Contactează-ne

Actualitate

Brumărel vine cu vreme bună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sînt anunţate valori termice de pînă la 25 de grade ■ temperaturile scad în a doua parte a săptămînii viitoare ■ precipitaţiile sînt rare şi neînsemnate ■

Toamna pare că mai întîrzie să se instaleze şi pînă acum rare au fost momentele cînd a fost mai frig. În rest, a fost timp bun şi valori termice peste media perioadei. Aşa se anunţă şi ultimele zile ale lui septembrie, dar la început de Brumărel vremea ne face o surpriză: temperaturi de pînă la 25 de grade. Din a doua parte a săptămînii viitoare condiţiile meteo se schimbă, valorile termice diurne scad pînă spre 10 grade, soarele se ascunde după nori şi ar putea veni ceva precipitaţii. După precipitaţiile de din perioada 26 – 27 septembrie, cu începere de sîmbătă, 28 septembrie, vremea îşi revine, reaparare soarele şi în cel mai cald moment al zilei la Piatra Neamţ vor fi vreo 21 de grade. Şi noaptea cerul va fi degajat, iar minima se opreşte la valoarea de 11 grade. Şi mai cald va fi duminică, 29 septembrie, cînd apar ceva nori dar lipsiţi de importanţă, însă la amiază se vor înregistra 23 de grade. Din acest motiv şi noaptea va fi mai blîndă cu o minimă de 13 grade. Una din cele mai calde zile de săptămîna viitoare este ultima din septembrie. Luni, la Piatra Neamţ se anunţă o maximă de 25 de grade, în timp ce peste noapte mercurul din termometre rămîne cantonat la 15 grade. Brumărel debutează cu valori termice peste media perioadei, iar marţi 1 octombrie vor fi cel mult 21 de grade. Nu sînt schimbări în registrul meteo nocturn, cer senin şi 12 grade în zori. Ziua de miercuri, 2 octombrie, aduce valori termice neobişnuite pentru această perioadă şi din nou ne vom bucura de soare şi temperaturi de pînă la 25 de grade. Peste noapte va fi cer degajat şi cam 11 grade. Cu începere de joi, 3 octombrie, se schimbă vremea, şi dacă meteorologii nu dau greş temperaturile scad dramatic. Pe fondul unui cer acoperit la amiază abia se vor înregistra 15 grade. Schimbări sînt şi în registrul termic nocturn şi ar putea ploua slab la 10 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de vineri, 4 octombrie, cînd maxima nu trece de valoarea de 9 grade. În plus norii rămîn cantonaţi la noi şi ar putea aduce precipitaţii slabe cantitativ. Peste noapte cerul se degajează dar va fi deosebit de frig comparativ cu intervalele anterioare astfel că minima se opreşte la numai 6 grade. Seninsibil mai cald va fi în ultima zi de grognoză. Sîmbătă, 5 octombrie, va fi cer acoperit dar nu se anunţă ploi, iar la amiază termometrele vor indica 11 grade. Noaptea aduce cer degajat dar minima rămîne cantonată la 6 grade.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

POZA ZILEI – TT, instituţie simbol pentru Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cititorii Monitorului de Neamţ şi de Roman continuă să răspundă provocării de a ne trimite fotografii din locurile prin care au trecut sau care le-au reţinut atenţia la un moment dat. Astăzi, o fotografie cu Teatrul Tineretului, instituţie simbol pentru Piatra Neamţ.

FOTO: Borcea Ştefan

Citește știrea

Actualitate

POZA ZILEI – Bocancii unui polițist “de teren”

Știre publicată în urmă cu

în data de

(mai mult…)

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Autorităţile, alertă maximă din cauza retrovirusului chinez

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Direcţiile de Sănătate Publică trebuie să ia o serie de măsuri de igienă ■ s-au definit şi în România conceptele de „caz suspect“ şi „caz probabil“ ■ cuvîntul de ordine este igienă şi iar igienă ■

Apariţia unor cazuri mortale de infecţii cu virusul ucigaş „Made in China“ au pus pe jar Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a declarat alertă internaţională maximă, obligînd şi Ministerul Sănătăţii din România să instaureze o celulă de criză.

Aceasta este formată din specialişti la nivelul ministerului, Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Direcţiile de Sănătate Publică au fost şi ele puse în situaţia de a face o serie de recomandări. „S-a primit de la Ministerul Sănătăţii o avertizare referitoare la apariţia într-o provincie din China a unei alerte de infecţie cu un virus mortal, respectiv Coronavirus.

În acest sens, la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a constituit un grup tehnic de lucru pentru managementul acestui tip de virus mortal, celulă de criză din care fac parte specialişti din minister, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă etc.

La nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică au fost dispuse o serie de măsuri urgente de informare a medicilor de familie, a celor de la Unităţile de Primiri Urgenţe şi de la Centrele de Primiri Urgenţe din spitale, referitor la măsurile şi procedurile ce trebuie luate. Unităţile sanitare au obligaţia de a asigura substanţe biocide eficiente, în cantităţi suficiente.

Personalul este obligat să poarte echipament de protecţie. S-au dispus şi măsuri de depistare a românilor care au călătorit în China“, a declarat medicul Mirela Grădinaru, purtător de cuvînt al DSP Neamţ.

Deşi în Neamţ nu există nici un caz sever de infecţie respiratorie acută, Direcţia de Sănătate a transmis în teritoriu recomandări privind măsurile ce trebuie luate pentru preîntîmpinarea acestora. Celula de criză a transmis medicilor informaţii referitoare la ceea ce poate constitui o simptomatologie care să alarmeze, definind situaţiile de „caz suspect“ şi „caz probabil“.

Medicii susţin că măsurile de prevenire a îmbolnăvirii cu virusul chinez se suprapun cu cele pe care le recomandă frecvent pentru preîntîmpinarea infecţiilor respiratorii şi gripei. Acestea constau în igiena mîinilor, care trebuie cît mai des spălate cu apă caldă şi săpun, aerisirea incintelor, a triajului epidemiologic zilnic în colectivităţi, precum şi măsuri de evitare a aglomeraţiilor.

Purtătorul de cuvînt al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, Andrea Trifan, a declarat că în ultimele zile, îngrijoraţi de veştile alarmante despre acest virus, s-au prezentat la urgenţe zece persoane, dintre care unii cu tuse veche de 3 luni.

Citește știrea

Trending