Contactează-ne

Administrație

„Beneficiile” Legii recursului compensatoriu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost "lăsaţi la vatră" 14.400 infractori: criminali, violatori, traficanţi de persoane şi de droguri, tîlhari ■ 12.000 au intrat în eliberare condiţionată ■ în Penitenciarul Bacău există secţii cu un grad de aglomerare de 200-300% ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Doi dintre liderii sindicatelor poliţiştilor care lucrează în sistemul penitenciar şi în cel al Poliţiei Naţionale vorbesc, deschis, despre efectele perverse ale  aplicării Legii 169 pe 2017, a recursului compensatoriu, care oferă deţinuţilor închişi în condiţii improprii, în celule cu suprafeţe mai mici decît 4 metri pătraţi de persoană, cîte 6 zile „bonus”, la fiecare 30 de zile de pedeapsă executată.

De această lege au beneficiat 14.400 de deţinuţi, din care 12.000 au intrat în eliberare condiţionată, fiind eliberaţi de judecători, iar restul fiind eliberaţi direct, considerîndu-se că şi-au ispăşit pedepsele, cu zilele bonus primite.

Guvernul României  şi-a asumat însă un plan, pe termen lung, pentru rezolvarea problemei condiţiilor din penitenciare, după ce CEDO a emis în 2017 o decizie pilot  suspendînd judecarea celor aproximativ 8.000 de plîngeri care vizau condiţiile precare de detenţie, pentru care s-au plătit despăgubiri de aproape 5 milioane de euro, pentru perioada 2013-2017.

Despre realitatea din sistemul poliţienesc şi din cel din penitenciare, redactorul „Monitorul” a discutat cu doi dintre liderii de sindicat: Florian Sima, preşedinte al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din Penitenciare, filiala Bacău, şi Ioan Cănărău, vicepreşedinte al Sindicatului „Europol”.

„La 29 noiembrie 2019 în sistemul penitenciar erau încarceraţi 20.440 deţinuţi. Se ştie că la începutul acestui an în judeţul Neamţ au fost eliberaţi doar 329 de deţinuţi şi asta din cauza unui fenomen cunoscut şi anume acela că foarte mulţi infractori din zona noastră se află încarceraţi în penitenciare din toate ţările din Europa.

Îngrijorarea noastră majoră este legată de faptul că în următorii ani, conform înţelegerilor dintre aceste ţări,  fiecare va trebui să-şi repatrieze infractorii, ori sistemul penitenciar din România nu este pregătit să facă faţă fenomenului.

Penitenciarul de la Bacău are modernizate pe fonduri europene două secţii care au în custodie tineri cu vîrste cuprinse între 18 şi 21 de ani şi minori. Timp de 5 ani, conform contractului cu finanţatorul, care este statul norvegian, nu avem voie să încarcerăm deţinuţi de alte vîrste.

Trebuie recunoscut faptul că sistemul penitenciar din România are grave probleme legate de lipsa condiţiilor de detenţie, dar nu sînt aşa cum pretind deţinuţii, care fac plîngeri la CEDO.

Marea dramă a deţinuţilor este aceea că nu se pot adapta în libertate. Deşi în penitenciare se fac tot felul de programe de reeducare, acestea nu sînt eficiente şi deţinuţii se şcolesc reciproc, în ceea ce priveşte metodele de a face noi infracţiuni. Nu există rezultate notabile în privinţa aceasta, numărul deţinuţilor care reuşesc să nu recidiveze este extrem de scăzut”, a declarat Florin Sima.

Acesta a subliniat şi carenţele sistemului penitenciar în ceea ce priveşte protecţia poliţiştilor, în aşa fel încît să se reducă numărul de ultraje.

„Anul acesta la Penitenciarul Bacău a avut loc un incident, deosebit de grav. Un deţinut periculos, clasificat în grad sporit de risc, a încercat să sugrume poliţistul supraveghetor în incinta curţii de plimbare. Acest dosar se află în instrumentare la Parchelul Militar Bacău.

