Contactează-ne

Actualitate

Ce faci atunci când ți se oprește motorul în mers? 5 sfaturi utile

Știre publicată în urmă cu

în data de

Oricat de experimentat ai fi ca sofer si oricat de noua si echipata este masina ta, ea va ramane mereu o masinarie complicata si extrem de complexa pe interior. Asa ca, trebuie sa te astepti la defectiuni pe tot parcursul vietii autoturismului, mai ales in trafic. In timpul mersului, mai ales atunci cand traficul este intens, masina sufera franari bruste, manevre complicate si, uneori, nu se bucura pe deplin de atentia ta, fapt care determina epuizarea motorului sau a altor componente, in unele situatii. Te poti astepta oricand ca motorul masinii sa se opreasca brusc, acest lucru fiind mai putin placut atunci cand te afli in trafic, intr-o coloana interminabila, cand executi urmatoarea manevra. Trebuie sa fii pregatit pentru orice scenariu, chiar daca probabilitatea de a se produce o defectiune este destul de mica.

Pentru situatii de genul acesta, iata cateva sfaturi despre cum poti preveni si depasi acest moment periculos:

1. Patreaza distanta regulamentara fata de masina din fata

Acest sfat este defapt o regula de circulatie de care ar trebui sa tii cont mereu, fiind extrem de importanta atunci cand motorul masinii incepe sa nu mai faca fata. In cazul opririi bruste a motorului, distanta fata de masina din fata ar trebui sa fie putin mai mare, deoarece manevrele vor fi greu de executat, in circumstantele in care sistemele de asistenta nu mai functioneaza la capacitate maxima. Asta inseamna ca iti va fi mult mai greu sa manevrezi volanul sau pedala de frana.Multi soferi neglijeaza verificarile periodice ale autoturismului si se trezesc in situatia de a se defecta sistemul de franare sau alte componente care pot duce, in trafic, la accidente destul de grave. Este indicat sa verifici mereu ca masina ta sa aiba toate schimburile necesare efectuate, iar daca nu vrei sa investesti multi bani in componente noi, poti cauta unele la dezmembrari, unde vei gasi piese in stare foarte buna sau deloc uzate.

2. Opreste imediat undeva in siguranta

E important ca manevrele pe care le faci atunci cand conduci sa fie line, astfel incat ceilalti participanti la trafic sa poata anticipa urmatoarea ta miscare, pentru a evita producerea unui accident. Astfel, cauta un loc in care poti sa opresti masina in siguranta, iar daca ai nevoie de ajutor, in cazul in care aceasta nu mai porneste, roaga pe cineva sa te ajute.

3. Porneste imediat avariile

Dupa ce te-ai asigurat ca exista un loc in care poti sa opresti in siguranta, fara sa ii pui in pericol si pe ceilalti participanti la trafic, semnalizeaza dreapta. Nu trebuie niciodata sa scoti cheia din contact in cazul in care motorul masinii s-a oprit si nici sa executi miscarea de rotire a acesteia, spre pozitia de pornire. In caz contrar, s-ar putea ca semnalizarea sa nu mai functioneze deloc iar volanul sa se blocheze complet.

4. Inainte sa opresti, incearca sa conduci masina cat mai departe de banda de circulatie

Daca esti pe un drum inafara orasului, incearca sa opresti cat mai departe de sosea. De ce? Unii soferi s-ar putea sa nu observe ca ai oprit pe marginea drumului si sunt sanse sa se produca un accident destul de grav. Daca, insa, conduci in oras, opreste pe o straduta cat mai libera.

5. Nu frana brusc!

Daca te afli pe un drum pe care se circula cu mare viteza, in niciun caz nu trebuie sa franezi brusc. Incearca sa controlezi masina cat de bine poti si fii pregatit sa apesi mai tare pedala de frana, deoarece sunt mari sanse ca pompa de servo-frana sa nu functioneze foarte bine. Franeaza usor, in functie de cum suporta pedala si incetineste treptat.

Chiar daca iti cunosti foarte bine masina si ai experienta in trafic, pot aparea oricand momente care sa te prinda nepregatit. In cazul acesta, este bine sa fii precaut si sa tii cont de sfaturile de mai sus, pentru a sti cum sa ameliorezi situatia.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Dans şi voie bună de Dragobete, sub Cetate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Locuitorii din Tîrgu Neamţ sînt aşteptaţi duminică, 23 februarie, la Casa Culturii, la spectacolul Drag, de Dragobete.

Evenimentul începe la ora 17.00, pe scenă urmînd să evolueze membrii Ansamblului Folcloric Ozana. Sărbătoarea autohtonă a dragostei va fi marcată astfel cu o zi mai devreme, pentru a le da prilejul tîrgnemţenilor să profite de timpul liber din week-end. Dragobete era un personaj mitologic, similar lui Eros şi Cupidon, ce oficia din cer, la începutul fiecărei primăveri, nunta tuturor animalelor, tradiţie ce s-a extins treptat pînă în rîndul oamenilor şi a dat naştere unor obiceiuri specifice românilor din sudul şi nordul Dunării.

În mediul rural, în special, oamenii îşi mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor şi băieţilor care, în ziua de Dragobete, se primeneau în haine de sărbătoare şi porneau veseli spre pădure pentru a culege flori pe care le aşezau la icoane şi le foloseau la diverse farmece de dragoste.

La amiază fetele fugeau înapoi spre sat, fiecare fiind urmată de băiatul care o îndrăgea şi care îi fura o sărutare în văzul lumii, simbolizînd legămîntul lor de dragoste pentru întregul an. De aici şi celebra zicală Dragobetele sărută fetele.

Sărbătoarea autohtonă a dragostei face trecerea spre primăvară, astfel că zilele acestea s-au organizat şi ateliere de confecţionat mărţişoare şi felicitări hand made, realizate de tinerii din cadrul Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români, Filiala Tîrgu Neamţ. Simbolurile primăverii vor fi oferite inclusiv mamelor aflate pe 8 martie la Spitalul Orăşenesc din Tîrgu Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Acţiuni preventive în şcoli

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ oamenii legii au fost prezenţi la unităţile de învăţămînt din Gherăieşti şi Adjudeni

Prevenirea violenţei în şcoli, a delincvenţei juvenile şi a victimizării copiilor reprezintă priorităţi de acţiune pentru oamenii legii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ.

Pe 20 ianuarie 2020 anchetatorii de la Gherăieşti au desfăşurat o activitate de prevenire a faptelor de violenţă şi abuzurilor comise asupra minorilor la şcoala gimnazială din localitate. Pe parcursul activităţilor, poliţiştii le-au prezentat elevilor aspecte legislative şi modalităţi de prevenire a situaţiilor de risc victimal, fiind abordate subiecte diverse.

De asemenea, au fost prezentate cauzele şi implicaţiile fenomenului de „bullying“ asupra dezvoltării psihice a minorului, inclusiv cu efect asupra dezvoltării unor comportamente de tip predelictual şi delictual. „Discuţiile interactive purtate cu copiii au vizat conştientizarea acestora asupra importanţei adoptării unui comportament responsabil, în vederea reducerii riscului victimizării minorilor, dar şi a prevenirii delincvenţei juvenile“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Neamţ.

Poliţiştii continuă activităţile de prevenire în vederea asigurării unui climat de siguranţă, dar şi pentru desfăşurarea în condiţii optime a procesului de instruire a elevilor în unităţile de învăţămînt din judeţul Neamţ.

În aceeaşi o acţiune similară a avut loc la Şcoala Profesională Adjudeni, în cadrul căreia au fost transmise recomandări preventive pentru conştientizarea riscurilor la care elevii sînt expuşi. Poliţiştii au abordat teme de interes general pentru elevi, precum prevenirea violenţei în mediul şcolar, a consumului de droguri, alcool şi tutun, prevenirea absenteismului sau a abandonului şcolar. Elevilor le-au fost adresate recomandări despre ce comportament trebuie să adopte pentru a nu deveni victime ale unor infracţiuni, dar mai ales pentru prevenirea implicării lor în comiterea de fapte antisociale.

