Contactează-ne

Actualitate

Ce speculează nelegiuiţii în escrocheria Accidentul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ oamenii legii vin cu sfaturi pentru a nu cădea în plasa infractorilor ■ persoanele vîrstnice sînt preferatele ţeparilor prin această metodă, care exploatează şocul emoţional ■

Persoanele vîrstnice reprezintă un grup vulnerabil în această perioadă de pandemie dar şi în ceea ce priveşte victimizarea infracţională, atît prin prisma caracteristicilor lor biologice, cît şi psiho-sociale.

Printre cele mai frecvente infracţiuni cu care se confruntă persoanele în vîrstă, sînt infracţiunile contra patrimoniului prin „nesocotirea încrederii” – înşelăciunile, în special cele prin metoda Accidentul sau declinarea de calitati mincinoase, „ghicitul” precum şi infracţiunile de furt.

„În ansamblul populaţiei, persoanele vîrstnice reprezintă un grup vulnerabil în ceea ce priveşte victimizarea infracţională, atît prin prisma caracteristicilor lor biologice, cît şi psiho-sociale.

Astfel, vîrsta a treia se caracterizează în general printr-o scădere a capacităţii fizice de a se apăra în faţa unei potenţiale agresiuni, a capacităţii de a sesiza pericolul fizic datorită limitării simţurilor fizice (văz, auz etc.), prin izolare socială ce se traduce printr-un grad mai scăzut de informare cu privire la noile metode folosite de infractori, tipuri de infracţiuni sau modalităţi de protecţie, dar şi printr-o serie de comportamente de risc prezente în cadrul acestei categorii, ca de exemplu, păstrarea unor sume importante de bani în numerar în locuinţă etc“, arată Poliţia Neamţ.

Metoda Accidentul, deşi o metodă veche, prezentă de mult timp în tabloul infracţional, continuă să faca victime în rîndul vîrstnicilor. Unii dintre ei au recunoscut că, deşi erau informaţi despre acest mod de operare, atunci cînd au fost sunaţi, noaptea, au avut nevoie de ceva timp să se dumirească ca nu este o situaţie reală.

Acţiunea infracţională în cazul metodei Accidentul constă în realizarea contactului telefonic cu victima, căreia i se comunică o ştire şocantă, în esenţă constînd în aceea că un membru al familiei sale a fost implicat într-un accident rutier care s-a soldat cu urmări grave, iar pentru diminuarea consecinţelor legale şi/sau medicale ale evenimentului se solicită o sumă importantă de bani.

Este exploatat şocul pe moment

Producerea acestui gen de infracţiune se bazează, în mare măsură, pe specularea stării emoţionale a victimei şi pe informaţiile oferite chiar de aceasta în clipa primirii veştii că un membru al familiei a provocat sau a suferit un accident şi trebuie ajutat.

Nu toate persoanele apelate şi care intră initial în dialog cu infractorii devin victime. Există o serie de caracteristici, de vulnerabilităţi ale acestora care permit infractorilor să-şi prezinte scenariul cu succes. Grupul victimelor acestei metode de înşelăciune prezintă aceleaşi tip de caracteristici: emotivitate crescută, uşurinţă de a se panica, relaţia afectivă specială pe care o are cu ruda sa aflată în dificultate. Nu este foarte relevant dacă victima a avut o anumită instrucţie şcolară sau o anumită profesie.

De altfel, mai important decît abilităţile intelectuale de care infractorii dau sau nu dovadă, factorul care înfrînge rezistenţa victimei este, de fapt, şocul emoţional resimţit de aceasta şi complexul de gînduri contradictorii pe care aceasta le are în legătură cum modul în care ar trebui să acţioneze. În cazul înşelăciunilor prin metoda Accidentul şocul resimţit pe moment îi face să nu mai raţioneze.

Grija faţă de copii, faţă de persoanele dragi favorizează reacţia emoţională în detrimentul celei raţionale în faţa unei situaţii prezentate de către infractori ca fiind de risc. „Seniorii“ nu verifică informaţiile, se panichează uşor, fiind de asemenea şi uşor de impresionat în cazul în care li se relateaza anumite drame.

