Contactează-ne

Actualitate

Bonfilio – Mor – Audiger, un trio de excepţie la Neamţ Music Festival

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ artişti de renume internaţional vor concerta la Piatra Neamţ şi la Cetatea Neamţ ■ în a doua zi a manifestării, care a fost inclusă în circuitul prestigiosului Festival Internaţional George Enescu, protagonişti vor fi pianiştii Pietro Bonfilio şi Omri Mor ■

Neamţ Music Festival a ajuns la cea de-a treia ediţie şi le propune melomanilor nemţeni un periplu muzical de patru zile, pe durata cărora vor putea experimenta bucuria întîlnirii cu muzica, într-o mare varietate de expresii ale ei. Această a treia ediţie la care a ajuns festivalul găzduit de judeţul Neamţ reprezintă o încununare a succesului celorlalte două ediţii anterioare. Dovada recunoaşterii calităţii înalte a actului artistic este includerea Neamţ Music Festival în circuitul prestigiosului Festival Internaţional George Enescu. Dacă în în prima zi, joi, 12 septembrie, la ora 19.00, la Cinema, Mon Amour, pianiştii Petras Geniusas şi Daniel Ciobanu vor deschide seria concertelor, a doua zi, festivalul programează la Rubik Hub (Ştrandul Tineretului), la ora 19:00, evenimentul denumit Jeans Concert. Protagonişti vor fi pianiştii Pietro Bonfilio şi Omri Mor. Pietro Bonfilo a absolvit Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano şi a obţinut masterul la Conservatorul Regal din Scoţia. În timpul studiilor, a avut şansa de a-şi aprofunda educaţia cu muzicieni renumiţi precum Vincenzo Balzani, Victor Sangiorgio, Jean-Marc Luisada, Michele Campanella, Giuseppe Andaloro şi Lang Lang. Pietro concertează în mod regulat în Italia şi în străinătate, avînd apariţii în SUA – Carnegie Hall New York, NYU şi University Cornell Ithaca, Londra, în oraşe din Suedia, Luxemburg – Conservatoire de la Ville, Scoţia – Stevenson Hall şi Hall of Glasgow, Honk Kong, România – Neamţ Piano Festival), Mexic – Centro Bicentenario Mexico City, Cambodgia – Phnom Penh Piano Festival Meta House, Tailanda – Piano Festival Bangkok, Siam Ratchada Auditorium sau Turcia – sala Milli Reasurans. Pe parcursul anilor de studiu, Pietro a cîştigat mai multe competiţii: Marele Premiu la Ibla, ediţia XXV, ediţia a XII-a a competiţiei internaţionale Monterosa Kaway, ediţia a XX-a a concursului Riviera della Versilia care a avut loc la Viareggio, ediţia a II-a concursului Agimus Florenţa, ediţia XI a concursului Riviera Etrusca Livorno, ediţia a VI-a a Lissonum Young Performers Milano, etc. Importante ziare şi reviste muzicale italiene, Corriere della Sera, La Repubblica, La Nazione, Amadeus şi Suonare News, i-au oferit recenzii strălucitoare, iar RAI TV News (TG1) l-au intervievat.

Cîte ceva despre Omri Mor şi Pierre Audiger

Repertoriul lui Omri Mor, pianist, compozitor şi aranjor, se întinde de la muzica clasică şi jazz, la muzică arabo-andaluză. Concertează frecvent cu trio-ul basistului Avishai Cohen şi, recent, a lansat albumul de debut, It’s About Time!. Născut în Israel, în 1983, Omri a început să cînte la pian la 7 ani, urmînd să ia primele lecţii la 11 ani. Iniţial, studiul muzical a constat în experimente proprii, chiar a unor complicate partituri precum sonatele lui Beethoven. Începe apoi studiul muzicii clasice cu profesorul Benjamin Oren şi aproape simultan s-a alăturat clasei saxofonistului şi educatorului de jazz, Arnie Lawrence. În timp ce Omri continua educaţia clasică şi de jazz, s-a întîlnit cu cîntăreţul şi multi-instrumentalistul Nino Bitton, maestru al stilurilor Arabo-Andaluz şi a stilului algerian Chaâbi. Albumul de debut al lui Omri Mor, Este timpul, vine într-un moment în care limbajul său muzical unic este în forţă. Compoziţiile pline de expresivitate sînt îmbogăţite de diversitatea referinţelor muzicale şi de virtuozitatea performativă. Pierre Audiger, compozitor, pianist şi actor al Şcolii Jean-Laurent Cochet Paris, e prezent la Festival pentru al treilea an consecutiv. Compune de la 17 ani şi a absolvit studiile de pian la Conservatorul Regal din Scoţia. Descrisă ca o „muzică de foc şi imaginaţie“, cu „personalitate“ şi cu „o afişare impresionantă a caracterului“, opera de compoziţie este apreciată de critici şi de public. În 2015, Pierre a cîştigat premiul memorial Walter & Dinah Wolfe pentru compoziţie cu piesa Not A Clown, interpretată în premieră de violonistul Ilya Gringolts la RCS. Pianistul Daniel Ciobanu i-a comandat o piesă de tip encore, Parafraza pe cel de-al 23-lea concert de pian al lui Mozart, premiera avînd loc în 2015. În acelaşi an a avut loc premiera operei Moremi Ajasoro Opera Storytelling’, pentru care a scris muzica, în timp ce April Koyejo-Audiger a scris scenariul şi a semnat direcţia artistică. Bazată pe viaţa reginei nigeriane Moremi Ajasoro, opera fost jucată la Londra în 2018. Opera Dove Town, scrisă pentru The Nicholson Duo a avut premiera în 2017. Pierre a fost compozitor în rezidenţă atît la prima ediţie a Neamt Piano Festival 2017, cît şi la cea din 2018, lucrările sale fiind interpretate de artişti renumiţi precum Petras Geniusas, Luiza Zan, Ksenia Fedoruk, Anna Dmytrenko, Bogdan Ciobanu şi Pietro Bonfilio. În prezent, Pierre lucrează la primul său spectacol de comedie cu pian, care va avea premiera în septembrie 2019, la Paris. Printre alte producţii de teatru, el aşteaptă să participe la piesa Ouest End a lui Caroline Darnay din Paris.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Tînăr beat şi fără permis, un an şi jumătate de închisoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr în vîrstă de 26 de ani, din Roman, prins la volan beat şi fără permis şi condamnat la un an şi şase luni de închisoare a fost prins recent de poliţiştii nemţeni.

