Contactează-ne

Administrație

“Beneficiile” Legii recursului compensatoriu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost "lăsaţi la vatră" 14.400 infractori: criminali, violatori, traficanţi de persoane şi de droguri, tîlhari ■ 12.000 au intrat în eliberare condiţionată ■ în Penitenciarul Bacău există secţii cu un grad de aglomerare de 200-300% ■

Doi dintre liderii sindicatelor poliţiştilor care lucrează în sistemul penitenciar şi în cel al Poliţiei Naţionale vorbesc, deschis, despre efectele perverse ale  aplicării Legii 169 pe 2017, a recursului compensatoriu, care oferă deţinuţilor închişi în condiţii improprii, în celule cu suprafeţe mai mici decît 4 metri pătraţi de persoană, cîte 6 zile “bonus”, la fiecare 30 de zile de pedeapsă executată.

De această lege au beneficiat 14.400 de deţinuţi, din care 12.000 au intrat în eliberare condiţionată, fiind eliberaţi de judecători, iar restul fiind eliberaţi direct, considerîndu-se că şi-au ispăşit pedepsele, cu zilele bonus primite.

Guvernul României  şi-a asumat însă un plan, pe termen lung, pentru rezolvarea problemei condiţiilor din penitenciare, după ce CEDO a emis în 2017 o decizie pilot  suspendînd judecarea celor aproximativ 8.000 de plîngeri care vizau condiţiile precare de detenţie, pentru care s-au plătit despăgubiri de aproape 5 milioane de euro, pentru perioada 2013-2017.

Despre realitatea din sistemul poliţienesc şi din cel din penitenciare, redactorul “Monitorul” a discutat cu doi dintre liderii de sindicat: Florian Sima, preşedinte al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din Penitenciare, filiala Bacău, şi Ioan Cănărău, vicepreşedinte al Sindicatului “Europol”.

“La 29 noiembrie 2019 în sistemul penitenciar erau încarceraţi 20.440 deţinuţi. Se ştie că la începutul acestui an în judeţul Neamţ au fost eliberaţi doar 329 de deţinuţi şi asta din cauza unui fenomen cunoscut şi anume acela că foarte mulţi infractori din zona noastră se află încarceraţi în penitenciare din toate ţările din Europa.

Îngrijorarea noastră majoră este legată de faptul că în următorii ani, conform înţelegerilor dintre aceste ţări,  fiecare va trebui să-şi repatrieze infractorii, ori sistemul penitenciar din România nu este pregătit să facă faţă fenomenului.

Penitenciarul de la Bacău are modernizate pe fonduri europene două secţii care au în custodie tineri cu vîrste cuprinse între 18 şi 21 de ani şi minori. Timp de 5 ani, conform contractului cu finanţatorul, care este statul norvegian, nu avem voie să încarcerăm deţinuţi de alte vîrste.

Trebuie recunoscut faptul că sistemul penitenciar din România are grave probleme legate de lipsa condiţiilor de detenţie, dar nu sînt aşa cum pretind deţinuţii, care fac plîngeri la CEDO.

Marea dramă a deţinuţilor este aceea că nu se pot adapta în libertate. Deşi în penitenciare se fac tot felul de programe de reeducare, acestea nu sînt eficiente şi deţinuţii se şcolesc reciproc, în ceea ce priveşte metodele de a face noi infracţiuni. Nu există rezultate notabile în privinţa aceasta, numărul deţinuţilor care reuşesc să nu recidiveze este extrem de scăzut”, a declarat Florin Sima.

Acesta a subliniat şi carenţele sistemului penitenciar în ceea ce priveşte protecţia poliţiştilor, în aşa fel încît să se reducă numărul de ultraje.

“Anul acesta la Penitenciarul Bacău a avut loc un incident, deosebit de grav. Un deţinut periculos, clasificat în grad sporit de risc, a încercat să sugrume poliţistul supraveghetor în incinta curţii de plimbare. Acest dosar se află în instrumentare la Parchelul Militar Bacău.

Norocul acestui poliţist a fost legat de faptul că avea o constituţie robustă şi o bună pregătire, aşa încît a reuşit să se elibereze de deţinutul care a sărit să-l sugrume şi apoi să alerteze colegii din secţia de intervenţie. El a fost ajutat şi de ţiptele deţinuţilor aflaţi la geamurile celulelor, pentru că între curtea de plimbare şi celeltate secţii se află foarte multe ziduri şi scări. Apoi trebuie spus faptul că un poliţist păzeşte 50-60 de deţinuţi” a mai spus Florin Sima.

Şi Ioan Cănărău, vicepreşedinte “Europol”, a vorbit despre faptul că în lumea infractorilor există un sindrom legat de faptul că un infractor cu cît este mai dur şi comite infracţiuni de ultraj mai spectaculoase se bucură de notorietate şi “prestigiu”, devenind de temut şi cu influenţă asupra deţinuţilor şi a celor cu care colaborează în afara penitenciarelor.

“Afacerile  judiciare” şi tragerea de timp

O chestiune de mare actualitate adusă de Legea recursului compensatoriu este legată de ceea ce se cheamă în sistem “afacerile judiciare”, prin care deţinuţii “trag de timp” pentru scurtarea timpului de detenţie.

“Să vă dau un exemplu: un deţinut din Penitenciarul Bacău găseşte un pretext pentru a da în judecată un deţinut din Penitenciarul Timişoara sau din oricare alt penitenciar în care condiţiile de detenţie sînt inferioare celor din penitenciarul nostru.

În felul acesta instanţa de judecată este obligată să-l citeze şi procesul se tot lungeşte cu aceste deplasări, destul de costisitoare şi cu tot felul de termene obţinute, în aşa fel încît să fie luate în seamă solicitările de introducere a deţinutului pe Legea recursului compensatoriu”, a mai spus Florin Sima.

Cei doi lideri de sindicat au subliniat faptul că niciunul din guverne nu a reuşit să facă paşi concreţi în ceea ce priveşte decizia CEDO de construire a încă două penitenciare noi, la Unguriu (Buzău) şi Berceni (Ilfov), fiecare din acestea urmînd a caza 1.000 de deţinuţi. Nici propunerea sindicatelor de modernizare a numeroaselor imobile, aflate în paragină, apaţinînd cazarmelor militare nu a fost luată în calcul.

“În Penitenciarul Bacău există secţii cu un grad de aglomerare de 200-300%, aşa încît este lesne de înţeles că acest lucru dă apă la moară deţinuţilor care se plîng la CEDO”, a spus Florin Sima. Un alt subiect discutat a fost cel legat de dotarea sistemului penitenciar şi a celui poliţienesc, care se face în mod centralizat şi după practica păguboasă a preţului cel mai mic, în detrimentul total al calităţii.

În Penitenciarul  Bacău s-au defectat aproape toate staţiile de emisie-recepţie ale personalului, ceea ce împiedică orice fel de  comunicare cu echipele intervenţie. “Mai greu este faptul că foarte multe din butoanele de panică nu mai sînt funcţionale şi că nu mai există posibilitatea de a lua legătura cu Dispeceratul.

Singurul lucru bun este acela că Sindicatul pe care-l reprezint a reuşit să obţină aprobare pentru achiziţia de minicamere video. Iar dacă este să mai  punctăm şi alte realităţi acestea sînt legate de faptul că la Penitenciarul din Bacău s-a obţinut standardizarea numărului de personal, la noi lucrînd 334 poliţişti,  din care 110-120 în sistemul operativ.

Problema este că personalul trebuie să lucreze pe ture, să însoţească deţinuţii la instanţe şi la transportul acestora între penitenciare, să asigure escortele. Pe de altă parte mari probleme există la Serviciu de Evidenţă, extrem de subţire, ţinînd cont că Legea recursului compesatoriu a adus ca element de noutate unificarea serviciilor de evidenţă cu cele de pază şi informatică, unde se lucrează cu două programe, unul prin care se ţine evidenţa zilelor petrecute în penitenciar, care trebuie calculate zilnic.

Un poliţist de la Evidenţă are în lucru, teoretic, 100 de  dosare, unde trebuie să calculeze, zilnic, numărul de zile de care beneficiază un deţinut, pentru reducerea pedepsei. Aşa se ajunge la timorarea personalului, faţă de care zilnic se depun la Parchet zeci de reclamaţii”, a declarat Florin Sima.