Nu daţi crezare necunoscuţilor ce vă solicită, prin intermediul telefonului, bani pentru rezolvarea unor situaţii/accidente în care pretind că au fost implicate persoane din familie. Contactaţi imediat ruda în cauză chiar daca vi se recomandă să nu faceţi acest lucru. De asemenea, sunaţi poliţistul din comunitate pentru semnalarea celor întîmplate. Nu uitaţi faptul că un reprezentant sau o instituţie în sine nu vă cere niciodată bani pentru a rezolva totul pe cale amiabilă.

Nu aveţi încredere în persoanele necunoscute şi care vă solicită telefonic încărcarea unor cartele telefonice în schimbul unor premii „cîştigate” la concursuri organizate de diverse firme. Fiţi precauţi cînd diverşi indivizi colectează sume de bani în scopuri umanitare, vînd diverse bunuri deoarece aceştia pot fi în realitate escroci. Nu uitaţi, escrocii mizează tocmai pe reacţia emoţională puternică de moment.

Cum au fost recuperaţi 6.000 de euro

Un ultim caz de escrocherie s-a petrecut pe 20 aprilie 2020, cînd o otogenară din Săvineşti a dat 6.000 de euro, dar intervenţia rapidă a oamenilor legii a dus la recuperarea pagubei.

Poliţiştii au constituit filtre, reuşind oprirea în trafic a unui autoturism condus de un pietrean de 34 de ani, în care s-a găsit o cutie metalică în care se afla o sumă de bani. Verificările au relevat faptul că bărbatul ar fi primit o solicitare de la o persoană să preia un colet din Săvineşti, pe care urma să-l transporte în judeţul Iaşi. „În vederea documentării activităţii infracţionale a celor implicaţi, poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti împreună cu cei de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Roman s-au deplasat în judeţul Iaşi, unde au depistat în flagrant delict o tînără de 18 ani şi un bărbat de 39 de ani, în timp ce ridicau coletul de la conducătorul auto“, anunţa Poliţia Neamţ.

Din cercetări au reieşit indicii că un bărbat de 29 de ani, încarcerat în alte cauze, ar fi indus în eroare persoanele vătămate, printre care şi o femeie de 83 de ani, din Săvineşti, contactîndu-le la telefon şi spunîndu-le că o persoană apropiată este vinovată de producerea unui accident rutier grav. Pentru înlăturarea consecinţelor penale ale accidentului, victimelor le-ar fi fost solicitate diverse sume de bani. Prin activitatea infracţională, ar fi fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 6.000 de euro, care a fost recuperat integral.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

USR şi peţitorii politici sau cum arată o nuntă electorală cu dar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

USR Neamţ are toate şansele să fie cea mai curtată formaţiune politică în perspectiva alegerilor locale. PSD şi PNL se confruntă cu probleme interne şi de candidaturi şi le-ar surîde maxim o alianţă cu formaţiunea care promite să salveze România. Pînă şi cei de la PRO au dat semnale că ar merge bucuroşi în alegeri la braţ cu “mireasa” useristă bănuită că ascunde în lada de zestre exact voturile de care toţi au nevoie ca să-şi asigure victoria în alegerile pentru primari şi preşedinte de CJ, consilieri locali şi judeţeni.

Sigur, se poate pune întrebarea şi de ce frumoasa useristă ar alege să fie doar mireasă şi nu şi-ar propune să fie bărbatul în casă şi să meargă singură, cu candidaţi propri, în alegeri. Motivul? Nu prea are acei candidaţi propri şi, dacă alege cu ochii închişi, se poate trezi că aleşii vor obţine scoruri electorale mult în urma partidului. După alegerile europarlamentare, euforia useristă a fost maximă la Neamţ. Au cîştigat în municipiul reşedinţă de judeţ şi au obţinut un scor mai mult decît onorabil la general.

Motiv pentru care au şi emis un comunicat de presă în care au clamat sus şi tare că vor primăria pietreană şi majoritatea în consiliul local. Başca pretenţii la Consiliul Judeţean. Între timp, euforia s-a mai domolit atunci cînd s-a trecut la număratul candidaţilor. S-a văzut că nu prea sînt şi că scorul de la europarlamentare a fost unul de… partid. Argument: oricine dintre noi ar avea mari dificultăţi în a numi un europarlamentar userist ajuns prin voturile noastre la Bruxelles.

Alt argument: în momentul în care s-a pus în discuţie nominalizarea unui candidat la Primăria Piatra Neamţ am asistat la un fel de “alba-neagra” de genul: asta n-are (USR), asta are (PLUS) ca să aflăm într-un final că aia cîştigătoare e tot… USR. În concluzie, USR are voturi (cel puţin prezumtiv), dar nu prea are candidaţi.

Ce au peţitorii politici? PSD şi PNL nu duc lipsă de doritori de candidatură, la ei sînt mai mulţi doritorii decît locurile, însă au slăbiciuni de altă natură. Dar să-i luăm pe rînd. PNL are la Neamţ cel puţin două probleme de candidatură, dacă nu trei. La Piatra Neamţ, justiţia, independentă, parol, pare să-i fi scos pe tuşă candidatul creditat cu cele mai mari şanse să obţină primăria: Dragoş Chitic, care a tot aşteptat să obţină o rejudecare a procesului în care este implicat şi a fost amînat pînă la o dată care-i reduce aproape la zero şansele de a mai candida. Şi, colac peste pupăză, în momentul în care s-a pus problema să-i fie găsit un înlocuitor au şi apărut cel puţin două tabere care au mari şanse să-şi înfigă în spate cuţite pînă la alegeri şi poate şi după.

La Roman, PNL are aproximativ aceeaşi problemă. Titularul de post, Lucian Micu, are un mare neajuns cu decizia definitivă care-i consfinţeşte incompatibilitatea. Chiar dacă încă nu avem o decizie de prefect, ea înţelegem că e “pe vine” şi majoritatea comentatorilor spun că, după formularea ei, liberalii trebuie să facă rost rapid de un nou candidat. La CJ, lucrurile ar trebui să fie mai clare, în privinţa candidaturii, dar sînt destul de neclare în privinţa… rezultatului.

Aşa că PNL, dacă l-ar lua frumoasa useristă de bărbat, şi-ar rezolva mare parte din probleme. Iar un eventual contract prenupţial ar putea să prevadă o candidatură useristă sprijinită penelist la Primăria Piatra Neamţ, în vreme ce voturile “socrilor” userişti ar face aproape sigură o “cumătrie” liberală la CJ. Asta ca să desfacem doar cîteva dintre “darurile” ce ar putea fi primite la o astfel de nuntă.

La PSD cît mai cîntă cucul?

Nici PSD nu stă prea bine cînd vine vorba de candidaturi. Atît s-au frăsuit social-democraţii cu candidatul pentru Primăria Piatra Neamţ, încît vestea că la nuntă ar putea să cînte Cuc-ul i-a lăsat pe mulţi cu chifteau-n gît. Iar în loc de nuntă s-a lăsat deja cu divorţ de la cununie, prima care a plecat fiind senatoarea Emilia Arcan. Dar sînt multe voci care spun că mulţi vor pleca înainte de a se închina. Iar Cuc-ul are mari şanse să rămînă singur… cuc la numărat de voturi.

La Roman, de bine ce au strîns rîndurile social-democraţii, s-au trezit cu proprii aleşi că au votat cu două mîini albirea primarului liberal. Aşa că le-au retras invitaţiile de la nunta electorală şi i-au pus pe tuşă să repete tradiţionala braşoveancă, nu pînă învaţă paşii (unul înainte şi doi înapoi, că ritmul ăsta îl au în sînge politicienii) ci pînă se dumiresc cine le sînt partenerele de drept. Aşa că e destul de dificil de crezut că dintre nuntaşii social-democraţi romaşcani, care dau semne de matoleală electorală încă de la periniţă de s-au apucat să pupe lăutarii şi picioarele de la scaune, se va găsi vreunul suficient de lucid care să stea în capul mesei pînă cînd va fi să se numere darul.

