Contactează-ne

Administrație

“Beneficiile” Legii recursului compensatoriu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost "lăsaţi la vatră" 14.400 infractori: criminali, violatori, traficanţi de persoane şi de droguri, tîlhari ■ 12.000 au intrat în eliberare condiţionată ■ în Penitenciarul Bacău există secţii cu un grad de aglomerare de 200-300% ■

Doi dintre liderii sindicatelor poliţiştilor care lucrează în sistemul penitenciar şi în cel al Poliţiei Naţionale vorbesc, deschis, despre efectele perverse ale  aplicării Legii 169 pe 2017, a recursului compensatoriu, care oferă deţinuţilor închişi în condiţii improprii, în celule cu suprafeţe mai mici decît 4 metri pătraţi de persoană, cîte 6 zile “bonus”, la fiecare 30 de zile de pedeapsă executată.

De această lege au beneficiat 14.400 de deţinuţi, din care 12.000 au intrat în eliberare condiţionată, fiind eliberaţi de judecători, iar restul fiind eliberaţi direct, considerîndu-se că şi-au ispăşit pedepsele, cu zilele bonus primite.

Guvernul României  şi-a asumat însă un plan, pe termen lung, pentru rezolvarea problemei condiţiilor din penitenciare, după ce CEDO a emis în 2017 o decizie pilot  suspendînd judecarea celor aproximativ 8.000 de plîngeri care vizau condiţiile precare de detenţie, pentru care s-au plătit despăgubiri de aproape 5 milioane de euro, pentru perioada 2013-2017.

Despre realitatea din sistemul poliţienesc şi din cel din penitenciare, redactorul “Monitorul” a discutat cu doi dintre liderii de sindicat: Florian Sima, preşedinte al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din Penitenciare, filiala Bacău, şi Ioan Cănărău, vicepreşedinte al Sindicatului “Europol”.

“La 29 noiembrie 2019 în sistemul penitenciar erau încarceraţi 20.440 deţinuţi. Se ştie că la începutul acestui an în judeţul Neamţ au fost eliberaţi doar 329 de deţinuţi şi asta din cauza unui fenomen cunoscut şi anume acela că foarte mulţi infractori din zona noastră se află încarceraţi în penitenciare din toate ţările din Europa.

Îngrijorarea noastră majoră este legată de faptul că în următorii ani, conform înţelegerilor dintre aceste ţări,  fiecare va trebui să-şi repatrieze infractorii, ori sistemul penitenciar din România nu este pregătit să facă faţă fenomenului.

Penitenciarul de la Bacău are modernizate pe fonduri europene două secţii care au în custodie tineri cu vîrste cuprinse între 18 şi 21 de ani şi minori. Timp de 5 ani, conform contractului cu finanţatorul, care este statul norvegian, nu avem voie să încarcerăm deţinuţi de alte vîrste.

Trebuie recunoscut faptul că sistemul penitenciar din România are grave probleme legate de lipsa condiţiilor de detenţie, dar nu sînt aşa cum pretind deţinuţii, care fac plîngeri la CEDO.

Marea dramă a deţinuţilor este aceea că nu se pot adapta în libertate. Deşi în penitenciare se fac tot felul de programe de reeducare, acestea nu sînt eficiente şi deţinuţii se şcolesc reciproc, în ceea ce priveşte metodele de a face noi infracţiuni. Nu există rezultate notabile în privinţa aceasta, numărul deţinuţilor care reuşesc să nu recidiveze este extrem de scăzut”, a declarat Florin Sima.

Acesta a subliniat şi carenţele sistemului penitenciar în ceea ce priveşte protecţia poliţiştilor, în aşa fel încît să se reducă numărul de ultraje.

“Anul acesta la Penitenciarul Bacău a avut loc un incident, deosebit de grav. Un deţinut periculos, clasificat în grad sporit de risc, a încercat să sugrume poliţistul supraveghetor în incinta curţii de plimbare. Acest dosar se află în instrumentare la Parchelul Militar Bacău.

Norocul acestui poliţist a fost legat de faptul că avea o constituţie robustă şi o bună pregătire, aşa încît a reuşit să se elibereze de deţinutul care a sărit să-l sugrume şi apoi să alerteze colegii din secţia de intervenţie. El a fost ajutat şi de ţiptele deţinuţilor aflaţi la geamurile celulelor, pentru că între curtea de plimbare şi celeltate secţii se află foarte multe ziduri şi scări. Apoi trebuie spus faptul că un poliţist păzeşte 50-60 de deţinuţi” a mai spus Florin Sima.

