Contactează-ne

Actualitate

Bicaz: Eforturi şi reuşite pentru un act medical de calitate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ spitalul din Bicaz este centru pentru preîntîmpinarea cazurilor de covid în rîndul cetăţenilor de pe Valea Muntelui ■ „Condiţiile sînt foarte bune, cald, aer condiţionat, baie, astfel încît bolnavii se simt bine“, a declarat manegerul Letiţia Damoc ■ „În ultimul timp asigurăm consultaţii on-line sau telefonice“, spune medicul Georgiana Bulai ■ „Ceea ce s-a realizat la spital şi ceea ce avem în intenţie sînt aspecte cu care ne mîndrim“, susţine primarul Nicolae Sălăgean ■

Spitalul orăşenesc Sfîntul Ierarh Nicolae din Bicaz este pregătit, conform procedurilor de funcţionare, ca centru medical pentru preîntîmpinarea cazurilor de covid în rîndul cetăţenilor de pe Valea Muntelui.

Prin efortul colectivului de medici, cu sprijinul administraţiei locale şi a unor sponsori locali s-a reuşit realizarea bazei materiale necesare pentru primirea şi includerea în circuitul medical a pacienţilor, depistarea celor putători de coronavirus şi trimiterea acestora la Spitalul Judeţean Neamţ sau Bisericani.

Astfel, pentru primirea pacienţilor au fost instalate două corturi, unul pentru adulţi şi altul pentru copii, dotate cu aparatură şi un modul de aşteptare pentru pacienţi pînă la sosirea ambulanţei cu care să fie transportaţi. Despre întreaga procedură a relaţiei medic-pacient aveam să aflăm detalii de la Letiţia Damoc, managerul spitalului şi de la Georgiana Bulai, director medical.

„Nu avem posibilitatea de a face teste rapide, care nici nu sînt foarte concludente, dar după ce trimitem testele noastre la Piatra Neamţ, în maximum două zile primim rezultatele şi conform acestora selectăm bolnavii şi îi trimitem pe secţii.

Condiţiile sînt foarte bune, cald, aer condiţionat, baie, astfel încît bolnavii se simt bine sub supravegherea noastră“, a declarat medicul Damoc, de la care am aflat ce se petrece în corturile de triaj epidemiologic, reporterul fiind invitat să vadă aparatura pentru obţinerea primelor informaţii pe tema sănătăţii pacienţilor.

Parte din logistica necesară circuitului din spital provine din donaţii. Containerul pentru izolarea pacienţilor, monitoare, o maşină care distruge materialul biologic, pentru eliminarea riscului de contact şi de contaminare a personalului medical. La aceste donaţii se adaugă şi aparatură – ecograf, defibrilator şi alte produse sanitare, gestul caritabil aparţinînd Fundaţiei Împreună pentru Solidaritate Socială.

„Acum a scăzut adresabilitatea pacienţilor, mă refer la cei de pe Valea Muntelui, mulţi adresîndu-se medicului de familie, dar şi la noi, în ultimul timp asigurînd consultaţii on-line sau telefonice. Preferăm să rezolvăm unele cazuri la domiciliul pacienţilor, iar dacă lucrurile se complică, se apelează la serviciile spitalului nostru. Este un oarecare risc şi pentru pacienţi. Sperăm ca din această pandemie oamenii să înţeleagă ceva, mai cu seamă să fie receptivi la vaccinare. Poate dacă exista un vaccin nu se ajungea pînă aici“, am aflat de la medicul Georgiana Bulai.

Spre finalul dialogului cu aceasta, am sintetizat circuitul bolnavului pînă la internarea în secţiie: „Orice pacient trece prin aceste două corturi de triaj, nu contează dacă are simptome respiratorii ori ba. El trebuie să completeze declaraţia în care menţionează dacă a avut contact în ultimele 14 zile cu vreo persoană aflată în izolare sau venită din străinătate.

Cît priveşte transmiterea comunitară sau dacă este asimptomatic noi luăm alte măsuri pentru evitarea complicaţiilor. Noi, cadrele medicale, purtăm echipamentul necesar evitării contaminării şi după fiecare caz îl eliminăm. Dacă un pacient vine la noi direct de acasă este obligatoriu să-l consultăm, să-l supunem unor analize şi dacă este suspect de covid, îl îzolăm şi aşteptăm pînă vine o ambulanţă. Dacă nu, îl repartzăm pe secţii confor patologiei respective“.

La spital, după reorganizarea sistemului de sănătate a fost amenajată şi o secţie de paleaţie, fiind transferată de la Spitalul Judeţean, acum fiind patru pacienţi. Revenind la dialogul cu managerul Letiţia Damoc, de remarcat este dăruirea pentru creşterea calităţii actului medical şi a bazei materiale. Nu întîmplător, la spital se reabilitează corpul care va fi găzduit Secţia pediatrie.