Norocul acestui poliţist a fost legat de faptul că avea o constituţie robustă şi o bună pregătire, aşa încît a reuşit să se elibereze de deţinutul care a sărit să-l sugrume şi apoi să alerteze colegii din secţia de intervenţie. El a fost ajutat şi de ţiptele deţinuţilor aflaţi la geamurile celulelor, pentru că între curtea de plimbare şi celeltate secţii se află foarte multe ziduri şi scări. Apoi trebuie spus faptul că un poliţist păzeşte 50-60 de deţinuţi” a mai spus Florin Sima.

Şi Ioan Cănărău, vicepreşedinte „Europol”, a vorbit despre faptul că în lumea infractorilor există un sindrom legat de faptul că un infractor cu cît este mai dur şi comite infracţiuni de ultraj mai spectaculoase se bucură de notorietate şi „prestigiu”, devenind de temut şi cu influenţă asupra deţinuţilor şi a celor cu care colaborează în afara penitenciarelor.

„Afacerile  judiciare” şi tragerea de timp

O chestiune de mare actualitate adusă de Legea recursului compensatoriu este legată de ceea ce se cheamă în sistem „afacerile judiciare”, prin care deţinuţii „trag de timp” pentru scurtarea timpului de detenţie.

„Să vă dau un exemplu: un deţinut din Penitenciarul Bacău găseşte un pretext pentru a da în judecată un deţinut din Penitenciarul Timişoara sau din oricare alt penitenciar în care condiţiile de detenţie sînt inferioare celor din penitenciarul nostru.

În felul acesta instanţa de judecată este obligată să-l citeze şi procesul se tot lungeşte cu aceste deplasări, destul de costisitoare şi cu tot felul de termene obţinute, în aşa fel încît să fie luate în seamă solicitările de introducere a deţinutului pe Legea recursului compensatoriu”, a mai spus Florin Sima.

Cei doi lideri de sindicat au subliniat faptul că niciunul din guverne nu a reuşit să facă paşi concreţi în ceea ce priveşte decizia CEDO de construire a încă două penitenciare noi, la Unguriu (Buzău) şi Berceni (Ilfov), fiecare din acestea urmînd a caza 1.000 de deţinuţi. Nici propunerea sindicatelor de modernizare a numeroaselor imobile, aflate în paragină, apaţinînd cazarmelor militare nu a fost luată în calcul.

„În Penitenciarul Bacău există secţii cu un grad de aglomerare de 200-300%, aşa încît este lesne de înţeles că acest lucru dă apă la moară deţinuţilor care se plîng la CEDO”, a spus Florin Sima. Un alt subiect discutat a fost cel legat de dotarea sistemului penitenciar şi a celui poliţienesc, care se face în mod centralizat şi după practica păguboasă a preţului cel mai mic, în detrimentul total al calităţii.

În Penitenciarul  Bacău s-au defectat aproape toate staţiile de emisie-recepţie ale personalului, ceea ce împiedică orice fel de  comunicare cu echipele intervenţie. „Mai greu este faptul că foarte multe din butoanele de panică nu mai sînt funcţionale şi că nu mai există posibilitatea de a lua legătura cu Dispeceratul.

Singurul lucru bun este acela că Sindicatul pe care-l reprezint a reuşit să obţină aprobare pentru achiziţia de minicamere video. Iar dacă este să mai  punctăm şi alte realităţi acestea sînt legate de faptul că la Penitenciarul din Bacău s-a obţinut standardizarea numărului de personal, la noi lucrînd 334 poliţişti,  din care 110-120 în sistemul operativ.

Problema este că personalul trebuie să lucreze pe ture, să însoţească deţinuţii la instanţe şi la transportul acestora între penitenciare, să asigure escortele. Pe de altă parte mari probleme există la Serviciu de Evidenţă, extrem de subţire, ţinînd cont că Legea recursului compesatoriu a adus ca element de noutate unificarea serviciilor de evidenţă cu cele de pază şi informatică, unde se lucrează cu două programe, unul prin care se ţine evidenţa zilelor petrecute în penitenciar, care trebuie calculate zilnic.

Un poliţist de la Evidenţă are în lucru, teoretic, 100 de  dosare, unde trebuie să calculeze, zilnic, numărul de zile de care beneficiază un deţinut, pentru reducerea pedepsei. Aşa se ajunge la timorarea personalului, faţă de care zilnic se depun la Parchet zeci de reclamaţii”, a declarat Florin Sima.

Cît priveşte Poliţia, în stradă la Roman se află 20 de poliţişti faţă de 70 cît funcţionau în urmă cu cîţiva ani. Cei doi lideri de sindicat s-au plîns  şi de distrugerile de mobilier, geamuri, chiuvete, oglinzi, uşi, în spaţiile de detenţie, de metoda de a uda cu furtunul pereţii celulelor pentru a declanşa igrasie.

Liderii de sindicat apreciază proiectul de act normativ aflat în dezbaterea Camerei Deputaţilor privitor la majorarea cu 50% a sporului de pedeapsă în caz de ultraj, aplicabil poliţiştilor din sistemul penitenciar, al celor din Poliţia Naţională, precum şi a lucrătorilor silvici, sperînd că  o asemenea lege va mai potoli infractorii, deteminînd împuţinarea cazurilor de ultraj.

 

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Cursul Moldovei e deviat pentru a rezolva criza apei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ compania ApaServ şi Apele Române se află în curs de finalizare a lucrărilor pentru creşterea nivelului hidrostatic din puţurile captării de la Pildeşti ■

Next post
Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Compania ApaServ, care are mari probleme în asigura apă potabilă în zona Roman, furnizînd utilitatea cu preziune scăzută de aproape două luni, din cauza scăderii nivelului hidrostatic în puţurile de la staţia de captare de la Pildeşti, pe fondul secetei, caută soluţii pentru a depăşi acest inconvenient.

Astfel, pentru refacerea pînzei freatice, firma a realizat, împreună cu Apele Române, o lucrare de deviere a albei rîului Moldova.

„Din cauza nivelului scăzut a apei, în puţurile de la Pildeşti, de cîteva săptămîni sîntem nevoiţi să furnizăm apă cu presiune scăzută, noaptea, pentru a putea reface stocul de apă din bazine.

Noi, împreună cu Apele Române, am demarat o lucrare de deviere a Moldovei către puţuri. Lucrarea de amenjare a Moldovei constă în aducerea apei mai aproape de staţia de captare, pe albia veche a Moldovei“, a explicat inginerul Bogdan Curcudel, şef ApaServ, zona operaţională Est.

Şeful staţiei de captare de la Pildeşti, Mihai Tamaş, susţine că deşi lucrarea se află în curs de execuţie, efectele devierii cursului Moldovei încep să se cunoască, deja.

„Moldova are tendinţa de a curge pe o albie nouă, pe care şi-a croit-o în timp, ajungînd spre malul de la Corhana, comuna Dulceşti. Deviind cursul spre albia veche, deja se vede o îmbunătăţire a stratului de apă din pînza freatică, pentru că se formează o barieră, ce asigură menţinerea nivelului în puţurile de captare“, a precizat Mihai Tamaş.

Acesta spune că 2019 este cel mai secetos an din ultimii zece, lucru care a cauzat scăderea nivelului hidrostatic în puţuri, motiv pentru care s-a decis ca soluţie tehnică de rezolvare a problemei prin devierea cursului Moldovei.

Probleme cu apa sînt şi la Tîrgu Neamţ şi în cîteva comune din zonă, despre toate acestea vorbindu-se într-o conferinţă de presă susţinută, la finalul lunii trecute, deVlad Angheluţă, director general ApaServ, Cristian Buzdugan, fost şef al Zonei Operaţionale Est, actual coordonator al Programului Programului Operaţional de Infrastructură Mare (POIM) şi şeful al Zonei operaţionale Est, Bogdan Curcudel.

