Contactează-ne

Actualitate

Bonfilio – Mor – Audiger, un trio de excepţie la Neamţ Music Festival

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ artişti de renume internaţional vor concerta la Piatra Neamţ şi la Cetatea Neamţ ■ în a doua zi a manifestării, care a fost inclusă în circuitul prestigiosului Festival Internaţional George Enescu, protagonişti vor fi pianiştii Pietro Bonfilio şi Omri Mor ■

Neamţ Music Festival a ajuns la cea de-a treia ediţie şi le propune melomanilor nemţeni un periplu muzical de patru zile, pe durata cărora vor putea experimenta bucuria întîlnirii cu muzica, într-o mare varietate de expresii ale ei. Această a treia ediţie la care a ajuns festivalul găzduit de judeţul Neamţ reprezintă o încununare a succesului celorlalte două ediţii anterioare. Dovada recunoaşterii calităţii înalte a actului artistic este includerea Neamţ Music Festival în circuitul prestigiosului Festival Internaţional George Enescu. Dacă în în prima zi, joi, 12 septembrie, la ora 19.00, la Cinema, Mon Amour, pianiştii Petras Geniusas şi Daniel Ciobanu vor deschide seria concertelor, a doua zi, festivalul programează la Rubik Hub (Ştrandul Tineretului), la ora 19:00, evenimentul denumit Jeans Concert. Protagonişti vor fi pianiştii Pietro Bonfilio şi Omri Mor. Pietro Bonfilo a absolvit Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano şi a obţinut masterul la Conservatorul Regal din Scoţia. În timpul studiilor, a avut şansa de a-şi aprofunda educaţia cu muzicieni renumiţi precum Vincenzo Balzani, Victor Sangiorgio, Jean-Marc Luisada, Michele Campanella, Giuseppe Andaloro şi Lang Lang. Pietro concertează în mod regulat în Italia şi în străinătate, avînd apariţii în SUA – Carnegie Hall New York, NYU şi University Cornell Ithaca, Londra, în oraşe din Suedia, Luxemburg – Conservatoire de la Ville, Scoţia – Stevenson Hall şi Hall of Glasgow, Honk Kong, România – Neamţ Piano Festival), Mexic – Centro Bicentenario Mexico City, Cambodgia – Phnom Penh Piano Festival Meta House, Tailanda – Piano Festival Bangkok, Siam Ratchada Auditorium sau Turcia – sala Milli Reasurans. Pe parcursul anilor de studiu, Pietro a cîştigat mai multe competiţii: Marele Premiu la Ibla, ediţia XXV, ediţia a XII-a a competiţiei internaţionale Monterosa Kaway, ediţia a XX-a a concursului Riviera della Versilia care a avut loc la Viareggio, ediţia a II-a concursului Agimus Florenţa, ediţia XI a concursului Riviera Etrusca Livorno, ediţia a VI-a a Lissonum Young Performers Milano, etc. Importante ziare şi reviste muzicale italiene, Corriere della Sera, La Repubblica, La Nazione, Amadeus şi Suonare News, i-au oferit recenzii strălucitoare, iar RAI TV News (TG1) l-au intervievat.

