Contactează-ne

Actualitate

Calendarul admiterii în liceu s-a finalizat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ modul de calcul al mediei de admitere nu suferit mari modificări faţă de anii anteriori ■ excepţia o constituie liceele militare unde media se calculează diferit ■

A fost publicat în Monitorul Oficial, săptămîna trecută, calendarul admiterii la liceu pentru anul şcolar 2019-2020. Pe lîngă termenele admiterii, calendarul cuprinde şi modul de calcul al mediei de admitere, care n-a suferit modificări faţă de cel folosit în anii trecuţi. În schimb, media care se va folosi la admiterea în colegiile naţionale militare va avea un nou mod de calcul, diferit de cel folosit la admiterea în liceu. Media în baza căreia se va face admiterea în liceu se va calcula în acelaşi mod ca şi pînă acum, după următoarea formulă: MA+ 0,2 x ABS + 0,8 x EN, unde MA este media de admitere, ABS este media generală de absolvire a claselor V-VIII, iar EN este media generală obţinută la evaluarea naţională, susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a. Pentru admiterea în anul şcolar 2019-2020, în colegile naţionale militare media finală se va calcula după următoarea formulă: MFA=0,3 xMA+0,7 xNT, unde MFA este media finală de admitere, MA este media calculată după formula folosită la calculul mediei pentru admiterea la liceu, iar NT reprezintă nota la testul tip grilă de verificare a cunoştinţelor la limba şi literatura română şi matematică. Conform calendarului admiterii la liceu 2019-2020, repartizarea computerizată a elevilor absolvenţi ai clasei a VIII-a se va face într-o singură etapă, ca şi pînă acum, iar candidaţii nedistribuiţi vor fi repartizaţi pe locurile rămase libere, în perioada de rezolvarea a situaţiilor speciale. Potrivit potrivit calendarului, în perioada 20 mai – 7 iunie 2019 vor avea loc şedinţe de instruire cu părinţii şi elevii, în fiecare şcoală gimnazială, pentru prezentarea procedurilor de admitere şi a planului de şcolarizare. În zilele de 13 şi 14 mai 2019 se vor putea face înscrierile atît pentru probele de aptitudini, cît şi pentru probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă, după caz, Desfăşurarea tuturor acestor probe va avea loc în intervalul 15- 17 mai 2019, După desfăşurarea acestor probe, în perioada 3-7 iulie 2019, absolvenţii clasei a VIII-a vor putea, asistaţi de către diriginţii lor, să completeze opţiunile în fişele de înscriere. Totodată, se va face şi introducerea informaţiilor din fişele de înscriere în baza de date computerizată. Repartizarea computerizată în învăţămîntul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani pînă la data începerii cursurilor anului şcolar 2019-2020 va avea loc în data de 12 iulie 2019, iar repartizarea absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizaţi în etapa anterioară se va face în perioada 31 iulie – 1 august 2019. Conform Ordinului Ministerului Educaţiei nr.4829 din 2018. „La înscrierea în unităţile de învăţămînt liceal a candidaţilor declaraţi admişi în urma repartizării computerizate, cartea de identitate, la copii care deţin acest document şi certificatul de naştere, se depun în copie certificată în conformitate cu originalul de către angajatul şcolii învestit cu astfel de competenţe.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. alexa_nt

    14 mai 2019 at 10:37 AM

    Admiterea la liceu trebuie sa se faca numai pe baza examenilor de admitere sau la fel ca la liceile militare.Numai asa vor fi selectionati cei ce au invatat in scoala elementara,altfel intra toti analfabetii in liceu si coboara prestigiul liceelor prin absolvirea unor tineri tot analfabeti.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Lucrări de reabilitare şi modernizare a locurilor de joacă din Piatra-Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Unul dintre obiective prioritare stabilite pentru acest an de municipalitatea pietreană este reabilitarea locurilor de joacă din oraş.  În acest sens, încă din luna februarie a fost demarată  o acţiune amplă de lucrări, prin care s-a realizat până în prezent:

  • Modernizarea a 6 locuri de joacă prin înlocuirea echipamentelor vechi cu echipamente de joacă noi şi modern. Este vorba despre următoarele locuri de joacă: Parc Aurora, strada Brânduşelor, strada Mihai Viteazu – bloc C5, strada Pompiliu Clement, Strada Rovine, strada Aleea Ulmilor la intersecţia cu strada Mihai Viteazu.
  • Reparaţia capitală a 12 locuri de joacă.
  • Reparaţii punctuale şi înlocuiri de echipamente uzate la alte 10 locuri de joacă.

Săptămâna aceasta s-a finalizat montarea echipamentelor de joacă noi şi a  demarat  amenajarea terenului şi montarea de covoraşe de protecţie.

În municipiul Piatra-Neamţ sunt 46 de locuri de joacă publice, de întreţinerea cărora se ocupă societatea Consiliului Local Publiserv. Ne-am propus modernizarea tuturor locurilor de joacă din oraş, prin înlocuirea echipamentelor existente cu altele noi şi moderne, într-un program etapizat derulat pe parcursul a trei ani, respectiv 2020-2022. De asemenea, am semnat  contractele de finanţare din fonduri europene prin care se vor realiza până la finalul anului viitor trei grădini publice urbane cu zone de recreere şi petrecere a timpului liber,  precum şi cu spaţii de joacă pentru copii” a declarat primarul Dragoş Chitic.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ- niciun caz nou. Naţional – 165 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional sunt confirmate 18.594 de cazuri, 1.219 decese, 12.162 vindecaţi

Până pe 27 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.594 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 12.162 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 1219 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt și Ilfov, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 165 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 198 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 4.935 de  persoane. Alte 82.655 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 397.563 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 402apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.093 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 181 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 142.400 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 2 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 26 mai a.c., 61 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Până la data de 26 mai 2020, au fost raportate 1.361.100 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Beţia la volan – a fost implicat într-un accident, a fugit de poliţişti şi a mai comis unul, iar după trei ore un al treilea

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 53 de ani, din Piatra Neamţ, a dovedit “perseverenţă maximă” în… a urca băut la volan şi a comite accidente. Pe 26 mai, în jurul orei 19, poliţiştii au fost sesizaţi despre producerea unui accident pe strada Mihai Stamatin. Oamenii legii au depistat, in trafic, autoturismul implicat, dar şoferul nu a oprit şi, după o urmărire, a fost prins după ce a intrat în coliziune cu un vehicul parcat. S-a stabilit că era băut, a refuzat să i se recolteze sînge, şi a rămas fără permis. După aproximativ trei ore, poliţiştii au fost din nou sesizaţi că autoturismul cu pricina a fost implicat într-un alt accident rutier. Din nou şoferul a fost prins, pus să sufle în alcooltester, iar de data aceasta a fost încătuşat.

“La data de 26 mai a.c., în jurul orei 19.00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Piatra Neamţ au fost sesizaţi cu producerea unui eveniment rutier pe strada Mihai Stamatin.

La scurt timp, polițiștii au depistat în trafic autoturismul în cauză și întrucât conducătorul auto a refuzat să oprească la semnalul regulamentar de oprire, s-a procedat la urmărirea acestuia, fiind oprit pe Aleea Rozelor, unde cel în cauză a intrat în coliziune cu un vehicul parcat.

Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto, un bărbat de 53 de ani, din Piatra Neamţ, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o valoare de 1,38 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la un centru de permanență din Piatra Neamţ unde, în prezenţa cadrelor medicale, a refuzat recoltarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei.

Poliţiştii au demarat cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de refuz de la prelevarea de mostre biologice și i-au reținut permisul de conducere, fiindu-i eliberată o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Ulterior, în jurul orei 22.00, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ au fost sesizaţi cu privire la faptul că autoturismul în cauză a fost implicat într-un eveniment rutier pe strada Aleea Rozelor din Piatra Neamț.

Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului iar la scurt timp, bărbatul în cauză a fost depistat într-o parcare de pe strada Mihai Viteazu. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o valoare de 1,28 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, conducătorul auto a refuzat recoltarea de mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Fiindu-i probată activitatea infracțională, acesta a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracţiunilor de refuzul sau sustragerea de la recoltarea de mostre biologice și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Astăzi, bărbatul urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ, cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending