Contactează-ne

Actualitate

Braconieri prinşi cu o căprioară în portbagaj

Știe publicată cu

în data de

Un bărbat şi o femeie din comuna Pipirig, dar şi un sucevean au intrat în colimatorul oamenilor legii pentru o faptă de braconaj comisă în cursul acestei săptămîni. Poliţiştii din Suceava – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au comunicat că nemţenii Gheorghe V., de 44 de ani şi Elena V., de 35 de ani şi Alexandru I. au fost depistaţi în timp ce aveau în maşina cu care se deplasau pe raza localităţii Crucea o armă de vînătoare, precum şi o cantitate de aproximativ 20 de kilograme de carne de la o specie de vînat. În cauză există suspiciunea că ar fi fost comise infracţiunile de braconaj, uz de armă fără drept, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi complicitate la infracţiunea de braconaj. „În urma percheziţiei făcute asupra autoturismului Opel au fost ridicate o geacă din material textil tip camuflaj, avînd urme vizibile de culoare brun – roşcat cu aspect de sînge pe ambele mîneci, şase cartuşe cu glonţ şi nouă cartuşe calibrul 12, o armă letală de vînătoare şi un rucsac de culoare verde care prezenta în partea inferioară urme brun – roşcate cu aspect de sînge. În interiorul rucsacului a fost găsită o toporişcă cu coadă din lemn, iar pe partea tăietoare se aflau urme cu aspect de sînge. De asemenea, în vehicul au fost găsite aproximativ 20 de kilograme de carne de culoare roşiatică, ce părea a fi proaspătă, precum şi un cuţit cu lungimea de 21,5 centimetri, care prezenta fire de păr şi pete cu aspect de sînge. Toate bunurile menţionate îi aparţin lui Gheorghe V.“, au anunţat oamenii legii. Pe 23 ianuarie, cu ocazia deplasării în teren şi a scotocirii zonei situate pe fondul cinegetic nr. V Chiril, au fost găsite două schelete ale unor ciute, avînd capurile şi pielea lăsate la faţa locului, la o distanţă de circa 20 de metri una de alta, precum şi un rucsac de culoare verde şi un sac de rafie, în interiorul cărora se afla cantitatea de aproximativ 50 kilograme de carne, posibil vînat. Poliţiştii au dispus continuarea urmăririi penale faţă de Gheorghe V. pentru comiterea infracţiunilor de braconaj, uz de armă fără drept şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, iar faţă de Elena V. pentru săvîrşirea infracţiunii de complicitate la braconaj. Nemţeanul a fost reţinut pentru 24 de ore, procurorii Parchetului de pe lîngă Judecătoria Vatra Dornei dispunînd luarea măsurii preventive a controlului judiciar pentru 60 de zile.

Confiscări de arme şi muniţie

Poliţiştii nemţeni specializaşi în arme, explozivi şi substanţe periculoase au constatat, pe parcursul acţiunilor din ultima jumatate de an, 51 de infracţiuni pe la braconierii din judeţ. Simultan au fost aplicate un număr de 21 de sancţiuni contravenţionale de 11.150 de lei, au ridicat 22 arme, peste 600 bucăţi de muniţie şi 85 kg carne de vînat. S-a întîmplat după ce în perioada 15 august 2017 – 28 februarie 2018, Poliţia Română, prin Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, desfăşoară acţiuni pentru prevenirea şi combaterea faptelor care aduc atingere fondului cinegetic naţional. Prin aceste activităţi şi prin aplicarea fermă a Legii vînătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, oamenii legii contribuie la protejarea faunei şi conservarea biodiversităţii naturale. „Persoanele vinovate de comiterea acestui gen de infracţiuni, din sfera braconajului cinegetic (în special cele care se comit cu ocazia organizării şi desfăşurării partidelor de vînătoare, la speciile de păsări migratoare şi autohtone) sînt trase la răspundere penală, iar bunurile folosite la comiterea unor astfel de fapte sînt confiscate“, a spus Elena Bulgărea, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ. De la demararea acţiunii, pînă la sfîrşitul anului 2017, poliţiştii din structurile de arme, explozivi şi substanţe periculoase au constatat 51 de infracţiuni privind vînătoarea şi protecţia fondului cinegetic şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. În cadrul dosarelor penale întocmite, sînt cercetaţi 26 cetăţeni români şi 4 cetăţeni străini. Au fost indisponibilizate în vederea confiscarii, 14 arme letale şi 8 neletale dar supuse autorizării, peste 580 de bucăţi de muniţii letale, 35 muniţii neletale, 85 kilograme de carne de vînat şi 14 exemplare de vînat din specii diferite. În urma ilegalităţilor constatate au fost aplicate 21 de sancţiuni contravenţionale.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Joburi sînt pentru sute de nemţeni

Știe publicată cu

în data de

Mediul de afaceri din judeţ încă are o lipsă acută de personal, iar la începutul ultimei decade a lui Florar în Neamţ sînt declarate ca fiind vacante un număr total de 863 de locuri de muncă în cele mai diverse ocupaţii. Cel mai mare deficit este în zona reşedinţei de judeţ şi comunele limitrofe, unde este nevoie de 488 de noi salariaţi. La Roman s-ar putea angaja vreo 251 de persoane, iar cele mai puţine oportunităţi le au cei din zona Tîrgu Neamţ unde este de lucru pentru alte 124 de persoane. Aşa stînd lucrurile trebuie spus că cele mai diverse oportunităţi de angajare pentru licenţiaţi vin din zona reşedinţei de judeţ unde este nevoie de un fizician şi cîte doi ingineri autovehicule rutiere, ingineri construcţii civile şi industriale şi tot atîţia ingineri mecanici. Se mai caută un director calitate şi cîte un inginer chimist, inginer industria alimentară, inginer mecanic tcm şi inginer producţie, plus un medic veterinar. Pentru ceilalţi sînt pe piaţa muncii 51 de posturi de muncitor necalificat, se mai caută 10 confecţioneri tîmplărie pvc, mai este nevoie de 10 tîmplari universali, 16 dulgheri, dar şi 11 fierari betonişti, 14 zidaru, sau 10 bucătari. Alte 19 strigări sînt pentru lucrători comerciali, dar cele mai ulte angajări se fac la salubrizare unde este nevoie de 27 de lucrător sortator deşeuri reciclabile şi 53 de lucrători salubrizare. şi şoferii au căutare, fiind disponibile 36 de posturi. La Roman s-ar putea angaja pînă spre finele lunii doi ingineri constructori, doi ingineri industrie alimentară. Pentru cei cu studii medii sînt vacante în zonă 11 posturi de instalator apă, se mai caută 20 de femei de serviciu, dar şi 5 zidari. Cele mai multe oportunităţi sînt în industrie unde este nevoie de 55 de confecţioneri -asamblori articole textile, sau 25 de necalificaţi. În multe alte ocupaţii sînt mai puţine cereri şi este de lucru pentru sudori, strungari universali, recepţioneri marfă, precum şi şoferi sau salvatori ştrand. La Tîrgu Neamţ nu mai este nici un loc de muncă pentru personal cu studii superioare dar se caută agenţi de vînzări, electricieni auto, cameriste, manipulanţi, sau şoferi. Lista locurilor de muncă vacante poate fi studiată la sediul Agenţiei locale pentru ocuparea forţei de muncă Tîrgu Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Femeie salvată dintr-o fîntînă de 25 de metri