Cîte ceva despre Omri Mor şi Pierre Audiger

Repertoriul lui Omri Mor, pianist, compozitor şi aranjor, se întinde de la muzica clasică şi jazz, la muzică arabo-andaluză. Concertează frecvent cu trio-ul basistului Avishai Cohen şi, recent, a lansat albumul de debut, It’s About Time!. Născut în Israel, în 1983, Omri a început să cînte la pian la 7 ani, urmînd să ia primele lecţii la 11 ani. Iniţial, studiul muzical a constat în experimente proprii, chiar a unor complicate partituri precum sonatele lui Beethoven. Începe apoi studiul muzicii clasice cu profesorul Benjamin Oren şi aproape simultan s-a alăturat clasei saxofonistului şi educatorului de jazz, Arnie Lawrence. În timp ce Omri continua educaţia clasică şi de jazz, s-a întîlnit cu cîntăreţul şi multi-instrumentalistul Nino Bitton, maestru al stilurilor Arabo-Andaluz şi a stilului algerian Chaâbi. Albumul de debut al lui Omri Mor, Este timpul, vine într-un moment în care limbajul său muzical unic este în forţă. Compoziţiile pline de expresivitate sînt îmbogăţite de diversitatea referinţelor muzicale şi de virtuozitatea performativă. Pierre Audiger, compozitor, pianist şi actor al Şcolii Jean-Laurent Cochet Paris, e prezent la Festival pentru al treilea an consecutiv. Compune de la 17 ani şi a absolvit studiile de pian la Conservatorul Regal din Scoţia. Descrisă ca o „muzică de foc şi imaginaţie“, cu „personalitate“ şi cu „o afişare impresionantă a caracterului“, opera de compoziţie este apreciată de critici şi de public. În 2015, Pierre a cîştigat premiul memorial Walter & Dinah Wolfe pentru compoziţie cu piesa Not A Clown, interpretată în premieră de violonistul Ilya Gringolts la RCS. Pianistul Daniel Ciobanu i-a comandat o piesă de tip encore, Parafraza pe cel de-al 23-lea concert de pian al lui Mozart, premiera avînd loc în 2015. În acelaşi an a avut loc premiera operei Moremi Ajasoro Opera Storytelling’, pentru care a scris muzica, în timp ce April Koyejo-Audiger a scris scenariul şi a semnat direcţia artistică. Bazată pe viaţa reginei nigeriane Moremi Ajasoro, opera fost jucată la Londra în 2018. Opera Dove Town, scrisă pentru The Nicholson Duo a avut premiera în 2017. Pierre a fost compozitor în rezidenţă atît la prima ediţie a Neamt Piano Festival 2017, cît şi la cea din 2018, lucrările sale fiind interpretate de artişti renumiţi precum Petras Geniusas, Luiza Zan, Ksenia Fedoruk, Anna Dmytrenko, Bogdan Ciobanu şi Pietro Bonfilio. În prezent, Pierre lucrează la primul său spectacol de comedie cu pian, care va avea premiera în septembrie 2019, la Paris. Printre alte producţii de teatru, el aşteaptă să participe la piesa Ouest End a lui Caroline Darnay din Paris.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Prevenire pentru „ţepe“ prin metoda Accidentul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acţiunea oamenilor legii s-a desfăşurat în localitatea Brusturi ■ poliţiştii vin cu sfaturi şi recomandări utile ■

Oamenii legii din cadrul Postului de Poliţie Brusturi i-au informat pe cetăţeni cu privire la modalităţile de prevenire a înşelăciunilor, pornind de la premisa că există situaţii care pot favoriza producerea unei infracţiuni şi prin conduită preventivă acestea pot fi evitate.

Activităţile circumscrise iniţiativei de pe 23 februarie au vizat transmiterea de recomandări cu caracter preventiv prin distribuirea unor materiale informativ-preventive. Pentru a nu deveni victimă a acestui tip de înşelăciune, poliţiştii recomandă să fiţi prudenţi atunci cînd sînteţi apelaţi telefonic de persoane necunoscute. În astfel de cazuri, suspecţii utilizează calităţi false (avocat, procuror, poliţist, medic etc) şi solicită telefonic diferite sume de bani persoanelor alese la întîmplare.

„Dacă sînteţi contactat de către cineva care vă apelează în numele unei rude apropiate, solicitaţi-i acestuia o întîlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a vă acorda sprijin, şi nu mergeţi la aceste întîlniri decît însoţiţi de reprezentanţii poliţiei“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Neamţ. Nu oferiţi bani persoanelor necunoscute, oricare ar fi pretextul invocat de acestea. De regulă banii sînt ceruţi sub pretextul că rude apropiate au fost victimele unor accidente de circulaţie şi au nevoie de bani pentru intervenţii urgente medicale sau au fost reţinute de poliţişti pentru săvîrşirea unor astfel de fapte grave (cu victime decedate), iar sumele de bani sînt necesare pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentelor de circulaţie. Nu vă bazaţi pe cele relatate de un necunoscut.