Cît priveşte Poliţia, în stradă la Roman se află 20 de poliţişti faţă de 70 cît funcţionau în urmă cu cîţiva ani. Cei doi lideri de sindicat s-au plîns  şi de distrugerile de mobilier, geamuri, chiuvete, oglinzi, uşi, în spaţiile de detenţie, de metoda de a uda cu furtunul pereţii celulelor pentru a declanşa igrasie.

Liderii de sindicat apreciază proiectul de act normativ aflat în dezbaterea Camerei Deputaţilor privitor la majorarea cu 50% a sporului de pedeapsă în caz de ultraj, aplicabil poliţiştilor din sistemul penitenciar, al celor din Poliţia Naţională, precum şi a lucrătorilor silvici, sperînd că  o asemenea lege va mai potoli infractorii, deteminînd împuţinarea cazurilor de ultraj.

 

Actualitate

Președintele PNL Neamț: „Fiecare gospodărie din Neamț va avea conectare la rețeaua de gaz”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ promisiunea a fost făcută cu ocazia vizitei în Neamţ a ministrului mediului ■ acesta a fost prezent pe șantierul unde se construieștestația de Comprimare gaze naturale de la Gherăești și Depozitul de material tubular

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Costel Alexe, Directorul General al SNTGN TRANSGAZ, Ion Sterian, și secretarul de stat al SGG, Rusu Petrică Lucian, s-au aflat vineri, 10 iulie, în vizită în județul Neamț.

Aceştia au fost prezenți pe șantierul unde se construiește stația de Comprimare gaze naturale de la Gherăești și Depozitul de material tubular, ca parte a proiectului ”Dezvoltări ale SNT în zona de Nord-Est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum și a asigurării capacităților de transport spre/dinspre Republica Moldova”, construcție fir liniar DN 700, tronson Onești-Gherăești.

Gazdă le-a fost președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc și primarul PNL al Comunei Gherăești Pavel Bereșoae.

„Aș vrea să salut prezența în județul Neamț al colegului meu Costel Alexe ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, al directorului General al SNTGN TRANSGAZ Ion Sterian și secretarul de stat la SGG Rusu Petrică Lucian.

Cu domnul director Sterian am avut discuții încă din 2015 cu privire la această investiție din județul Neamț, în comuna Gherăești. Și pentru asta vreau să îi mulțumesc.

Ministrul Costel Alexe a avut o contribuție majoră în ceea ce privește avizarea, susținerea și promovarea acestui proiect la nivelul guvernului și nu doar atât. Se implică pentru ca toate localitățile din județul Neamț să aibă gaz, fiecare cetățean să beneficieze de gaz.

Secretarul de stat Lucian Petrică Rusu are în coordonare zona de Energie și a venit să arate că județul Neamț este important din punct de vedere energetic pentru Guvernul Orban”, a declarat deputatul Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț

.La rîndul său, Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a declarat: „Astăzi în România din 2 arbori tăiați, unul ajunge scrum. Azi în România, din nefericire, gradul de racordare al gospodăriilor la rețea de gaz este de 36%, iar obiectivul principal al Guvernului Orban, așa cum a fost asumat și în Planul Național de Investiții și Relansare al Economiei – Reclădim România, este ca până în 2027 – 70% din gospodării să fie racordate la rețeaua de gaze.

Guvernul reușește această investiție din zona dumneavoastră și gazoductul să aibă un grad de racordare foarte mare. Fondurile pentru investiții vor fi acordați prin proiectul POIM – 200 milioane de euro,prima tranșă, plus alte 700 milioane de euro ca să beneficieze cât mai multe localități. Aș vrea să îl felicit pe domnul director Sterian Ion pentru această legătură Gherăești –Lețcani, careo să fie bună pentru locuitorii din județul Neamț, ca să nu mai irosim materialul lemnos punându-l pe foc, ci să folosească gaz”.

Ion Sterian, directorul general al SNTGN TRANSGAZ, a oferit mai multe informaţii tehnice despre investiţie: „Am ajuns la Roman de aseară împreună cu echipa mea managerială.Vizita pe șantierul de aici face parte din proiectul de dezvoltare pe partea de NORD-EST a României a infrastructurii de transport gaze, din care fac parte județele Bacău, Neamț, Iași, Botoșani și Suceava. Proiectul începe de la Onești spre Gherăești – 105 km de conductă, de la Gherăești – Lețcani 60 de km de conductă și 2 stații de comprimare – la Onești și Gherăești.Aceste 2 stații vor fi gata la sfârșitul lunii august 2021.

Vreau să anunț în premieră și îmbunătățirea și creșterea volumului de gaze și pentru Republica Moldova – gazoductul Ungheni – Chișinău, pe care îl punem în funcțiune la sfârșitul lunii iulie. Va fi un moment simbolic, care scoate Republica Moldova din captivitatea dependenței de o singură sursă de gaze, îi face, prin România, vecini la infrastructura de gaz europeană – creșterea securității la aprovizionarea cu gaze – o competitivitate asupra prețului la gaze – care va avea un impact pozitiv la prețul pentru populație și consumatori industriali din Republica Moldova. Și mass media din Neamț este invitată la acest eveniment, care va fi un moment istoric.

Mai sus de această stație de la Gherăești, la finalizarea lucrărilor, la sfârșitul lunii august 2021 va fi un depozit. Din cei 163 de kilometri de conductă vom finaliza peste 100 de kilometri cât mai curând, iar acest depozit va fi predat comunității locale ca să poată fi folosit pentru dezvoltarea sectorului industrial. I-am propus domnului primar Pavel Bereșoae să aibă dezbateri cu comunitatea locală, pentru a propune proiecte de dezvoltare, să invite tinerii plecați să se întoarcă pentru a deschide mici afaceri.

Ce va crea acest gazoduct aici? Premisele conectării localităților la rețeaua de gaze. Aici la Gherăești avem un nod tehnologic, de aici se dirijează gazele către Iași,Suceava și Botoșani. Aici la șantier avem resursă umană din zonă și aprovizionarea cu materiale tot din zonă se face.Aici lucrează peste 350 de muncitori care toți locuiesc în zonă – consumă alimentele din zonă – toată lumea are de câștigat. Am avut azi o întâlnire la primăria Roman – unde le-am adus la cunoștință ce pași trebuie să facă – discuții pur tehnice – în vederea extinderii rețelei de gaz metan. Noi încurajăm autoritățile locale să se conecteze la rețeaua de gaz, să facem aceste parteneriate. Suntem în sprijinul autorităților, în ultimii 2 – 3 ani ne-am întâlnit cu primarii să le prezentăm proiectul de extindem rețeaua de transport”.

Afirmaţiile sale au fost completate de secretarul de stat Lucian Petrică Rusu: „Guvernul PNL investește în proiectele de infrastructură energetică mai ales în Moldova. În proiectul Național de Investiții – Reclădim România ne-am asumat ca 70% din localitățile din România să fie racordate la rețeaua de gaze pânăîn 2027. Miercuri, 8 iulie, am primit ultimul acord de finanțare de 200 milioane de euro, prima tranșă.Pe 15 iulie vom lansa ghidul solicitantului și sper că începând cu 1 august să primim primele cereri de finanțare de la autoritățile locale.Voi urmări fiecare proiect de infrastructură energetică. Pentru județul Neamț acest nod – această conductă va ajuta ca localitățile să obțină mai ușor finanțare și împreună cu președintele Mugur Cozmanciuc să sperăm că vom conecta cât mai multe localități din județ la rețeaua de gaz”.

Citește știrea

Actualitate

Grupul de Inițiativă în Turism din Piatra Neamț – acțiuni pentru promovarea serviciilor turistice

Știre publicată în urmă cu

în data de

Joi, 9 iulie, Agenția de Turism Kamena Travel în parteneriat cu Primăria Piatra Neamț au organizat un tur pietonal ghidat în zona centrului istoric al municipiului și pe strada Ștefan cel Mare. Activitatea a fost dedicată operatorilor din domeniul turismului din Piatra Neamţ și împrejurimi şi personalului birourilor de turism din instituțiile publice, iar participarea a fost gratuită.

hidajul s-a făcut pe traseul Curtea Domnească – Str. Dimitrie Ernici – Str. Ștefan cel Mare, Cimitirul Eroilor, fiind punctate cele mai importante obiective din zona centrului istoric, sinagoga Baal Shem Tov, clădirile monument de pe strada Ştefan cel Mare şi monumentele din Cimitirul Eroilor.  La activitate au participat  aproximativ 20 de persoane, reprezentanți ai agențiilor de turism, ai unor hoteluri și pensiuni și ai instituțiilor publice / Primăriei Municipiului Piatra-Neamț, Consiliului Județean Neamț.

Proiectul este realizat în cadrul Grupului de Inițiativă în Turism din Piatra Neamț, grup înființat în luna ianuarie a acestui an și care este format din reprezentanți ai mediului de afaceri, ai mediului public și ai societății civile care activează în domeniul turismului din Piatra Neamț. Proiectul are ca scop promovarea conceptului de tur ghidat la Piatra Neamț şi a ghizilor de turism atestaţi, care pot organiza astfel de activităţi pentru turiştii care vizitează oraşul, dar şi pentru localnici.

„Este necesară realizarea unei coeziuni între mediul privat din turism și mediul public dacă ne dorim să punem bazele unei strategii multianuale pentru dezvoltarea turiscă a orașului. Mă bucur că foarte mulți operatori în turism din Piatra Neamț au răspuns afirmativ inițiativei  și că deja se realizează pași importanți în acest sens. Contribuția mediului privat este esențială și asigur de susținerea noastră” a declarat primarul Dragoș Chitic.

Activităţi similare vor fi organizate şi în perioada următoare.

 

 

Citește știrea

Actualitate

Un parlamentar de Neamţ critică „indecizia“ prefectului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Dan Manoliu, senator PSD, susţine că indecizia prefectului George Lazăr de a-l demite pe primarul Lucian Micu prelungeşte starea gravă de la Roman ■ el crede că în acest timp primarul ar putea să facă o serie de achiziţii care să ridice semne de întrebare ■

Senatorul Dan Manoliu, preşedintele PSD Roman, apreciază că ezitările prefectului George Lazăr de a-l demite pe primarul Lucian Micu, găsit incompatibil de Curtea de Apel Bacău şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu fac altceva decît să prelungească starea de incertitudine care domneşte pe acest subiect.

Şi să ridice tot felul de semne de întrebare privind modul de aplicare a hotărîrilor judecătoreşti în România. Parlamentarul susţine că atacarea în Contencios Administrativ a năstruşniciei hotărîri de consiliul local, din 26 mai, prin care 20 de aleşi au vrut să fie mai presus decît cele două instanţe judecătoreşti, susţinînd că starea de incompatibilitate a primarului Micu s-ar fi prescris, dovedeşte că măsurile luate de Organizaţia PSD de suspendare a celor şase consilieri ai săi, pe motiv de „blat politic“ a fost una justă.

Lungirea situaţiei delicate de la Roman nu face decît să ridice alte şi alte semne de întrebare referitoare la deciziile administrative, susţine liderul PSD. „Iată că declaraţia făcută de mine, imediat după desfăşurarea şedinţei de consiliu local de la Roman şi măsura pe care a luat-o Biroul Politic al PSD de suspendare din partid a celor şase consilieri locali, care l-au susţinut prin votul lor pe primarul incompatibil, s-a dovedit a fi una justă.

Am urmărit cu mare atenţie conferinţa de presă a prefectului George Lazăr, care a amînat decizia în ceea ce-l priveşte pe primarul Lucian Micu, pe motiv că ar fi o situaţie complexă şi este o mare nedumerire de ce nu a luat o decizie pe loc, atîta timp cît a afirmat că are răspunsurile de la toate instituţiile statului.

E adevărat că se află în termenul legal (şase luni de la primirea înştiinţării ANI – n.r.). A promis că în zece zile va veni cu un verdict. În acelaşi timp prelungirea situaţiei este de natură a prelungi şi situaţia administartivă de la Primăria Roman, unde ne aflăm într-o situaţie foarte, foarte delicată, în sensul că, ne-am putea trezi, pe final de mandate, cu tot felul de contracte de achiziţii.

S-ar putea ca primrul Micu să facă în acest timp şi demersurile de materializare a acelui împrumut bancar de 8,5 milioane euro, care să înglodeze administraţia publică locală pînă în gît. Dar sîntem obişnuiţi de acum să vedem că ceea ce face Guvernul Orban la Bucureşti coboară şi la administraţiile publice locale“, a declarat senatorul Dan Manoliu.

Citește știrea

Trending