Contactează-ne

Actualitate

Bike sharing – se lucrează la un proiect cu finanţare europeană

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ se intenţionează crearea unor piste pentru biciclişti care să lege tot oraşul Piatra Neamţ ■ „Investiţia cuprinde şi un sistem de bike sharing cu staţii pentru biciclete în punctele importante“ a declarat primarul Dragoş Chitic ■

Primăria Piatra Neamţ continuă acţiunile edilitare în oraş, cea mai recentă derulîndu-se în această săptămînă. Au fost achiziţionate şi se montează 30 de rastele pentru biciclete în toate cartierele. Proiectul este cuprins în agenda municipalităţii din acest an şi îşi propune să încurajeze folosirea bicicletei ca mijloc de deplasare nepoluant şi sănătos. „Este doar un început al unui proiect amplu de stimulare a folosirii bicicletei pentru deplasare ca alternativă la automobil, cu avantaje multiple pentru sănătatea fiecăruia dintre noi şi pentru oraş. Avem în pregătire un proiect de mobilitate urbană prin care vom realiza în Piatra Neamţ o reţea de piste pentru biciclişti, care va lega toate zonele oraşului. Proiectul va fi depus pentru finanţare cu fonduri europene. Investiţia cuprinde şi un sistem de bike sharing cu staţii pentru biciclete în punctele importante“ a declarat primarul Dragoş Chitic. Cîteva dintre punctele în care se montează acum rastele pentru biciclete sînt la Gară, Curtea Domnească, Parcul Central, platforma de peste Cuejdi, pieţele din cele patru cartiere, Muzeul de Istorie precum şi la unele unităţi de învăţămînt din municipiu pentru a încuraja şi elevii să folosească bicicleta ca mijloc de deplasare. Bike sharing este un serviciu care pune la dispoziţie şi permite celor interesaţi să împrumute o bicicletă pentru o perioada scurtă de timp. Adică poţi lua o bicicletă dintr-un punct şi, în funcţie de nevoie sau destinaţie, o poţi lăsa în alt loc predefinit. Astfel, o bicicletă poate fi folosită de mai mulţi utilizatori pe zi. Nevoile actuale din oraşele aglomerate, valorile în creştere ale poluării, tendinţa de sendentarism sau crearea unor sisteme de transport alternative şi eficiente sînt cîteva din problemele la care sistemul bike sharing devine o soluţie. Un alt demers al municipalităţii se va concretiza astăzi.

Proiect pentru elevii sărmani

Astfel, elevii din Piatra Neamţ, care urmează cursurile ciclului primar şi provin din familii cu o situaţie materială dificilă, vor beneficia şi în acest an de sprijinul primăriei. În şedinţa Consiliului Local din 31 august este supus aprobării un proiect de hotărîre prin care se alocă suma de 30.000 lei pentru achiziţia de ghiozdane, pentru anul şcolar 2018-2019. „Consider că elevii care au o situaţie materială mai dificilă în familiile lor trebuie sprijiniţi pentru a frecventa cursurile şcolare. Începutul de an şcolar este un moment care necesită un efort financiar din partea părinţilor, iar ajutorul acordat de municipalitate este binevenit“, a mai menţionat edilul pietrean. Primăria, prin Direcţia de Asistenţă Socială, a centralizat situaţiile primite de la unităţile şcolare şi va achiziţiona 700 de ghiozdane care vor fi oferite elevilor la începutul anului şcolar 2018-2019. Măsura are şi rolul de a preveni abandonul şcolar, încurajînd elevii din familii cu dificultăţi financiare să frecventeze cursurile. Revenind la lucrările edilitare, şi starea căilor de comunicaţie care să asigure confort şi siguranţă participantilor la trafic precum şi pietonilor reprezintă o altă prioritate a administraţiei. Săptămîna trecută, primarul şi directorul firmei Publiserv, Constantin Triboi, au fost în diverse puncte din oraş pentru a vedea lucrările finalizate şi pentru a actualiza ce se va realiza în perioada următoare. Continuă lucrările de întreţinere şi modernizare a străzilor, începînd modernizarea trotuarului de pe bulevardul Traian, între strada Lămîiţei şi strada Fermelor, reparararea trotuarului de pe bulevardul Decebal, între magazinul Petrodava şi strada Independenţei. Se va turna covor asfaltic pe cîteva străzi cu un grad avansat de uzură, în vizor fiind şi lucrări pe linia siguranţei rutiere şi fluidizării traficului. „Am solicitat celor de la societatea Publiserv o concentrare mai mare pe întreţinerea spaţiilor de joacă din toate cartierele oraşului precum şi continuarea lucrărilor de ridicare la cota străzii a căminelor reţelelor de utilităţi“, a mai afirmat primarul Dragoş Chitic.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Traiul în pandemie, în centrele pentru copii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ cei 1.200 de copii aflaţi în sistemul de protecţie a copilului Neamţ au ieşit cu bine din perioada stării de urgenţă ■ cei incluşi în programul Familia mea nu au avut voie să părăsească apartamentele ■ ei participă la cursurile on-line ţinute de cadrele didactice ■

Redactorul Monitorul au vrut să afle cîteva amănunte legate de viaţa în timpul crizei sanitare în sistemul de Protecţie a Copilului din judeţ, în care sînt instituţionalizaţi peste 1200 de copii, o parte trăind în centrele rezidenţiale, o altă parte în plasament familial.

„Marea majoritate a copiilor se află în îngrijirea asistenţilor maternali, în plasament familial. În centrele rezidenţiale se află aproximativ 300 de copii, din care 55 locuiesc în apartamentele din programul Familia mea, unde trăiesc ca într-o familie, cîte 5 sau 6 într-un apartament, fiind supravegheaţi de un instructor de educaţie şi de pedagogi.

Perioada stării de urgenţă a fost o perioadă dificilă, cu restricţii, care au fost mai greu sportate de către copii. Personalul a fost remarcabil, a făcut efoturi pentru a ţine atenţi aceşti copii, în vederea ocupării timpului lor cu tot felul de activităţi de interior, în perioadele de restricţie.

Copiii au avut acces la internet în toate centrele, au calculatoare, tablete, telefoane, aşa încît pot participa la cursurile on-line. Pentru a reduce la maxim sau a diminua riscurile de infectare cu coronavirus s-au luat măsuri încă înainte de instituirea stării de urgenţă, înainte de 15 martie.

În acest sens s-au restricţionat vizitele, întîlnirile cu familia fiind anulate. A fost interzisă ieşirea copiilor din apartamente. Personalul a fost instruit şi testat. La un moment dat, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Militare nr.8 personalul a rămas în izolare la locul de muncă, astfel încît, din fericire, în centrele noastre de îngrijire a copiilor, cu o singură excepţie, la un centru de copii cu dizabilităţi, din Piatra Neamţ, nu am avut cazuri de infecatare, ceea ce ne bucură foarte mult“, a precizat Magda Vasilache, purtător de cuvînt al DGASPC Neamţ.

Cadrele care lucrează în sistemul de protecţie a copiilor monitorizează, în permanenţă, copii instituţionalizaţi şi cei aflaţi în plasament familial, pentru a fi evitate toate problemele de sănătate care ar putea apărea în sistem, în această perioadă pandemică.

Citește știrea

Actualitate

Nemţean dat dispărut, după ce a plecat la muncă, la Sibiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un bărbat din Cîndeşti a plecat să-şi caute un serviciu şi nu mai este de găsit ■ patru adolescenţi fugari dintr-un centru, s-au întors ■

Poliţiştii nemţeni sînt alertaţi destul de des referitor la persoane care au plecat de acasă şi nu s-au mai întors.

În unele cazuri este vorba de situaţii reale, cînd cel dispărut nu mai dă nici un semn de viaţă, în alte cazuri este vorba de puşti care, periodic, pleacă la plimbare din centrele în care sînt instituţionalizaţi.

Din prima situaţie pare a face parte un bărbat din localitatea Cîndeşti dat dispărut mama sa după ce a plecat la muncă, la Sibiu şi nu mai este de găsit.

Oamenii legii fac cercetări, dar pentru că nu au dat de urma dispărutului, cer ajutorul pentru găsirea lui Ion Aionesei.

„La data de 19 mai a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Borleşti au fost sesizaţi de către o femeie de 80 de ani, cu privire la faptul că fiul său, Aionesei Ion, de 40 ani, a plecat la munca în judeţul Sibiu, iar din data de 13 mai a.c., nu a mai putut fi contactat de membrii familiei“, comunică Poliţia Neamţ.

Bărbatul are o înălţime de 1,70 m, păr negru şi ochi căprui. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

Din categoria celor care pun degeaba pe drumuri oamenii legii fac parte patru adolescenţi, între care şi o fată, care din cînd în cînd pleacă din centrul „Sancta Maria“ din Piatra Neamţ şi se mai întorc cînd vor ei. Este vorba de Ioan Mădălin Turcu, de 15 ani, Diana Gabriela Armene, de 16 ani, Vasile Andrei Moisă şi Mirel Nicolae Lefter, ambii de 17 ani. Cei patru au plecat pe 23 mai din Centrul „Sancta Maria“ din Piatra Neamţ, unde erau instituţionalizaţi, şi nu s-au mai întors, fiind căutaţi de anchetatorii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale şi cei ai Poliţiei municipiului Piatra Neamţ.

În seara de 24 mai, anchetatorii au fost informaţi că doi dintre cei patru minori au revenit în centru, iar ceilalţi a doua zi. Pe perioada dispariţiei, adolescenţii s-au aflat în Piatra Neamţ şi nu au fost victimele vreunei infracţiuni.

Citește știrea

Actualitate

Este nevoie de declaraţie la ieşirea din Tîrgu Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Persoanele care au domiciliul în oraşul Tîrgu Neamţ şi vor să meargă într-o altă localitate au nevoie de declaraţie pentru a justifica necesitatea deplasării, potrivit unui anunţ postat pe pagina de Facebook a primăriei.

„Prin Hotărîrea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ nr.25 din 21 mai 2020 s-au stabilit ca zone în care nu ai nevoie de declaraţie pe propria răspundere, adeverinţă de la angajator sau legitimaţie de serviciu doar municipiile Piatra Neamţ şi Roman şi unităţile administrativ- teritoriale pe o rază de 30 de km în jurul acestora.

Astfel, la ieşirea din oraşul Târgu Neamţ, indiferent de localitatea în care ne deplasăm, trebuie să prezentăm unul din cele trei documente stipulate mai sus“, informează reprezentanţii administraţiei publice locale. Primăria a anunţat şi regulile noi în baza cărora se permite accesul în instituţie – obligativitatea purtării măştii de protecţie şi a controlului temperaturii.

Astfel, cetăţenii care vor să meargă în primăriei trebuie să poarte mască care să le acopere nasul şi gura şi să utilizeze covoraşele dezinfectante amplasate la intrare, pentru dezinfectarea încălţămintei.

Citește știrea

Trending