Escrocii mizează tocmai pe reacţia emoţională puternică de moment. Întrerupeţi imediat convorbirea şi sunaţi ruda pînă răspunde. Cîteva minute în plus nu pun pe nimeni în pericol. Chiar dacă cel care vă sună „vă recomandă” să fiţi discret sau vă spune că nu puteţi lua legătura direct cu ruda dumneavoastră, deoarece autorităţile i-au ridicat telefonul, nu vă încredeţi în el. Trebuie să ştiţi că telefoanele mobile ale celor implicaţi în accidente rutiere nu se confiscă. Accidentele de circulatie „nu se rezolvă” la telefon.

În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decît ca urmare a unei hotărîri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări. Orice accident de circulaţie se soluţionează sau prin depunerea unei plîngeri la unitatea de politie, sau în cazul unor accidente soldate numai cu pagube materiale, înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie. Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atît victima, cît şi autorul unui accident nu au nevoie de bani că să primească îngrijiri medicale.

Citește știrea

Actualitate

Păzeşte-ne, Doamne, de ce-i mai rău!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cum-necum, de parcă nu ne era de ajuns criza politică în care ne aflam, prin graţia pământească a politicienilor noştri care nu mai pun geană peste geană de grija şi binele românilor, uite că diavolul ne-a dat pe mâna afurisitului de virus încoronat.

Avem motive de îngrijorare?

Cred că da. Şi încă de profundă şi grea temere. Şi asta în condiţiile în care nu figurăm pe lista teritoriilor atinse, poate fiindcă mai suntem datori cu gripa aceea mai blândă şi cu rujeola (ce să mai vorbim de cancere şi de altele asemenea ?!?), cu care ne-am obişnuit precum calul… şi la care mai suntem datori cu obolul anual (deloc neînsemnat) de vieţi omeneşti. Ca să nu mai vorbim de leul costeliv, de exodul masiv de cetăţeni către societăţi mai bine aşezate şi de pârdalnica de sărăcie tot mai acoperitoare pentru arcul carpatic care ne adăposteşte.

Din păcate, cu toate miile de paturi rezervate carantinei şi izolării potenţialilor bolnavi, cu îndemnurile la rugăciunile şi speranţele într-o vreme mai caldă, neagreată de ucigaş, efectele pandemiei pot deveni devastatoare de la o clipă la alta. Şi pe termen lung. Lung de tot şi care poate pune în operă principiul „scapă cine poate“. Şi cum cei mărunţi, săraci şi necăjiţi pot mai puţin, este lesne de înţeles cine va da tributul cel mai mare şi de toate soiurile.

Doamne păzeşte – o nenorocire nu vine niciodată singură – de o foamete cumplită, la scară mondială, de un cutremur devastator sau chiar de o bombă nucleară lansată de un descreierat dornic să ajungă mai curând în cer, previzibile şi oricând posibile.

Nu ştiu ce să spun, am gândit adesea şi am recunoscut perfecţiunea naturii, care nu greşeşte niciodată. Departe de mine gândul s-o judec, dar uneori mi se pare că, totuşi, prea multe poveri a pus pe umerii şi grumazul bietului om. Aproape că nu există individ care să fie ferit de tot felul de încercări dintre cele mai grele. Cred că natura putea găsi soluţii mai adecvate pentru om. Sigur că sunt copleşit de teama de a nu greşi, dar uneori am impresia că natura (sau poate Dumnezeu) a fost mult mai grijulie cu celelalte vieţuitoare ale pământului decât cu omul. După ce i-a oferi acestuia o superbie şi o măreţie inegelabile, tocmai spre final, când ar avea mai multă nevoie de sprijin, şi toiag, natura îşi ia mâna de pe el. Nu, nu, nici o moarte nu e demnă, frumoasă. Poate doar cei care părăsesc lumea în somn şi continuă un vis.

