Publicitate

■ se intenţionează crearea unor piste pentru biciclişti care să lege tot oraşul Piatra Neamţ ■ „Investiţia cuprinde şi un sistem de bike sharing cu staţii pentru biciclete în punctele importante“ a declarat primarul Dragoş Chitic ■

Primăria Piatra Neamţ continuă acţiunile edilitare în oraş, cea mai recentă derulîndu-se în această săptămînă. Au fost achiziţionate şi se montează 30 de rastele pentru biciclete în toate cartierele. Proiectul este cuprins în agenda municipalităţii din acest an şi îşi propune să încurajeze folosirea bicicletei ca mijloc de deplasare nepoluant şi sănătos. „Este doar un început al unui proiect amplu de stimulare a folosirii bicicletei pentru deplasare ca alternativă la automobil, cu avantaje multiple pentru sănătatea fiecăruia dintre noi şi pentru oraş. Avem în pregătire un proiect de mobilitate urbană prin care vom realiza în Piatra Neamţ o reţea de piste pentru biciclişti, care va lega toate zonele oraşului. Proiectul va fi depus pentru finanţare cu fonduri europene. Investiţia cuprinde şi un sistem de bike sharing cu staţii pentru biciclete în punctele importante“ a declarat primarul Dragoş Chitic. Cîteva dintre punctele în care se montează acum rastele pentru biciclete sînt la Gară, Curtea Domnească, Parcul Central, platforma de peste Cuejdi, pieţele din cele patru cartiere, Muzeul de Istorie precum şi la unele unităţi de învăţămînt din municipiu pentru a încuraja şi elevii să folosească bicicleta ca mijloc de deplasare. Bike sharing este un serviciu care pune la dispoziţie şi permite celor interesaţi să împrumute o bicicletă pentru o perioada scurtă de timp. Adică poţi lua o bicicletă dintr-un punct şi, în funcţie de nevoie sau destinaţie, o poţi lăsa în alt loc predefinit. Astfel, o bicicletă poate fi folosită de mai mulţi utilizatori pe zi. Nevoile actuale din oraşele aglomerate, valorile în creştere ale poluării, tendinţa de sendentarism sau crearea unor sisteme de transport alternative şi eficiente sînt cîteva din problemele la care sistemul bike sharing devine o soluţie. Un alt demers al municipalităţii se va concretiza astăzi.

Proiect pentru elevii sărmani

Astfel, elevii din Piatra Neamţ, care urmează cursurile ciclului primar şi provin din familii cu o situaţie materială dificilă, vor beneficia şi în acest an de sprijinul primăriei. În şedinţa Consiliului Local din 31 august este supus aprobării un proiect de hotărîre prin care se alocă suma de 30.000 lei pentru achiziţia de ghiozdane, pentru anul şcolar 2018-2019. „Consider că elevii care au o situaţie materială mai dificilă în familiile lor trebuie sprijiniţi pentru a frecventa cursurile şcolare. Începutul de an şcolar este un moment care necesită un efort financiar din partea părinţilor, iar ajutorul acordat de municipalitate este binevenit“, a mai menţionat edilul pietrean. Primăria, prin Direcţia de Asistenţă Socială, a centralizat situaţiile primite de la unităţile şcolare şi va achiziţiona 700 de ghiozdane care vor fi oferite elevilor la începutul anului şcolar 2018-2019. Măsura are şi rolul de a preveni abandonul şcolar, încurajînd elevii din familii cu dificultăţi financiare să frecventeze cursurile. Revenind la lucrările edilitare, şi starea căilor de comunicaţie care să asigure confort şi siguranţă participantilor la trafic precum şi pietonilor reprezintă o altă prioritate a administraţiei. Săptămîna trecută, primarul şi directorul firmei Publiserv, Constantin Triboi, au fost în diverse puncte din oraş pentru a vedea lucrările finalizate şi pentru a actualiza ce se va realiza în perioada următoare. Continuă lucrările de întreţinere şi modernizare a străzilor, începînd modernizarea trotuarului de pe bulevardul Traian, între strada Lămîiţei şi strada Fermelor, reparararea trotuarului de pe bulevardul Decebal, între magazinul Petrodava şi strada Independenţei. Se va turna covor asfaltic pe cîteva străzi cu un grad avansat de uzură, în vizor fiind şi lucrări pe linia siguranţei rutiere şi fluidizării traficului. „Am solicitat celor de la societatea Publiserv o concentrare mai mare pe întreţinerea spaţiilor de joacă din toate cartierele oraşului precum şi continuarea lucrărilor de ridicare la cota străzii a căminelor reţelelor de utilităţi“, a mai afirmat primarul Dragoş Chitic.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.