Şi Ioan Cănărău, vicepreşedinte “Europol”, a vorbit despre faptul că în lumea infractorilor există un sindrom legat de faptul că un infractor cu cît este mai dur şi comite infracţiuni de ultraj mai spectaculoase se bucură de notorietate şi “prestigiu”, devenind de temut şi cu influenţă asupra deţinuţilor şi a celor cu care colaborează în afara penitenciarelor.

“Afacerile  judiciare” şi tragerea de timp

O chestiune de mare actualitate adusă de Legea recursului compensatoriu este legată de ceea ce se cheamă în sistem “afacerile judiciare”, prin care deţinuţii “trag de timp” pentru scurtarea timpului de detenţie.

“Să vă dau un exemplu: un deţinut din Penitenciarul Bacău găseşte un pretext pentru a da în judecată un deţinut din Penitenciarul Timişoara sau din oricare alt penitenciar în care condiţiile de detenţie sînt inferioare celor din penitenciarul nostru.

În felul acesta instanţa de judecată este obligată să-l citeze şi procesul se tot lungeşte cu aceste deplasări, destul de costisitoare şi cu tot felul de termene obţinute, în aşa fel încît să fie luate în seamă solicitările de introducere a deţinutului pe Legea recursului compensatoriu”, a mai spus Florin Sima.

Cei doi lideri de sindicat au subliniat faptul că niciunul din guverne nu a reuşit să facă paşi concreţi în ceea ce priveşte decizia CEDO de construire a încă două penitenciare noi, la Unguriu (Buzău) şi Berceni (Ilfov), fiecare din acestea urmînd a caza 1.000 de deţinuţi. Nici propunerea sindicatelor de modernizare a numeroaselor imobile, aflate în paragină, apaţinînd cazarmelor militare nu a fost luată în calcul.

“În Penitenciarul Bacău există secţii cu un grad de aglomerare de 200-300%, aşa încît este lesne de înţeles că acest lucru dă apă la moară deţinuţilor care se plîng la CEDO”, a spus Florin Sima. Un alt subiect discutat a fost cel legat de dotarea sistemului penitenciar şi a celui poliţienesc, care se face în mod centralizat şi după practica păguboasă a preţului cel mai mic, în detrimentul total al calităţii.

În Penitenciarul  Bacău s-au defectat aproape toate staţiile de emisie-recepţie ale personalului, ceea ce împiedică orice fel de  comunicare cu echipele intervenţie. “Mai greu este faptul că foarte multe din butoanele de panică nu mai sînt funcţionale şi că nu mai există posibilitatea de a lua legătura cu Dispeceratul.

Singurul lucru bun este acela că Sindicatul pe care-l reprezint a reuşit să obţină aprobare pentru achiziţia de minicamere video. Iar dacă este să mai  punctăm şi alte realităţi acestea sînt legate de faptul că la Penitenciarul din Bacău s-a obţinut standardizarea numărului de personal, la noi lucrînd 334 poliţişti,  din care 110-120 în sistemul operativ.

Problema este că personalul trebuie să lucreze pe ture, să însoţească deţinuţii la instanţe şi la transportul acestora între penitenciare, să asigure escortele. Pe de altă parte mari probleme există la Serviciu de Evidenţă, extrem de subţire, ţinînd cont că Legea recursului compesatoriu a adus ca element de noutate unificarea serviciilor de evidenţă cu cele de pază şi informatică, unde se lucrează cu două programe, unul prin care se ţine evidenţa zilelor petrecute în penitenciar, care trebuie calculate zilnic.

Un poliţist de la Evidenţă are în lucru, teoretic, 100 de  dosare, unde trebuie să calculeze, zilnic, numărul de zile de care beneficiază un deţinut, pentru reducerea pedepsei. Aşa se ajunge la timorarea personalului, faţă de care zilnic se depun la Parchet zeci de reclamaţii”, a declarat Florin Sima.

Cît priveşte Poliţia, în stradă la Roman se află 20 de poliţişti faţă de 70 cît funcţionau în urmă cu cîţiva ani. Cei doi lideri de sindicat s-au plîns  şi de distrugerile de mobilier, geamuri, chiuvete, oglinzi, uşi, în spaţiile de detenţie, de metoda de a uda cu furtunul pereţii celulelor pentru a declanşa igrasie.

Liderii de sindicat apreciază proiectul de act normativ aflat în dezbaterea Camerei Deputaţilor privitor la majorarea cu 50% a sporului de pedeapsă în caz de ultraj, aplicabil poliţiştilor din sistemul penitenciar, al celor din Poliţia Naţională, precum şi a lucrătorilor silvici, sperînd că  o asemenea lege va mai potoli infractorii, deteminînd împuţinarea cazurilor de ultraj.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Roman: Dezbateri pe buget

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Primăria Roman a lansat, începînd de vineri, 17 ianuarie, în dezbatere publică proiectul de buget şi au început discuţiile cu principalele categorii socio-profesionale.

Conform unui grafic, ieri, primarul s-a întîlnit cu reprezentanţi din Educaţiei. Astăzi vor fi dezbateri cu reprezentanţii din Sănătate şi afaceriştii. Miercuri, va avea loc întîlnirea cu principalele ONG-uri şi cu Consiliul Tinerilor, iar joi cu membrii Consiliului Seniorilor. Seria se va încheia pe 30 ianuarie cu discuţiile cu membrii consiliului local.

Bugetul Romanului e construit pe un total venituri de 96.450.00 mii lei, din care proprii 71.92.900 mii lei. Evetualele propuneri ale cetăţenilor sînt aşteptate a fi depuse pînă la 1 februarie, la Biroul Unic al instituţiei.

Citește știrea

Actualitate

8 ambulanţe noi pentru SAJ Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

8 ambulanţe noi au fost primite de Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ. „Momentul festiv” a fost marcat luni, 20 ianuarie, în prezenţa managerului SAJ Neamţ, Dorice Albu, şi a prefectului de Neamţ, George Lazăr.

Este vorba despre 5 ambulanţe tip B1, B2 marca Volkswagen Transporter şi 3 ambulanţe tip A2, marca – Renault Master.  Aceste ambulanţe vor fi distribuite la staţia centrală Piatra Neamţ, dar şi la substaţiile din Roman, Tîrgu Neamţ, Bicaz şi Ceahlău. Aambulanţele au fost achiziţionate în vederea creşterii capacităţii de reacţie şi răspuns în situaţii de urgenţă în cadrul unui proiect derulat la nivel naţional şi finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

“Apreciem eforturile Ministerului Afacerilor Interne şi cele ale Guvernului României în sprijinirea necesităţilor de investiţii în judeţul Neamţ. Judeţul nostru are nevoie de aceste ambulanţe noi şi este important ca, în următorii ani, prin intermediul fondurilor europene să se finanţeze reînnoirea întregului parc auto. Este important pentru nemţeni ca sănătatea să reprezinte o prioritate pentru autorităţi şi orice modernizare a echipamentelor de profil trebuie încurajată şi susţinută”, a declarat prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr.

Citește știrea

Administrație

Neamţ: Criza apei – „Îl dau afară“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ directorul SGA Neamţ, Ioan Păvăleanu, a fost „ţapul ispăşitor“ al secetei de la robinete ■ prefectul George Lazăr l-a ameninţat cu demiterea: „Deci, cum rămîne? Soluţia cu infiltrarea, cu pomparea ajută sau nu ajută? Scurt, cu subiect şi predicat... (...) „Nu, că îl dau afară“ ■

Criza apei din oraşul de la malurile Moldovei, nerezolvată de vreo şase luni, se dovedeşte a fi un bun prilej şi pentru pregătirea preluării de către PNL a conducerii unor instituţii descentralizate.

Convocat pentru a doua oară în tot atîtea luni, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din 16 ianuarie 2020 a fost condus într-un mod extrem de autoritar şi pe alocuri neprotocolar de prefectul George Lazăr, care a prezentat concluziile unei întîlniri prealabile, desfăşurată anterior la Roman pe aceeaşi temă.

Scos la „raport“, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ, Ioan Păvăleanu, timorat oarecum de atitudinea reprezentantului Guvernului în teritoriu, nu a prea avut „spor“ în prezentarea punctului său de vedere, atunci cînd i s-a ceut să explice ce măsuri au fost luate la captarea de la Pildeşti, pentru a creşte debitul apei în puţuri. Ioan Păvăleanu a încercat să explice că lucrările executate de Apele Române au constat în refacerea pragurilor de retenţie a apei din albia rîului Moldova, închizîndu-se, parţial, o parte a braţului rîului Moldova, lucrări terminate încă din 14 ianuarie.

