Contactează-ne

Actualitate

Bilă albă

Știre publicată în urmă cu

în data de

În toată nenorocirea care ne asaltează, e greu să mai desluşeşti vreun semn de normalitate, ba eşti socotit ciudat dacă gândeşti la aşa ceva în pandemie. Nutresc sentimentul că starea de neputinţă care ne învăluie, din ce în ce mai densă şi mai neputincioasă, devine un modus vivendi de care nu ne vom mai desprinde niciodată.

Nimic, dar absolut nimic nu se leagă, nu ne reuşeşte. Orice iniţiativă, orice tentativă de a urni societatea noastră în întregul ei, din mlaştina în care bălteşte, sfârşeşte prin a se degrada, diluată în oceanul de vorbe şi de intenţii ne duse până la capăt, care ne invadează, într-o maree fără reflux.

Pot să-mi cer iertare tuturor, într-o piaţă publică dacă cineva îmi indică un singur domeniu care să funcţioneze cât de cât, la un standard minimal. Bineînţeles, cu excepţia hoţiei, a imposturii şi a violenţei.

Dacă mă abat, totuşi, de la acest preambul deloc optimist, este pentru a evidenţia, fără rezerve, sistemul intergar de asistenţă de urgenţă de care beneficiem, unul dintre factorii de progres incontestabil al medicinei noastre de după revoluţie.

Consider îndreptăţit ca marele public să fie familiarizat cu această trinitate: 112, SMURD, UPU.

112 este numărul unic de apel telefonic, expeditiv şi simplu, acelaşi pentru toată ţara. Mulţi au văzut în numărul acesta o fantezie, dacă nu o iluzie, şi l-au bagatelizat. Odată cu trecerea timpului, el a încetat să aibă o destinaţie strict medicală, oamenii s- au obişnuit cu el şi nu există situaţie ieşită din comun, fără ca ei să nu-l aibă la dispoziţie şi să-l apeleze, ca un reper, ca un număr de mare încredere. Că e vorba de un accident rutier, o cădere pe stradă, incendiu, cutremur, violenţă domestică sau a străzii şi aşa mai departe, oamenii ştiu ce au de făcut şi de le poate veni salvarea.

Cine răspunde la celălalt capăt al firului, asigurat non-stop, ziua şi noaptea? Ambulanţa, spitalul, un ONG sau staţia de taxiuri? Nici vorbă! Pompierii! Straşnică soluţie! Pompierii sunt o structură militară. Unde acţionează milităria nu mai este loc de… „stai că nu mi-am terminat gustarea“, „am plecat să iau copilul de la şcoală“ sau mai ştiu eu ce alt motiv. Şi sunt nevoit să-i dau dreptate doctorului Raed Arafat, care nu a renunţat la acest aspect cazon.

112 nu cunoaşte tonul de „post ocupat“. Mare progres! Recepţionera răspunde prompt şi ştie să iniţieze un dialog. Nu unul oarecare, ci esenţial pentru orientare, localizare şi triaj. Oamenii sunt avizaţi să răspundă absolut la toate întrebările ei, chiar dacă li se par nepotrivite pentru speţa respectivă. Pe baza lui, ea apreciază natura, gravitatea, caracterele urgenţei, necesitatea sau nu a medicului şi alertează tocmai echipajul şi mijlocul de deplasare adecvat, declanşând întregul mecanism al asistenţei.

A doua componentă a acestui sistem integrat este unitatea SMURD, Staţia Mobilă de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, a cărei titulatură spune totul despre ea.

SMURD este departe de a fi un simplu mijloc de transport. El este o unitate complexă, care aduce asistenţa medicală calificată şi eficientă chiar la locul accidentului şi intră în funcţie chiar înainte de mobilizarea victimei sau eliberarea ei dintre tăblăria contorsionată a unui vehicul implicat îm accident.

Echipajul SMURD asigură din primul moment funcţiile vitale: respiraţia şi circulaţia. Dacă sunt abolite, intră în joc manevrele de resuscitaree, până la restabilirea lor, după care se asigură libertatea căilor respiratorii şi ventilaţia pulmonară (cu intubaţie la nevoie), activitatea cardiacă şi o linie venoasă pentru tratamentul medicamentos. Odată aceste trei secvenţe asigurate, pacientul poate fi descarcerat sau mobilizat, cu aplicarea gulerului cervical şi completarea primului ajutor: stoparea unei hemoragii externe, reducerea unei luxaţii, imobilizarea unei fracturi şi aşa mai departe. E momentul în care victima sau pacientul sunt pregătiţi pentru transport.

