Contactează-ne

Actualitate

Care-i firma ce ar trebui să cureţe Lacul Izvorul Muntelui?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ prefectul de Neamţ a promis că va face public numele ei, precum şi valoarea contractului ■ se caută soluţii pentru ca de pe baraj să se intervină cu mai multe macarale pentru ecologizare ■

Că sînt foarte multe peturi şi nu numai pe luciul lacului de acumulare Izvorul Muntelui nu mai e o chestiune de noutate. E deja, din păcate, un fapt divers. Că se mai încearcă din cînd în cînd, cînd se mai inflamează opinia publică, să se mai reducă din numărul acestora, e din nou ceva obişnuit. Mai puţin obişnuit ar putea fi demersul pe care noul prefect de Neamţ, Daniela Soroceanu, doreşte să-l iniţieze. Într-o conferinţă de presă, susţinută joi, 19 aprilie, pentru a prezenta un raport de activitate la o lună de la învestire, Soroceanu a susţinut că a solicitat informaţii şi a dispus măsuri (controale) în privinţa deşeurilor existente pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui, antrenînd instituţii precum: Sistemul de Gospodărire a Apelor, Sucursala Hidrocentrale Bistriţa şi Comisariatul Gărzii de Mediu. Şi a mai oferit şi alte informaţii: cum că Hidrocentrale are un contract cu o firmă terţă pentru ecologizare. Iar pe cînd cei de la Hidrocentrale se băteau cu cărămida în piept că ecologizează de rup pămîntul sau apa, în teren reprezentanţii Prefecturii au găsit o altă situaţie: două, trei bărcuţe, cu doi, trei sau cinci oameni, ca să cităm din prefectul de Neamţ. Clar această “desfăşurare de forţe” n-ar strînge peturile decît în mileniul următor. Şi asta dacă ar lucra 24 de ore din 24. Am întrebat prefectul de Neamţ care este această firmă “terţă”, dacă e privată, ori de stat, şi cam cît e valoarea contractului de ecologizare. Ca să ştim cui să-i “mulţumim” cu toţii pentru activitatea prestată. Daniela Soroceanu a precizat că nu are în acest moment aceste informaţii, pentru că nu i-au fost comunicate de cei de la Hidrocentrale, dar va face demersuri pentru a le afla şi a le face publice. Nu ne rămîne decît să aşteptăm. Pînă atunci reţinem din declaraţiile noului prefect de Neamţ că e hotărît să urmărească subiectul şi că, dacă lucrurile nu se vor îmbunătăţi vizibil, e posibil să se ajungă la măsuri mai aspre: pînă la rezilierea de contracte. Am mai înţeles de asemenea că se doreşte găsirea de soluţii tehnice şi financiare pentru ca de pe baraj să efectueze acţiuni de ecologizare mai multe macarale, nu doar una după cum înţelegem că se întîmplă în prezent. Cît priveşte banii necesari, normal ar fi ca ei să vină de la Hidrocentrale, că doar ei exploatează, dar Daniela Soroceanu a promis că va încerca să găsească şi alte soluţii, dacă respectivii nu vor dori să suporte contravaloarea lucrărilor. Aşadar în acest moment aşteptăm răspunsuri şi măsuri, că peturi şi alte resturi, de lemn şi nu numai, avem destule pe lac.

Actualitate

Neamţ: Mesaj de condoleanţe pentru o poliţistă decedată la doar 39 de ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamţ a transmis un mesaj de comdoleanţe pentru o poliţistă care a plecat la cele veşnice la vârsta de doar 39 de ani:

“Inspectoratul de Poliție Județean Neamț deplânge stingerea fulgerătoare din viață, la doar 39 de ani, a colegei noastre, agent șef adjunct de poliție Checheriță Harabagiu Claudia Clara din cadrul Biroului Rutier al Poliției municipiului Piatra Neamț care, la data de 3 aprilie 2020, a trecut în neființă.

 

Pe această cale aducem un ultim omagiu celei care a fost o bună colegă, iar trecerea sa în neființă reprezintă o mare pierdere pentru colectivul din care făcea parte și lasă în inimile noastre sentimente de mare tristețe și regrete.

 

Transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate și exprimăm profunda compasiune pentru pierderea suferită.

 

Dumnezeu să o odihnească în pace!”.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Bărbat mort în incendiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unui bărbat a fost găsit de pompierii nemţeni într-o locuinţă cuprinsă de flăcări, vineri seara, 3 aprilie, în localitatea Vădurele, comuna Cîndeşti.