Prefectul George Lazăr i-a cerut directorului Păvăleanu continuarea lucrărilor de investiţii de la Pildeşti, pe banii companiei Apele Române. Spiritele s-au „inflamat“ în momentul în care s-a ridicat problema unei soluţii tehnice, inundarea unei suprafeţe de teren, de unde ar urma să fie pompată apa în zona puţurilor, moment în care a intervenit directorul companiei ApaServ, Vlad Angheluţă, care a atras atenţia că terenul de inundare nu trebuie să fie în zona de protecţie a captării, ţinînd cont că lucrările în această zonă sînt reglementate legislativ de Hotărîrea de Guvern 230/2005, care stipulează că în zona de protecţie sînt interzise orice fel de escavaţii, pentru a preveni inundarea zonei de protecţie şi infiltrarea apelor cu caracter poluant.

„Inundarea este o operaţie foarte greu de realizat din cauza unor riscuri majore. În zona captării de la Pildeşti există, de ani de zile, două tipuri de terenuri: unul public şi 43 de parcele de teren privat aparţinînd unor cetăţeni din Cordun, care au titluri de proprietate şi, cu care, de ani de zile, nu putem să ne înţelegem. Din această cauză aceste persoane ar putea oricînd contamina apa. În opinia mea, această soluţie, a inundării în zona de captare mai mult încurcă decît ajută“, a spus Vlad Angheluţă.

Prefectul: „Nu, că îl dau afară“

Prefectul George Lazăr a dat citire soluţiilor propuse în şedinţa tehnică de la Roman. În dialog direct cu directorul Ioan Păvăleanu, prefectul George Lazăr l-a luat la „puricat“ în ceea ce priveşte problemele tehnice, directorului SGA fiindu-i greu să facă faţă dialogului.

„Domnule Păvăleanu, nu m-aţi înţeles. Am discutat în comisia de la Roman obligaţia ApaServ de a pompa apa. Domnul Angheluţă spune că ApaServ nu are pompe de putere. De unde provenea apa care trebuia pompată?“, l-a interogat prefectul. Generalul Ioan Niţică a încercat, fără succes, să-l ajute pe Ioan Păvăleanu să iasă din încurcătură, însă de fiecare dată prefectul l-a întrerupt, pretinzînd explicaţii doar de la directorul SGA.

„Domnule Păvăleanu, la Roman, în discuţia cu dumneavoastră aţi fost de acord cu soluţia de iunundare. Astăzi văd că spuneţi că era o idee, că „Cum e pînă la urmă?“. Ioan Păvăleanu a încercat din nou, să explice faptul că lipsa precipitaţiilor a dus la scăderea presiunii apei în pînza freatică, dar n-a apucat decît să rostească o singură propoziţie, pentru că prefectul a intervenit, din nou, autoritar şi ameninţător:

„Domnule Păvăleanu, la Roman, în discuţiile cu dumneavoastră, personal, aţi fost de acord cu soluţia de inundare“. Directorul Păvăleanu a încercat, iarăşi, să îngaime ceva explicaţii, legate de lipsa precipitaţiilor, dar George Lazăr l-a întrerupt, din nou, extrem de neelegant: „Domnule director, ori dumneavoastră nu sînteţi sigur pe ce aţi spus la Roman şi, aici, ori aţi avut o discuţie cu altcineva şi dacă e aşa, în ambele situaţii, vom avea o discuţie de fix un minut, după şedinţă, aceasta ca să ştii, Bun… OK nu e o problemă. Deci cum rămîne? Soluţia cu infiltrarea, cu pomparea ajută sau nu ajută? Scurt, cu subiect şi predicat…“, a punctat prefectul.

Directorul Păvăleanu, care părea timorat, încearcă, din nou, să explice: „Soluţia cu pomparea…“, timp în care prefectul George Lazăr îi şopteşte generalului Niţică: „Nu, că îl dau afară“, remarcă captată de microfoanele aparatelor de filmat aflate pe masă.

„Că are sau nu director, vă spun că o să aibă în curînd…“

Prefectul se adresează din nou directorului Ioan Păvăleanu: „Cînd puneţi în practică soluţia (inundării -n.r.) , dumneavoastră, SGA-ul? Putem găsi soluţia acum, aici?“.

Ioan Păvăleanu încearcă să explice atribuţiile Apelor Române de administrare a rîului Moldova. Atunci cînd Păvăleanu, ajutat de directorul Vald Angheluţă, se străduie să-l asigure pe prefect că se vor căuta soluţii, analizîndu-se situaţia concretă, George Lazăr îl admonestează din nou: „Pînă la ora aceasta ce aţi făcut?… Nu vă jucaţi cu focul!

La Roman, în comisie, ar fi trebuit să spuneţi ce spuneţi acum. Dar nu e o problemă, o rezolvăm, astăzi, aici. În 5-10 minute găsim o soluţie…“. Ioan Păvăleanu încearcă, a nu ştiu cîta oară, să articuleze o propoziţie: „Nu ştiu, domnule prefect…“, fiind întrerupt, iar de prefect: „Păi, dumneavoastră trebuia să fi discutat, pînă acum, cu domnul Vlad Angheluţă.

Ori aţi discutat şi aţi discutat altfel, ori aţi discutat şi…, în ambele variante, e rău. Dacă n-aţi discutat e rău, dacă aţi discutat în altfel e şi mai grav, dar nu e o problemă, pentru că în ambele variante aţi greşit. Trebuie să stabilim ceva. Dacă hotărîm că nu se poate sau cum nu reuşim, nu e bine. Nu plecăm de aici pînă nu rezolvăm într-un fel sau altul, pe termen scurt, problema apei la Roman. E obligatoriu“.

După reluarea discuţiilor tehnice despre soluţiile ce ar trebui luate, prefectul George Lazăr a pomenit, fără ocolişuri, despre schimbarea directorului Păvăleanu: „Că are sau nu director (SGA Neamţ -n.r.) vă spun că o să aibă în curînd… SGA trebuie să-şi ducă la îndeplinire, în regim de urgenţă, refacerea pragurilor de colmatare, că există garanţia societăţii, că alocă o sumă suplimentară din fondul de rezervă al Apelor Romîne sau al ANAF sau de la Minisaterul Mediului, nu ştiu. Trebuie să se găsească o soluţie financiară“, a mai spus prefectul.

S-a dat citire documentului elaborat de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă existînd promisiunea prefectului că va interveni la toate organismele ce pot rezolva criza apei la Roman.

Cîmp de infiltrare, o soluţie în criza apei

Criza apei care chinuie de atît timp romaşcanii a constituit subiectul principal de discuţie în şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, de joi, 16 ianuarie. Au fost dispuse o serie de măsuri, cei care trebuie să le adopte, respectiv SGA Neamţ şi Apa Serv, avînd un termen de 45 de zile pînă cînd vor trebui să dea raportul privind rezultatele obţinute.

Astfel, în sarcina Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ revine executarea, în regim de urgenţă, a prelungirii traversei de închidere parţială a braţului drept a rîului Moldova, în zona Pildeşti-amonte, în vederea suplimentării debitului tranzitat pe canalul dinspre malul stîng, executat în luna noiembrie 2019.

În continuare, Compania Judeţeană ApaServ va lua, în regim de urgenţă, următoarele măsuri: executarea lucrărilor de întreţinere (deznisipare) a puţurilor din Frontul de captare Pildeşti-Simioneşti, executarea, în termen de 60 de zile, cu o firmă specializată, a unui studiu hidrogeologic pentru identificarea zonei în care să se realizeze un „cîmp de infiltrare“, pe raza Comunei Cordun, în amonte de Frontul de captare Pildeşti-Simioneşti.

Pe acesta urmează ca, în funcţie de condiţiile meteorologice, să fie pompată apă din râul Moldova, în vederea suplimentării alimentării pînzei freatice de care depinde nivelul apei în puţurile de captare. În demararea acestor proceduri primarul Comunei Cordun va sprijini Compania Judeţeană ApaServ prin punerea la dispoziţie a terenului identificat pentru realizarea „cîmpului de infiltrare“.

După stabilirea locului pentru „cîmpul de infiltrare“, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava al judeţului Neamţ va sprijini acţiunea de pompare a apei din rîul Moldova, cu o motopompă de mare capacitate, în funcţie de necesităţile estimate de ApaServ pe baza prognozelor specifice. Prefectul George Lazăr, a insistat pentru adoptarea unor măsuri pe termen scurt, pentru a rezolva cît mai repede şi într-un mod eficient problema pe care populaţia din zona Roman o are cu apa potabilă: „O să vorbesc la Bacău, la ABA Siret şi la Ministerul Mediului, dar şi la ANAR să se rezolve, să se găsească soluţii în ceea ce priveşte finanţarea acestor lucrări, iar dacă e nevoie, voi vorbi cu ministrul personal!“.

Citește știrea

Trending