Știe publicată cu

în data de

Pompierii nemţeni au salvat, luni dimineaţă, 21 mai, o femeie care a căzut într-o fîntînă adîncă de 25 de metri, în Săbăoani. “Misiune salvare persoană căzută într-o fîntînă cu adîncimea de aproximativ 20 – 25 metri, în comuna Săbăoani, sat Săbăoani. La locul evenimentului s-au deplasat pompierii romașcani cu o autospecială de intervenție, un container multirisc, o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat și o autospecială de serviciu şi o ambulanţă SAJ cu medic”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ în momentul declanşării operaţiunii de salvare, în jurul orei 7.45. Ulterior au anunţat că femeia a fost scoasă din fîntînă şi i se acordă îngrijiri medicale: “Salvatorii romașcani, sub coordonarea comandantului de detașament, au reușit să extragă, din fîntîna cu o adîncime de circa 25 metri, o persoană de sex feminin, în vîrstă de 55 ani, conştientă, fără afecţiuni medicale majore. Persoana este asistată de către echipajul SAJ”.

Citește știrea

Actualitate

Puţintele bilete de tratament

Știe publicată cu

în data de

■ 55 de nemţeni trebuie să ajungă la băi pînă în ultima zi a lui Florar ■ chiar dacă sînt puţine bilete, unul tot a rămas „nemăritat“ ■ la Casa de Pensii Neamţ sînt depuse aproape 5.000 de cereri pentru obţinerea unui astfel de drept ■

Casa Judeţeană de Pensii Neamţ a primit o nouă alocare de bilete pentru tratament din acest an. 55 de nemţeni trebuie să ajungă la băi pînă în ultima zi a lui Florar, 31 mai 2019, în staţiuni cum ar fi Covasna, Buziaş, 1Mai – Oradea, Amara, Nicolina, Geoagiu Băi, Moneasa, Pucioasa şi Sarata Monteoru. „Precizăm că pentru această serie a rămas nealocat un singur bilet, în staţiunea Pucioasa, acesta fiind pus la dispoziţia oricărei persoane care a solicitat tratament balnear în respectiva staţiune“, conform unui comunicat al Casei Judeţene de Pensii Neamţ. Beneficiarii vor fi înştiinţaţi telefonic despre repartizarea biletului de tratament, lista cererilor aprobate fiind afişată atît la sediile Casei Judeţene de Pensii Neamţ, din Piatra Neamţ şi Roman, cît şi pe pagina de internet a instituţiei www.pensiineamt.ro/bilete de tratament. Mai trebuie spus că în seriile de pînă acum, cinci la număr, au fost valorificate 205 de bilete de tratament, însă la CJP Neamţ sînt depuse deja 4.884 de cereri pentru anul 2019. Reamintim că prin publicarea în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 201 din 13 martie 2019 a H.G. nr.139/2019 au fost reglementate regulile de stabilire a numărului biletelor de tratament balnear pentru anul 2019, cît şi modul de acordare, distribuire şi de decontare a acestora. Astfel, pentru anul 2019 va fi asigurat în unităţile de tratament balnear proprietate a Casei Naţionale de Pensii Publice un număr maxim de 59.622 de locuri la tratament balnear, ce vor fi repartizate pe maximum 19 serii de trimitere. Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de: pensionar al sistemului public de pensii; asigurat al sistemului public de pensii sau beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii şi care care dovedesc existenţa unei afecţiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale. Pentru a se putea înscrie în vederea obţinerii unui bilet de tratament, potenţialul beneficiar depune cererea de acordare însoţită în mod obligatoriu de copie după buletin/carte de identitate, urmînd ca restul documentelor să fie ataşate la momentul eliberării biletului. Repartiţia biletelor de tratament balnear se face pe baza ordinii de ierarhizare a cererilor, funcţie de opţiunile făcute de solicitant şi în ordinea menţionată în cerere. Ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicită bilete de tratament balnear este dată de ordinea descrescătoare a punctajelor aferente fiecărei cereri, punctajul aferent fiecărei cereri fiind obţinut prin însumarea punctajelor acordate pentru fiecare criteriu în parte raportat la numărul de criterii prevăzut pentru categoria respectivă.

Citește știrea

Trending