Dialogul interactiv între oamenii legii şi elevii prezenţi a pornit de la ceea ce înseamnă delincvenţa juvenilă, continuînd cu cauzele şi condiţiile favorizante de producere a acestui fenomen sau ce îi determină pe tineri să adopte un comportament predelicvent şi să comită fapte antisociale. În acest context, au fost accentuate repercusiunile asupra viitorului fiecarui tînăr implicat în comiterea de infracţiuni.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Cum va fi vremea pînă pe 1 martie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la finalul ultimei luni de iarnă se anunţă timp primăvăratic ■ valorile termice diurne saltă la peste 10 grade ■ în nici o noapte nu vor mai fi temperaturi negative ■ de precipitaţii nu poate fi vorba ■ cea mai caldă zi din intervalul de prognoză pare a fi sîmbătă, 29 februarie, soarele aducînd valori termice de pînă la 15 grade Celsius ■

Iarna calendaristică este pe sfîrşite şi meteorologii anunţă temperaturi în creştere, astfel că pînă la final de februarie valorile termice cresc pînă la 15 grade Celsius.

În nici o noapte pînă la început de martie nu vor mai fi valori termice negative, altfel spus deja sîntem în primăvară. Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie precipitaţiile ne ocolesc şi cel puţin pînă la început de martie nu sînt anunţate ploi.

Pe 21 februarie, la ora 11 termometrele indicau 5 grade la Piatra Neamţ şi Roman, iar la Tîrgu Neamţ erau la acelaşi moment 6 grade. Mai rece era în vîrf de munte, iar la staţia de pe Ceahlău – Toaca erau valori negative de -7 grade, acolo fiind şi vreo 23 de centimetri de zăpadă.

Aşa stînd lucrurile trebuie spus că şi ziua de 22 februarie, din nou va fi senin şi însorit, cel mult 8 grade la amiază şi cam 1 grad după lăsarea întunericului. Ceva mai bine din punct de vedere termic va fi pe parcursul zilei de duminică, 23 februarie. Soarele va fi la datorie şi aduce în miezul zilei temperaturi de 12 grade. Acest lucru se va resimţi în regimul termic nocturn iar minima saltă frumuşel la 5 grade.

Săptămîna viitoare debutează în acelaşi ton, iar luni 24 februarie este aşteptat cer variabil, cu cel mult 8 grade, însă noaptea ar putea ploua slab la o minimă de 4 grade. Cam la fel va fi regimul termic şi marţi, 25 februarie, cînd ne putem aştepta ca în zona noastră termometrele să indice pînă la 9 grade.

Cu toate acestea minima nocturnă coboară spectaculos pînă la pragul îngheţului astfel că în zori se va înregistra o minimă de 0 grade. De miercuri, 26 februarie, vremea intră într-un proces trepta de încălzire. Se anunţă cer variabil cu soare şi temperaturi mai degrabă de aprilie astfel că maxima saltă la 14 grade peste zi şi cam 3 grade vor fi după lăsarea întunericului.

O zi mai caldă şi una mai rece pentru că meteorologii dau asigurări că joi, 27 februarie, mercurul din termometre ajunge numai pînă la 12 grade. Cu toate acestea peste noapte se face mai rece iar minima se opreşte la 5 grade. Cer variabil cu soare va fi şi vineri, 28 februarie, cînd maxima zilei nu mai trece de 12 grade iar minima nocturnă ajunge la 4 grade.

Cea mai caldă zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi ultima din lună, iar sîmbătă 29 februarie ne vom bucura din nou de soare care aduce valori termice diurne de pînă la 15 grade Celsius. Cu toate acestea nu va fi prea cald după lăsarea întunericului, iar minima nu mai trece de 2 grade.

Citește știrea

Trending