Contactează-ne

Actualitate

Caz de gripă confirmat la o femeie însărcinată

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ numărul de infecţii respiratorii în judeţul Neamţ a fost de 1.973 de cazuri, 32 de persoane necesitînd internări în spital

Gripa face ravagii prin unele judeţe din România, însă în Neamţ situaţia pare a fi sub control, fiind suspiciuni la doar cinci persoane, din care una este gravidă în luna a şasea. Direcţia de Sănătate Publică a făcut cunoscut numărul de infecţii respiratorii, înregistrat la sfîrşitul lunii ianuarie şi începutul lui februarie. „Numărul de infecţii respiratorii în judeţul Neamţ a fost săptămîna trecută în creştere faţă de perioada anterioară şi anume s-au înregistrat 1.973 de cazuri cu 32 de internări, cu o tendinţă de creştere. La pneumonii s-au înregistrat 625 cazuri, cu 135 de internări. Săptămîna precedentă s-au înregistrat cinci cazuri noi de gripă. S-au recoltat tot atîtea probe pentru cazuri clinice compatibile cu gripa, care au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru confirmare. Dintre acestea s-a evidenţiat virusul gripal B la o probă. S-au vaccinat pînă în prezent 19.067 persoane. Pe raza judeţului Neamţ mai există în stoc 6.077 doze de vaccin antigripal. Este important ca populaţia să asculte sfatul medicilor pentru respectarea unei igiene riguroase pentru evitarea virozelor respiratorii şi a îmbolnăvirilor de gripă. Este necesară o alimentaţie corespunzătoare, bogată în proteine şi vitamine. în cazul simptomelor de răceală trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea medicului“, a precizat doctor Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvînt al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ. Se recomandă evitarea staţionării în frig pentru mult timp, evitarea aglomeraţiilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave, folosirea batistelor de unică folosinţă, spălarea frecventă pe mîini cu săpun şi apă caldă, dar mai ales o alimentaţie bogată în proteine, dar şi un consum ridicat de alimente bogate în vitamina C. Se cere aerisirea corespunzătoare a încăperilor în care se lucrează, dar şi a dormitoarelor. Doctorul Mirela Grădinaru a spus că din cazurile suspicionate de gripă nu a fost nici un pacient din Roman sau zonă. „Niciunul din cele cinci cazuri suspicionate de gripă de săptămîna trecută nu a fost din Roman sau localităţile dimprejur, ci doar din zona arondată Spitalului Judeţean. Au fost cinci cazuri de suspiciune de gripă, patru provenind din mediul rural şi unul din mediul urban, pe grupe diferite de vîrstă. Unul din cazuri a fost la o femeie gravidă în luna a şasea“, a mai spus doctor Mirela Grădinaru.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: O adolescentă nu a mai revenit acasă de la şcoală

Știre publicată în urmă cu

în data de

O adolescentă de 14 ani, din Piatra Neamţ, care nu a mai revenit acasă de la şcoală, pe 26 februarie, este căutată de poliţiştii nemţeni, care fac apel la populaţie pentru a o găsi.

“Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizați, la data de 27 februarie, în jurul orei 13, de către o femeie, de 52 de ani, din Piatra Neamț, despre faptul că fiica sa BILAȘCO LARISA IONELA, de 14 de ani, a plecat la școală în dimineața zilei de 26 februarie 2020 și după terminarea orelor de curs nu a mai revenit la domiciliu.

Semnalmente: înălţime – 1,70 m, greutate – 65 de kilograme, ochi căprui, păr castaniu, de lungime medie, fără semne particulare. La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu geacă de culoare bleumarin cu glugă, pantaloni de trening de culoare roz, fiind încălțată cu adidași albi, cu inscripția Puma. De asemenea, acesta avea asupra sa un ghiozdan de culoare gri, cu rechizite.

De asemenea, polițiștii au stabilit faptul că minora a mai părăsit domiciliul în cursul  lunii ianuarie 2020, din cauza unor neînțelegeri în familie. Polițiștii au efectuat verificări pe raza municipiului Piatra Neamț și în localitățile limitrofe, în vederea depistării acesteia.

Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze Serviciul Unic 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliție”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Minoră dispărută… cu repetiţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

O adolescentă în vîrstă de 16 ani, instituţionalizată la Centrul “Sancta Maria” din Piatra Neamţ, pare a-şi fi făcut un obicei din a plecat din instituţie punînd pe jar poliţiştii nemţeni, care fac cercetări pentru a-i da de urmă. Astfel, pe 23 februarie, minora a fost dată dispărută, însă o zi mai tîrziu, pe 24 februarie, ea s-a întors în centru spunînd că a fost acasă la o prietenă. Pe 26 februarie, poliţiştii au fost din nou sesizaţi că adolescenta a plecat din centru şi fac din nou apel la populaţie pentru a o găsi.

“Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizați, la data de 26 februarie, despre faptul că minora Armene Diana Gabriela, de 16 de ani, a părăsit voluntar, în cursul aceleiași zile, Centrul ”Sancta Maria”, din Piatra Neamț, unde aceasta era instituționalizată și nu s-a mai întors. Semnalmente: înălţime – 1,68 m, greutate – 54 de kilograme, ochi căprui, păr lung de culoare șaten, fără semne particulare. La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu o geacă de culoare albă, colanți negri, fiind încălțată cu adidași albi.

Polițiștii au efectuat verificări pe raza municipiului Piatra Neamț, în vederea depistării acesteia. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze Serviciul Unic 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliție”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Transportul public, gratuităţi extinse

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ “va creşte numărul persoanelor care beneficiază de gratuitate pentru mijloacele de transport în comun în Piatra Neamţ”, a promis primarul Chitic

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a promis că, de la 1 martie, va creşte numărul persoanelor care beneficiază de gratuitate pentru mijloacele de transport în comun în Piatra Neamţ.

“Vom extinde gratuităţile la transportul public oferite pensionarilor şi elevilor din Piatra Neamţ, începînd cu 1 martie 2020. În şedinţa de consiliu local vom aproba creşterea plafonului venitului pentru acordarea de gratuităţi pentru pensionari de la 1.300 de lei la 1.500 de lei, venit calculat pe fiecare persoană. De asemenea, majorăm plafonul pînă la care se poate beneficia de gratuitate la transportul public pentru elevi, de la 900 de lei la 1.000 de lei, venit calculat pe membru de familie.

Consider că persoanele aflate în pensie şi care au un nivel al veniturilor redus merită sprijinite de administraţia locală prin gratuitate la transportul public de persoane. Totodată, oferim gratuitate la transportul public în cazul elevilor care provin din familii defavoritazate socio-economic, ale căror venituri reduse nu pot susţine contravaloarea transportului zilnic de la domiciliu la unităţile de învăţământ, pentru a sprijini accesul copiilor la educaţie, respectiv pentru reducerea abandonului şcolar. Societatea Consiliului Judeţean Neamţ  “Troleibuzul” are în continuare dificultăţi financiare şi mi se pare corect ca diferenţa faţă de tariful biletului să o suportăm oferind gratuităţi mai multe şi nu compensaţii mai mari.

Dacă tot sprijinim financiar “Troleibuzul”, cred că este mai bine ca de aceşti bani să beneficieze pietrenii cu venituri reduse, prin gratuitate la transportul public. În funcţie de evoluţia punctului de pensie şi a salariului minim, precum şi a bugetului municipalităţii, luăm în calcul, pentru acest an, şi alte măsuri de extindere a facilităţilor pentru transport în Municipiul Piatra Neamţ”, a declarat Dragoş Chitic.

Citește știrea

Trending