Contactează-ne

Actualitate

Calendarul admiterii în liceu s-a finalizat

Știe publicată cu

în data de

■ modul de calcul al mediei de admitere nu suferit mari modificări faţă de anii anteriori ■ excepţia o constituie liceele militare unde media se calculează diferit ■

A fost publicat în Monitorul Oficial, săptămîna trecută, calendarul admiterii la liceu pentru anul şcolar 2019-2020. Pe lîngă termenele admiterii, calendarul cuprinde şi modul de calcul al mediei de admitere, care n-a suferit modificări faţă de cel folosit în anii trecuţi. În schimb, media care se va folosi la admiterea în colegiile naţionale militare va avea un nou mod de calcul, diferit de cel folosit la admiterea în liceu. Media în baza căreia se va face admiterea în liceu se va calcula în acelaşi mod ca şi pînă acum, după următoarea formulă: MA+ 0,2 x ABS + 0,8 x EN, unde MA este media de admitere, ABS este media generală de absolvire a claselor V-VIII, iar EN este media generală obţinută la evaluarea naţională, susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a. Pentru admiterea în anul şcolar 2019-2020, în colegile naţionale militare media finală se va calcula după următoarea formulă: MFA=0,3 xMA+0,7 xNT, unde MFA este media finală de admitere, MA este media calculată după formula folosită la calculul mediei pentru admiterea la liceu, iar NT reprezintă nota la testul tip grilă de verificare a cunoştinţelor la limba şi literatura română şi matematică. Conform calendarului admiterii la liceu 2019-2020, repartizarea computerizată a elevilor absolvenţi ai clasei a VIII-a se va face într-o singură etapă, ca şi pînă acum, iar candidaţii nedistribuiţi vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere, în perioada de rezolvarea a situaţiilor speciale. Potrivit potrivit calendarului, în perioada 20 mai – 7 iunie 2019 vor avea loc şedinţe de instruire cu părinţii şi elevii, în fiecare şcoală gimnazială, pentru prezentarea procedurilor de admitere şi a planului de şcolarizare. În zilele de 13 şi 14 mai 2019 se vor putea face înscrierile atît pentru probele de aptitudini, cît şi pentru probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă, după caz, Desfăşurarea tuturor acestor probe va avea loc în intervalul 15- 17 mai 2019, După desfăşurarea acestor probe, în perioada 3-7 iulie 2019, absolvenţii clasei a VIII-a vor putea, asistaţi de către diriginţii lor, să completeze opţiunile în fişele de înscriere. Totodată, se va face şi introducerea informaţiilor din fişele de înscriere în baza de date computerizată. Repartizarea computerizată în învăţămîntul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani pînă la data începerii cursurilor anului şcolar 2019-2020 va avea loc în data de 12 iulie 2019, iar repartizarea absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizaţi în etapa anterioară se va face în perioada 31 iulie – 1 august 2019. Conform Ordinului Ministerului Educaţiei nr.4829 din 2018. „La înscrierea în unităţile de învăţămînt liceal a candidaţilor declaraţi admişi în urma repartizării computerizate, cartea de identitate, la copii care deţin acest document şi certificatul de naştere, se depun în copie certificată în conformitate cu originalul de către angajatul şcolii învestit cu astfel de competenţe.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Un comentariu

Un comentariu

  1. alexa_nt

    14 mai 2019 at 10:37 AM

    Admiterea la liceu trebuie sa se faca numai pe baza examenilor de admitere sau la fel ca la liceile militare.Numai asa vor fi selectionati cei ce au invatat in scoala elementara,altfel intra toti analfabetii in liceu si coboara prestigiul liceelor prin absolvirea unor tineri tot analfabeti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Roman: Bani din bugetul urbei pentru ideile cetăţenilor

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ 100.000 de lei este bugetul alocat de Primăria Roman proiectelor pe care vor să le pună în practică locuitorii municipiului ■ au fost depuse şase proiecte, iar verdictul final se dă pe 18 iunie ■

