Contactează-ne

Actualitate

Ce speculează nelegiuiţii în escrocheria Accidentul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ oamenii legii vin cu sfaturi pentru a nu cădea în plasa infractorilor ■ persoanele vîrstnice sînt preferatele ţeparilor prin această metodă, care exploatează şocul emoţional ■

Persoanele vîrstnice reprezintă un grup vulnerabil în această perioadă de pandemie dar şi în ceea ce priveşte victimizarea infracţională, atît prin prisma caracteristicilor lor biologice, cît şi psiho-sociale.

Printre cele mai frecvente infracţiuni cu care se confruntă persoanele în vîrstă, sînt infracţiunile contra patrimoniului prin „nesocotirea încrederii” – înşelăciunile, în special cele prin metoda Accidentul sau declinarea de calitati mincinoase, „ghicitul” precum şi infracţiunile de furt.

„În ansamblul populaţiei, persoanele vîrstnice reprezintă un grup vulnerabil în ceea ce priveşte victimizarea infracţională, atît prin prisma caracteristicilor lor biologice, cît şi psiho-sociale.

Astfel, vîrsta a treia se caracterizează în general printr-o scădere a capacităţii fizice de a se apăra în faţa unei potenţiale agresiuni, a capacităţii de a sesiza pericolul fizic datorită limitării simţurilor fizice (văz, auz etc.), prin izolare socială ce se traduce printr-un grad mai scăzut de informare cu privire la noile metode folosite de infractori, tipuri de infracţiuni sau modalităţi de protecţie, dar şi printr-o serie de comportamente de risc prezente în cadrul acestei categorii, ca de exemplu, păstrarea unor sume importante de bani în numerar în locuinţă etc“, arată Poliţia Neamţ.

Metoda Accidentul, deşi o metodă veche, prezentă de mult timp în tabloul infracţional, continuă să faca victime în rîndul vîrstnicilor. Unii dintre ei au recunoscut că, deşi erau informaţi despre acest mod de operare, atunci cînd au fost sunaţi, noaptea, au avut nevoie de ceva timp să se dumirească ca nu este o situaţie reală.

Acţiunea infracţională în cazul metodei Accidentul constă în realizarea contactului telefonic cu victima, căreia i se comunică o ştire şocantă, în esenţă constînd în aceea că un membru al familiei sale a fost implicat într-un accident rutier care s-a soldat cu urmări grave, iar pentru diminuarea consecinţelor legale şi/sau medicale ale evenimentului se solicită o sumă importantă de bani.

Este exploatat şocul pe moment

Producerea acestui gen de infracţiune se bazează, în mare măsură, pe specularea stării emoţionale a victimei şi pe informaţiile oferite chiar de aceasta în clipa primirii veştii că un membru al familiei a provocat sau a suferit un accident şi trebuie ajutat.

Nu toate persoanele apelate şi care intră initial în dialog cu infractorii devin victime. Există o serie de caracteristici, de vulnerabilităţi ale acestora care permit infractorilor să-şi prezinte scenariul cu succes. Grupul victimelor acestei metode de înşelăciune prezintă aceleaşi tip de caracteristici: emotivitate crescută, uşurinţă de a se panica, relaţia afectivă specială pe care o are cu ruda sa aflată în dificultate. Nu este foarte relevant dacă victima a avut o anumită instrucţie şcolară sau o anumită profesie.

De altfel, mai important decît abilităţile intelectuale de care infractorii dau sau nu dovadă, factorul care înfrînge rezistenţa victimei este, de fapt, şocul emoţional resimţit de aceasta şi complexul de gînduri contradictorii pe care aceasta le are în legătură cum modul în care ar trebui să acţioneze. În cazul înşelăciunilor prin metoda Accidentul şocul resimţit pe moment îi face să nu mai raţioneze.

Grija faţă de copii, faţă de persoanele dragi favorizează reacţia emoţională în detrimentul celei raţionale în faţa unei situaţii prezentate de către infractori ca fiind de risc. „Seniorii“ nu verifică informaţiile, se panichează uşor, fiind de asemenea şi uşor de impresionat în cazul în care li se relateaza anumite drame.

Nu daţi crezare necunoscuţilor ce vă solicită, prin intermediul telefonului, bani pentru rezolvarea unor situaţii/accidente în care pretind că au fost implicate persoane din familie. Contactaţi imediat ruda în cauză chiar daca vi se recomandă să nu faceţi acest lucru. De asemenea, sunaţi poliţistul din comunitate pentru semnalarea celor întîmplate. Nu uitaţi faptul că un reprezentant sau o instituţie în sine nu vă cere niciodată bani pentru a rezolva totul pe cale amiabilă.

Nu aveţi încredere în persoanele necunoscute şi care vă solicită telefonic încărcarea unor cartele telefonice în schimbul unor premii „cîştigate” la concursuri organizate de diverse firme. Fiţi precauţi cînd diverşi indivizi colectează sume de bani în scopuri umanitare, vînd diverse bunuri deoarece aceştia pot fi în realitate escroci. Nu uitaţi, escrocii mizează tocmai pe reacţia emoţională puternică de moment.

Cum au fost recuperaţi 6.000 de euro

Un ultim caz de escrocherie s-a petrecut pe 20 aprilie 2020, cînd o otogenară din Săvineşti a dat 6.000 de euro, dar intervenţia rapidă a oamenilor legii a dus la recuperarea pagubei.

Poliţiştii au constituit filtre, reuşind oprirea în trafic a unui autoturism condus de un pietrean de 34 de ani, în care s-a găsit o cutie metalică în care se afla o sumă de bani. Verificările au relevat faptul că bărbatul ar fi primit o solicitare de la o persoană să preia un colet din Săvineşti, pe care urma să-l transporte în judeţul Iaşi. „În vederea documentării activităţii infracţionale a celor implicaţi, poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti împreună cu cei de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Roman s-au deplasat în judeţul Iaşi, unde au depistat în flagrant delict o tînără de 18 ani şi un bărbat de 39 de ani, în timp ce ridicau coletul de la conducătorul auto“, anunţa Poliţia Neamţ.

Din cercetări au reieşit indicii că un bărbat de 29 de ani, încarcerat în alte cauze, ar fi indus în eroare persoanele vătămate, printre care şi o femeie de 83 de ani, din Săvineşti, contactîndu-le la telefon şi spunîndu-le că o persoană apropiată este vinovată de producerea unui accident rutier grav. Pentru înlăturarea consecinţelor penale ale accidentului, victimelor le-ar fi fost solicitate diverse sume de bani. Prin activitatea infracţională, ar fi fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 6.000 de euro, care a fost recuperat integral.

Actualitate

Învăţământ gratuit?! Părinţi, mâna pe portofele că veţi auzi doar: bani, bani şi iar bani

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Învăţământul în România e la fel de gratuit pe cât de sincere sunt promisiunile politicienilor în campania electorală. De câteva zile a început anul şcolar şi deja prin mai toate şcolile se organizează şedinţele cu părinţii care, hai să nu ne mai ascundem după deget, înseamnă în principal prilej de “prelucrare” a părinţilor ca să scoată bani din buzunar pentru fondul clasei, pentru văruit, pentru dotat, pentru…

Aşa s-a întâmplat în fiecare an, aşa se întâmplă şi în pandemicul an 2020. Chiar dacă politicienii s-au bătut cu cărămida în piept că dau ei bani de tablete, de dezinfectant, pregătesc ei şcolile, le dotează etc. Şi, dacă e să verifici, banii, în marea lor parte, au plecat din buget, însă… nu prea vedem unde au ajuns. Că tot părinţii trebuie să scoată din buzunar, de unde au sau mai ales nu au, banii pentru toate scrise mai sus şi încă multe altele.

Aşa că să scoatem din vocabularul legislativ această mincinoasă noţiune de “învăţământ gratuit”, că din mintea părinţilor a ieşit demult. În plus, poate onor băieţii ăştia politicieni se gândesc să vină în sprijinul amărâţilor de părinţi cu o măsură de genul: banii daţi pentru învăţământul “gratuit” să fie deduşi din birurile pe care trebuie să le plătim. E clar că statul nu e capabil să asigure condiţii de gratuitate pentru învăţământul OBLIGATORIU şi, dacă tot compensez eu, părinte, să-mi fie reduse dările pe care statul mi le cere cu acele sume cu care acopăr impotenţa lui administrativă.

Poate vom discuta cu altă ocazie şi despre părinţii care exagerează, care se “roagă” ei să fie daţi bani în plus, negândindu-se că învăţământul trebuie să fie accesibil tuturor, nu doar celor cu dare de mână. Dacă tot vor condiţii de cinci stele pentru copiii lor, ceea ce pot să înţeleg, de ce nu-i duc la o instituţie de învăţământ privată unde să înveţe în puf şi cu cele mai noi tehnologii pe masă? Şi poate altădată o să vorbim şi despre faptul că la şcoală au dreptul să meargă şi copiii celor angajaţi “în privat”. Bugetarii, majoritatea dintre ei, foarte bine că a fost aşa, nu le doresc răul, şi-au luat salariile întregi în perioada stării de urgenţă, deşi au stat acasă, dar cei de la privat au trecut prin şomaj tehnic sau poate chiar au ajuns în şomaj sau au suferit tăieri de salarii pentru că şi angajatorii, privaţi, în majoritatea cazurilor, abia mai gâfâie din cauza crizei economice.

Însă ar trebui să fim corecţi şi oneşti în ambele sensuri: dacă un bugetar care a luat leafa întreagă poate plăti tot felul de “fonduri ale clasei”, ca şi în anii trecuţi, un angajat din HORECA, de exemplu, de unde să dea bani ca în alţi ani dacă el nu a avut unde munci până mai ieri? Sau copilul acelui angajat nu mai are dreptul la educaţie?

