imediat, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț s-a constituit o echipă operativă de lucru formată din polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, cei ai Poliției municipiului Roman și Secției de Poliție Rurală Dulcești, precum și criminaliști, care au demarat activitățile de căutare în râul Siret, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, în vederea descoperirii celorlalte părți de corp omenesc.

În urma unei expertize dactiloscopice efectuate în cauză, polițiștii au stabilit faptul că membrul superior aparține unui bărbat de 45 de ani, din Roman.

În baza activităților informativ investigative desfășurate cu operativitate a reieșit faptul că, în perioada 1 – 5 august a.c., pe fondul unei stări conflictuale și a consumului de alcool, un bărbat de 72 de ani, din Roman, l-ar fi agresat pe fiul său cu un obiect tăietor-înțepător, în timp ce se aflau în incinta locuinței, în urma leziunilor suferite survenind decesul acestuia.

Ulterior, cel în cauză ar fi depesat corpul și l-ar fi aruncat în albia râului Siret.

În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost prezentat procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, care a dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunilor de omor și profanare de cadavre sau morminte”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

FOTO: foto generica

Citește știrea

Trending