Contactează-ne

Actualitate

Biserica veche din Farcaşa a fost resfinţită la 245 de ani de existenţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ PS Calinic Botoşăneanul a oficiat slujba de resfinţire a bisericii de lemn Sfînta Cuvioasa Parascheva, monument istoric şi de arhitectură de secol XVIII ■ „Este o bijuterie a noastră cu care ne mîndrim şi pe care avem datoria morală să o lăsăm în bună stare generaţiilor viitoare, aşa cum am primit-o şi noi“, a declarat primarul comunei Farcaşa, Cristinel Vasile Gheorghiu ■

Farcaşa este una dintre localităţile înşirate pe firul de argint al Bistriţei, ce s-a dezvoltat în zonă începînd cu secolul al XVIII-lea, pe baza exodului transilvănean dinaintea şi de după răscoala din 1784. Aşezarea se face cunoscută lumii astăzi prin modestia, hărnicia, credinţa şi evlavia trăitorilor locului. Afirmaţia noastră este susţinută, printre altele, de frumoasele case ale gospodarilor fărcăşeni, dar mai ales de păstrarea în condiţii deosebit de bune şi-n stare de funcţionare a bisericii de lemn Sf. Cuvioasa Parascheva, unul dintre lăcaşurile de cult ortodox, ce îmbracă haina unui adevărat monument istoric şi de arhitectură. Pentru a ajunge la locul de înălţare al acesteia, valea pîrîului Farcaşa ne-a învăluit cu verdele crud al pădurilor însorite ce acoperă culmile avîntate şi întregul peisaj ce se desfăşoară odihnitor şi molcom. Bisericuţa a constituit, duminică, 19 mai, prilej de înălţare spirituală prin activitatea de resfinţire, ca urmare a activităţii locale de recondiţionare a unor elemente ţinînd de arhitectura lăcaşului, care, aşa cum avea să afirme primarul Cristinel Vasile Gheorghiu, prin grija localnicilor a trecut cu bine prin cele două războaie şi epoca comunistă, arătînd astăzi ca o adevărată bijuterie arhitectonică.

„Doresc să mulţumesc pentru prezenţa în mijlocul nostru a distinşilor oaspeţi, preasfinţitului vicar Calinic Botoşăneanul, cucernicilor părinţi şi invitaţilor, care au ţinut să fie alături de noi la acest important eveniment al comunei Farcaşa, resfinţirea altarului bisericii Sfînta Cuvioasă Parascheva şi sărbătorirea a 245 de ani de la prima atestare documentară a sfîntului lăcaş. Despre bisericuţa noastră, ridicată în anul 1774, cunoscută de localnici ca «biserica veche», vă pot spune că este cea mai valoroasă biserică de lemn din judeţ şi face parte din patrimoniul naţional, fiind clasificată ca monument istoric din categoria A, adică de interes naţional. Este o bijuterie a noastră cu care ne mîndrim şi pe care avem datoria morală să o lăsăm în bună stare generaţiilor viitoare, aşa cum am primit-o şi noi. Sub acest acoperiş s-au rugat la Dumnezeu primii locuitori ai acestor meleaguri, ctitori ai acestui sfînt lăcaş veniţi de peste munţi, din Ardeal şi încă multe generaţii de fărcăşeni. Aici, lîngă noi, la umbra acestor copaci îşi dorm somnul de veci înaintaşii noştri. A scăpat fără a fi distrusă de două războaie mondiale şi regimul comunist, rămînînd practic adevarata noastră carte de istorie. O prezentare mai amplă va face părintele paroh Coşula Cătălin Constantin, care a întocmit lucrarea de licenţă la terminarea facultăţii avînd ca temă Biserica Sfînta Cuvioasă Parascheva, dată la care nici măcar nu se gîndea că va ajunge preot paroh în satul Farcaşa. Dar Dumnezeu a rînduit cum ştie numai el lucrurile, iar părintele ne păstoreşte de 14 ani şi are grijă şi de această «comoară» ca de copiii lui. Într-o lume a intoleranţei în care ura şi dezbinarea sînt promovate şi ridicate la nivel de artă pe unele televiziuni şi reţele de socializare, la toate nivelurile, mi-aş dori ca această sfîntă zi să reprezinte pentru noi fărcăşenii un nou început, iar stramoşii care veghează asupra noastră să ne transmită măcar o parte din valorile spirituale ale acestui neam, care au făcut cîndva din România o ţară respectată“, avea să afirme primarul Gheorghiu. Evenimentul a reunit puhoi de lume, care cu smerenie avea să urmărească slujba religioasă oficiată de părintele Calinic, avîndu-i alături pe preoţii prezenţi pe scena special amenajată. La finalul slujbei, PS Calinic Botoşăneanul a oferit preotului paroh, Coşula Cătălin, primarului şi altor personalităţi locale, distincţii de recunoştinţă. „Doresc să vă mulţumesc pentru distincţia acordată şi mă bucur că împreună cu consiliul local şi domnul viceprimar am putut să aducem o mică contribuţie la organizarea acestui aşteptat eveniment, la promovarea acestor frumoase meleaguri, a renumitelor produse tradiţionale, dar şi a ospitalităţii fărcăşenilor“, a spus primarul la încheierea manifestării, înaintea invitaţiei făcute tuturor oaspeţilor de a participa la o agapă frăţească.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Hram la Neamţ, sub semnul stării de alertă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ participarea la slujba închinată Înălţării Domnului e condiţionată de respectarea măsurilor impuse în contextul pandemiei ■ anul acesta se împlinesc 523 de ani de cînd se sărbătoreşte hramul bisericii voievodale Înălţarea Domnului ■

