Contactează-ne

Actualitate

Cardul de sănătate are termen prelungit

Știe publicată cu

în data de

■ prin această măsură se vor realiza economii substanţiale la bugetul asigurărilor de sănătate ■ 270 de milioane lei ar fi însemnat cheltuielile pentru tipărirea de 14,2 milioane carduri noi ■

Casa Naţională de Sănătate a anunţat că valabilitatea cardurilor sănătate s-a prelungit cu încă doi ani, adică pînă la 7 ani, în conformitate cu prevederile Hotărîrii de Guvern 458 din 28 iunie 2018. „Dacă pe cardurile naţionale care au sosit în prima tranşă, adică în 2014 la titular e inscripţionată ca dată de expirare 2019, cardul este valabil pînă în 2021. Unele carduri au fost inscripţionate ca dată de valabilitate pînă în 2018, în consecinţă, acestea vor avea valabilitate pînă în 2020. Conform legislaţiei, s-a prelungit valabilitatea cardurilor pînă la 7 ani pentru că certificatele digitale din spatele lor au această valabilitate de pînă la 7 ani. Prin urmare, aceste carduri sînt valabile şi pot fi folosite. Nu trebuie să se îngrijoreze nici titularii acestor carduri şi nici furnizorii de servicii medicale care vor trebui să folosească aceste carduri atunci cînd trebuie să acorde servicii medicale“, a precizat Lăcrămioara Ilişescu, purtătorul de cuvînt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătatea Neamţ. Reaminitim faptul că acest document este personal şi netransmisibil şi are rolul de a certifica serviciile medicale din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, document care certifică efectiv serviciile medicale acordate asiguratului. În cazul cardurilor de sănătate emise anterior datei de 31 decembrie 2012 termenul de valabilitate este 31 decembrie 2019. Cardurile naţionale de sănătate care au fost emise începînd cu data de 1 august 2018 au de la început durata de valabilitate de şapte ani, conform hotărîrii de Guvern amintite. Măsura de prelungire a duratei de valabilitate a carduriulor primite, permite o economie de circa 270 de milioane lei, prin degrevarea bugetului de stat de cheltuielile aferente tipăririi a aproximativ 14,2 milioane de carduri noi în perioada 2018-2019, fondurile respective putînd a fi redirecţionate spre alte nevoi ale sistemului medical.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Leii de la BJJ Piatra Neamţ, noi medalii internaţionale

Știe publicată cu

în data de

Autor

Luptătorii de la Lions BJJ Piatra Neamţ şi-au confirmat din nou clasa, sîmbătă, 22 iunie. Aceştia s-au întors cu două medalii de la competiţia internaţională Abu Dhabi International Jiu Jitsu Championship, care a avut loc la Galaţi. Au participat sportivi din 14 ţări, iar concursul s-a desfăşurat sub patronatul Abu Dhabi Jiu Jitsu Pro, în colaborare cu Asociaţia Pro BJJ). „Clubul Lions BJJ Piatra Neamţ, care a reprezentat organizaţia Mill Hill Bjj România, s-a deplasat la această competiţie cu un lot de trei sportivi care la final au reuşit să obţină două medalii. Mihai Blaj a obţinut o medalie de aur, iar Alexandru Jărcuţă o medalie de bronz. Juniorul nostru, Cozma Ştefan, nu a reuşit o clasare pe podium, pierzînd la puncte în primul meci, însă e un tînăr care promite mult şi sînt convins că vom mai auzi de el”, a declarat Cătălin Coşarcă, preşedintele clubului Lions BJJ Piatra Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Dulamă, “avansat” de la mansardă

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ revenit la muncă, Dulamă a primit biroul de la etajul II al fostului vice ■ cînd a plecat din instituţie avea biroul la etajul IV ■ încă nu ştie ce atribuţii va primi ■

Laurenţiu Dulamă, care s-a întors victorios în instanţă pe funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, era la muncă, luni, 24 iunie. Şi, surpriză sau nu, fusese “avansat” în biroul de la etajul II în care stătuse fostul vicepreşedinte Diaconu. “Avansarea” survine în contextul în care înainte de a fi mazilit din CJ, fusese mutat “cu forţa” într-un birou “anonim” de la etajul IV, fiindu-i retrase şi atribuţiile. Cît priveşte atribuţiile, luni nu ştia încă prea multe despre acest subiect, aşteptînd să poarte o discuţie cu preşedintele Ionel Arsene pe această temă. “Mia-m dat demisia de la Salubritas şi, vineri, a fost prima zi de muncă la Consiliul Judeţean Neamţ. A fost o plăcere şi o onoare să-mi revăd colegii cu care am muncit timp de doi ani de zile. Aştept revenirea domnului preşedinte pentru a discuta despre atribuţiile pe care le voi avea. Eu îmi doresc să continui ceea ce am început şi, evident, ce s-a făcut în anul în care am lipsit. De asemenea, îmi doresc să-mi finalizez mandatul de consilier judeţean, respectiv vicepreşedinte, din partea PMP. Sigur că am discutat despre noua mea situaţie cu domnul Tomac, cu domnul preşedinte Băsescu, am fost felicitat pentru victorie şi de colegii din Biroul Executiv Naţional al PMP. Le-am spus şi dînşilor că trebuie să mulţumesc în primul rînd justiţiei pentru că a îndreptat abuzul prin care am fost îndepărtat din funcţie. La nivel naţional, PMP şi-a recuperat o funcţie importantă obţinută în urma alegerilor locale din 2016”, a declarat Laurenţiu Dulamă, cel care luni era în plin proces de amenajare a noului birou. Reamintim că acesta a rămas fără funcţia de consilier jude]ean după ce s-ar fi constatat că ar fi fost incompatibil dintr-un motiv considerat ridicol de toată lumea: soţia lui lucra la o firmă ce avea contract cu Apa Serv, societate subordonată CJ Neamţ. “Subţirimea” acestui motiv a fost constatată definitiv şi de judecători, care au decis că Dulamă trebuie să-şi recapete atît fotoliul de consilier judeţean, cît şi pe cel de vicepreşedinte. Acest lucru s-a întîmplat în şedinţa de săptămîna trecută, însă multă lume se întreba, inclusiv Dulamă, dacă va fi exilat din nou la etajul IV şi va rămîne tot fără atribuţii. Cît priveşte biroul, lucrurile s-au clarificat, mai rămîne de văzut cum va fi cu atribuţiile.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Cadavru în canalul de la Săvineşti

Știe publicată cu

în data de

Pompierii nemţeni intervin în aceste momente, luni, 24 iunie, pentru a scoate un cadavru din canalul de la Săvineşti. “Misiune degajare cadavru la Hidrocentrala de la Săvineşti. Se deplasează o autospecială complexă de intervenţie cu barcă”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ în momentul declanşării misiunii.

Vom reveni.

Citește știrea

Trending