Ne lăudăm, nu pe nedrept, de progresele uluitoare la care am ajuns şi de atâtea şi atâtea bunuri care ar trebui să ne facă viaţa mai uşoară şi, de ce nu?, mai frumoasă. Din păcate, progresele ţintesc numai lumea materială, palpabilă şi ultrapalpabilă, capabilă să ne poarte prin tot universul mar şi mic. Dar omul? Omul a rămas acelaşi ba încă şi mai mocirlit de ură şi duşmănie, dacă nu cumva s- a întors cu faţa către trecut, către comuna primitivă, pe care o credeam împietrită în istorie.

Altfel cum să acceptăm că viaţa nu mai are nici o valoare şi o suprimăm pentru câţiva lei sau un telefon mobil, că mamele îşi abandonează pruncii la tomberon cum nu face nici o altă vietate, ori că tăbărâm pe femeile de lângă noi cu cuţitul şi umilinţele de tot felul sau tocmim ucigaşi să-i lichideze pe cei cărora le-am promis… la bine şi la rău.

Păcat de noi ? Fără îndoială !

Ca să nu rămân în nota pesimistă a rândurilor de mai sus, cer îngăduinţa cititorului să-i prilejuiesc un zâmbet.

Cică la Zidul Plângerii de la Ierusalim, o tânără reporteriţă abordează un drept credincios: Domnule, vă urmăresc de o săptămână. Veniţi aici în fiecare zi… Ei, duduie, nu de o săptămână, ci de mai bine de douăzeci de ani… Când merg spre serviciu mă opresc aici… Douăzeci de ani? Şi ce faceţi? Păi ce să fac, mă rog lui Dumnezeu să nu ne mai urâm, să nu ne mai ucidem, să aibă toată lumea de mâncat şi un acoperiş deasupra capului… Şi cum vi se pare? Parcă-aş vorbi la… ziduri !

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: La pensiunea Lostriţa, artă plastică din nou pe simeze

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ pot fi admirate lucrări semnate de Emil Ungureanu şi Iarina Ungureanu, tată şi fiică ■ „În portretistica lui Emil Ungureanu găsim melancolie, bucurie, tristeţe, durere, nervi, toate tipurile de imagini care duc portretul dincolo de static, spre compoziţie, astfel încît, eu ca admirator, prelungesc în mentalul şi imaginarul meu lumea pe care ne-o oferă artistul“, spune criticul Emil Nicolae ■ Iarina a expus modul în care a călcat pe urmele tatălui, mulţumindu-i că i-a pus pensula în mînă şi i-a vegheat din umbră fiecare pas în lumea culorii, a artei în general ■

Pensiunea Lostriţa, una situată pe malul Lacului Izvoru Muntelui în zona Grozăveşti, comuna Hangu, găzduieşte de cîteva zile expoziţia de artă a doi artişti plastici, pictorul nemţean Emil Ungureanu – cretă & estompă şi Iarina Ungureanu – acuarelă, de altfel tată şi fiică.

Cei doi artişti nu se află la prima acţiune în care îşi etalează fructul actului artistic propriu, chiar stabilimentul menţionat găzduindu-i şi anii trecuţi. Întîlnirea şi dialogul cu iubitorii de artă descinşi la Pensiunea Lostriţa într-un număr relativ mare, a avut loc într-o după-amiază de la sfîrşitul săptămînii trecute, mai exact sîmbătă, 22 februarie.

Printre cei care au răspuns invitaţiei organizatorilor s-a aflat şi scriitorul şi criticul de artă Emil Nicolae, cel care avea să facă şi oficiul de prezentator al creaţiei şi personalităţii celor doi creatori ce-şi au obîrşia în oraşul de sub poale de baraj.