Acesta se face sub supraveghere, sub continuarea tratamentului şi în condiţii de siguranţă absolută, către spitalul cel mai apropiat capabil să acorde tratamentul necesar.

Cei mai vârstnici îşi amintesc vechile reglementări care obligau conducătorii auto, sub riscul unor grave sancţiuni, să transporte victimele la spital. Cum? În ce condiţii? Nimeni nu-şi punea asemenea întrebări. Şi trebuie să recunoaştem că bună parte din mortalitatea foarte ridicată a accidentelor de circulaţie, ca să nu mai vorbim de paraliziile definitive şi ireversibile determinate de mobilizarea victimelor şi de transportul lor improvizat şi sigur inadecvat, era imputabilă acestei prevederi.

În sfârşit, UPU, Unitatea de Primire Urgenţe, prezentă în orice spital, este serviciul de importanţă capitală. Dintr-o practică spitalicească foarte lungă, îmi amintesc realitatea pe care am trăit-o zeci de ani, în care urgenţele ajungeau la un serviciu sau altul, în mod întâmplător, după fantezia celor care transportau pacientul.

Acesta ajungea la mine, la chirurg, spuneam că nu este de operat, îl trimiteam la interne, internistul îl expedia la gastroenterolog şi acesta la contagioase. Uneori în condiţii de noapte şi în absenţa unui bancardier de serviciu. Aparţinătorii erau nevoiţi să se descurce cum puteau. Câte drame s-au derulat, legate numai de purtatul unor bolnavi de la o clădire la alta!?

În prezent, orice urgenţă ajunge într-un singur loc, bine determinat şi cunoscut: UPU ! Cazul e luat în primire de un medic şi nu orice medic, ci un specialist în urgenţe, capabil să rezolve ori ce tip de urgenţă, aparţinând absolut tuturor specialităţilor cunoscute. Sarcina acestuia este să scoată pacientul din aria riscului vital, după care va pune în operă mijloacele de diagnostic de care dispune, pentru a şti cu precizie cărei specialităţi aparţine bolnavul. Acesta va părăsi serviciul UPU către secţia sau serviciul respectiv sau la domiciliu, pentru cazurile în care a ieşit din starea de urgenţă.

Nimeni nu poate desconsidera saltul calitativ pentru medicina noastră, realizat de generalizarea simbiozei 112, UPU, SMURD, care a redus drastic mortalitatea pentru cazurile de urgenţă de la 25-30% la valori sub 10%. Nu este deloc puţin. Sunt premise de perfecţionare continuă, prin asigurarea unor condiţii superioare de personal şi spaţii, cu generalizarea transportului cu helicopterul sau avionul, pentru cazurile extrem de grave şi prin dotarea corespunzătoare. Cuvântul de ordine al UPU este scurtarea la maximum posibil a timpului de aşteptare.

În ultimele luni am fost martorii a sute şi sute de evenimente, urmărite pe viu. Ca vechi profesionist nu-mi pot exprima în suficientă măsură starea de satisfacţie la vederea ambulanţelor, prezente de fiecare dată. Nu am văzut o singură maşină din cele vechi, sistem papuc sau microbuz şi am realizat amploarea dotării cu vehicule robuste, bine dotate şi asigurând confortul bolnavului şi al personalului. M-am întors cu gândul la vechile epopei trăite, legate de vechile noastre ambulanţe,

O bilă albă, pe deplin meritată se cuvine acestei trinităţi a asistenţei de urgenţă şi întregului personal care o deserveşte. Şi-a dovedit din plin devotamentul faţă de semeni şi de suferinţele lor, uneori cu sacrificiul propriei sănătăţi sau vieţi.

Actualitate

Elevi navetişti, Covid şi licenţa transportatorilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o parte dintre firme au anunţat că nu vor mai elibera abonamente gratuite elevilor ■ decontarea navetei se face în funcţie de prezenţa la şcoală ■ poliţiştii de la Rutier au realizat controale în trafic pentru a verifica sesizarea Inspectoratului Şcolar ■

Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a fost sesizat de mai multe şcoli despre faptul că mare parte a firmelor de transport, care duc sau aduc elevi navetişti către liceele din municipii şi oraşe au ameninţat, în ultima vreme, că refuză să mai elibereze abonamente elevilor, ceea ce a determinat conducerea inspectoratului se adreseze Poliţiei Neamţ.

Acesteia i s-a solicitat să facă controale în trafic pentru a vedea cum se respectă legea. Inspectoratului Şcolar susţine că refuzul de a transporta elevii poate fi apreciat ca o îngrădire a dreptului la educaţie.

„Nu am primit încă un raport privind rezultatul controalelor făcute la transportatorii care refuză să mai elibereze abonamente gratuite, ceea ce este contrar legii.În acest sens, s-a transmis un mesaj clar, prin intermediul domnului comisar şef, Paul Tablan, comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ că, în cazul în care se va încălca legea, se va trece la sancţiuni care pot ajunge şi pînă la ridicarea licenţei de transport“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Vicepreşedintele Asociaţiaţiei Judeţeane a Operatorilor de Transport (AJOPT) Neamţ, Ionuţ Pricope, recunoaşte apariţia unor asemenea probleme, în noile condiţii de criză pandemică sanitară, cauzată de virusul SARS Cov 2.

El spune însă că o asemenea situaţie a apărut în condiţiile în care transportatorii nu mai ştiu exact cîte şcoli învaţă efectiv şi cîte trec pe scenariul hibrid sau roşu, ceea ce le creează dificultăţi în a se organiza.

„Conform unei prevederi legislative, orice elev cu domiciliul în altă localitate decît aceea în care este unitatea de învăţămînt pe care o frecventează, beneficiază de transport gratuit cu autobuzul, pe bază de abonament.

Elevul are obligaţia să se prezinte la sediul operatorului de transport şi transportatorul are obligaţia să-i elibereze, gratuit, o legitimaţie de călătorie. Problema care se ridică este aceea că în legislaţie se prevede ca decontarea abanomentelor către noi, transportatorii, să se facă în funcţie de prezenţa elevilor la şcoală.

Elevii iau aceste abonamente şi apoi s-ar putea să nu se prezinte la ore o zi, două, o săptămînă. Noi le-am emis abonamentele, dar poate ei nu s-au dus la ore. Problema a apărut în condiţiile în care unele şcoli au transmis la Consiliul Judeţean, prin care se face decontarea acestor abonamente şi am fost anunţaţi că se vor diminua sumele ce ne vor fi decontate“, a declarat Ionuţ Pricope.

Astfel de probleme au apărut şi din cauza ambiguităţilor legislaţiei, care prevede obligativitatea ca elevii care beneficiază de abonamente să se prezinte obligatoriu şi la ore.

Transportatorii invocă faptul că nu se pot transforma în detectivi care să urmărescă prezenţa elevilor şi că discuţia a apărut din momentul în care reprezentanţii firmelor au ameninţat că vor refuza să mai elibereze abonamente gratuite, în condiţiile în care li s-a spus că se vor diminua sumele decontate pe transportul elevilor navetişti.

Transportatorii mai spun că nu pot face protecţie socială într-o perioadă dificilă şi pentru ei din punct de vedere financiar, cînd au stat „pe dreapta“ cîteva luni, ceea ce le-a afectat grav afacerile.. Reprezentantul AJOPT Neamţ recunoaşte, însă şi faptul că există situaţii de supraaglomerare a unor mijloace de transport în comun, mai ales în zilele de la începutul fiecărei luni, cînd este greu de estimat cîţi elevi vor veni să-şi scoată abonamente şi că există şi cazuri izolate de aglomerări ale mijloacelor de transport.

Citește știrea

Actualitate

Toamnă lungă şi foarte frumoasă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la început de Brumar vor fi valori termice între 12 şi cel mult 16 grade ■ noaptea de 24/25 octombrie a fost una din cele mai calde din ultima perioadă de timp, termometrele indicînd 10,3 grade la Roman, 11 grade au fost la Tîrgu Neamţ, iar cel mai cald a fost în Piatra Neamţ, 11,4 grade ■ în cea mai rece noapte a acestei săptămîni nu vor fi mai puţin de 6 grade ■ pe final de săptămînă sînt anunţate precipitaţii ■

Nu ne putem plînge de toamna din acest an, pentru că în mare parte ne-am bucurat de timp bun, nesperat de cald, atît ziua, cît mai ales noaptea. Meteorologii dau asigurări că cel puţin pînă la final de octombrie şi început de noiembrie va fi vreme bună.

Maximele diurne vor fi la începutul intervalului de pînă la 16 grade, apoi pe final de Brumărel coboară spre 12 grade. Nici nopţile nu vor fi prea reci, iar minimele vor fi cuprinse între 6 şi cel mult 9 grade. De menţionat este faptul că de azi revedem soarele, dar nu prea mult, doar cîteva zile, pentru că pe final de săptămînă se reîntorc precipitaţiile, sau cel puţin aşa prevede prognoza la acest moment.

De menţionat este faptul că noaptea de 24/25 octombrie a fost una din cele mai calde din ultima perioadă de timp, iar termometrele au indicat valori de 10,3 grade la Roman, 11 grade au fost la Tîrgu Neamţ, iar cel mai cald a fost în reşedinţa de judeţ, cu o minimă de 11,4 grade. Pînă şi la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca au fost valori pozitive, 3,2 grade.

Cele nocturne au fost aproape comparabile cu diurnele de ieri, 26 octombrie, pentru că la ora 11:00 termomtrele indicau 12 grade la Tîrgu Neamţ, 13 grade erau la Roman şi Piatra Neamţ, iar la Toaca erau, la acelaşi moment, 5 grade Celsius. Ceva mai bine din punct de vedere termic va fi astăzi, 27 octombrie, cînd revine timpul frumos şi nu mai plouă. Vedem soarele care saltă mercurul din termomtre pînă la valoarea de 16 grade. Noaptea va fi una din cele mai blînde din întreg interval de prognoză, iar minima se opreşte la 9 grade.

Miercuri, 28 noiembrie, va fi o zi comparabilă cu precedenta. Va fi cer variabil cu soare, nu mai mult de 16 grade în cel mai cald moment al zilei, dar ceva mai rece, pînă la 8 grade, după lăsarea întunericului. Şi joi, 29 noiembrie, va fi timp bun pentru final de octombrie.

Rămînem cu cerul variabil cu soare, şi destul de confortabil din punct de vedere termic. Maxima diurnă ajunge la 15 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 9 grade. Schimbări importante în aspectul vremii vor fi abia de vineri, 30 octombrie.

Norii se cantonează în zona noastră şi specialiştii spun că va ploua mărunt întreaga zi. Se resimte şi o depreciere a regimului termic, astfel că peste zi nu vor fi mai mult de 12 grade. Şi noaptea va fi mai rece cu o minimă de numai 7 grade. La fel vor fi condiţiile meteo şi sîmbătă, 31 octombrie. În ultima zi a lui Brumărel plouă la o maximă de 12 grade.

Noaptea va fi cea mai rece din întreg intervalul de prognoză şi minima se opreşte la 6 grade. Luna noiembrie debutează cu vreme urîtă. Duminică, 1 noiembrie, va fi cer acoperit, dar nu mai plouă. Maxima diurnă va fi de 13 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 7 grade.

Citește știrea

Actualitate

Două minore şi-au luat lumea în cap

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ambele au 17 ani şi sînt instituţionalizate ■ oamenii legii cer ajutor pentru găsirea adolescentelor ■

Două adolescente, ambele în vîrstă de 17 ani, aflate în grija statului, au plecat în lume şi nu mai sînt de găsit. Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi cei ai Poliţiei municipiului Piatra Neamţ continuă activităţile de căutare a minorelor care au părăsit voluntar centrul în care erau instituţionalizate.

„Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ au fost sesizaţi, la data de 25 octombrie a.c., de reprezentaţii Complexului de Servicii «Ion Creangă» din Piatra Neamţ despre faptul că minorele Ştirbu Gabriela Iustina şi Maciu Cristina Georgiana, ambele în vîrstă de 17 ani, au părăsit voluntar, în cursul aceleiaşi zile, centrul unde acestea erau instituţionalizate şi nu s-au mai întors.

Prima (foto deschidere) dintre adolescente are o înălţime de circa 1,50 m, greutate de 50 de kilograme, păr brunet, ochi căprui, iar pe mîna dreaptă, în prelungirea degetului mare are tatuat un şarpe. La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu un tricou negru, pantaloni de trening negri, geacă neagră, fiind încălţată cu adidaşi albi.

Maciu Cristina Georgiana are o înălţime de 1,70 m, greutate – 48 de kilograme, păr brunet, ochi căprui, iar pe antrebraţul mîinii drepte are tatuat semnul infinit. Cînd a plecat din centrul unde este instituţionalizată aceasta purta o bluză albă, pantaloni tip jeans albi, geacă din piele albă, fiind încălţată cu pantofi negri.

Poliţiştii au efectuat verificări atît pe raza municipiului Piatra Neamţ, cît şi la persoanele şi în locurile cunoscute ca fiind frecventate de acestea, fiind desfăşurate activităţi specifice în vederea depistării celor doua minore. Pentru că nu au dat de urma fugarelor, anchetatorii cer ajutorul populaţiei. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanelor căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

Citește știrea

Trending