Şi mai am o întrebare, tot retorică: dacă apuc să cotizez pentru tot ce mai trebuie cumpărat ca al meu copil să beneficieza de învăţământ “gratuit” şi, nu-mi doresc, dar înţeleg că se poate întâmpla, se închide şcoala pe motiv de COVID, mi se returnează banii daţi?

Dreapta măsură sau dacă vreţi calea de mijloc ar trebui să fie căutată, şi chiar găsită, în tot ceea ce facem: aşadar, cu respect, îi rog pe directorii de şcoli şi diriginţi să o lase mai uşor cu fondul clasei şi alte solicitări de bani, că mulţi români abia mai au din ce pune o pâine pe masă, iar pe părinţii “cu lovele”, la fel.

Iar pe ceilalţi care cotizează deşi poate îşi rup de la gură fiindcă nu au mari posibilităţi, le spun, tot cu respect: nu e ruşine să nu ai, nu e adevărată nici măcar zicerea că “dau oricât pentru educaţia copilului meu”, aşa că… N-avem mulţi bani pentru că ne plătim cinstit taxe şi impozite şi muncim pe brânci pe te miri ce salarii. Din taxele şi impozitele plătite de noi îmbuibaţii de politicieni ar trebui să asigure cu adevărat învătământ gratuit, iar directorii de şcoli să ne aştepte cu sălile de clasă “la gata”, nu “la roşu”. Dar avem şi noi o datorie: să nu mai acceptăm să le plătim fără număr, fără număr, ca la manelişti. Să fim o naţiune, nu o turmă.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 1.527 de cazuri noi. Neamţ – 45 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, în total au fost înregistrate 2.764 de cazuri

Până pe 18 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 110.217  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

88.235 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.527 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 581 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 4.360 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 17.09.2020 (10:00) – 18.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 48 de decese (28 bărbați și 20 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 17 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 15 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 14 decese la categoria de peste 80 de ani.

44 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.081. Dintre acestea, 447 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.185.923 de teste. Dintre acestea 25.254 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 16.065 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.189 la cerere.

Pe teritoriul României, 11.684 de  persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.962 de  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 38.999 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 8 persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.087 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 578 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 519 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 152.800 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 4 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.599 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.905 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 2.935 în Germania, 159 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  111 în Austria, 20 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 19 în Grecia, 5 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Ungaria și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 338 au fost declarați vindecați: 308 în Germania, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Mugur Cozmanciuc: Deşi Neamţul este la coada clasamentului la atragerea fondurilor europene, Arsene şi-a pus bonus la salariu de 25%,tocmai pentru succesul în atragerea de fonduri europene!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, are un salariu lunar de peste trei ori mai mare decât în 2016, deși judeţul Neamţ este printre ultimele din ţară la câştigurile salariale. În 2017, nemţenii aveau cel mai mic salariu din România!

Din păcate pentru nemțeni, actualul președinte al Consiliului Județean a fost preocupat să se ”premieze” singur, deși nu a făcut ceea ce era necesar să atragă fonduri europene pentru dezvoltare.

Presa naţională a relatat recent că „lista funcțiilor din cadrul Consiliului Județean Neamț aferente personalului plătit din fonduri publice la 31 martie 2020 îl are lider pe președintele Consiliului Județean. Cu un salariu mare.

Potrivit newsweek.ro (https://newsweek.ro/politica/student-la-distanta-la-35-de-ani-platit-cu-5000-de-la-buget-ionel-arsene-fuge-politia-medicala),Ionel Arsene câștigă suma de 23.400 de lei, adică 4.870 de euro pe lună. La acest salariu s-a ajuns și pentru că Arsene și-a pus un bonus de 25% pentru că a atras fonduri europene. Asta, deși județul Neamț este unul dintre cele mai modeste în ceea ce privește atragerea fondurilor europene în exercițiu 2014 -2020!”.

Ionel Arsene, i-ai mințit pe nemțeni și ți-ai bătut joc de ei. Nu ai făcut nimic pentru acest ca în județ să crească nivelul de trai.

Potrivit datelor prezentate de Guvernul României la 30 iunie 2020, comparativ cu celelalte judeţe, după valoarea totală a contractelor semnate raportată la numărul de locuitori, judeţul Neamţ este pe locul 41 în ceea ce privește atragerea fondurilor europene, urmat doar de judeţul Teleorman.

Comparativ cu celelalte judeţe, după valoarea contractelor semnate, Neamţul este pe locul 34!

Și ce a făcut Ionel Arsene?Și-a adăugat încă 25% la salariu pentru că judeţul pe care l-a condus 4 ani se află printre cele mai sărace, inclusiv la absorbţia fondurilor europene!

Degeaba Guvernul pregătește un program bun, dacă există un președinte pesedist de Consiliu Județean care nu a fost în stare să absoarbă banii!

Pe 27 septembrie vom intra în normalitate. Alături de o echipă liberală puternică, vom aduce în Neamţ banii europeni care li se cuvin nemţenilor pentru creșterea nivelului de trai pe care o merită, ca şi cetăţeni europeni!

Citește știrea

Trending