Contactează-ne

Actualitate

Biserica veche din Farcaşa a fost resfinţită la 245 de ani de existenţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ PS Calinic Botoşăneanul a oficiat slujba de resfinţire a bisericii de lemn Sfînta Cuvioasa Parascheva, monument istoric şi de arhitectură de secol XVIII ■ „Este o bijuterie a noastră cu care ne mîndrim şi pe care avem datoria morală să o lăsăm în bună stare generaţiilor viitoare, aşa cum am primit-o şi noi“, a declarat primarul comunei Farcaşa, Cristinel Vasile Gheorghiu ■

Farcaşa este una dintre localităţile înşirate pe firul de argint al Bistriţei, ce s-a dezvoltat în zonă începînd cu secolul al XVIII-lea, pe baza exodului transilvănean dinaintea şi de după răscoala din 1784. Aşezarea se face cunoscută lumii astăzi prin modestia, hărnicia, credinţa şi evlavia trăitorilor locului. Afirmaţia noastră este susţinută, printre altele, de frumoasele case ale gospodarilor fărcăşeni, dar mai ales de păstrarea în condiţii deosebit de bune şi-n stare de funcţionare a bisericii de lemn Sf. Cuvioasa Parascheva, unul dintre lăcaşurile de cult ortodox, ce îmbracă haina unui adevărat monument istoric şi de arhitectură. Pentru a ajunge la locul de înălţare al acesteia, valea pîrîului Farcaşa ne-a învăluit cu verdele crud al pădurilor însorite ce acoperă culmile avîntate şi întregul peisaj ce se desfăşoară odihnitor şi molcom. Bisericuţa a constituit, duminică, 19 mai, prilej de înălţare spirituală prin activitatea de resfinţire, ca urmare a activităţii locale de recondiţionare a unor elemente ţinînd de arhitectura lăcaşului, care, aşa cum avea să afirme primarul Cristinel Vasile Gheorghiu, prin grija localnicilor a trecut cu bine prin cele două războaie şi epoca comunistă, arătînd astăzi ca o adevărată bijuterie arhitectonică.

„Doresc să mulţumesc pentru prezenţa în mijlocul nostru a distinşilor oaspeţi, preasfinţitului vicar Calinic Botoşăneanul, cucernicilor părinţi şi invitaţilor, care au ţinut să fie alături de noi la acest important eveniment al comunei Farcaşa, resfinţirea altarului bisericii Sfînta Cuvioasă Parascheva şi sărbătorirea a 245 de ani de la prima atestare documentară a sfîntului lăcaş. Despre bisericuţa noastră, ridicată în anul 1774, cunoscută de localnici ca «biserica veche», vă pot spune că este cea mai valoroasă biserică de lemn din judeţ şi face parte din patrimoniul naţional, fiind clasificată ca monument istoric din categoria A, adică de interes naţional. Este o bijuterie a noastră cu care ne mîndrim şi pe care avem datoria morală să o lăsăm în bună stare generaţiilor viitoare, aşa cum am primit-o şi noi. Sub acest acoperiş s-au rugat la Dumnezeu primii locuitori ai acestor meleaguri, ctitori ai acestui sfînt lăcaş veniţi de peste munţi, din Ardeal şi încă multe generaţii de fărcăşeni. Aici, lîngă noi, la umbra acestor copaci îşi dorm somnul de veci înaintaşii noştri. A scăpat fără a fi distrusă de două războaie mondiale şi regimul comunist, rămînînd practic adevarata noastră carte de istorie. O prezentare mai amplă va face părintele paroh Coşula Cătălin Constantin, care a întocmit lucrarea de licenţă la terminarea facultăţii avînd ca temă Biserica Sfînta Cuvioasă Parascheva, dată la care nici măcar nu se gîndea că va ajunge preot paroh în satul Farcaşa. Dar Dumnezeu a rînduit cum ştie numai el lucrurile, iar părintele ne păstoreşte de 14 ani şi are grijă şi de această «comoară» ca de copiii lui. Într-o lume a intoleranţei în care ura şi dezbinarea sînt promovate şi ridicate la nivel de artă pe unele televiziuni şi reţele de socializare, la toate nivelurile, mi-aş dori ca această sfîntă zi să reprezinte pentru noi fărcăşenii un nou început, iar stramoşii care veghează asupra noastră să ne transmită măcar o parte din valorile spirituale ale acestui neam, care au făcut cîndva din România o ţară respectată“, avea să afirme primarul Gheorghiu. Evenimentul a reunit puhoi de lume, care cu smerenie avea să urmărească slujba religioasă oficiată de părintele Calinic, avîndu-i alături pe preoţii prezenţi pe scena special amenajată. La finalul slujbei, PS Calinic Botoşăneanul a oferit preotului paroh, Coşula Cătălin, primarului şi altor personalităţi locale, distincţii de recunoştinţă. „Doresc să vă mulţumesc pentru distincţia acordată şi mă bucur că împreună cu consiliul local şi domnul viceprimar am putut să aducem o mică contribuţie la organizarea acestui aşteptat eveniment, la promovarea acestor frumoase meleaguri, a renumitelor produse tradiţionale, dar şi a ospitalităţii fărcăşenilor“, a spus primarul la încheierea manifestării, înaintea invitaţiei făcute tuturor oaspeţilor de a participa la o agapă frăţească.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Vreme plăcută va fi pînă spre finele lunii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ temperaturile maxime nu trec de pragul de 28 de grade ■ precipitaţiile lipsesc cu desăvîrşire în această săptămînă ■

