Contactează-ne

Actualitate

Bizar! WC-uri noi sînt în şcoli, racord la apă, nu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a reanalizat situaţia epidemiologică din şcoli ■ în Neamţ, 234 de unităţi funcţionează după scenariul verde şi 78 după cel galben ■ există şcoli la care au fost construite WC-uri în incintă, dar nu sînt racordate la apă şi canalizare ■

La şedinţa din această săptămînţ a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a fost reanalizată situaţia epidemiologică din Neamţ şi s-au decis scenariile potrivit cărora vor funcţiona şcolile.

„Am reanalizat scenariile privind desfăşurarea activităţilor didactice din şcoli, pornind de la informarea pe care am primit-o de la Direcţia de Sănătate Publică, la începutul acestei săptămîni, pe care am transmis-o în şcoli.

În urma votului dat în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, 78 de şcoli vor funcţiona pe scenariul doi, galben şi 234 vor funcţiona pe scenariul verde. Deci, majoritatea şcolilor îşi desfăşoară activitatea cu elevii în clasă. Important este că nu avem nici o şcoală pe scenariul trei, roşu. E adevărat că avem cîteva clase care şi-au suspendat activitatea din cauza infectării cu virusul SARS Cov2.

În conformitate cu protocolul încheiat cu Direcţia de Sănătate, nu avem voie să dăm nume de şcoli, clase, cadre didactice, dar vă pot spune că, acolo unde apare un caz de copil infectat, se suspendă activitatea la clasă pentru două săptămîni“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

La profesori se face anchetă epidemiologică şi se suspendă activitatea cadrului didactic sau nedidactic care a fost contact, nu a purtat mască, a fost la o distanţă mai mică de 2 metri, mai mult de un sfert de oră. Direcţia de Sănătate face anchetă şi decide soluţia ce trebuie luată. Inspectorul şcolar general a confirmat că la ora aceasta există şi copii şi cadre didactice infectate cu noul Coronavirus.

Conform unor surse, există infectaţi doi elevi din clasa a VII-a de la o şcoală gimnazială din Piatra Neamţ şi alţi doi la un colegiu din Roman. La aceste unităţi elevii vor sta două săptămîni la domiciliu, participînd la cursuri on-line. Scenariul galben presupune participarea zilnică, faţă în faţă, a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, respectiv revenirea parţială (prin rotaţie de 1- 2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

În ceea ce priveşte planul verde, el înseamnă participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unitătile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară. În altă ordine de idei, inspectorii şcolari generali din întreaga ţară au participat la o video-conferinţă cu ministrul Educaţiei, Monica Anisie, în care s-a analizat situaţia epidemiologică din fiecare judeţ, precum şi probleme legate de achiziţiile de materiale sanitare şi informatice.

„Din păcate, în judeţul Neamţ, aşa cum spuneam şi astă vară, mai sînt cîteva situaţii, în care deşi primarii au avut sume alocate pentru construcţia de WC-uri nu le-au folosit. Este situaţia de la Şcoala 11 Piatra Neamţ, la o sală de sport, situaţia de la Podoleni, Ion Creangă şi Borleşti. Dar mai există şi situaţii în care aceste toalete sînt încă în stadiul de proiectare sau scoatere a autorizaţiei. Curioasă e o altă problemă, una bizară, în sensul în care care s-au construit aceste toalete în şcoală, s-au cheltuit bani dar şcoala nu e racordată la reţeaua de apă şi canalizare. Aici compania Apaserv şi Consiliul Judeţean vor trebui, ca în cel mai scurt timp, să rezolve preoblemele“, a mai precizat profesorul Mihai Obreja.

În ceea ce priveşte alocarea de sume necesare procurării de materiale sanitare, măşti şi echipamente informatice judeţul Neamţ a primit 3 milioane lei. „Am ieşit cu un anuţ de consultare privind achiziţiile pe Ordonanţa 756. Cel tîrziu în 6 octombrie ieşim cu documentaţia privind procedura de achiziţii pentru materiale sanitare: măşti, dezinfectanţi, echipamente informatice şi trecem imediat la deschiderea de credite“,a conchis inspectorul general.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 95 de cazuri noi. Naţional – 6.481 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, numărul total de cazuri a ajuns la 5.846, iar rata de incidenţă este de 1,86

Până pe 29 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 229.040 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

163.852 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.481 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

 

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 625 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

 

Până astăzi, 6.764 de  persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 28.10.2020 (10:00) – 29.10.2020 (10:00) au fost raportate 83 decese (52 bărbați și 31 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese  la categoria de vârstă 50-59 de ani, 18 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 28 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 26 decese la categoria de peste 80 de ani.

81 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.975. Dintre acestea, 868 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.169.978 teste. Dintre acestea, 36.169 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.182 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.987 la cerere.

 

Pe teritoriul României, 27.834 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.602 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 52.185 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 51 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.025 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 953 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 7.184 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.047.290 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 10 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Tânăr decedat într-un accident rutier

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tânăr în vârstă de 23 de ani şi-a pierdut viaţa, miercuri, 28 octombrie, în urma unui accident rutier produs pe un drum judeţean din localitatea Păstrăveni.

“La data de 28 octombrie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției orașului Tîrgu-Neamț au intervenit la un accident rutier produs pe DJ 155 I, soldat cu decesul unei persoane.

Din cercetările preliminare efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat de 42 de ani, din Grumăzești, conducea un autoturism pe DJ 155 I, în localitatea Păstrăveni, a surprins și accidentat un tânăr de 23 de ani, din Tupilați, care s-ar fi aflat pe partea carosabilă.

La fața locului s-a prezentat un echipaj medical care a constatat decesul tânărului.

Conducătorul auto a fost testat de polițiști cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă, în vederea stabilirii, cu exactitate, a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ

Citește știrea

Actualitate

Dragoş Chitic: “Pensiile speciale sunt furt din banul public”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Dragoş Chitic, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ şi candidat al PMP la alegerile parlamentare a declarat recent că “pensiile speciale sunt furt din banul public” şi a cerut decidenţilor politici să ia măsuri pentru a îndrepta acest lucru.

“Statul român plătește peste 12 miliarde de lei pensii speciale, în vreme ce, după zeci de ani de muncă, mulți dintre seniorii României au pensii extrem de mici, la limita sărăciei.

Mă voi bate în Parlamentul țării, împreună cu colegii mei din PMP pentru eliminarea pensiilor speciale.

Ipocrizia majorității politicienilor decidenți trebuie să înceteze. Opriți-vă din a vă mai bate joc de români! Criteriul corect și moral de acordare a pensiilor este contributivitatea.

Este nedrept și rușinos pentru politicieni să beneficieze de pensii speciale. Parlamentarii, primarii sau președinții de consilii județene sunt primii pentru care trebuie să se elimine aceste privilegii.

Vă invit pe 6 decembrie să facem dreptate și să Mișcăm România!”, a declarat Dragoş Chitic.

Citește știrea

Trending