Miercuri, 15 mai 2019, a fost ultima zi în care la Primăria Roman au putut fi depuse proiecte de către cetăţenii interesaţi să se implice în viaţa comunităţii prin bugetarea participativă. În cadrul acestei iniţiative au fost depuse şase proiecte, care urmează a fi evaluate de către o comisie, în perioada 16 mai – 31 mai. Valoarea bugetului propus pentru anul bugetar 2019, în cadrul procesului de bugetare participativă pentru proiectele selecţionate este de 100.000 de lei. Propunerile de proiecte trebuiau să se încadreze într-unul din următoarele domenii, pentru obiective care sînt în administrarea Municipiului Roman: infrastructură stradală: alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale; amenajare de spaţii verzi şi locuri de joacă, amenajare spaţii publice :mobilier urban, iluminat public etc; infrastructură socială, culturală, de sănătate şi Smart City. „Am avut emoţii cu privire la şansa de a reuşi să convingem romaşcanii să se implice cu adevărat şi a veni cu propuneri şi soluţii pentru dezvoltarea oraşului, dar mă bucur să văd că sînt cîteva persoane, nu multe, dar care au completat un formular care îi poate aduce mai aproape de realizarea propriului proiect pentru oraş. Propunerile sînt din cele mai variate: realizarea de platforme ecologice subterane de colectare selectivă a deşeurilor, amenajarea unui loc de joacă, amplasarea de bănci inteligente, realizarea unui observator în aer liber, realizarea porţilor de intrare în oraţ şi amenajarea unui spaţiu public dintre blocuri. Sînt idei cel puţin interesante şi care, în mod sigur, vor aduce un plus comunităţii noastre. Le mulţumesc tuturor celor care sprijină autorităţile, le critică constructiv, dar în special celor care au ales să se alăture viziunii echipei din administraţia romaşcană. Este un prim pas important făcut pentru oraşul nostru şi sper ca un număr cît mai mare de romaşcani să voteze cele mai bune proiecte propuse şi eu îi asigur că le vom implementa“, a declarat primarul Lucian Micu. Pînă pe 31 mai, comisia de evaluare de la nivelul Primăriei municipiului Roman va analiza fiecare proiect, după care toate cele care îndeplinesc criteriile din regulamentul de bugetare participativă vor fi afişate pe site-ul oficial al instituţiei – în secţiunea „Pentru Roman – bugetare participativă“. Romaşcanii sînt cei care vor decide care sunt proiectele ce se vor realiza din cele propuse, astfel că pe pagina special creată, în perioada 3 – 14 iunie 2019, se va putea vota unul dintre cele şase proiecte pe care fiecare îl consideră cel mai potrivit. Pe data de 18 iunie, Primăria municipiului Roman va face public rezultatul votului, după care va trece la implementarea proiectelor.

Citește știrea

Actualitate

Cu viaţa mea apăr viaţa, premii pentru cîştigători

Știe publicată cu

în data de

Autor

În cadrul celei de-a X-a ediţii a Zilelor municipiului Roman, a avut loc şi festivitatea de premiere a cîştigătorilor concursului Cu viaţa mea apăr viaţa, desfăşurat pe 9 aprilie 2019 (etapa pe localitate – liceu şi gimnaziu). Locul I a fost obţinut de echipajul Liceului Franciscan Francisc de Assisi, urmat de echipa Colegiului Tehnic Petru Poni, care a participat în concurs cu două echipaje. Locul III a fost obţinut de a doua echipă a Colegiului Petru Poni, iar menţiune a obţinut echipa Liceului Vasile Sav. Premiile au fost înmînate de primarul Lucian Micu, fiecare echipă primind suma de 200 de lei pentru cunoştinţele asupra factorilor de risc şi implicarea voluntară în acţiunile de prevenire şi de intervenţie în situaţii de urgenţă sau dezastru.

Citește știrea

Actualitate

Ploile au „sabotat“ Zilele Municipiului

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ turul ciclist de sîmbătă a fost anulat, iar spectacolul Ansamblului Aretti a fost amînat

Un anunţ postat pe pagina de facebook a Primăriei Roman, sîmbătă, 18 mai, a anunţat amatorii sportului pe două roţi faptul că, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, pentru a evita posibile accidente, turul ciclist, programat a se desfăşura în municipiu cu plecare din Piaţa Roman-Vodă, a fost anulat. „Condiţiile meteo nefavorabile şi avertizările meteorologilor nu mai permit desfăşurarea turului ciclist, programat, cu prilejul celei de a X-a ediţii a Zilelor Municipiului Roman. Pe viitor, administraţia publică locală va organiza alte evenimente care să încurajeze practicarea sportului pentru o viaţă activă şi sănătoasă“, se scria în postarea pe pagina de socializare. Tot ploaia a amînat şi spectacolul aniversar legat de marcarea a 25 de ani de activitate a Ansamblului de dansuri Aretti al Comunităţii Elene din Roman, care ar fi trebuit să aibă loc sîmbătă, 18 mai, de la ora 16, pe scena din Piaţa Roman- Vodă. Conform informaţiilor date de Mihai Bîrjoveanu, şeful Biroului Evenimente din cadrul Primăriei Roman, spectacolul va fi reprogramat pentru marţi, 21 mai, în ziua sărbătorii de Constantin şi Elena, care este şi ultima zi a manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului. Spectacolul se va desfăşura în Sala de festivităţi Nicolae Manolescu Strunga din incinta Primăriei Roman.

Citește știrea

Trending