“Prin apel la 112, în jurul orei 21.25, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință în localitatea Vădurele, comuna Cîndești. La locul indicat s-au deplasat trei echipaje de pompieri  cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

La sosirea primului echipaj (redirecționat de la Borlești, unde încheiase o misiune de stingere a unui incendiu de vegetație uscată) incendiul se manifesta generalizat”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ, în momentul declanşării intervenţiei. Cîteva zeci de minute mai tîrziu a fost anunţat faptul că incendiul a fost localizat, iar în locuinţă a fost găsită o persoană decedată.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Prefectul de Neamţ îl acuză pe preşedintele CJ că vrea să dea un “tun financiar” de milioane de euro

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Arsene îşi doreşte o şedinţă de îndată pentru a aloca fonduri pentru un spital mobil COVID-19 ■ valoarea proiectului ar fi de 17,6 milioane de euro ■ prefectul de Neamţ afirmă că un astfel de spital ar costa doar 10,2 milioane de euro ■ “diferenţa de 7,4 milioane de euro unde se duce domnule preşedinte Arsene?”, întreabă George Lazăr ■

Acuze grave formulate de prefectul de Neamţ, George Lazăr, la adresa preşedintelui CJ Neamţ Ionel Arsene. Cel din urmă a anunţat că îşi doreşte convocarea unei şedinţe de CJ în care să fie alocate fonduri pentru construirea în regim de urgenţă a unui Spital Mobil Covid-19, care să deservească populaţia din judeţele Neamţ, Iaşi şi Bacău.

“Voi convoca de îndată o ședință a Consiliului Județean Neamț, pentru a aloca fondurile necesare construirii în regim de urgență, a Spitalului Mobil COVID-19, care va deservi populația din județele Neamț, Iași și Bacău.

Spitalul va avea o capacitate de 250 de paturi și va avea o structură modulară. Va fi instalat în circa trei săptămâni, astfel încât la momentul atingerii vârfului epidemic, unitatea să fie operațională.

Cele trei județe vor asigura personalul medical și toate costurile și logistica necesare operaționalizării spitalului.

Valoarea totală a acestui proiect este de 17,6 milioane de euro și se realizează în cadrul Asociației Intercomunitare Euronest.

Această unitate vine ca o soluție pentru a crește capacitatea de absorbție și de reacție a sistemului medical dar și de a ține sub control strict aria de răspândire a virusului”, a publicat Ionel Arsene pe pagina sa de Facebook.

Replica lui George Lazăr a venit puţin mai tîrziu sub forma unui atac extrem de dur. “Văd că m-aţi ascultat domnule preşedinte Arsene, v-aţi conformat în decizia de a schimba managerul Spitalului Judeţean Neamţ. Oricum rămîne o mare realizare pentru dumneavoastră, dar şi dezamăgire pentru judeţul Neamţ, să schimbaţi directorii de la Spitalul Judeţean la două săptămîni, pe bandă rulantă, după ce tot dumneavoastră îi anunţati, îi instalaţi şi vă lăudaţi cu competenţele lor.

De data asta vă cer să ascultaţi din nou şi să nu greşiţi în acţiunile dumneavoastră, pentru că e mare păcat să risipiţi banii publici ai nemţenilor, pentru că nu sînt ai dumneavoastră de acasă. Vreţi cu orice preţ să daţi un tun financiar de aproximativ 17,6 milioane de euro şi asta nu e bine domnule Arsene. Se pare că atunci cînd vine vorba de bani, dumneavoastră nu mai ţineţi cont de nimic, nici de starea de urgenţă, nici de sănătatea publică a cetăţenilor şi nici de cheltuirea responsabilă a banului public.

Vreţi să faceţi un spital modular cu 17,6 milioane de euro în condiţiile în care acest spital costă doar 10,2 milioane de euro. Întreb şi întreabă foarte mulţi cetăţeni, diferenţa de 7,4 milioane de euro unde se duce domnule preşedinte Arsene? Şi vă ataşăm şi oferte de preţ ca să fie pe înţelesul oricui.. Vă cer să nu risipiţi banii comunităţii pe invenţii financiare ale dumneavoastră şi cel mai bine, dacă tot vreţi să investiţi în sănătate, faceţi acest efort financiar pentru Spitalul Neamţ – pentru dotări cu aparatură medicală, echipamente de protecţie, sisteme de ventilaţie mecanică şi alte dispozitive care lipsesc şi sînt de maximă necesitate. Nu vă ocupaţi în această perioadă de artificii financiare, fiţi eficient în cheltuirea banului public”, scrie, tot pe Facebook, prefectul de Neamţ.

Nu ştim cine are dreptate şi nici nu e datoria noastră de jurnalişti să dăm dreptate unuia sau altuia. Un lucru e cert: de spitale avem nevoie acum mai mult decît oricînd, însă ar trebui ca instituţiile statului să vegheze foarte atent la cheltuielile care se fac în această perioadă sub “umbrela” stării de urgenţă. Aşteptăm şi o eventuală replică a preşedintelui CJ Neamţ, dar mai ales aşteptăm o poziţie clară a instituţiilor care ne pot spune dacă se pregăteşte sau nu un tun financiar.

Citește știrea

Trending