Contactează-ne

Actualitate

Cărţile şi autorii lor

Știe publicată cu

în data de

■ interviu realizat cu medicul şi scriitorul Virgil Răzeşu

Reporter: Stimate domnule doctor, am aflat că sunteţi în mare fierbere cu un eveniment important pentru dumneavoastră. Despre ce este vorba?

Virgil Răzeşu: Evenimentul de care vorbiţi va avea loc joi, 21 februarie, la ora 17.00 la Biblioteca Judeţeană G.T. Kirileanu şi este, de fapt, o manifestare obişnuită a celei mai importante instituţii culturale din oraş şi prilejuieşte o întâlnire a cititorilor cu autorii a trei cărţi apărute recent în editura noastră.

Rep.: Mai în amănunt…

V.R.: Fiindcă ne aflăm sub constelaţia Marii Uniri, vom începe cu „Zborul Marii Uniri“, o carte scrisă de profesorul Vasile Bouaru, din Rădăuţi, şi care se referă la unul dintre momentele de primă mărime ale evenimentele petrecute acum 100 de ani, mai precis în ziua de 23 noiembrie 1918 şi anume zborul dramatic de la Mărgineni (Bacău) la Blaj, pentru a transporta documente de mare importanţă pentru unirea de la 1 decembrie.

Rep.: Interesant, dar care este legătura autorului din Rădăuţi şi Piatra Neamţ?

V.R.: Este vorba de o legătură sentimentală, fiindcă pilotul avionului, locotenentul Vasile Niculescu, şi el recunoscut ca „Pilotul Marii Uniri“, era rădăuţean, dar şi-a petrecut o bună parte din viaţă aici la Piatra Neamţ, în casa uneia dintre fiicele sale, Magda Bălan, ingineră la CFS, care locuia aici împreună cu familia ei. Fiind prieteni de familie, l-am cunoscut pe acest erou şi menţionez că şi-a sfârşit viaţa aici la Piatra, în anul 1980. De aici a fost dus şi înmormântat la Rădăuţi. Autorul cărţii, profesorul Vasile Bouaru, impresionat de personalitatea aviatorului şi de fapta sa, a refăcut, după 100 de ani, pas cu pas, ca un Badea Cârţan al zilelor noastre, drumul dintre Bacău şi Blaj. Cartea redă în imagini comentate, secvenţe ale celor 19 etape de parcurs.

Rep.: Într-adevăr, impresionant, nu cred că sunt prea mulţi semeni de-ai noştri capabili de asemenea acţiuni. Cel de-al doilea titlu?

V.R.: A doua carte, „Istoria lui Cristos“ este traducerea celebrei şi de mare succes operă a scriitorului Giovanni Papini, apărută în 1926, tradusă în numeroase limbi (inclusiv română) şi apărută în multe milioane de exemplare. Această ultimă versiune în limba noastră aparţine doamnei Anca Dana Ramu din Bucureşti, aparţinând unei familii de matematicieni de tradiţie şi care a socotit că, în vremurile noastre atât de răscolite şi agitate, republicarea operei în propria traducere – vă asigur că este una apropiată de original – nu poate fi decât binevenită.

Rep.: Abia aştept s-o citesc. Cea de a treia carte?

V.R.: Este ultimul meu roman, „Viaţa ca o apă curgătoare“.

Rep.: Ştiu că mai aveţi două romane cu titluri apropiate: „Prin vămile vieţii“ şi „Vieţi paralele“. Aţi intenţionat să realizaţi o trilogie?

V.R.: Nu neapărat, dar sursa scrierilor mele este însăşi viaţa, cu puzderia ei de fapte şi trăiri, pe care se pot grefa roadele fanteziei, tocmai pentru a înţelege mai bine sensurile vieţii. Acest ultim roman este inspirat din realităţile noastre de dinainte şi de după revoluţie, trăieşte prin numeroasele sale personaje şi acoperă un spaţiu foarte larg, ilustrând, pe de o parte, înrâurirea mediului social asupra membrilor unei comunităţi, iar pe de alta, punând într-o lumină cu totul deosebită, femeia, pivotul existenţei lumii.

Rep.: Cine vor fi comentatorii?

V.R.: Pentru prima carte, profesorul Vasile Bouaru, care va face o prezentare a evenimentului petrecut acum 100 de ani şi o cronică a cărţii sale. După caz, voi face şi eu câteva completări. „Istoria lui Cristos“ va fi tălmăcită pentru public de către Dan Iacob, scriitorul, omul de cultură şi nu mai puţin un cunoscător de profunzime al religiei, iar romanul meu va face obiectul cronicii profesorului Gheorghe Bunghez, care semnează, împreună cu soţia domniei sale, prefaţa cărţii şi de asemenea profesorului Constantin Tomşa, cunoscuţi publicului nostru pentru implicarea lor în arta şi cultura zonei noastre.

Rep: Mai aveţi în vedere şi alte evenimente?

V.R.: Da, am pregătit o a doua ediţie a „Cetăţenilor de Onoare ai Municipiului Piatra Neamţ“, o ediţie mult îmbunătăţită faţă de cea din 2006 şi care îi face cunoscuţi publicului pe cei 107 membri ai comunităţii aureolaţi cu acest titlu. Lansarea volumului va avea loc în cadrul unei „Seri a Cetăţenilor de Onoare“, care se va desfăşura în timpul „Zilelor Municipiului“ de la finele lunii iunie.

Rep.: Domnule doctor, mă bucur pentru iniţiativele dumneavoastră şi vă doresc succesul scontat şi, fără îndoială, meritat.

V.R.: Şi eu vă mulţumesc şi invit cititorii să ia parte la acest eveniment.

A consemnat Violeta MOŞU

Actualitate

Încă 153 de salariaţi după tîrgul de job-uri

Știe publicată cu

în data de

■ după interviu, alţi 153 de nemţeni, din care 5 cu studii superioare, şi-au găsit de lucru ■ Bursa generală a locurilor de muncă a avut loc în urmă cu o lună ■

Bursa generală a locurilor de muncă, eveniment în organizarea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, care a avut loc pe 12 aprilie, a făcut ca alţi 153 de nemţeni să-şi găsească de lucru. Din totalul celor selectaţi în vederea susţinerii interviului, aceştia au devenit cei mai noi oameni ai muncii din judeţ. „La o lună de la desfăşurarea Bursei generale a locurilor de muncă organizată în data de 12 aprilie 2019, AJOFM Neamţ a evaluat rezultatele şi din cele 358 de persoane selectate pentru interviu, au fost angajate un număr de 153, din care 5 persoane avsolvente de studii superioare“, conform AJOFM Neamţ. Cele mai multe locuri de muncă au fost ocupate în domenii cum ar fi: construcţii – 45, servicii – 46, industrie 62, din care 19 în industria mobilei şi 17 în industria textilă. Cele 5 locuri de muncă ocupate de cei cu studii suprioare au fost pentru inginer automatist – 2, inginer textile – 1 inginer mecanic – 1. Pe 12 aprilie, primul tîrg de job-uri din acest an, Bursa Generală a Locurilor de Muncă, a scos din casă ceva mai mulţi nemţeni decît posturile disponibile pe piaţa forţei de muncă. Evenimentul a avut loc simultan la Piatra Neamţ, Roman şi Tîrgu Neamţ, iar la start au venit cu cererea de personal un număr total de 87 de agenţi economici din cele mai diverse domenii de activitate (37 în reşedinţa de judeţ, 38 la Roman şi 12 la Tîrg), care au vrut să recruteze nu mai puţin de 898 de noi salariaţi. Cele mai multe locuri de muncă au fost oferite în municipiul Piatra Neamţ (453), următorul fiind municipiul Roman (284) şi oraşul Tîrgu Neamţ (161). La bursa de muncă din 12 aprilie au participat 928 de persoane, din care 436 în reşedinţa de judeţ, 335 la Roman şi 158 la Tîrgu Neamţ, iar 72 de persoane au fost angajate pe loc şi 358 au fost selectate în vederea încadrării. În cadrul evenimentului au avut loc întîlniri directe între angajatorii ofertanţi de locuri de muncă şi persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă sau a celor care doresc să schimbe locul de muncă pe care-l au la momentul respectiv, cadru în care s- au făcut cunoscute condiţiile necesare pentru angajare şi în funcţie de îndeplinirea acestora s-a stabilit angajarea sau programarea pentru proba de lucru. La nivelul fiecărui judeţ, în funcţie de evolutia pieţei muncii locale, de condiţiile locale şi de solicitările agenţilor economici, vor mai putea fi organizate şi alte tipuri de burse pentru diferite meserii sau ramuri de activitate.

Citește știrea

Actualitate

Ajutoare de la Guvern pentru familii din Neamţ

Știe publicată cu

în data de

Guvernul a aprobat, printr-o hotărîre, acordarea unor ajutoare de urgenţă în valoare de 422.700 lei pentru 107 familii şi persoane singure care se afla în situaţii de necesitate ori deosebite cauzate de incendii, probleme grave de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială, în vederea ameliorării situaţiei socio-materiale, de locuit şi de sănătate ale acestora. 105.000 lei au fost acordaţi pentru 20 de familii şi persoane singure din judeţele Alba, Bacău, Botoşani, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Neamţ, Olt, Prahova, Teleorman, Vaslui, Vîlcea şi municipiul Bucureşti, care se afla în situaţii de necesitate cauzate de incendii. 317.700 lei ajung la 87 de familii şi persoane singure din judeţele Bacău, Botoşani, Buzău, Dîmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Neamţ, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vîlcea şi municipiul Bucureşti, care se confruntă cu situaţii deosebite cauzate de probleme grave de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială. „Ajutoarele de urgenţă au la bază anchetele sociale ale agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, centralizate la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi se acordă din bugetul alocat Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale“, conform unui comunicat al Ministerului Muncii.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Bătăuşi condamnaţi, trimişi la penitenciar

Știe publicată cu

în data de

Trei bărbaţi din Bozieni, condamnaţi la cîte cinci ani de închisoare pentru lovire, au fost prinşi de poliţişti şi încarceraţi în Penitenciarul Bacău. “La data de 23 mai, polițiștii de investigații criminale din cadrul I.P.J. Neamţ împreună cu polițiștii Secţiei de Politie Rurală Ion Creangă, însoțiți de luptători ai Servciului pentru Acțiuni Speciale, au depistat și reținut trei bărbați, din Bozieni, pe numele cărora erau emise mandate de executare a pedepsei închisorii. Cei trei au fost condamnați de către Tribunalul Neamţ la cîte cinci ani de închisoare cu executare fiecare, pentru comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe. La data de 9 iulie 2016, doi dintre ei, în vîrstă de 21, respectiv 55 de ani, au lovit o persoană care a necesitat pentru vindecare 25 de zile de îngrijiri medicale. Tot atunci, cel de-al treilea, în vîrstă de 26 de ani, i-a aplicat mai multe lovituri aceleeași persoane vătămate, cauzîndu-i leziuni care au necesitat 85 de zile de îngrijiri medicale”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Trending