„Un spital micuţ, dar cu un personal administrativ tînăr în concepţii şi cu ambiţii în ridicarea calităţii actului medical, a bazei materiale şi a unor servicii moderne, toate în slujba celor peste 60.000 de locuitori ai teritoriului arondat unităţii“, avea să afirme managerul Letiţia Damoc. Cît despre primarul Bicazului, Nicolae Sălăgean, spitalul a constituit o prioritate încă de la primul mandat.

„Spitalul din Bicaz şi-a reluat activitatea după o perioadă de întrerupere de patru ani. Sînt multe de spus, dar ceea ce s-a realizat la spital şi ceea ce avem în intenţie să realizăm sînt aspecte cu care ne mîndrim şi care se datorează colectivului inimos şi dăruit ce se află la conducere.

Vreau să aduc mulţumiri şi conducerii judeţului pentru sprijinul acorda şi tuturor celor ce sînt alături de noi, administraţiile de pe Valea Muntelui, firme şi persoanelor fizice, care prin Asociaţia Sănătatea Văii Muntelui au contribuit financiar la desfăşurarea activităţii medicale. Sînt mulţumit de modul în care s-au luat măsurile impuse de actuala pandemie, toţi factorii de decizie implicîndu-se în rezolvarea problemelor.

Împreună am reuşit să desfăşurăm un volum important de investiţii, acţiune ce va continua. Apreciez activitatea colectivului de medici ai spitalului, asigurîndu-i că vom gîndi la suplimentarea numărului de paturi. Asigur conducerea că atenţia noastră va fi către rezolvarea problemelor cuprinse în planul de conformare“, a spus primarul Sălăgean.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

 1. dory

  12 mai 2020 at 8:23 PM

  “Noi, cadrele medicale, purtăm echipamentul necesar evitării contaminării și după fiecare caz îl eliminăm”
  Voi chiar credeți ? Sunt numai minciuni !
  Va de pana și meseria voastră de gazetari !
  Însăși Damoc poartă, cât e ziulica de lungă, doar un singur rând de echipament
  Pe unde se plimba într-o zi poate lua și transmite virusul asta nenorocit
  Si mai cere și personalului sa facă economie la materialele de protecție !
  Nu mai publicați inepții și bune intenții, mai vorbiți și cu alții din jur și este posibil să aveți șansa să aflați lucruri mai interesante de scris și publicat, Pentru cine este articolul acesta, pentru șefii voștri ?
  Cei ce cunosc realitatea de la spitalul Bicaz se amuză, este trist dar adevarat !!!
  Poate se întrebă cum de este posibil sa apară asa ceva în ziar
  Comentariul nu va fi publicat, este mai mult pentru tine, autorule !
  Mai ai mult pana a scrie ceva important pentru cititori și adevarat !
  Puteți da și primarului sa citească, poate asa află și el cum stau lucrurile

 2. gori

  13 mai 2020 at 6:58 AM

  Acești oameni care ne conduc …
  Rușine pentru dezinformare

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: O femeie a decedat după ce a căzut într-o fîntînă

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie în vîrstă de 70 de ani a decedat după ce a căzut într-o fîntînă, miercuri, 27 mai, în localitatea Piatra Şoimului.

“Prin apel la 112, în jurul orei 18.06, pompierii au fost solicitați să intervină pentru scoaterea unei persoane căzute într-o fîntână din localitatea Piatra Șoimului. Pentru degajarea persoanei căzute în fîntînă au intervenit două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Piatra Neamț, cu o autospecială complexă de intervenție și o ambulanță SMURD TIM. Pompierii au scos din fîntînă (aproximativ 14 m adâncime) o femeie de 70 de ani. Din păcate, medicul de pe ambulanța SMURD a declarat decesul persoanei”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Hram la Neamţ, sub semnul stării de alertă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ participarea la slujba închinată Înălţării Domnului e condiţionată de respectarea măsurilor impuse în contextul pandemiei ■ anul acesta se împlinesc 523 de ani de cînd se sărbătoreşte hramul bisericii voievodale Înălţarea Domnului ■

Mănăstirea Neamţ îşi sărbătoreşte hramul pe 28 mai, în ziua Înălţării Domnului.

Participarea credincioşilor este condiţionată anul acesta de respectarea măsurilor impuse la nivel naţional în contextul pandemiei, ce obligă la purtarea măştii şi limitarea numărului de persoane la slujba din incinta bisericii, precum şi la păstrarea distanţei, inclusiv în exteriorul lăcaşului.

Ceremonialul a început în ajun, cu slujba de priveghere, iar joi vor avea loc sfinţirea apei în aghiazmatarul din faţa mănăstirii, Sfînta Liturghie şi o slujbă de pomenire a eroilor neamului.

Vor fi pomeniţi ostaşii căzuţi pe cîmpurile de luptă ale patriei. Cu ocazia sărbătorii principale a mănăstirii au avut loc şi alte evenimente importante, în anii precedenţi. Moaştele Sfîntului Cuvios Paisie au fost scoase spre închinare pentru prima dată tot de hram, în 2014, după ce fuseseră descoperite în septembrie 2013, cu ocazia cercetării mormîntului din biserica mănăstirii.

Ulterior, moaştele au fost depuse în pronaosul bisericii Înălţarea Domnului, alături de cele ale Sfîntului Simeon de la Muntele Minunat şi ale Sfîntului Necunoscut. Tot cu ocazia hramului mănăstirii, în 2008 a avut loc proclamarea canonizării a nouă sfinţi nemţeni care au vieţuit în secolele din urmă în zona noastră.

Este vorba despre Cuv. Ioan de la Râşca şi Secu(sărbătorit pe 30 august), Cuv. Simeon şi Amfilohie de la Pîngăraţi (7 septembrie), Cuv. Rafael şi Partenie de la Agapia Veche(21 iulie), Cuv. Iosif şi Chiriac de la Bisericani (1 octombrie), Cuv. Chiriac de la Tazlău(9 septembrie) şi Cuv. Iosif de la Văratec(16 august). Arhimandritul Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, accentua importanţa sfinţilor în viaţa oamenilor:

„Sfinţii sînt cei care ne ocrotesc şi ne ajută. În biserică avem nevoie şi de aceste mărturii, de elemente pe care le folosim pentru sfinţire. Sfinţii, cu moaşte sau fără, au fost bineplăcuţi lui Dumnezeu şi ocrotesc un anumit loc sau o anumită zonă. Mănăstirea Neamţ este o veche lavră în care s-au nevoit de-a lungul timpului peste 30.000 de călugări, iar noi trăim aici în umbra Sfîntului Cuvios Paisie, în timpul căruia mănăstirea Neamţ a cunoscut apogeul spiritualităţii“.

Anul acesta se împlinesc 523 de ani de cînd se sărbătoreşte hramul bisericii voievodale Înălţarea Domnului. Potrivit informaţiilor publicate pe pagina de internet a Mitropoliei Moldovei, lăcaşul de rugăciune a fost ctitorit de Ştefan cel Mare între anii 1485-1497, deoarece biserica domnitorului Petru Muşat (1375-1391) a fost grav avariată din cauza cutremurului din 1471:

„Întrucît această biserică a fost printre ultimele ctitorii, marele voievod a dorit să fie cea mai monumentală biserică atît din punct de vedere artistic, arhitectural, cît şi ca dimensiuni.(…) În exterior, deasupra uşii la intrare se află pisania cu text slav care în traducere arată timpul cînd s-au finalizat lucrările bisericii Înălţarea Domnului, dar şi o invocare de mare sensibilitate spirituală:

„Doamne Iisuse Hristoase primeşte acest hram care s-a zidit cu ajutorul Tău, întru slava şi cinstea Slavei şi slăvitei de la pămînt la cer Înălţare a Ta şi Tu, Stăpîne, acoperă-ne cu mila Ta de acum şi pînă în veac!; Cu voia Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvîrşirea Sfîntului Duh, Io Ştefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu, Domn al Ţării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a binevoit şi a început şi a zidit acest hram, pentru rugăciunea sa şi a doamnei sale Maria şi a fiului său Bogdan şi a celorlalţi fii ai săi şi s- a săvîrşit la anul 7005, iar al domniei sale anul patruzeci şi cel dintîi curgător, luna lui noiembrie 14(1497)“.

Revenind la pandemia de Covid 19, ar fi de amintit faptul că, la îndemnul Mitropoliei Moldovei, Mănăstirea Neamţ a pus la dispoziţia autorităţilor 52 de camere, cu 104 locuri, în vederea carantinării persoanelor. „Vă facem cunoscut că, referitor la personale carantinate la Centrul Social Sfântul Paisie, au fost cazaţi în două serii un număr de 80 de persoane, iar suma cheltuielilor s-a ridicat la valoarea de 255.300 lei.

Având în vedere cele relatate mai sus, vă informăm că Mănăstirea Neamţ suportă aceste cheltuieli şi nu avem nicio pretenţie financiară pentru cazarea acestora“, se arată în adresa semnată de stareţul Benedict Sauciuc.

Citește știrea

Actualitate

Căutat în Irlanda pentru viol şi furt, arestat în Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au depistat un bărbat, de 38 de ani, urmărit de autorităţile irlandeze pentru comiterea infracţiunilor de viol şi furt.

La data de 26 mai 2020, în baza activităţilor investigativ-operative desfăşurate, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale în colaborare cu cei ai Secţiei de Poliţie Rurala Sagna au depistat un bărbat, de 38 de ani, din localitatea Boghicea, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare, emis de autorităţile irlandeze, pentru comiterea infracţiunilor de viol şi furt.

Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Bacău. Urma să fie prezentat Curţii de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending