Contactează-ne

Actualitate

Călătoria la 1900, o încercare reuşită de reconstituire a epocii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cîteva zeci de persoane au ales să-şi petreacă sfîrşitul de săptămînă la Castelul Sturza de la Miclăuşeni ■ manifestarea se află la a V-a ediţie ■

Timp de două zile, pe o vreme splendidă, nostalgicii atmosferei „La Belle Epoque“ au ales să-şi petreacă sfîrşitul de săptămînă participînd la cea de a V-a ediţie a proiectului cultural Călătorie la 1900. Sîmbătă, 1 septembrie, la ora 10, 30 a avut loc deschiderea festivă a evenimentului în salonul de recepţie al castelului. Gazdă primitoare, stareţa Parascheva, a răspuns retoric celor două întrebări frecvente: „De ce Mitropolia Moldovei se ocupă cu asemenea evenimente şi cînd va intra într-un proces de restaurare bijuteria arhitectonică de la Miclăuşeni. „Prima întrebare pe care o primim este «Cînd se restaurează castelul?» sau în forma ei mai agresivă «De ce nu se restaurează?». Răspunsul e acela că acestă bijuterie arhitectonică aflată în proprietatea Mitropoliei Moldovei se va restaura, acum afîndu-ne în faza de expertiză tehnică pentru identificarea problemelor de structură de rezistenţă ale imobillului. Castelul e unul din cele mai îndrăgite monumente arhitectonice pentru frumuseţea sa deosebită. Sîntem în căutarea unor specialişti care să poată restaura castelul. E vorba de oameni cu dragoste de cultură, specialişti în restaurări, care sînt, însă, destul de greu de găsit“, a spus în deschiderea oficială a manifestărilor maica Paraschiva, stareţa Mănăstirii Miclăuţeni. Aceasta a relatat apoi modul în care castelul şi domeniul de la Miclăuşeni au intrat prin donaţie în proprietatea Mitropoliei Moldovei, în anul 1947. Apoi, în salonul de recepţie a avut loc o interesantă lecţie de istorie, predată de preşedintele Asociaţiei Române pentru Cultură, Artă, Dezvoltare şi Educaţie Neamţ, Radu Tudorel, vicepreşedinte al Societăţii Scriitorilor Neamţ, care a vorbit despre o temă adecvată Centenarului Marii Uniri: „Alexandru Ioan Cuza, deschizător de drum pentru întregirea naţiei române“. A urmat lansarea cărţii romaşcanului Ovidiu Leonte, „Stârcea. O familie cu blazon din fostul judeţ Roman“, publicată la Editura Cetatea Doamnei, din Piatra Neamţ. Manifestarea a continuat cu un recital de muzică susţinut de mezzosoprana Ionela Mardare, acompaniată de pianistul Ştefan Buzdugan, după care a fost vernisată expoziţia de acuarelă a italiancei Luisa Clabreze. În generosul parc al castelului, în prezenţa zecilor de vizitatori, a fost reconstituită o secvenţă a Bătăliei de la Nămoloasa din iulie 1917, realizată de Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I, filiala Constanţa şi Asociaţia Culturală Astra Dobrogeană. A mai fost un recital prezentat de corul Vox Artis din Iaşi, o paradă a costumelor de epocă, cursuri de dans – vals, tango, foxtrot şi teatru în aer liber. În cea de a doua zi, duminică 2 septembrie, tot în parc au avut loc reprezentaţii de teatru de păpuşi, un specatcol de teatru „Povestea Unirii“, susţinut de actorii Teatrului Naţional Iaşi, în regia romaşcanului Ovidiu Lazăr, o nouă reconstituire a secvenţei de bătălie de la Nămoloasa şi un recital de pian Ştefan Buzdugan.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Vremea se zburleşte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ toată săptămîna va fi vreme rece, cu maxime modeste şi minime de pînă la 7 grade ■ precipitaţiile se lasă aşteptate ■ în ultima săptămînă a lunii se încălzeşte pînă spre 25 de grade ■

Vremea s-a zburlit un pic şi de la valori termice de 27 – 28 de grade, am trecut brusc în toamnă, la temperaturi cu circa 10 grade mai puţin. Meteorologii spun că aşa va fi vremea toată săptămîna, iar minimele coboară dramatic pînă spre 7 grade Celsius. După acest episod răcoros, specialiştii spun că se mai îmbunează temperaturile chiar de săptămîna viitoare. Cel puţin aşa rezultă din estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru Moldova, în perioada 16 – 29 septembrie. „În prima zi de prognoză vremea va fi caldă pentru această dată, cu o medie a temperaturilor maxime de 27 de grade. În următoarele patru zile va urma o răcire notabilă, astfel că media maximelor termice va ajunge la valori de 16…17 grade, în jurul datei de 21 septembrie. După acest interval, tendinţa va fi de încălzire treptată, pînă la o medie regională a valorilor maxime de 21…25 de grade. Tendinţa va fi asemănătoare şi pentru valorile minime de temperatură. În primele două nopţi media minimelor termice va fi de 11…13 grade. Ulterior acestui interval, temperatura aerului va scădea, astfel încît pînă în data de 22 septembrie să se înregistreze 5…6 grade, iar pînă la sfîrşitul intervalului de referinţă se estimează o creştere, spre medii regionale de 11 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor, în general slabe cantitativ, va fi mai ridicată în intervalul 17-21 septembrie“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Sînt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sînt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor. Aşa se face că de luni şi pînă marţi în judeţ valorile termice au scăzut dramatic. Ieri, la ora 11, în tot judeţul erau doar 15 grade, mai puţin în vîrf de munte, pe Toaca, unde se înregistrau 7 grade. Cu o zi înainte, luni 16 septembrie, au fost temperaturi estivale. La Tîrgu Neamţ maxima a fost 26,8 grade, la Piatra Neamţ au fost 27,4 grade, dar cel mai cald a fost la Roman unde s-au înregistrat 28 de grade. Şi pe munte a fost mai cald, cu o maximă de 14,2 grade Celsius. În perioada 18 – 19 septembrie, miercuri şi joi, nu sînt schimbări în registrul meteo. Chiar dacă va fi soare, maxima rămîne cantonată la 19 grade, iar peste noapte se vor înregistra 8, poate cel mult 9 grade. Cea mai rece zi din săptămînă pare a fi cea de vineri, 20 septembrie, cînd sînt şanse de ploaie şi nu vor fi mai mult de 15 grade. Noaptea vor fi 8 grade. De sîmbătă, 21 septembrie pare că se mai încălzeşte şi vor fi cam 17 grade. Soare şi ceva mai cald va fi duminică, 22 septembrie, cînd mercurul din termometre saltă ziua la 21 de grade, iar noaptea aduce o minimă de 10 grade. În prima parte a săptămînii viioare vremea se îmbunează şi pînă miercuri sînt anunţate maxime de 25, poate chiar 26 de grade. Şi nopţile vor fi mai blînde, cu pînă la 14 grade.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Au furat arma unui pădurar, autorii prinşi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii nemţeni au dat de urma celor trei indivizi care, la sfîrşitul săptămînii trecute, au furat arma şi muniţia unui pădurar, faptă reclamată duminică, 15 septembrie. În jurul orei 23.30, anchetatorii de la Secţia Rurală Bicaz au fost sesizaţi de un lucrător de la Ocolul Silvic Borca, care reclama că în timp ce se afla în timpul serviciului, i-a fost sustrasă arma. „Din primele cercetări efectuate de poliţişti a reieşit faptul că, în seara de 15 septembrie, în timp ce trei persoane cu vîrste între 25 şi 41 de ani, toţi din Suceava, se aflau pe un drum forestier din Borca, pe fondul unui conflict spontan, ar fi sustras arma şi încărcătorul cu cinci cartuşe din autoturismul unui bărbat de 47 de ani“, se arată într-un comunicat al poliţiştilor nemţeni. În aceeaşi seară, în jurul orei 21.00, cei trei indivizi ar fi sunat la 112 şi au reclamat faptul că unul dintre ei ar fi fost lovit cu patul armei de către silvicultorul din comuna Borca, că puşca şi muniţia ar fi fost abandonate şi că doreau să le predea poliţiştilor. Ulterior, cei trei au fost depistaţi pe raza judeţului Suceava, arma în cauză fiind predată la sediul Poliţiei din oraşul Frasin. Pînă la descurcarea iţelor acestei poveşti, cercetările sînt continuate de poliţiştii Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Poliţiei Neamţ în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor producerii evenimentului.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Reţinut pentru că a agresat un agent de pază

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr de 28 de ani, din Călăraşi, care a lovit şi ameninţat un agent de pază de la o sală de jocuri de noroc, a fost trimis la beci de oamenii legeii din Neamţ. “Polițiștii romașcani au identificat și reţinut un tînăr de 28 de ani, din Călăraşi, sub aspectul comiterii infracţiunilor de lovire sau alte violențe, ameninţare şi port sau folosire fără drept de obiecte periculoase. La data de 16 septembrie, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi de către un agent de securitate, de 47 de ani, din Sagna, cu privire la faptul că a fost lovit de către o altă persoană. Din investigații a reieșit faptul că, la data de 16 septembrie a.c., în timp ce un tînăr de 28 de ani, din Călărăși, ar fi încercat să pătrundă împreună cu un minor în incinta unei săli de jocuri de noroc din Roman, unul dintre agenții de securitate nu i-ar fi permis accesul persoanei minore, moment în care acesta l-ar fi ameninţat cu un obiect tăietor-înțepător . În acel moment, un alt agent de securitate care a intervenit pentru aplanarea conflictului izbucnit, ar fi fost lovit și amenințat de tînărul din Călăraşi. În urma documentării activității infracționale, acesta a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț. Astăzi, cel în cauză urmează să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Trending