Mănăstirea Neamţ îşi sărbătoreşte hramul pe 28 mai, în ziua Înălţării Domnului.

Participarea credincioşilor este condiţionată anul acesta de respectarea măsurilor impuse la nivel naţional în contextul pandemiei, ce obligă la purtarea măştii şi limitarea numărului de persoane la slujba din incinta bisericii, precum şi la păstrarea distanţei, inclusiv în exteriorul lăcaşului.

Ceremonialul a început în ajun, cu slujba de priveghere, iar joi vor avea loc sfinţirea apei în aghiazmatarul din faţa mănăstirii, Sfînta Liturghie şi o slujbă de pomenire a eroilor neamului.

Vor fi pomeniţi ostaşii căzuţi pe cîmpurile de luptă ale patriei. Cu ocazia sărbătorii principale a mănăstirii au avut loc şi alte evenimente importante, în anii precedenţi. Moaştele Sfîntului Cuvios Paisie au fost scoase spre închinare pentru prima dată tot de hram, în 2014, după ce fuseseră descoperite în septembrie 2013, cu ocazia cercetării mormîntului din biserica mănăstirii.

Ulterior, moaştele au fost depuse în pronaosul bisericii Înălţarea Domnului, alături de cele ale Sfîntului Simeon de la Muntele Minunat şi ale Sfîntului Necunoscut. Tot cu ocazia hramului mănăstirii, în 2008 a avut loc proclamarea canonizării a nouă sfinţi nemţeni care au vieţuit în secolele din urmă în zona noastră.

Este vorba despre Cuv. Ioan de la Râşca şi Secu(sărbătorit pe 30 august), Cuv. Simeon şi Amfilohie de la Pîngăraţi (7 septembrie), Cuv. Rafael şi Partenie de la Agapia Veche(21 iulie), Cuv. Iosif şi Chiriac de la Bisericani (1 octombrie), Cuv. Chiriac de la Tazlău(9 septembrie) şi Cuv. Iosif de la Văratec(16 august). Arhimandritul Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, accentua importanţa sfinţilor în viaţa oamenilor:

„Sfinţii sînt cei care ne ocrotesc şi ne ajută. În biserică avem nevoie şi de aceste mărturii, de elemente pe care le folosim pentru sfinţire. Sfinţii, cu moaşte sau fără, au fost bineplăcuţi lui Dumnezeu şi ocrotesc un anumit loc sau o anumită zonă. Mănăstirea Neamţ este o veche lavră în care s-au nevoit de-a lungul timpului peste 30.000 de călugări, iar noi trăim aici în umbra Sfîntului Cuvios Paisie, în timpul căruia mănăstirea Neamţ a cunoscut apogeul spiritualităţii“.

Anul acesta se împlinesc 523 de ani de cînd se sărbătoreşte hramul bisericii voievodale Înălţarea Domnului. Potrivit informaţiilor publicate pe pagina de internet a Mitropoliei Moldovei, lăcaşul de rugăciune a fost ctitorit de Ştefan cel Mare între anii 1485-1497, deoarece biserica domnitorului Petru Muşat (1375-1391) a fost grav avariată din cauza cutremurului din 1471:

„Întrucît această biserică a fost printre ultimele ctitorii, marele voievod a dorit să fie cea mai monumentală biserică atît din punct de vedere artistic, arhitectural, cît şi ca dimensiuni.(…) În exterior, deasupra uşii la intrare se află pisania cu text slav care în traducere arată timpul cînd s-au finalizat lucrările bisericii Înălţarea Domnului, dar şi o invocare de mare sensibilitate spirituală:

„Doamne Iisuse Hristoase primeşte acest hram care s-a zidit cu ajutorul Tău, întru slava şi cinstea Slavei şi slăvitei de la pămînt la cer Înălţare a Ta şi Tu, Stăpîne, acoperă-ne cu mila Ta de acum şi pînă în veac!; Cu voia Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvîrşirea Sfîntului Duh, Io Ştefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu, Domn al Ţării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a binevoit şi a început şi a zidit acest hram, pentru rugăciunea sa şi a doamnei sale Maria şi a fiului său Bogdan şi a celorlalţi fii ai săi şi s- a săvîrşit la anul 7005, iar al domniei sale anul patruzeci şi cel dintîi curgător, luna lui noiembrie 14(1497)“.

Revenind la pandemia de Covid 19, ar fi de amintit faptul că, la îndemnul Mitropoliei Moldovei, Mănăstirea Neamţ a pus la dispoziţia autorităţilor 52 de camere, cu 104 locuri, în vederea carantinării persoanelor. „Vă facem cunoscut că, referitor la personale carantinate la Centrul Social Sfântul Paisie, au fost cazaţi în două serii un număr de 80 de persoane, iar suma cheltuielilor s-a ridicat la valoarea de 255.300 lei.

Având în vedere cele relatate mai sus, vă informăm că Mănăstirea Neamţ suportă aceste cheltuieli şi nu avem nicio pretenţie financiară pentru cazarea acestora“, se arată în adresa semnată de stareţul Benedict Sauciuc.

Citește știrea

Actualitate

Căutat în Irlanda pentru viol şi furt, arestat în Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au depistat un bărbat, de 38 de ani, urmărit de autorităţile irlandeze pentru comiterea infracţiunilor de viol şi furt.

La data de 26 mai 2020, în baza activităţilor investigativ-operative desfăşurate, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale în colaborare cu cei ai Secţiei de Poliţie Rurala Sagna au depistat un bărbat, de 38 de ani, din localitatea Boghicea, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare, emis de autorităţile irlandeze, pentru comiterea infracţiunilor de viol şi furt.

Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Bacău. Urma să fie prezentat Curţii de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Informare de ploi pînă la începutul lui Cireşar

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii au prelungit avertizarea de precipitaţii pînă la finele lunii ■ nici la început de iunie nu va fi timp bun ■ sînt anunţate valori termice modeste şi precipitaţii ■ cantităţile de apă vor depăşi 15 - 25 l/mp şi pe arii restrînse 30 - 40 l/mp ■

Ultima săptămînă din luna lui Florar a stat sub zodia ploilor şi nici bine nu a expirat o atenţionare de precipitaţii că meteorologii au emis o alta, valabilă pînă la finele acestei săptămîni.

Sînt anunţate din nou ploi însemnate cantitativ, dar trebuie spus că nici la început de Cireşar nu vine încă vara. Asta deoarece sînt prognozate valori termice modeste, iar ploile nu dispar din peisaj. Revenind la noua atenţionate meteorologică de ploi, aceasta a intrat în vigoare pe 27 mai, la ora 12:00 şi este valabilă pînă duminică, 31 mai, la ora 23:00, pe întreg teritoriul ţării.

Sînt prognozate manifestări de instabilitate atmosferică, vijelii, descărcări electrice şi posibil grindină.

„În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse, căderi de grindină, descărcari electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului şi vijelii.

Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15 – 25 l/mp şi pe arii restrînse 30 – 40 l/mp“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie care anunţă că în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice se pot emite avertizări de vreme severă imediată. Aşa stînd lucrurile trebuie spus că ziua de 27 mai a fost una din cele mai reci din ultima perioadă de timp, cu o maximă de vreo 13 grade la amiază.

Cam la fel vor fi condiţiile meteo şi pe 28 mai, cînd sînt anunţate ploi, dar din cînd în cînd putem zări şi soarele. Va fi sensibil mai cald decît în intervalul precedent iar la amiază termometrele vor indica cam 16 grade.

Condiţiile de precipitaţii se menţin şi după lăsarea întunericului iar minima se opreşte la pragul de 10 grade. Nu sînt schimbări în registrul meteo nici pentru vineri, 29 mai. Din nou vor fi averse, dar ar putea fi şi episoade cu cer degajat.

Valorile termice diurne se menţin la pragul de 16 grade, iar peste noapte se vor înregistra nu mai mult de 11 grade. Condiţiile meteo nu suferă schimbări nici în week-end. Astfel, sîmbătă 30 mai, vremea va fi la fel, perioade ploi, poate chiar importante cantitativ vor alterna cu perioade cu cer degajat.

Maxima diurnă rămîne cantonată la 16 grade, iar minima nocturnă va fi de 11 grade. Ultima zi a lui Florar, duminică 31 mai, nu ne scapă de ploi, iar meteorologii dau asigurări că din punct de vedere termic nu vor fi schimbări şi rămînem cu maxima de 16 grade şi minima de 11 grade. Dacă previziunile de acum se adeveresc, pe 1 iunie nu mai vedem soarele, plouă mărunt întreaga zi şi cam la fel va fi vremea cel puţin pînă la mijlocul săptămînii viitoare.

Citește știrea

Trending