Publicitate

■ interviu realizat cu medicul şi scriitorul Virgil Răzeşu

Reporter: Stimate domnule doctor, am aflat că sunteţi în mare fierbere cu un eveniment important pentru dumneavoastră. Despre ce este vorba?

Virgil Răzeşu: Evenimentul de care vorbiţi va avea loc joi, 21 februarie, la ora 17.00 la Biblioteca Judeţeană G.T. Kirileanu şi este, de fapt, o manifestare obişnuită a celei mai importante instituţii culturale din oraş şi prilejuieşte o întâlnire a cititorilor cu autorii a trei cărţi apărute recent în editura noastră.

Rep.: Mai în amănunt…

V.R.: Fiindcă ne aflăm sub constelaţia Marii Uniri, vom începe cu „Zborul Marii Uniri“, o carte scrisă de profesorul Vasile Bouaru, din Rădăuţi, şi care se referă la unul dintre momentele de primă mărime ale evenimentele petrecute acum 100 de ani, mai precis în ziua de 23 noiembrie 1918 şi anume zborul dramatic de la Mărgineni (Bacău) la Blaj, pentru a transporta documente de mare importanţă pentru unirea de la 1 decembrie.

Rep.: Interesant, dar care este legătura autorului din Rădăuţi şi Piatra Neamţ?

V.R.: Este vorba de o legătură sentimentală, fiindcă pilotul avionului, locotenentul Vasile Niculescu, şi el recunoscut ca „Pilotul Marii Uniri“, era rădăuţean, dar şi-a petrecut o bună parte din viaţă aici la Piatra Neamţ, în casa uneia dintre fiicele sale, Magda Bălan, ingineră la CFS, care locuia aici împreună cu familia ei. Fiind prieteni de familie, l-am cunoscut pe acest erou şi menţionez că şi-a sfârşit viaţa aici la Piatra, în anul 1980. De aici a fost dus şi înmormântat la Rădăuţi. Autorul cărţii, profesorul Vasile Bouaru, impresionat de personalitatea aviatorului şi de fapta sa, a refăcut, după 100 de ani, pas cu pas, ca un Badea Cârţan al zilelor noastre, drumul dintre Bacău şi Blaj. Cartea redă în imagini comentate, secvenţe ale celor 19 etape de parcurs.

Rep.: Într-adevăr, impresionant, nu cred că sunt prea mulţi semeni de-ai noştri capabili de asemenea acţiuni. Cel de-al doilea titlu?

V.R.: A doua carte, „Istoria lui Cristos“ este traducerea celebrei şi de mare succes operă a scriitorului Giovanni Papini, apărută în 1926, tradusă în numeroase limbi (inclusiv română) şi apărută în multe milioane de exemplare. Această ultimă versiune în limba noastră aparţine doamnei Anca Dana Ramu din Bucureşti, aparţinând unei familii de matematicieni de tradiţie şi care a socotit că, în vremurile noastre atât de răscolite şi agitate, republicarea operei în propria traducere – vă asigur că este una apropiată de original – nu poate fi decât binevenită.

Rep.: Abia aştept s-o citesc. Cea de a treia carte?

V.R.: Este ultimul meu roman, „Viaţa ca o apă curgătoare“.

Rep.: Ştiu că mai aveţi două romane cu titluri apropiate: „Prin vămile vieţii“ şi „Vieţi paralele“. Aţi intenţionat să realizaţi o trilogie?

V.R.: Nu neapărat, dar sursa scrierilor mele este însăşi viaţa, cu puzderia ei de fapte şi trăiri, pe care se pot grefa roadele fanteziei, tocmai pentru a înţelege mai bine sensurile vieţii. Acest ultim roman este inspirat din realităţile noastre de dinainte şi de după revoluţie, trăieşte prin numeroasele sale personaje şi acoperă un spaţiu foarte larg, ilustrând, pe de o parte, înrâurirea mediului social asupra membrilor unei comunităţi, iar pe de alta, punând într-o lumină cu totul deosebită, femeia, pivotul existenţei lumii.

Rep.: Cine vor fi comentatorii?

V.R.: Pentru prima carte, profesorul Vasile Bouaru, care va face o prezentare a evenimentului petrecut acum 100 de ani şi o cronică a cărţii sale. După caz, voi face şi eu câteva completări. „Istoria lui Cristos“ va fi tălmăcită pentru public de către Dan Iacob, scriitorul, omul de cultură şi nu mai puţin un cunoscător de profunzime al religiei, iar romanul meu va face obiectul cronicii profesorului Gheorghe Bunghez, care semnează, împreună cu soţia domniei sale, prefaţa cărţii şi de asemenea profesorului Constantin Tomşa, cunoscuţi publicului nostru pentru implicarea lor în arta şi cultura zonei noastre.

Rep: Mai aveţi în vedere şi alte evenimente?

V.R.: Da, am pregătit o a doua ediţie a „Cetăţenilor de Onoare ai Municipiului Piatra Neamţ“, o ediţie mult îmbunătăţită faţă de cea din 2006 şi care îi face cunoscuţi publicului pe cei 107 membri ai comunităţii aureolaţi cu acest titlu. Lansarea volumului va avea loc în cadrul unei „Seri a Cetăţenilor de Onoare“, care se va desfăşura în timpul „Zilelor Municipiului“ de la finele lunii iunie.

Rep.: Domnule doctor, mă bucur pentru iniţiativele dumneavoastră şi vă doresc succesul scontat şi, fără îndoială, meritat.

V.R.: Şi eu vă mulţumesc şi invit cititorii să ia parte la acest eveniment.

A consemnat Violeta MOŞU

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.