Contactează-ne

Actualitate

Biserica veche din Farcaşa a fost resfinţită la 245 de ani de existenţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ PS Calinic Botoşăneanul a oficiat slujba de resfinţire a bisericii de lemn Sfînta Cuvioasa Parascheva, monument istoric şi de arhitectură de secol XVIII ■ „Este o bijuterie a noastră cu care ne mîndrim şi pe care avem datoria morală să o lăsăm în bună stare generaţiilor viitoare, aşa cum am primit-o şi noi“, a declarat primarul comunei Farcaşa, Cristinel Vasile Gheorghiu ■

Farcaşa este una dintre localităţile înşirate pe firul de argint al Bistriţei, ce s-a dezvoltat în zonă începînd cu secolul al XVIII-lea, pe baza exodului transilvănean dinaintea şi de după răscoala din 1784. Aşezarea se face cunoscută lumii astăzi prin modestia, hărnicia, credinţa şi evlavia trăitorilor locului. Afirmaţia noastră este susţinută, printre altele, de frumoasele case ale gospodarilor fărcăşeni, dar mai ales de păstrarea în condiţii deosebit de bune şi-n stare de funcţionare a bisericii de lemn Sf. Cuvioasa Parascheva, unul dintre lăcaşurile de cult ortodox, ce îmbracă haina unui adevărat monument istoric şi de arhitectură. Pentru a ajunge la locul de înălţare al acesteia, valea pîrîului Farcaşa ne-a învăluit cu verdele crud al pădurilor însorite ce acoperă culmile avîntate şi întregul peisaj ce se desfăşoară odihnitor şi molcom. Bisericuţa a constituit, duminică, 19 mai, prilej de înălţare spirituală prin activitatea de resfinţire, ca urmare a activităţii locale de recondiţionare a unor elemente ţinînd de arhitectura lăcaşului, care, aşa cum avea să afirme primarul Cristinel Vasile Gheorghiu, prin grija localnicilor a trecut cu bine prin cele două războaie şi epoca comunistă, arătînd astăzi ca o adevărată bijuterie arhitectonică.

„Doresc să mulţumesc pentru prezenţa în mijlocul nostru a distinşilor oaspeţi, preasfinţitului vicar Calinic Botoşăneanul, cucernicilor părinţi şi invitaţilor, care au ţinut să fie alături de noi la acest important eveniment al comunei Farcaşa, resfinţirea altarului bisericii Sfînta Cuvioasă Parascheva şi sărbătorirea a 245 de ani de la prima atestare documentară a sfîntului lăcaş. Despre bisericuţa noastră, ridicată în anul 1774, cunoscută de localnici ca «biserica veche», vă pot spune că este cea mai valoroasă biserică de lemn din judeţ şi face parte din patrimoniul naţional, fiind clasificată ca monument istoric din categoria A, adică de interes naţional. Este o bijuterie a noastră cu care ne mîndrim şi pe care avem datoria morală să o lăsăm în bună stare generaţiilor viitoare, aşa cum am primit-o şi noi. Sub acest acoperiş s-au rugat la Dumnezeu primii locuitori ai acestor meleaguri, ctitori ai acestui sfînt lăcaş veniţi de peste munţi, din Ardeal şi încă multe generaţii de fărcăşeni. Aici, lîngă noi, la umbra acestor copaci îşi dorm somnul de veci înaintaşii noştri. A scăpat fără a fi distrusă de două războaie mondiale şi regimul comunist, rămînînd practic adevarata noastră carte de istorie. O prezentare mai amplă va face părintele paroh Coşula Cătălin Constantin, care a întocmit lucrarea de licenţă la terminarea facultăţii avînd ca temă Biserica Sfînta Cuvioasă Parascheva, dată la care nici măcar nu se gîndea că va ajunge preot paroh în satul Farcaşa. Dar Dumnezeu a rînduit cum ştie numai el lucrurile, iar părintele ne păstoreşte de 14 ani şi are grijă şi de această «comoară» ca de copiii lui. Într-o lume a intoleranţei în care ura şi dezbinarea sînt promovate şi ridicate la nivel de artă pe unele televiziuni şi reţele de socializare, la toate nivelurile, mi-aş dori ca această sfîntă zi să reprezinte pentru noi fărcăşenii un nou început, iar stramoşii care veghează asupra noastră să ne transmită măcar o parte din valorile spirituale ale acestui neam, care au făcut cîndva din România o ţară respectată“, avea să afirme primarul Gheorghiu. Evenimentul a reunit puhoi de lume, care cu smerenie avea să urmărească slujba religioasă oficiată de părintele Calinic, avîndu-i alături pe preoţii prezenţi pe scena special amenajată. La finalul slujbei, PS Calinic Botoşăneanul a oferit preotului paroh, Coşula Cătălin, primarului şi altor personalităţi locale, distincţii de recunoştinţă. „Doresc să vă mulţumesc pentru distincţia acordată şi mă bucur că împreună cu consiliul local şi domnul viceprimar am putut să aducem o mică contribuţie la organizarea acestui aşteptat eveniment, la promovarea acestor frumoase meleaguri, a renumitelor produse tradiţionale, dar şi a ospitalităţii fărcăşenilor“, a spus primarul la încheierea manifestării, înaintea invitaţiei făcute tuturor oaspeţilor de a participa la o agapă frăţească.

Actualitate

ATENȚIE: Restricționări ale circulaţiei rutiere în municipiul Piatra-Neamț în perioada următoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În urma solicitării făcute de SC Drupo Neamț SA pentru a putea desfăşura lucrări pentru dezafectarea rețelei electrice aeriene fir contact troleibuze, se va restricționa circulaţia vehiculelor în perioada 23.10.2020 – 18.12.2020 , în intervalul orar 18:00 – 06:00, alternativ pe tronsoane, pe următoarele străzi: Bd. G-ral. N. Dăscălescu, Bd.Traian, Str. Orhei, Str. Mihai Viteazu, Str.Dărmănești, Str.1 Decembrie 1918, Bd. Decebal, Piața M. Kogălniceanu, Bd. Republicii Str. Petru Movilă, Str. Bistriței, Bd. 9 Mai și Piața Gării.

Asigurarea semnalizării rutiere se va face de SC Drupo Neamț SA, iar urmărirea restricționării circulaţiei se face de Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Piatra-Neamţ şi Poliţia Locală.

Citește știrea

Actualitate

Spitalul de la Leţcani, o “ruină” de peste 13 milioane de euro?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Altă ştire tristă: “Zeci de persoane confirmate cu virusul SARS- COV-2 și internate în spitalul mobil de la Lețcani îndură frigul în interiorul containerelor medicale. În cursul zilei de 20 octombrie 2020, în containere s-a înregistrat o temperatură de numai 13 grade Celsius și bolnavii au tremurat de frig. Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a achiziționat un spital din bani publici cu mari probleme: stațiile de oxigen nu funcționează, instalațiile de climatizare scot un zgomot asurzitor, iar echipamentele par a fi la mâna a doua”. Sursa: www.bzi.ro

Aşadar, după amânări şi amânări, după festivisme greţoase şi mincinoase făcute doar pentru voturi, după cheltuirea a 3,3 milioane de euro din banii nemţenilor, cu ce ne-am ales: cu un spital cu multe probleme, în care amărâţii internaţi cu COVID-19 tremură de frig la orice pană de curent.

Cât despre Secţia ATI, aia extrem de importantă, acolo unde s-ar fi putut salva vieţi ale pacienţilor cu forme grave, lucrurile stau aşa din informaţiile apărute în spaţiul public: ni s-au promis şi am plătit pentru peste 100 de paturi, DSP a avizat 48 de paturi, dar s-a ajuns la doar 24 de paturi pentru că nu funcţionează staţiile de oxigen.

De ce nu funcţionează? Pentru că nu s-a ocupat nimeni de întreţinerea lor în stare de funcţionare. Normal, toţi erau ocupaţi să taie panglici, să se pozeze din toate poziţiile şi să se milogească după voturi.

Penibil? Nu. Normal. De ce normal? Pentru că asta merităm. Lipsa noastră de reacţie ce ne caracterizează încă din anii de dinainte de pandemie, lipsa de coloană vertebrală şi lipsa curajului de a lua atitudine, faptul că am ridicat pupatul în fund al şefilor politici la rang de artă naţională ne-au dat şi ne dau clasa politică pe care o merităm: una plină de lepre şi de ciumaţi, de toate culorile, care ne cheltuie banul public pe spitale în care nu merg staţiile de oxigen, instalaţia de climatizare te asurzeşte când merge şi te transformă în stană de piatră când nu merge. Asta am votat, asta avem şi acum putem muri mulţumiţi că e doar din vina noastră.

Ştiţi ce e şi mai ironic? Că tot din banii noştri şi-au plătit politicienii pozele făcute triumfalist în faţa unui spital care a costat milioane de euro, dar se dovedeşte a fi, iată, o ruină. Am plătit tot, de la cap la coadă, şi apoi i-am şi votat.

Pe final, întreb şi eu public pe “ai mei” politicieni din Neamţ: în “frigiderul” de la Leţcani, la ora aceasta, e vreun nemţean internat? Că 3,3 milioane de euro au dat nemţenii.

Citește știrea

Actualitate

COVID -19: Piatra Neamţ a trecut de pragul de 3 la mie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Bicaz rata de incidenţă este de 3,6, la Girov de 3,7 ■ Taşca şi Tarcău, localităţile carantinate, au o rată de 3,24, respectiv 8,10 ■

Piatra Neamţ a trecut de rata de incidenţă de 3 cazuri de îmbolnăviri de COVID 19 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, fiind raportată joi, 22 octombrie o rată de 3,14, cu 436 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile, dintre care 80 în spitale şi 356 cazuri comunitare. În localităţile carantinate din Neamţ, Taşca şi Tarcău, rata de incidenţă este de 8,10, respectiv 3,24. Alte localităţi cu rată peste 3 sunt Bicaz, cu 3,6 şi Girov, cu 3,7. Conform reglementărilor în vigoare, în maxim 48 de ore de la raportarea depăşirii indicilor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni şi va decide ce noi măsuri trebuie aplicate.

Citește știrea

Trending