“La data de 19 noiembrie a.c., în baza unor activități specifice, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au depistat un tînăr de 26 de ani, din Roman, pe numele căruia Judecătoria Roman a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii.

Cel în cauză, depistat pe raza municipiului Roman, era condamnat de instanța de judecată la o pedeapsă privativă de libertate de un an și 6 luni, sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis și sub influența alcoolului.

În fapt, la data de 22 februarie 2019, tînărul a condus un autoturism pe strada Progresului din Roman, avînd anulat permisul de conducere și cu o alcoolemie peste limita legală”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Polițiștii au dus tînărul la Penitenciarul Bacău, în vederea executării pedepsei.

FOTO generica

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Tîlhar propus la arestare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr de 21 de ani, din Pipirig, cercetat pentru că ar fi tîlhărit un bărbat, luîndu-i prin violenţă telefonul mobil şi 300 de lei, a fost reţinut de poliţişti.

“La data de 19 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Tîrgu-Neamț au fost sesizați de către un bărbat, de 37 de ani, din Pipirig, cu privire la faptul că în ziua precedentă a fost victima unei t`lhării.

În urma investigațiilor efectuate, la scurt timp de la sesizare, polițiștii au identificat persoana bănuită de comiterea faptei, pe care au condus-o la sediul poliţiei, în vederea audierii.

Din cercetări a reieșit că, la data de 18 noiembrie a.c., prin exercitarea de acte de violență și folosindu-se de un obiect tăietor-înțepător, un tînăr de 21 de ani, din Pipirig, ar fi amenințat și deposedat un bărbat de 37 de ani, de telefonul mobil și 300 de lei”, au transmis oamenii legii.

Prejudiciul a fost recuperat parțial, telefonul mobil fiind restituit păgubitului.

“În urma documentării activității infracționale, tînărul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de tîlhărie calificată.

Astăzi, acesta urmează să fie prezentat Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu- Neamț cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, au mai spus oamenii legii.

FOTO generica

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Arsă pe faţă şi mîini, după ce a vrut să aprindă focul cu benzină

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie de 32 de ani a suferit arsuri pe mîini şi pe faţă, miercuri, 20 noiembrie, după ce a vrut să aprindă focul cu benzină.

Mai mult, flăcările au cuprins o cameră a gospodăriei în care locuia. Incendiul a fost stins de pompierii de la Poiana Teiului şi de voluntarii de la SVSU Ceahlău.

“Un echipaj de pompieri de la Garda 2 de Intervenție Poiana Teiului a fost solicitat pentru a interveni la stingerea unui incendiu ce se manifesta la o locuință în satul Bistricioara, comuna Ceahlău. Ajunși la locul indicat pompierii au constatat că incendiul se manifesta la o cameră a locuinței. Nora proprietarei, în vârstă de 32 de ani a  suferit arsuri de gradul I la nivelul feței și mâinilor. Aceasta a primit îngrijiri de la echipajul de pompieri. La intervenție au participat și pompierii voluntari de la SVSU Ceahlău. Forțele de intervenție au stins incendiul”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Au ars mai multe obiecte de mobilier, aparate electrocasnice și articole vestimentare.

Persoana care a suferit arsuri a fost preluată de un echipaj de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ.

“Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind folosirea de combustibil neadecvat (a încercat să aprindă focul cu ajutorul benzinei)”, au mai comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending