Contactează-ne

Administrație

Care sînt priorităţile noului şef al Poliţiei Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ comisarul şef Neculai Catană este comandant interimar pe o perioadă de 6 luni ■ ofiţerul a fost de-a lungul timpului şeful Serviciului Rutier şi a celui de Ordine Publică ■ are la activ două misiuni internaţionale, una în Kosovo şi una în Afganistan ■ „Cît priveşte priorităţile, că ne vom axa pe coordonarea activităţilor legate de sezonul rece şi pe ceea ce înseamnă siguranţa cetăţeanului“, a declarata Neculai Catană ■

Începînd de marţi, 3 decembrie, la comanda Inspectoratului Judeţean de Poliţie, a fost împuternicit, de către conducerea Inspectoratului General al Poliţiei, comisarul Neculai Catană, care va îndeplini această funcţie pentru o perioadă de interimat de şase luni.

Contactat de redactorii „Monitorul“, abia ieşit din prima videoconferinţă cu cei din fruntea IGPR, noul comandant a declarat:

„Începînd de ieri (marţi, 3 decembrie – n.r.) am fost împuternicit ca adjunct al şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ şi totodată desemnat la conducerea IPJ Neamţ. Ceea ce vă pot spune despre această împuternicire este faptul că am mai fost o dată numit pe aceeaşi funcţie, la finalul anului 2017.

Cît priveşte priorităţile, vom continua obiectivele stabilite la nivelul IJP  Neamţ, şi că ne vom axa, în perioada care vine, pe coordonarea activităţilor legate de sezonul rece.

Vom efectua şi evaluările pe care Serviciul Rutier le va face pe drumurile judeţene, comunale şi naţionale pentru a preîntîmpina orice evenimente nedorite. Celelalte obiective sînt centrate, toate, pe ceea ce înseamnă siguranţa cetăţeanului“, a declarat comisarul şef Neculai Catană.

Referitor la soarta comisarului şef Victor Vlad, al cărui nume era vehiculat drept ocupant al scaunului de şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ, comisarul şef Catană a ţinut să precizeze faptul că „împuternicirea domnului comisar Vlad Victor a încetat începînd cu data de marţi, 3 decembrie“, adăugînd faptul că acesta se va întorce pe funcţia de şef al Poliţiei Tîrgu Neamţ.

Ofiţer de carieră, Neculai Catană are experienţă în domeniu, de-a lungul timpului fiind şeful Serviciului Ordine Publică, şeful Serviciului Rutier Neamţ, iar o vreme a fost adjunct al Poliţiei Neamţ. Are în CV o misiune în Kosovo şi una în Afganistan.

Motociclismul şi accidentele

În timpul liber este pasionat de motociclism, una care de-a lungul timpului i-au adus două accidente de circulaţie.

Unul dintre ele, care l-a ţinut luni bune la pat, a avut loc pe 10 iulie 2009, în comuna băcăuană Oituz, pe drumul care face legătura între localităţile Bacău şi Oneşti.

Comisarul Catană conducea o motocicletă Suzuki pe direcţia Bacău-Oneşti. Ajuns în satul Ferăstrău, ofiţerul avea să fie victima unei manevre greşite a unui tînăr vrîncean, care conducea un autoturism de teren Hyundai Terracan. Din primele cercetări a reieşit că vrînceanul se angajase în depăşirea unui alt autovehicul şi cum din sens opus se apropia o altă maşină, a forţat intrarea pe banda sa de mers, moment în care a acroşat motocicleta condusă de comisarul Catană.

Şi-a continuat drumul ca şi cum nimic nu s-ar fi întîmplat, el fiind depistat rapid de poliţiştii oneşteni. Accidentul a dus la rănirea gravă a comisarului Catană, acesta suferind o fractură de tibie la piciorul drept şi multiple traumatisme. Ofiţerul a fost transportat la Spitalul Oneşti, iar de aici a fost transferat la o clinică ieşeană unde a fost supus unei complicate intervenţii chirurgicale.

A urmat un proces la Judecătoria Oneşti şi apoi la Curtea de Apel Bacău, unde s-a dat şi sentinţa definitivă. Magistraţii au judecat recursul înaintat atît de poliţist, în calitate de parte vătămată, dar şi de inculpat şi asigurator. Dacă în ceea ce priveşte pedeapsa aplicată şoferului vinovat nu s-a produs nici o modificare faţă de sentinţa judecătorilor oneşteni, altfel au stat lucrurile în cazul sumelor acordate cu titlu de daune morale şi materiale.

Concret, instanţa a admis recursurile declarate de recurentul-inculpat şi de recurentul asigurator împotriva sentinţei Judecătoriei Oneşti, numai cu privire la cuantumul despăgubirilor civile acordate, în raport de gradul culpei părţilor.

„Reduce cuantumul sumelor la care a fost obligat asiguratorul de răspundere civilă după cum urmează: a) de la suma de 175.000 lei, la suma de 125.000 lei, cu titlul de daune morale, către partea civilă Catană Neculai; b) de la suma de 10.080 lei, la suma de 7.200 lei, cu titlul de daune materiale, către partea civilă Catană Neculai; c) de la suma de 14.000 lei, la suma de 10.000 lei, cu titlul de daune morale, către partea civilă Amarinei Ioana Irina; d) de la suma de 114,38 lei, la suma de 81,70 lei, către partea civilă Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan Iaşi şi; e) de la suma de 38,50 lei, la suma de 27,50 lei, către partea civilă Spitalul Onesti“, se arăta în hotărîrea Curţii de Apel Bacău.

După ce şi-a revenit, în anul 2010, Neculai Catană a plecat în misiune, în Kosovo. Celălalt accident de circulaţie a avut loc în anul 2012, în localitatea Alexandru cel Bun.

Atunci a căzut cu motocicleta după ce a încercat să evite un cîine. Şi atunci a suferit leziuni grave, fracturîndu-şi ambele mîini. S-a refăcut şi în urma acestui accident, iar în aprilie 2015 a plecat în misiune, în Afganistan.

Legenda FOTO: Neculai Catană, pe vremea cînd era şeful Serviciului Rutier

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. andrei

    5 decembrie 2019 at 5:12 PM

    Interesant CV-ul! Nu cred că există (sau a existat) în toată țara vreun inspector șef cu atâtea oase rupte din pasiune. Un profesionist prin a cărui numire nemțenii nu vor avea decât de câștigat. Succes!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: Proiecte pentru programul de guvernare locală, după consultări la primărie

Știre publicată în urmă cu

în data de

O serie de proiecte vor fi incluse în programul de guvernare locală pentru anul 2020 după ce s-au derulat, în această săptămînă, consultările dintre primarul de Piatra, Dragoş Chitic, şi reprezentanţi ai principalelor categorii socio-profesionale din Piatra Neamţ.

Proiectele avute în vedere sînt înfiinţarea „Federaţiei Tinerilor din Piatra Neamţ” şi alocarea unui sediu de către primărie unde tinerii să îşi desfăşoare activitatea; crearea unei platforme online de comunicare a ONG-urilor ce activează în Piatra Neamţ unde acestea să îşi poată prezenta activitatea şi proiectele pe care le desfăşoară, inclusiv cele care beneficiază de sprijinul municipalităţii; creşterea bugetului alocat de către Primăria Piatra Neamţ pentru finanţările rambursabile pentru legea 350/2005; înfiinţarea unui Consiliu Consultativ la nivel local în domeniul turismului format din operatori economici din turism.

 

Reamintim că marţi s-au desfăşurat consultările cu directorii unităţilor de învăţămînt, asistenţi medicali şcoli şi reprezentanţii centrelor de permanenţă, miercuri, cu reprezentanţii ONG-urilor, instituţiilor de cultură, cluburi sportive, asistenţă socială, culte, iar joi, primarul Dragoş Chitic s-a întîlnit cu reprezentanţii Consiliului Local al Tinerilor şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din Piatra Neamţ.

„Mulţumesc tuturor celor care au participat la întîlnirile consultative din această săptămînă. Este al cincilea an consecutiv în care organizez aceste întîlniri, iar interesul participanţilor a fost în creştere de la an la an. Sîntem o primărie deschisă şi transparentă, am implementat o guvernare locală de tip participativ prin încurajarea populaţiei să se implice în luarea deciziilor. Părerea fiecărui cetăţean contează şi este importantă, fiecare categorie socio-profesională din oraş trebuie să simtă respectată şi să aibă în administraţia pietreană un partener de încredere. În urma întîlnirilor consultative de la începutul acestui an au rezultat propuneri interesante, iar foarte multe dintre acestea vor fi prinse în programul de acţiuni al municipalităţii pietrene din anul 2020. Dialogul permanent cu cetăţenii , cu reprezentanţii diverselor categorii socio-profesional, ne ajută să fim mai eficienţi , să asigurăm un climat favorabil desfăşurării activităţii pentru fiecare, să funcţionăm ca într-o familie, să creştem gradul de confort al fiecărui locuitor al oraşului şi să dezvoltăm împreună comunitatea noastră”, a declarat primarul Dragoş Chitic.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Poliţiştii locali „vînează” gropile de gunoi ilegale

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trei persoane au fost amendate

Poliţiştii Compartimentului Protecţia Mediului – Poliţia Locală Piatra Neamţ au demarat o acţiune de monitorizare a zonelor predispuse la a fi transformate în gropi de gunoi ilegale în mai multe cartiere din municipiu.

În perioada 13.01.2020 – 14.01.2020 au fost depistate, identificate şi sancţionate trei persoane care au încălcat prevederile HCL 7/2010 – Regulamentul privind buna gospodărire, întreţinere, curăţenie şi estetică în municipiul Piatra Neamţ şi HCL 80/2016 – Regulamentul privind serviciul de salubrizare a municipiului Piatra Neamţ.

„B.S. şi M.S, ambii din Piatra Neamţ, au fost sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei pentru nerespectarea HCL 7/2010 – articolul 2, punctul ”a” (”este interzisă aruncarea sau depozitarea pe străzi, parcuri, terenuri virane, malurile rîurilor, în alte locuri publice a gunoaielor menajere sau a altor reziduuri şi gunoaie de orice fel precum: resturi de materiale, alimente, hîrtii, fructe, ţigări, gunoi de grajd, obiecte uzate, etc.” şi art. 1, punctul ”n” (cetăţenii, instituţiile publice, agenţii economici, persoane fizice – proprietari sau chiriaşi, asociaţii de proprietari, deţinătorii de imobile, etc. ”au obligaţia să păstreze curăţenia şi ordinea pe arterele de circulaţie, străzi, în parcuri, în locuri de joacă pentru copii, locuri de agrement şi în alte locuri publice, să nu ardă resturi vegetale şi menajere în curţi, pe străzi sau în containere”).

În fapt, B.S. a fost sancţionat pentru că a aruncat resturi menajere pe malul pîrîului Potocina, iar M.S. a fost amendat pentru că a dat foc la mai multe cabluri, pe un teren viran, de pe domeniul public.

Totodată, a fost sancţionat contravenţional G.S. pentru încălcarea articolului 2, punctul ”a” – HCL 7/2010, cu amendă în valoare de 1.000 de lei  pentru că a depozitat pe domeniul public, componente provenite de la mai multe autovehicule scoase din uz şi care urmau a fi predate la centrele specializate din Piatra Neamţ. Încălcarea articolelor sus amintite se sancţionează contravenţional cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei pentru persoane fizice şi 1.000 şi 2.500 de lei pentru persoanele juridice, respectiv cu amenzi cuprinse între 300 şi 500 de lei pentru persoane fizice şi 1.000 şi 1.500 de lei pentru persoane juridice”, au transmis reprezentanţii Poliţiei Locale Piatra Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Criza apei – măsuri de rezolvare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ măsurile au fost dispuse în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ■ SGA trebuie să execute lucrări pentru suplimentarea debitului pe canalul dinspre malul stîng al Moldovei ■ Apa Serv trebuie să deznisipeze puţurile ■ mai are în sarcină executarea unui studiu pentru realizarea unui „cîmp de infiltrare” unde să fie pompată apă din Moldova ■

Criza apei care chinuie de atît timp romaşcanii şi pe localnicii din Cordun a constituit subiect de discuţie în şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, de joi, 16 ianuarie. Au fost dispuse o serie de măsuri, cei care trebuie să le adopte, respectiv SGA Neamţ, Apa Serv şi Primăria Cordun, avînd un termen de 45 de zile pînă cînd vor trebui să dea raportul privind rezultatele obţinute.

Astfel, în sarcina Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ revine executarea, în regim de urgenţă, a prelungirii traversei de închidere parţială a braţului drept a rîului Moldova, în zona Pildeşti-amonte, în vederea suplimentării debitului tranzitat pe canalul dinspre malul stîng, executat în luna noiembrie 2019.

În continuare, Compania Judeţeană ApaServ va lua, în regim de urgenţă, următoarele măsuri: executarea lucrărilor de întreţinere (deznisipare) a puţurilor din Frontul de captare „Pildeşti-Simioneşti”, executarea, în termen de 60 de zile, cu o firmă specializată, a unui studiu hidrogeologic pentru identificarea zonei în care să se realizeze un „cîmp de infiltrare”, pe raza Comunei Cordun, în amonte de Frontul de captare „Pildeşti-Simioneşti”.

Pe acesta urmează ca, în funcţie de condiţiile meteorologice, să fie pompată apă din Râul Moldova, în vederea suplimentării alimentării pînzei freatice de care depinde nivelul apei în puţurile de captare. În demararea acestor proceduri primarul Comunei Cordun va sprijini Compania Judeţeană ApaServ prin punerea la dispoziţie a terenului identificat pentru realizarea „cîmpului de infiltrare”.

După stabilirea locului pentru „cîmpul de infiltrare”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ va sprijini acţiunea de pompare a apei din rîul Moldova, cu o motopompă de mare capacitate, în funcţie de necesităţile estimate de Compania Judeţeană ApaServ pe baza prognozelor specifice.

Prefectul județului Neamţ, George Lazăr, a insistat în cadrul şedintei pentru adoptarea unor măsuri pe termen scurt, pentru a rezolva cît mai repede şi într-un mod eficient problema pe care populaţia din zona Roman o are cu apa potabilă. “O să vorbesc la Bacău, la ABA Siret şi la Ministerul Mediului, dar şi la ANAR să se rezolve, să se găsească soluţii în ceea ce priveşte finanţarea acestor lucrări, iar dacă e nevoie, voi vorbi cu ministrul personal!”, a declarat George Lazăr.

Citește știrea

Trending