Galeria lucrărilor expuse de această dată de către artiştii plastici s-a dovedit a fi unitară prin tehnica abordată, dar şi prin paleta coloristică ori siguranţa tuşei. „Ne aflăm în lumea personajelor expuse pe simeze, aici în spaţiul primitor al Pensiunii Lostriţa. De data aceasta expun artiştii plastici Emil Ungureanu, un pictor cunoscut publicului iubitor de artă şi fiica sa, Iarina Ungureanu, o adolescentă pentru care acuarela nu mai este un secret.

Emil Ungureanu este un excepţional psiholog şi un bun portretist, fapt care ne copleşeşte şi ne opreşte în faţa fiecărui personaj, pentru că opera sa vorbeşte o altă limbă, ne spune o altă poveste, fiecare personaj are o altă privire, un zîmbet şi o altă înţelepciune. Referitor la vîrsta creatorilor, aceasta nu contează, doar creaţia lor şi modul în care este receptată opera sa de public.

În portretistica lui Emil Ungureanu găsim melancolie, bucurie, tristeţe, durere, nervi, toate tipurile de imagini care duc portretul dincolo de static, spre compoziţie, astfel încît, eu ca admirator, prelungesc în mentalul şi imaginarul meu lumea pe care ne-o oferă artistul.

Deci avem de-a face cu o expoziţie foarte bună şi din cîte am aflat, la Pensiunea Lostriţa fiind expusă doar o parte din opera sa, autorul putînd oricînd să expună într-o galerie sau într-un muzeu. Oricum evenimentul este foarte important şi felicit administraţia acestei pensiuni pentru generozitatea sa, în condiţiile în care sălile de muzeu sînt închise şi cultura adevărată necesită a fi promovată“, a spus printre altele Emil Nicolae, care s-a declarat mulţumit de exponatele ambilor artişti, domnia-sa făcînd cunoştinţă tot în calitate de prezentator în urmă cu trei ani la expoziţia de la Sestry Art Galeery Piatra Neamţ.

Invitat la vorbă, pictorul bicăjean Emil Ungureanu a mulţumit vorbitorilor, gazdelor şi tuturor participanţilor, adresîndu-le calde cuvinte de mulţumire şi dîndu-le celor interesaţi explicaţii pe tema lucrărilor sale. Asta pe parcursul a cîteva ceasuri, întîlnirea de la pensiunea de pe malul lacului de acumulare aducînd prin tot ceea ce a presupus a veritabil cenaclu artistic.

La rîndul său, Iarina Ungureanu a expus modul în care a călcat pe urmele tatălui său, mulţumindu-i că i-a pus pensula în mînă şi i-a vegheat din umbră fiecare pas în lumea culorii, a artei în general. „Vă mulţumesc pentru că aţi venit la expoziţia mea şi a Iarinei şi mi-aduc aminte că în urmă cu mai mulţi ani criticul de artă, Valentin Ciucă, mi-a spus că cea mai frumoasă lucrare a mea este fiica mea Iarina, care iată astăzi (sîmbătă, 22 februarie – n.r.) a ieşit la rampă spunînd poveştile în maniera ei artistică şi care sigur va avea o evoluţie bună“, a declarat Emil Ungureanu, mîndru de „comportamentul“ artistic al fiicei sale.

Artistul plastic este cunoscut publicului bicăjean prin expoziţia de pictură şi sculptură găzduită de Muzeul de Istorie Bicaz, în urmă cu ceva timp. Mai trebuie spus şi faptul că a expus parte din opera sa şi la manifestări de gen organizate la Bucureşti şi Paris. Format la şcoala ieşeană de artă, avînd specialitatea sculptură, Emil Ungureanu s-a dedicat cu precădere picturii în ulei şi creion, impresionînd publicul prin forţa tuşei, a culorii şi prin minuţiozitatea creionării portretului. Expoziţia de la Pensiunea Lostriţa poate fi vizionată de către cei interesaţi pînă pe data de 23 martie 2020.

Citește știrea

Trending