„Vorbim de o investiţie care s-a derulat în mai mulţi ani. Primul sector al captării a fost construit în anii 1964-1967, partea a doua între 1975 – 1979 şi captarea de la Simioneşti, Captarea 3, între 1993 şi 1995. (…) În momentul de faţă, funcţionăm cu 76 de pompe“, a precizat Vlad Angheluţă, care a spus că viiturile din 2018 au distrus o bună parte a investiţiilor din zonă şi au afectat una mai veche a Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ.

Criza apei din acest an este cauzată de seceta prelungită, care a scăzut nivelul apei din pînza freatică şi a dus la scăderea nivelului hidrostatic din puţuri.

„Debitul rîului Moldova, în 25 noiembrie era de 8,2 metri cubi pe secundă, în 26 noiembrie, un pic în creştere, de 9,2 metri cubi pe secundă. Dar o medie anuală a debitului rîului în zona captării Plideşti – Simioneşti este de 15 metri cubi pe secundă, deci este vizibil că ne confruntăm cu acest fenomen de secetă.

Aceeaşi situaţie este şi la captarea Lunca-Vînători, care alimentează sistemul din zona Tîrgu Neamţ şi comunele învecinate, unde avem aceleaşi probleme de raţionalizare a consumului. Acolo albia chiar este secată aproape integral, debitul fiind asigurat mai mult de un pîrîu care, la confluenţa cu Ozana, alimentează fronturile de la Tîrgu Neamţ, din 12 puţuri.

Acolo lucrăm cu 8 puţuri, fiind afectată în primul rînd distribuţia apei din zonele înalte din Tîrgu Neamţ, precum şi în comunele: Bălţăteşti, Agapia, Grumăzeşti şi, parţial, Răuceşti“, a mai afirmat Vlad Angheluţă. Acesta a ţinut să precizeze faptul că aceeaşi situaţie o au extrem de multe companii de apă din România, care nu pot ţine pasul înlocuirii conductelor de apă cu măsura în care acestea se uzează, susţinînd că pentru înlocuirea tuturor reţelelor de apă din judeţ ar fi nevoie de bugetul companiei pe 100 de ani.

„Ca să schimbăm la nivel de companie întrega reţea am avea nevoie mîine de 223 milioane lei pentru întreg judeţul, ceea ce reprezintă bugetul companiei pe 100 de ani. Oraşul Roman are probleme mari în ceea ce priveşte reţelele expirate. E vorba de 107 km, adică 83% din total conducte, cu o valoare de înlocuire la 31 decembrie 2016 de 62.893.028 lei.

În Roman, porţiunea de reţele expirate are o lungime de 53,4 km, adică 78% din total, cu o valoare de înlocuire de 21.643 lei“, a mai spus directorul general.

Next post
Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Înlocuirea prefectului a intrat în linie dreaptă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ deşi toată lumea se aştepta ca Daniela Soroceanu şi mulţi prefecţi să fie înlocuiţi în şedinţa de Guvern din 5 decembrie, lucrul acesta nu s-a întîmplat ■ surse liberale declară că prefecţii vor fi schimbaţi, în proxima şedinţă, marţi, 9 decembrie ■ la Neamţ rămîne în cărţi George Lazăr, a cărui numire este pregătită tehnic din 19 noiembrie, cînd a devenit funcţionar public la Primăria Roman ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Zilele Danielei Soroceanu în funcţia de prefect al judeţului par a fi numărate. Dincolo de ipocrizia faptului că despre prefecţi şi subprefecţii se zice că ar fi apolitici, în realitate lucrurile stînd altfel, ţinînd cont de faptul că aceşti demnitari, ca şi şefi ai instituţiilor descentralizate sînt reprezentanţii guvernului în teritoriu.

La instalarea guvernului liberal, premierul Ludovic Orban anunţa că prefecţii vor fi iute schimbaţi, foarte mulţi au rămas pe funcţii. Un prim lot , de la Alba, Harghita, Sălaj şi subprefectul de la Arad, a fost schimbat la sfîrşit de noiembrie.

Un al doilea a fost schimbat în şedinţa de Guvern de pe 5 decembrie, fiind hotărîri de încetare a exercitării funcţiilor de prefect pentru Matei Lupu de la Caraş Severin, Ilfov – Mihai Sandu Niţă, Mehedinţi – Nicolae Drăghici (acesta fiind trecut după reţeta clasică drept inspector guvernamental), Suceava – Mirela Adomnicăi.

