Publicitate

Ionel Arsene, președinte al CJ Neamț, a fost arestat preventiv astăzi, de instanța de la Curtea de Apel Bacău. Perioada stabilită de instanță este valabilă timp de 30 de zile. Inițial, el a petrecut o noapte după gratii, pe 18 ianuarie 2018, fiind reținut de procurorii DNA care l-au acuzat de săvîrșirea infracțiunii de trafic de influență, faptă din anul 2013, pe cînd era deputat și președinte al PSD Neamț. A fost făcută propunere de arestare la Tribunalul Bacău, dar s-a decis controlul judiciar timp de 60 de zile. Anchetatorii spuneau că ar fi primit 100.000 de euro pentru a interveni la funcționarii Agenției de Integritate, miza fiind acuzarea unei persoane cu funcție de conducere din administrația publică locală – fostul președinte al CJ Neamț din acea perioadă, pentru conflict de interese sau incompatibilitate.

În cursul anului 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă ca o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală“, conform DNA.

După deliberări instanța de fond, Tribunalul Bacău, a respins propunerea de privare de libertate împotriva lui Arsene și l-au plasat pe președintele Consiliului Județean Neamț sub control judiciar pentru 60 de zile, timp în care Arsene trebuie să se prezinte la instanță sau anchetatori ori de cîte ori e chemat, să informeze dacă își schimbă locuința și „să se prezinte la Biroul de Supraveghere Judiciară de la nivelul Serviciului de Investigații Criminale al Inspectorului de Poliție București, Sector 1, conform programului de supraveghere întocmit de către organul de poliție sau ori de cîte ori este chemat”, conform Tribunalului Bacău.

În plus, Arsene nu are voie să iasă din țară, să se apropie sau să comunice, direct sau indirect, pe nici o cale, cu martorii din lucrări. Încălcarea condițiilor sau obligațiilor impuse poate atrage revocarea controlului judiciar și aplicarea unei măsuri mai dure, arestul la domiciliu sau arestarea preventivă. De menționat este faptul că în fața judecătorilor de la Tribunalul Bacău Arsene s-a prevalat de dreptul de a nu da declarații și-a păstrat susținerile de la anchetă. Imediat după pronunțare, de calea de atac a uzat atît inculpatul, președintele CJ Neamț, nemulțumit de limitarea libertății de mișcare, dar și anchetatorii care ar fi vrut arestarea preventiv. Cauza a ajuns pe rolul Curții de Apel Bacău care a dat o sentință definitiv. Dincolo de impactul social al veștii că președintele CJ Neamț a fost reținut pentru fapte de corupție a fost încheierea de ședință de la Tribunalul Bacău, făcîndu-se publice mai multe interceptări. Practic anchetatorii au arătat că denunțul a fost făcut de fostul primar de Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, acesta fiind cel care i-ar fi dat lui Arsene 100.000 de euro pentru a-l anihila pe președintele de la acea vreme al Consiliului Județean Neamț. Banii ar fi urmat să ajungă la vîrful Agenției Naționale de Integritate, prin consiliera personală a lui Horia Georgescu, dar și prin intermediul redactorului șef de la România Liberă. Plata nu și-a mai atins copul, drept pentru care, ulterior, Pinalti i-a cerut banii lui Arsene. Acesta i-a restituit 20.000 de euro, nu și restul, iar Pinalti l-a denunțat. În cauză au fost interceptări cu Arsene, Gheorghe Ștefan și actualul prefect, Vasiel Panaite, la acea vreme primar de Dragomirești, interceptări savuroase care au fost prezentat în edițiile anterioare ale cotidianului nostru.

loading...

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.