Contactează-ne

Actualitate

Ce tîmpenii mai sînt spuse la 112

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ închişi în casă, românilor le vin tot mai multe idei ■ mulţi au sunat la numărul unic pentru alte probleme decît urgenţe reale ■ unii au anunţat că nu mai au ţigări şi cineva trebuie să-i aducă, alţii au întrebat de programul Poştei sau al băncilor ■ un altul a anunţat candid că „se joacă fiindcă e şmecher“ ■

Starea de urgenţă, cu tot ce implică acest lucru, începînd de la izolare şi distanţare socială, plus restricţii de circulaţie sau de altă natură, aduce la pachet frustrări, nervi sau stări de apatie.

Unii care stau în casă în aceste momente au nelămuriri şi deşi autorităţile au pus la dispoziţie Telverde 0800.805.358 pentru orice clarificări, unii au preferat să sune la numărul unic de urgenţă 112 pentru a se lămuri în anumite privinţe.

Alţii însă au fost puşi pe şotii. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a făcut o listă cu situaţiile în care cetăţenii au apelat numarul unic de urgenţă 112 pentru a adresa întrebări despre coronavirus, fără a avea urgenţe reale: un apelant al numărului 112 a dorit să afle dacă „mai merg trenurile” şi dacă „poate merge în alt oraş”; unul a întrebat daca „este deschisă poşta”; altul a dorit sa afle dacă poate merge „luni la bancă”, avînd în vedere declararea stării de urgenţă; altul a anunţat că „un văr a venit din Italia şi este bolnav de coronavirus”, apoi a închis imediat telefonul.

La reapelarea operatorului STS, persoana a recunoscut că „se joacă fiindcă este şmecher”; un apelant fumător, aflat în izolare, a sesizat la 112 că nu mai are ţigări şi vrea ca cineva să meargă să îi ducă la domiciliu; supărat că a fost părăsit de concubină, un cetăţean a anunţat că femeia „s-a întors acum 2 zile din Italia şi are febră”; un bărbat a sunat la 112 pentru a afla ce restricţii sînt „pentru că urmează să fac nuntă”.

În alt caz, o persoană aflată în carantină la domiciliu a întrebat la 112 dacă poate ieşi 2-3 minute în faţa blocului; mai mulţi apelanţi au sunat să anunţe lipsa banilor sau a hranei; altul a întrebat dacă „se fac teste la domiciliu” pentru că vrea şi el; o femeie a anunţat că a venit din Franţa un bărbat „clandestin cu o maşină” şi deşi omul nu a părăsit locuinţa, femeia era revoltată „de ce nu a fost sechestrat la vamă”;

O persoană a sesizat la 112 ca este ţinută abuziv în casă din cauza coronavirusului şi nu are mîncare pentru pisică ameninţînd cu televiziunile pentru a semnala abuzul. Un izolat la domiciliu, venit din Belgia a sunat să ceară o zi de învoire pentru a merge într-o altă localitate unde trebuia să semneze un contract.

Un apelant a dorit să afle în ce condiţii poate să organizeze o pomană cu mai multe persoane, ca urmare a unui deces în familie; altul a vrut să ştie de unde poate obţine o adeverinţă prin care să se ateste faptul că nu este confirmată cu coronavirus; o doamnă a dorit să afle dacă este obligatorie carantina în situaţia în care soţul ei vrea să plece în Olanda şi să se întoarcă în România; un angajat al unei spălătorii auto a întrebat dacă are dreptul să nu vină la serviciu pe durata stării de urgenţă; unul a întrebat dacă „are voie vecinul să cheme zugravii să zugravească, avînd în vedere ca e situaţie de urgenţă”.

„În perioada 25 februarie – 18 martie 2020 operatorii STS au preluat peste 12.000 de apeluri referitoare la virusul COVID-19. În foarte multe cazuri, cetăţenii au sunat la numărul unic de urgenţă 112 pentru a afla informaţii despre coronavirus, fără a avea urgenţe reale“, arată STS. Reamintim faptul că apelarea abuzivă, falsă sau pentru a face glume la numarul 112 se sancţionează cu amendă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: În comă după ce a căzut de pe bicicletă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 65 de ani a ajuns în comă la spital, luni, 13 iulie, după ce a căzut de pe o bicicletă.

“Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat de 65 de ani, din Botești, conducea o bicicletă pe strada Humăriei, drumul fiind în pantă, s-ar fi dezechilibrat și ar fi căzut pe cartea carosabilă, autoaccidentându-se.

În urma impactului a rezultat rănirea bărbatului, care a fost preluat și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate, fiind diagnosticat cu politraumatism accident rutier, TCC cu pierderea cunoștinței, contuzie coloană cervicală, aflându-se în comă profundă.

Din cauza stării de sănătate, acesta nu a putut fi testat alcoolscopic.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au comunicat poliţiştii nemţeni.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Un nemţean, erou în Anglia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr în vîrstă de 25 de ani, născut în Neamţ, dar stabilit în prezent în Anglia, a fost premiat recent de poliţiştii din zona în care locuieşte după ce, împreună cu un cetăţean englez, a salvat o femeie care vroia să se sinucidă aruncîndu-se de pe un pod, notează www.stiri-neamt.ro.

Eroul, pe numele său Cornel Constantin Vîntu, este născut la Piatra Neamţ şi are domiciliul în comuna Grinţieş, însă de ceva timp se află în Sheffield. La operaţiunea de salvare a participat şi un cetăţean englez în vîrstă de 38 de ani care a declarat pentru presa din Anglia: „Am trecut imediat în ajutor și Vântu a fost repede în spatele meu. Am apucat-o pe femeie, am ținut-o strâns și în câteva minute am auzit sirenele de poliție”.

Comandantul Poliției din South Yorkshire, care i-a premiat pe cei doi zilele acestea, a declarat că intervenția celor doi a fost decisivă în salvarea femeii. „Acesta este un moment incredibil de mândrie, de a recunoaște eforturile cetățenilor care au salvat, fără dubiu, viața unei femei aflate în suferință. Este important să fie recunoscute acțiunile dumneavoastră și vă felicit pentru vitejia dumneavoastră”, a transmis comandantul Poliției din South Yorkshire, Paul McCurry, conform sursei citate.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Luna lui Cuptor nu îşi merită numele

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în a doua jumătate a lui iulie regimul termic va fi modest ■ sînt aşteptate maxime cuprinse între 19 şi cel mult 25 de grade ■ după mijlocul acestei săptămîni revin precipitaţiile ■

Luna lui Cuptor nu-şi prea merită numele în acest an şi cu excepţia cîtorva zile cu regim termic aproape de limita caniculei, în rest au fost valori termice modeste.

Pentru a doua jumătate a lunii iulie meteorologii au prognozat valori termice sub media perioadei, care în Piatra Neamţ vor fi cuprinse între 19 şi cel mult 25 de grade. Cam de joi încolo revin precipitaţiile, în general fiind vorba de furtuni cu toată suita caracteristică de fenomene, vijelii, tunete şi fulgere şi poate şi căderi de grindină.

Temperaturi modeste au fost în Neamţ şi pe 13 iulie 2020, iar la ora 13 termometrele indicau 20 de grade la Piatra Neamţ şi Roman, în timp ce la Tîrgu Neamţ erau 18. Deosebit de frig pentru acest moment al anului era la staţia de pe Ceahlău – Toaca, numai 3 grade Celsius. Pe 14 iulie nu ne putem aştepta la schimbări în registrul meteo- cel mult 19 grade la amiază, iar noaptea 11.

Se mai încălzeşte niţel miercuri, cam 23 de grade. Sensibil mai cald va fi după lăsarea întunericului cînd se vor înregistra 12 grade. Joi, 16 iulie, va fi bine în prima parte a zilei, cînd pe fondul unui cer mai mult senin se ajunge la o maximă de 24 de grade.

După amiază se strică vremea şi meteorologii anunţă furtuni. Cele mai calde zile vor fi cele de vineri şi sîmbătă. La Piatra Neamţ se vor înregistra 25 de grade Celsius, dar nu trebuie uitată umbrela acasă, pentru că după amiază sînt anunţate furtuni violente cu tunete şi fulgere. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn şi vor fi temperaturi în creştere de la 14 la 16 grade.

Duminică, 19 iulie, debutează cu timp bun, soare şi temperaturi diurne de pînă la 24 de grade. Nu ieşim din zodia furtunilor care se întorc spre după amiază. Noaptea va fi cea mai caldă din întreg intervalul de prognoză şi minima saltă la 17 grade.

Citește știrea

Trending