La CJ, ar trebui să fie lucrurile clare. Ionel Arsene preşedinte. Să trăiţi şi să ne faceţi la Piatra spital supraetajat, modular la Iaşi şi porţi frumoase la intrarea în judeţ că… de uitat la poartă nouă se vor găsi doritori. Numai că… Bate vînt de nemulţumire nu doar în partid ci şi prin rîndul electoratului care s-a săturat şi el de vorbe de genul “fapte, nu vorbe”.

Aşa că o nuntă cu mireasa useristă i-ar surîde şi mai tomnatecului mire pesedist, măcar ca să-i umfle de sub nas pretendentului liberal zestrea de voturi a miresei, jinduită mai ceva decît fecioria, care, de altfel, e pusă (uşor?!) sub semnul îndoielii de cînd cu aventura cu mult mai tînărul PLUS.

Ca să întregim tabloul parangheliei cu pretenţii de nuntă electorală serioasă, tinerelul PRO, ajuns la horă după ce a fugit de acasă în timp ce tătucul pesedist era ocupat cu schimbat premierii ca pe şosete, ar vrea şi el să-i fure măcar o… privire, două miresei useriste. Cît să treacă de pragul maturităţii electorale şi să scape de coşurile nedoritei pubertăţi în care nu a avut nici primari, nici consilieri locali, darămite judeţeni. Dar a visat şi visează (nocturn, diurn?) la respectivele jilţuri.

Aşa că frumoasa useristă nu duce lipsă de pretendenţi şi peţitori. Acum rămîne de văzut ce va alege: să-i pună la încercări “morale” şi să-l aleagă pe cel mai vrednic, păstrînd pentru noaptea nunţii dezvelirea votului sau va trece rapid, chiar înainte de nuntă, prin odăile tuturor pentru a vedea ce are fiecare de oferit. Dacă va fi ultima variantă… măcar să pună un felinar roşu la poartă să ştie şi alegătorii unde şi de ce se duc, cînd se duc să voteze.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: În comă după ce a căzut de pe bicicletă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 65 de ani a ajuns în comă la spital, luni, 13 iulie, după ce a căzut de pe o bicicletă.

“Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat de 65 de ani, din Botești, conducea o bicicletă pe strada Humăriei, drumul fiind în pantă, s-ar fi dezechilibrat și ar fi căzut pe cartea carosabilă, autoaccidentându-se.

În urma impactului a rezultat rănirea bărbatului, care a fost preluat și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate, fiind diagnosticat cu politraumatism accident rutier, TCC cu pierderea cunoștinței, contuzie coloană cervicală, aflându-se în comă profundă.

Din cauza stării de sănătate, acesta nu a putut fi testat alcoolscopic.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au comunicat poliţiştii nemţeni.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Un nemţean, erou în Anglia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr în vîrstă de 25 de ani, născut în Neamţ, dar stabilit în prezent în Anglia, a fost premiat recent de poliţiştii din zona în care locuieşte după ce, împreună cu un cetăţean englez, a salvat o femeie care vroia să se sinucidă aruncîndu-se de pe un pod, notează www.stiri-neamt.ro.

Eroul, pe numele său Cornel Constantin Vîntu, este născut la Piatra Neamţ şi are domiciliul în comuna Grinţieş, însă de ceva timp se află în Sheffield. La operaţiunea de salvare a participat şi un cetăţean englez în vîrstă de 38 de ani care a declarat pentru presa din Anglia: „Am trecut imediat în ajutor și Vântu a fost repede în spatele meu. Am apucat-o pe femeie, am ținut-o strâns și în câteva minute am auzit sirenele de poliție”.

Comandantul Poliției din South Yorkshire, care i-a premiat pe cei doi zilele acestea, a declarat că intervenția celor doi a fost decisivă în salvarea femeii. „Acesta este un moment incredibil de mândrie, de a recunoaște eforturile cetățenilor care au salvat, fără dubiu, viața unei femei aflate în suferință. Este important să fie recunoscute acțiunile dumneavoastră și vă felicit pentru vitejia dumneavoastră”, a transmis comandantul Poliției din South Yorkshire, Paul McCurry, conform sursei citate.

Citește știrea

Trending