Încetinirea ritmului de înlocuire, după ce Rareş Bogdan anunţase că reprezentanţii Guvernului în teritoriu urmau să fie schimbaţi în 48 de ore a alimentat şi la Neamţ o serie de zvonuri.

Unul din acestea ar fi că Daniela Soroceanu ar urma să rămînă pe post, ţinînd cont de trecutul său liberal şi de susţinerea care s-ar bucura din partea senatorului Eugen Ţapu.

Contactat , acesta a ţinut să dea asigurări că la mijloc e vorba de o intoxicare şi că nici într-un caz nu o sprijină pe Daniela Soroceanu.

Cît despre prezenţa la ceremonia de 1 Decembrie de la Roman a Danielei Soroceanu, care a trecut în revistă gărzile militare, deputatul Laurenţiu Leoreanu a ţinut să spună că aceasta a participat ca prefect în exerciţiu şi că nu a fost invitată de primarul Lucian Micu.

Surse din PNL spun că în următoarea şedinţă de guvern, de marţi, 10 decembrie, ar urma să fie schimbată şi Daniela Soroceanu, funcţie pe care o va ocupa primvicepreşedintele PNL Neamţ, George Lazăr, pentru care, de altfel s-au şi făcut „preparativele“, constînd în susţinerea unui concurs de ocupare a postului de şef Serviciu Control Calitate şi Monitrorizare Mediu şi Marketing Instituţional, la Primăria Roman, promovat în 19 noiembrie, cînd a fost admis cu 97,5 puncte la scris şi 10 la oral.

George Lazăr este avocat, a absolvit Facultatea Petre Andrei din Iaşi, a fost viceprimar al Romanului, timp de doi ani, în timpul primului mandat de primar  al lui Laurenţiu Leoreanu. A mai fost prefect al judeţului în 2013, fiind susţinut de liberalul Dorinel Ursărescu, la vremea respectivă preşedinte al PNL Neamţ şi urmîndu-se aceeaşi „reţetă“ de angajare la Primăria Roman, pe un post de funcţionar public.

La vremea respectivă era  cel mai tînăr prefect, avînd doar 32 de ani, aşa cum de altfel a fost şi cel  mai tînăr viceprimar în perioada decembrie 2011-iunie 2012.

„Îi vom schimba, dar nu am vrut să-i schimbăm (pînă atunci – n.r.) să nu se spună că vrem să afectăm procesul electoral, ei pregătiseră alegerile şi i-am lăsat să-şi îndeplinească atribuţiile, astfel încît să fie alegeri corecte şi să nu existe nici un fel de problemă. Prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu, orice Guvern are dreptul de a-şi alege proprii reprezentanţi în teritoriu“, declara Ludovic Orban într-o vizită făcută înainte de alegerile prezidenţiale în judeţul Olt.

Şi mai vorbea despre schimbarea şefilor instituţiilor deconcentrate: „Să nu-şi imagineze cineva că dacă a cîştigat un concurs pe vremea PSD-ului mă poate împiedica să-l schimb din funcţie, dacă nu e bun şi dacă nu-şi face treaba“.  Aceleaşi surse liberale susţin că după schimbarea prefecţilor vot urma instituţiile descentralizate.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Administrație

Neamţ: “Misterul” decapitării fostului şef al Poliţiei persistă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ IGPR a comunicat de ce a fost înlocuit comisarul şef Paul Tablan de la conducerea Poliţiei Neamţ ■ cică ofiţerului îi lipsea un document ■ se pare că este vorba de certificatul ORNIS, care i-a fost retras de superiorii din conducerea IGPR tocmai pentru a fi îndepărtat din funcţie ■ este posibil ca decizia de demitere să fie atacată de Paul Tablan în instanţă ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

La solicitarea de a afla motivele „punerii la dispoziţie“ (a se citi demiterea) a comisarului şef Paul Tablan de la comanda  Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ, Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, prin adresa purtînd numărul 403.988/6 decembrie 2019, a trimis un răspuns de o ambiguitate desăvîrşită.

