Contactează-ne

Actualitate

Bine-i să fii bugetar: o nouă minivacanţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ziua de 30 aprilie va fi liberă pentru a se „lega“ de 1 mai ■ este a doua minivacanţă într-o lună ■ vine repede şi cea de Rusalii ■ cea mai scurtă săptămînă de lucru ar putea fi în perioada Crăciunului ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Lucrătorii din sectorul bugetar au zile libere fără număr, iar dacă unele nu sînt libere de drept, guvernanţii le leagă de cîte una în care nu se munceşte, şi iată o vacanţă, mai mică sau mai mare. Nici nu am ieşit bine din perioada sărbătorilor pascale şi pînă la finele lunii aprilie mai vine o vacanţă. Este vorba de cea de 1 mai, zi liberă prin lege. Însă, avînd în vedere faptul că 1 mai care într-o zi de marţi, va fi liberă şi ziua de 30 aprilie, cu tot cu week-end fiind vorba de 4 zile. Măsura a fost anunţată ieri de premierul Viorica Dăncilă. „Data de 30 aprilie va fi zi liberă pentru salariaţii din sectorul public, avînd în vedere că marţi 1 mai este zi nelucrătoare. Prevederile nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă“, a anunţat premierul Dăncilă. Conform aceleaşi surse, ziua de 30 aprilie va fi recuperată pînă cel mai tîrziu la data de 11 mai 2018. „Pentru a recupera ziua de 30 aprilie, instituţiile publice vor opta fie pentru desfăşurarea activităţii în regim normal- sîmbătă 5 mai, fie pentru prelungirea timpului de lucru pînă în data de 11 mai, conform unei planificări stabilite“, a mai spus premierul Viorica Dăncilă înainte de începere şedinţei de Guvern de ieri, 12 aprilie. De aceste prevederi referitoare la declararea datei de 30 aprilie ca fiind liberă nu se bucură cei din instituţiile medicale, parte din salariaţii unităţilor de alimentaţie publică, sau cei care lucrează în unităţi cu „foc continuu“. La revenirea la serviciu, pe 2 mai, se mai lucrează puţintel, pentru că mai este a doua lună consecutivă cu două minivacanţe. Asta deoarece în perioada 27 – 28 mai sînt Rusaliile, libere prin lege. Însă atunci vacanţa este mai mică, numai 3 zile, sîmbătă, duminică şi luni. În iunie însă va fi un singur week- end prelungit. Pentru că ziua de 1 iunie, Ziua Copilului, este acum liberă prin lege, anul acesta se leagă cu week-end-ul pentru că este vineri, astfel că cei din instituţiile publice vor pleca de la muncă joi şi se mai întorc luni. Următoarea zi liberă legală este pe 15 august, Adormirea Maicii Domnului, dar atunci posibilitatea unei vacanţe este nulă, pentru că această zi care cade fix la mijlocul săptămînii, într-o miercuri. Supărare mare va fi la finele lunii noiembrie, cînd este liberă data de 30, Sfîntul Andrei, care se leagă cu liberul de 1 decembrie, Ziua Naţională a României, care din păcate va fi sîmbătă. Chiar şi aşa, este o vacanţă mai mică, de 3 zile. Sînt însă speranţe pentru Crăciun, cînd sînt libere primele două zile, 25 şi 26 decembrie, marţi şi miercuri. S-ar putea să fie declarată liberă şi ziua de luni, 24 decembrie. Astfel va fi o vacanţă prelungită de cinci zile şi cea mai scurtă săptămînă de lucru din an, de numai două zile. Scenariul se va repeta la începutul anului viitor, cînd sînt libere 1 şi 2 ianuarie, zile care cad la fel ca şi cele de la Crăciun.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Onelian dalmatio

    13 aprilie 2018 at 1:19 PM

    Niște răi și niște fameni, e rușine omenirii să vă zică vouă oameni. Niste hoți și escroci care au furat tara asta fără stăpâni (stăpânită de hoti și parșivi).Sosi-var ceasul cel de pe urmă. …că nu-i departe………

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Urăturile lui Lupu, lansate la Bibliotecă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ evenimentul are loc pe 17 decembrie în Sala Cupola ■ cartea include urături personalizate din perioada 2008 - 2018 ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ găzduieşte lansarea cărţii „Urături“ de Costache Lupu, apărută recent la Editura Sensul. Evenimentul are loc pe 17 decembrie 2019, de la ora 17:00, în Sala Cupola.

Volumul va fi prezentat de Ion Asavei, Vasile Ouatu, Vasile Pop Silaghi, Traian Socea, iar momentele muzicale vor fi susţinute de Grupul folcloric „Floricică de pe stînca din Şerbeşti“, coordonat de pr.dr. Cătălin Bucur şi Constantin Timofte.

„Volumul cuprinde urături personalizate din perioada 2000-2018, asupra cărora s-a intervenit minimal, înlăturîndu-se, mai întîi, referirile la situaţii perisabile din domeniul politic.

Fotografiile completează atmosfera specifică momentelor trecerii la noul an şi întregesc memoria comunităţii la care participă lucrarea“, se precizează în prefaţa volumului.

Costache Lupu s-a născut la 18 decembrie 1944, în Tescani, judeţul Bacău. În 1970 a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română Bucureşti. A urmat mai multe cursuri de calificare, printre care cel de actor, în perioada 1967-1969, la Şcoala Populară de Artă Bacău.

A fost profesor suplinitor la Şcoala Generală din comuna Scorţeni, judeţul Bacău (1964-1965), pedagog la Liceul Moineşti – Bacău (1965-1967), pedagog la Liceul Pedagogic Bacău (1967-1970), profesor la Liceul Bicaz (1970-1973), profesor şi director la Casa Pionierilor Bicaz (1973-1976), profesor şi director adjunct la Liceul Bicaz (1976-1983), şef de fermă la I.A.S. Girov (1983-1990), profesor la Liceul Bicaz, director la Casa de Cultură Bicaz (1991-2000), viceprimar la Bicaz (2000-2004).

Din anul 1991 este preşedinte al Clubului Sportiv Ecvestru şi administrator al Bazei Hipice Piatra Neamţ, calitate în care a organizat Concursurile Internaţionale de Sărituri peste Obstacole şi Dresaj, Cupa Volvo, Trofeul Dunhill, Cupa Samsung, precum şi al celor mai importante competiţii ecvestre naţionale desfăşurate la Baza Hipică din Piatra Neamţ.

Are o bogată activitate cultural-artistică şi sportivă: a fost membru în formaţiile artistice de teatru, dansuri populare şi jucător în echipa divizionară de handbal din cadrul Liceului Moineşti (1960-1964), instructor, textier, scenarist al formaţiilor de teatru, dansuri populare, grup satiric, poem dramatic, dans modern, dans tematic, montaj literar-muzical din cadrul Şcolii Generale Scorţeni, Liceului Moineşti şi Liceului Pedagogic Bacău (1965-1970), organizator, coordonator de spectacole şi instructor al formaţiilor artistice din cadrul Liceului, a Casei de Cultură şi a altor unităţi economice din oraşul Bicaz (1970-1983), iniţiator şi organizator de spectacole artistice în cadrul Căminului Cultural din comuna Girov, instructor al formaţiilor de teatru folcloric şi grup satiric în cadrul I.A.S. Girov (1983-1990), iniţiator de activităţi artistice, coordonator şi instructor al formaţiilor de teatru haiducesc, grup satiric, ansamblu de estradă, ansamblu de datini şi obiceiuri pentru sărbătorile de iarnă din cadrul Liceului, Casei de Cultură şi Clubului Cimentiştilor din Bicaz (1991-2004).

Costache Lupu a avut o perioadă de implicare în dezvoltarea presei post-decembriste, fiind director şi redactor al publicaţiilor „Gazeta de Bicaz“ şi „Răcnetul Carpaţilor“. Din anul 2004, este organizator al alaiurilor de datini şi obiceiuri pentru sărbătorile de iarnă în municipiul Piatra Neamţ, oraşele Bicaz şi Roznov, comunele Girov, Ştefan cel Mare şi alte localităţi ale judeţului Neamţ, precum şi organizator şi interpret în cadrul spectacolelor cultural-ecvestre judeţene de evocare istorică a personalităţii domnitorului Ştefan cel Mare. Este membru al trupei de teatru neprofesionist „Teatrul Vostru“, condus de actriţa Draga Olteanu Matei.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Beat mangă şi fără permis, “parcat” în arest

Știre publicată în urmă cu

în data de

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Un tînăr de 24 de ani, din Gherăieşti, care s-a urcat la volanul unei maşini deşi băuse bine şi nu avea nici permis de conducere, “a fost parcat” de poliţiştii nemţeni în arestul IPJ.

“La data de 14 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Săbăoani au depistat în trafic un tînăr de 24 de ani, din Gherăiești în timp ce conducea un autoturism pe raza comunei Gherăiești.

În urma verificărilor efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere.

Tînărul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de peste 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la unitatea spitalicească în vederea prelevării de probe biologice.

În urma probatoriului administrat, la data de 15 decembrie a.c., tînărul a reținut pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț, urmînd ca, în cursul zilei de astăzi să fie prezentat Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: “Depozit” de petarde, acasă la un tînăr din Gîrcina

Știre publicată în urmă cu

în data de

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Gîrcina împreună cu poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Neamţ au efectuat, recent, o percheziţie la domiciliul unui tînăr de 24 de ani, din Gîrcina, unde au găsit un adevărat “depozit” de materiale pirotehnice.

Percheziţia a fost efectuată pe 15 decembrie şi au fost coniscate, în vederea indisponibilizării şi continuării cercetărilor, 918 bucăţi emiţătoare de sunet FS3/JM-BNG3 categoria P1, 825 emiţătoare de sunet CORSAR K0203-FS/YT-P1103 categoria P1, 800 bucăţi emiţătoare de sunet CORSAR K0203-FS/YT-P1103 categoria P1, 6840 bucăţi emiţătoare de sunet PICCOLO CORSAR K0201 categoria P1, 2 baterii artificii HAPPY NIGHT GH15-41d, fiecare de 19 focuri, 25 mm, categoria F2 şi 2 baterii artificii CARNIVAL CLE4033, fiecare de 36 focuri, categoria F2.

“Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracţiunilor de operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni”, au comunicat poliţiştii nemţeni.

FOTO generică

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Trending