Publicitate

■ în ultima săptămînă din iunie, în Neamţ au fost identificaţi 71 de copii cu boală diareică acută ■ la Secţia de pediatrie a Spitalului Roman au fost internaţi 12 copii ■

Boala diareică acută se manifestă şi în judeţul Neamţ, cauzînd, săptămîna trecută, un număr de 71 îmbolnăviri, din care 50 de copii cu vîrste cuprinse între zero şi patru ani. „În cadrul sistemului de supraveghere a bolii diareice acute, în săptămîna de raportare 25 iunie-1 iulie au fost diagnosticate un număr de 71 de cazuri, dintre care 21 de pacienţi au fost depistaţi cu această boală de către medicii de familie. Un număr de 50 cazuri au fost internate în spital, cele mai multe la grupele de vîrstă de 0-1 an şi 1-4 ani. Dintre cazurile internate, 39 au fost cu etiologie neprecizată şi 11 cu etiologie precizată, agenţii etiologici incriminaţi fiind Salmonella şi Rotavirusul. Din cele 71 de cazuri diagnosticate la nivel de judeţ în zona Roman s-au înregistrat 12 cazuri la copii, care au fost şi internate, toate cu etiologie neprecizată“, a declarat Carmen Dumitreasa, şefa Compartimentului de promovare şi evaluare a sănătăţii, din cadrul DSP Neamţ. Medicii recomandă respectarea unor reguli stricte de igienă, în special a mîinilor, dar şi păstrarea curată a vaselor şi ustensilelor cu care se prepară hrana. „Mamele trebuie să fie atente la spălarea corectă cu apă fierbinte şi detergent lichid a vaselor în care se prepară hrana pentru bebeluşi. Se recomandă spălare corespunzătoare, sub jet de apă a legumelor şi fructelor înainte de consumarea lor. Trebuie evitată prepararea hranei cu mai mult de două-trei ore înainte de consum, în cazul în care nu se pot asigura condiţiile de temperatură necesare păstrării alimentelor preparate, asigurarea păstrării alimentelor la temperaturi de 4-8 grade. Consumarea alimentelor pregătite pentru sugari trebuie să se facă imediat după prepararea acestora fără a fi ţinute în frigider“, a mai spus medicul Carmen Dumitreasa. Alimentele nepreparate nu trebuie păstrate în frigider alături de cele preparate termic. Toate suprafeţele destinate pregătirii alimentelor trebuie păstrate în condiţii de igienă desăvîrşită. Medicii mai avertizează populaţia că este contraindicată folosirea medicamentelor antidiareice şi a antibioticelor fără recomandarea medicului curant.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.