Contactează-ne

Actualitate

Buzduganul Covid şi ausweisul naţional

Știre publicată în urmă cu

în data de

Da, aşa arată inamicul, ca un buzdugan cu prelungiri pe toată suprafaţa, iar pe secţiune apare cu o coroană de astfel de prelungiri, de unde-i vine şi numele.

Creditat cu o mortalitate redusă, de numai 3% (gripa spaniolă de la sfârşitul Primului Război Mondial, cu indice de letalitate dublă, a făcut 3 milioane de victime în Europa şi 30 în lume) COVID-19 are alte proprietăţi. Bilanţul exprimat în morţi nu se va apropia nici pe departe de gripa amintită, dar pandemia actuală este marcată de o capacitate de difuziune fără egal, care nu lasă prea multe teritorii indemne de boală şi nici un domeniu de activitate umană neafectat.

Întregul mapamond a fost prins pe picior greşit. Fără rezistenţă naturală, fără vreo armă de luptă împotriva acestui inamic, omul este incapabil de a-i opune o rezistenţă activă oricât de neînsemnată, singura posibilitate de a-i supravieţui fiind fuga din cale.

COVID-19 zdruncină omenirea din temelii, îi paralizează toate activităţile şi mult mai nefaste decât mortalitatea vor fi efectele generale dezastruoase, cu precădere economice. Spectrul foamei, de amploare mondială, întrezărit la orizont, nu este o simplă fantezie. Actuala pandemie este un unicat absolut, incomparabil cu nici una dintre toate celelalte calamităţi ale istoriei. Poate că singura apropiere posibilă este catastrofa care a dus la dispariţia dinozaurilor, despre care avem puţine cunoştinţe şi mai multe presupuneri.

COVID-19 marchează ora „ZERO“ a omenirii, nici măcar o oră „25“.

Lumea trebuie regândită şi reconstruită din temelii, după alte principii, cu renunţarea la tot ce şi-a dovedit eşecul în timp. Granzii şi puternicii lumii nu au de ales. Omenirea nu se mai poate întoarce la vechile canoane depăşite, la uriaşele discrepanţe între diverse categorii de cetăţeni ai lumii. Toţi reprezentanţii societăţii trebuie să dea şi să primească, proporţional cu propria contribuţie la binele general. E o lege care nu mai poate fi ignorată.

Adevăratul jandarm al omenirii a apărut. Perfect instruit, îşi spune povestea, îşi joacă rolul şi nu se va lăsa alungat. Ne-a trimis deja un avertisment. Dur şi nu prea. Dacă nu vom învăţa nimic din toată năpasta asta, vom fi puşi la zid. ?i nu va fi bine. Nimănui. …

„Minuni în vremea noastră/ Nu văd a se mai face“. Aşa grăia poetul Grigore Alexandrescu. Pe vremea lui. La vremea noastră, minunile sunt la ordinea zilei, se fac chiar sub ochii noştri, cu concursul şi sub oblăduirea unora dintre noi, ba şi în dispreţul bunului simţ, al spiritului civic şi al unei sfidări grosolane.

Ce exemplu mai grăitor ne pot oferi societatea şi administraţia noastră, la fel de neputincioase şi pasive decât ce s-a petrecut joi, 9 aprilie, în plină pandemie soldată cu mii şi mii de victime? Internetul ne oferă ştirea că douăsprezece curse de avion charter au plecat către Germania de pe aeroporturile din Cluj şi Sibiu. Nu ştiu dacă menţiunea este exactă, dar şi dacă un singur avion a luat calea aerului, în condiţiile instantaneelor fotografice văzute la scenă deschisă, atunci cei care nu-şi mai dau rândul să ne asigure că nu mai dorm de grija noastră şi cât de mult ne vor binele, ar trebui să-şi semneze demisiile şi să dispară pentru totdeauna de pe firmamentul opiniei publice.

Dar înainte de a intra în miezul problemei, o întrebare îşi face loc printre celelalte: cum este posibil ca aeroporturile civile ale ţării, multe, puţine câte sunt, să se bucure de o dublă măsură? Unele ţin de guvern, prin Ministerul Transporturilor, în vreme ce altele cad în sarcina Consiliilor Judeţene. Cum de nimeni n-a luat atitudine faţă de această anomalie ? Cum de atâţia preşedinţi de ţară, politicieni, guvernanţi şi generali nu s-au sesizat că spaţiul aerian al ţării ţine de siguranţa naţională? Care nu poate fi lăsat la cheremul şi bunul plac al unui slujbaş al locului, liber să decidă ce avion pleacă ori vine în ţară. Mi se pare o chestie elementară, de bun simţ, trecută mult prea uşor cu vederea. E de mirare? Nici poveste. Situaţia are o soră geamănă, cu aceeaşi semnificaţie şi de aceeaşi gravitate. Ia luaţi aminte: unităţile militare sunt păzite (?!?) de civili aparţinând Consiliilor Locale sau unor firme private. Nu eşti îndreptăţit să te întrebi cum este posibil ca adevăraţii militari să accepte asemenea reglementări?

Mai mare ruşine nici că se poate, cu episoadele din 9 aprilie! Nu, nu este un caz oarecare, nu seamănă cu nu ştiu ce individ care-şi părăseşte casa ca să-şi cumpere ţigări sau o doză de bere fără să fi semnat declaraţia pe proprie răspundere sau altul aidoma care se alege cu o amendă.

Este vorba de o complicitate asumată, prea vizibilă ca să poată fi ocolită şi ascunsă sub preş. Oamenii aceia veniţi la Cluj şi Sibiu au străbătut zeci şi sute de kilometri, au călătorit cu autobuzele, nu cu nişte drone invizibile. Au trecut prin zeci şi zeci de filtre care trebuiau să-i oprească, pentru nenumărate moduri de încălcare a legii. Cu siguranţă că aveau un ausweis, o parolă de liberă trecere. Cine a dat-o ? Odată ajunşi pe aeroporturi, cum s-au respectat normele impuse de ordonanţele militare? Severe şi restrictive doar pentru prostime şi neputincioşi.

Abia seara târziu, post-festum, domnul ministru Velea a schiţat nişte scuze anemice pentru evenimentele petrecute la Cluj. Vizibile de milioane de oameni. Cu o seninătate angelică, a reiterat asprimea propriilor ordonanţe. Militare. Cam puţin. Ca să nu mai spun că primul ministru şi-a făcut şi el datoria din vârful buzelor şi a făcut o vagă aluzie, suficientă să înţeleagă tot prostul, şi a dat-o la întors cu contractele în derulare sau întrerupte.

Nu mă duc cu gândul la telefoanele roşii care au zbârnâit ca să împlinească nevoile acute ale unei doamne prea suspuse, aflată la ananghie, dar drumul către ele e prea direct ca să poată fi înnăbuşit.

La vremea bilanţurilor, fiţi siguri că românii vor fi arătaţi cu degetul că au adus şi au împrăştiat virusul ucigaş, cu ausweisuri măsluite.

Actualitate

Cursuri exclusiv on-line în Piatra Neamţ, Bicaz, Girov şi Gârcina

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cafenelele, barurile şi restaurantele, activitate suspendată

Cursurile şcolare se vor desfăşura exclusiv on-line în Piatra Neamţ, incidenţă comunitară de 3,31 la mia de locuitori, Bicaz, 3,48 la mia de locuitori, Girov, 3,9 la mica de locuitori şi Gârcina, 3,6 la mia de locuitori. În Piatra Neamţ, sunt exceptate de la măsurile amintite creşele şi instituţiile de tip after-school. Măsura intră în vigoare începând de luni, 26 octombrie.

Cafenelele, barurile şi retaurantele au activitatea suspendată, doar terasele rămânând deschise. Hotelurile, pensiunile şi motelurile rămân deschise, iar clienţii pot servi masa în restaurantele acestor unităţi.

Cât priveşte măsurile destinate HORECA acestea intră în vigoare de duminică dimineaţă, 25 octombrie. În comuna Girov este un focar de COVID la primărie, cu 11 persoane infectate.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 5.028 cazuri noi. Neamţ – 103 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Până astăzi, 23 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 201.032 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

144.429 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.028 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 876 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 6.245 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 22.10.2020 (10:00) – 23.10.2020 (10:00) au fost raportate 82 de decese (52 bărbați și 30 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 22 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 25 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 24 decese la categoria de peste 80 de ani.

81 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.427. Dintre acestea, 782 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.002.800 de  teste. Dintre acestea, 35.351 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.018 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.333 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 5.887 de  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 23 octombrie.

Pe teritoriul României, 24.199 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.725 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.658 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 52 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.617 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 912 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 6.316 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 857.413 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 9 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Salariile la DGASPC Neamț, poate după rectificare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ salariaţii anunţă că vor continua mişcările de protest

Salariaţii de la DGASPC Neamţ, care nu şi-au primit banii pe luna septembrie, anunţă că vor continua mişcările de protest prin pichetarea Guvernului şi a Ministerului de Finanţe. Acesta după ce au fost anunţaţi că banii necesari vor fi viraţi abia după rectificarea bugetară, care se preconizează că va avea loc „cândva” în luna noiembrie.

„Aproape 1000 de angajați ai DGASPC Neamț riscă să rămână fără bani pentru următoarele 2 luni, deoarece șanse reale de suplimentare a bugetului astfel încât să acopere necesarul sunt abia după rectificarea bugetară ce ar putea avea loc în noiembrie, fără a se ști o dată exactă. Aceasta este concluzia ce reiese din  răspunsul primit de DGASPC Neamț de la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție. „La acest moment singura instituție centrală care are competența de a decide cu privire la majorarea sumelor destinate protecției copilului și persoanelor adulte cu dizabilități este Ministerul Finanțelor Publice“, se arată în răspunsul ANDPDCA.

Data viitoarei rectificări bugetare nu este stabilită, vehiculându-se informații că ar putea avea loc în luna noiembrie. Ulterior, după aprobările legale, banii se repartizează pe județele și apoi urmează să ajungă în bugetele fiecărei instituții. Toate acestea sunt proceduri de durată și astfel este posibil ca primele plăți salariale să se facă cu mare întârziere.

În aceste condiții, salariații anunță că vor continua mișcările de protest, pe 4 noiembrie fiind programată pichetarea Guvernului și a Ministerului de Finanțe de către sindicaliștii din asistență socială din mai multe județe din țară printre care și Neamț.

Precizăm că neplata salariilor a afectat grav angajații centrelor pentru copii, cei aproape 500 de asistenți maternali și salariații din aparatul propriu al Direcției, cu atât mai mult cu cât unii sunt infectați cu noul coronavirus sau sunt carantinați în centre pentru a îngriji bolnavii cu COVID 19.

La data de 23 octombrie 2020 erau pozitivi 260 de beneficiari și 120 de salariați din centrele aflate în subordinea DGASPC Neamț.

De la începutul pandemiei au fost confirmați cu COVID 19 peste 400 de angajați și, deși aveau dreptul conform legii să beneficieze de stimulentul de risc de 2.500 de lei, acesta nu a fost plătit niciodată”, se precizează într-un comunicat de presă emis de reprezentanţii DGSAPC Neamţ.

Citește știrea

Trending