Aflăm astfel că ofiţerului îi lipsea un anume document, bănuim noi, celebrul certificate ORNIS, prin care acesta avea acces la informaţii clasificate şi care-i permitea să lucreze în structurile operative.

„În urma verificărilor efectuate la structura de specialitate din cadrul Poliţiei Române a rezultat că Ordinul  ministrului afacerilor interne nr.II/2059 prin care  comisarul-şef de poliţie Tablan Costel Paul, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, a fost pus la dispoziţia unităţii, a fost emis la data de 27 noiembrie 2019 cu aplicabilitate din data  de 5 decembrie 2019, avînd în vedere faptul că ofiţerul nu mai îndeplinea o condiţie de ocupare a postului pentru care era numit“, se spune în documentul amintit.

Urmează o frază protocolară de mulţumiri pentru încrederea acordată şi disponibilitatea de rezolvare a problemelor ce intră în competenţa informaţiilor de interes public. Nu-i cazul, adresa respectivă fiind concepută în clasicul limbaj de lemn, fără conţinut şi care nu spune nimic.

Nici măcar nu poartă semnătura vreunui şef sau purtător de cuvânt în relaţiia cu presa. În altă ordine de idei, trebuie spus că ordinul de demitere poate fi atacat în instanţă, însă retragerea certificatului ORNISS nu trebuie justificată nici măcar în faţa judecătorilor, astfel că acţiunea pare, cel puţin la prima vedere, lipsită de sens. Totuşi, o astfel de acţiune judecătorească ar putea fi singura cale de aflare a cauzelor pentru care certificatul cu pricina nu a fost prelungit.

„Eu încă nu am fost înştiinţat, pentru că sînt în concediu medical iar ordinul este la Inspectorat (Poliţia Neamţ – n.r.). Cînd o să văd motivele, este foarte probabil să mă adresez justiţiei, dacă sînt cele despre care am auzit. O să încerc şi această varianţă, ca să nu îmi pară rău la un moment dat şi ca să epuizăm toate variantele. Deocamdată, necunoscînd toate motivele, pot avea doar bănuieli.

Cel mai probabil voi beneficia şi de sprijinul sindicatului din care fac parte de la intrarea în sistem, poate ei ştiu, cunosc, au mai auzit şi vedem ce se poate face. La acest moment însă e prea devreme de spus ceva concret, trebuie mai întîi să iau la cunoştinţă oficial şi apoi vedem ce se poate face“, a declarat Paul Tablan.

Cel mai probabil, demiterea acestuia de la comnada inspectoratului nemţean a venit ca urmare a faptului că a deranjat pe cineva sau pe mai mulţi.

Care pot fi din mediul politic sau nu. La un moment dat se zvonea că la şefia Poliţiei Neamţ era în cărţi un alt ofiţer, dar lucrurile au luat o turnură neaşteptată. La comanda IPJ Neamţ a fost numit Nicolae Catană, pe o perioadă determinată, de 6 luni, pentru preluarea atribuţiilor de inspector şef.

„Prin dispoziţie a inspectorului general al Poliţiei Române, cu data de 3 decembrie a.c., comisarul-şef de poliţie Catană Neculai a fost împuternicit, pe o perioadă de 6 luni, să asigure îndeplinirea atribuţiilor funcţiei de adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ. Cu aceeaşi dată, prin dispoziţie a inspectorului general al Poliţiei Române, comisarului-şef de poliţie Vlad Costinel Victor i-a încetat împuternicirea din funcţia de adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ.

Rămîne de văzut dacă posibila acţiune în instanţă îi va da fostului şef al Poliţiei Neamţ satisfacţia dorită şi dacă va afla cum s-a întîmplat ca după un sfert de veac de meserie, ofiţerul să rămînă fără certificatul ORNISS. În lipsa acestuia nu poate ocupa nici o funcţie în structurile operative ale sistemului.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Trending