Meteorologii anunţă vreme plăcută pînă spre sfîrşitul lunii august, iar specialiştii spun că în zona noastră nu vor fi valori maxime mai mari de 28 de grade Celsius. Ploile ne ocolesc şi va fi vreme frumoasă pînă spre începutul lunii viitoare. Luni, 19 august, la ora 12, în Piatra Neamţ termometrele indicau la umbră şi în condiţii ferite de vînt numai 22 de grade, la Roman erau 23 de grade, iar la Tîrgu Neamţ se înregistrau 25 de grade. Cum este şi firesc, cel mai răcoare era în vîrf de munte, pe Toaca: 13 grade. În plin soare, temperatura resimţită era cu mult mai mare, respectiv 27 de grade la Roman, 28 de grade la Piatra Neamţ şi 30 de grade la Tîrgu Neamţ, iar pe Toaca se resimţeau la acelaşi moment 17 grade. Marţi, 20 august, la Piatra Neamţ termometrele vor indica 28 de grade. Noaptea va fi mai caldă decît precedenta, iar minima ajunge la 16 grade. La fel vor fi condiţiile meteo şi pentru ziua de miercuri, cînd cerul va fi absolut senin, iar în cel mai cald moment vor fi 28 de grade. Ceva nori, lipsiţi însă de importanţă, ar putea apărea pe parcursul zilei de joi, 22 august. Nu vor fi precipitaţii, iar la amiază temometrele vor indica cel mult 27 de grade. Vineri, 23 august, se mai răcoreşte niţel şi pe fondul unui cer variabil cu soare se vor înregistra cel mult 26 de grade. Cu toate aceastea, noaptea va fi cea mai plăcută din ultima perioadă şi se va înregistra o minimă îndrăzneaţă, de pînă la 19 grade Celsius. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de sîmbătă, 24 august. Se anunţă cer variabil cu soare însă la amiază nu vor fi decît vreo 25 de grade. Minima nopţii rămîne cantonată la pragul de 19 grade. Ceva mai bine va fi pe parcursul zilei de duminică, 25 august, cînd se mai încălzeşte puţin şi se ajunge la o maximă de 27 de grade. Va fi şi cea mai caldă noapte cu o minimă de 20 de grade. Cam la fel va fi vremea şi pe parcursul săptămînii viitoare, cu valori termice de vreo 27 de grade.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Biciclist accidentat în giratoriu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 36 de ani, din Horia, a ajuns la spital, luni, 19 august după ce a fost lovit de un autoturism. Bărbatul se deplasa pe o bicicletă pe o stradă din Roman şi a fost acroşat de un autoturism condus de o soferiţă în vîrstă de 39 de ani, din Trifeşti. “La data de 19 august, polițiștii Serviciului Rutier Neamț au intervenit la un eveniment rutier produs în Roman, soldat cu rănirea unui biciclist. Din primele cercetări efectuate a reieșit că, în timp ce o femeie, de 39 de ani, din Trifești, conducea un autoturism pe raza orașului Roman, în sensul giratoriu de la intersecția străzilor Sucedava cu bulevardul Roman Mușat, ar fi schimbat direcția de mers efectuînd manevra de viraj la dreapta, moment în care a intrat în coliziune cu o bicicletă condusă de un bărbat, de 36 de ani, din Horia. Din impact a rezultat vătămarea corporală a bărbatului, care a fost preluat și transportat la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale. Atît conducătorul auto cît și biciclistul au fost testați alcoolscopic, rezultatele fiind negative. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: La volan, şi băut şi fără permis

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr de 28 de ani, din Cîndeşti, s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins de poliţişti conducînd un autoturism deşi nu are permis de conducere şi mai şi consumase băuturi alcoolice înainte de a urca la volan. “La data de 18 august, polițiștii Secției de Poliție Rurală Borlești au depistat în trafic un tînăr, de 28 de ani, din Cîndești, care conducea un autoturism pe raza localității Tazlău, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. Tâînărul a fost testat alcoolscopic, rezultatul indicând o valoare de 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la spital, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Totodată, polițiștii au constatat faptul că acesta nu deține permis de conducere, fapt pentru care cercetările vor fi continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere a unui vehicul fără a deține permis de conducere și conducere a unui vehicul fiind sub influența alcoolului”, se precizează în comunicatul de presă emis de IPJ Neamţ.

Citește știrea

Trending