Contactează-ne

Actualitate

Beatificarea „Crinulului însîngerat“, la Nisiporeşti

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sîmbătă şi duminică, va avea loc beatificarea Veronicăi Antal ■ aceasta a fost ucisă în 1958, cu 42 de lovituri de cuţit ■ după noartea violentă, localnicii au început să vorbească de ea ca despre o sfîntă. supranumind-o „Crinul însîngerat“ sau „Martira curăţiei“ ■

Timp de două zile, la Nisiporeţti, comuna Boteşti, în Biserica Romano Catolică Adormirea Maicii Domnului se va oficia Sfînta Liturghie de beatificare a Veronicăi Antal, prima femeie care va fi declarată ca „Fericită“ şi va fi înscrisă în calendarul bisericesc al Ordinului Fraţilor Minori Convertuali şi al Bisericii Catolice Locale. La manifestare va participa un trimis al Papei Francisc, Eminenţa Sa, cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, în prezenţa PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi, a numeroşi preoţi catolici din ţară şi străinătate. Sîmbătă, 22 septembrie şi duminică, 23 septembrie 2018, la Parohia Nisiporeşti sînt aşteptaţi cîteva mii de credincioşi de confesiune romano- catolică din localitate şi din întreaga ţară, pentru a participa la slujba de beatificare a primei femei catolice din România. De organizarea evenimentui s-a ocupat preotul Damian Pătraşcu, vicepostulator în numele Provinciei Sfîntul Iosif. „La Biserica din Nisiporeşti, comuna Boteşti va avea loc Liturghia de beatificare a Veronicăi Antal, fecioară şi milostivă. La Liturghie va participa trimisul Sfîntului Părinte, Papa Fransisc, cardinalul Giovani Angelo Amato, care va oficia Sfînta Liturghie Pontificală, cît şi ritul acestei beatificări. Apoi această venerabilă va fi ridicată la cinstea altarelor şi va primi titlul de «Fericită».Vor mai fi prezenţi IPS Miguel Maury Buendía, Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova, episcopul nostru, Petru Gherghel şi mulţi alţi episcopi din ţară şi străinătate. Va fi şi o delegaţie a Bisericii Ortodoxe din România. Duminică, beatificarea va continua această sărbătoare cu Liturghia de la ora 11, oficiată de episcopul Petru Gherghel şi alţi preoţi“, a declarat preotul Damian Pătraşcu. La ceremonialul religios vor fi prezenţi fratele şi sora Veronicăi Antal, Gheorghe şi Angela. Preotul Anton Benever a fost cel care în timpul regimului comunist a adunat, cu extreme riscuri foarte multe dovezi ale sfinţeniei Veronicăi Antal, folosite acum pentru pregătirea beatificării sale, pregătire ce a durat 15 ani.

O scurtă viaţă dedicată bisericii

Rămăşiţele pămînteşti ale Veronicăi Antal se află în cripta din biserica parohială a satului Nisiporeşti, după ce au fost exhumate din cimitirul localităţii, în aprilie 2018. Tînăra ce va fi ridicată în rîndul „fericiţilor“ s-a născut la Nisiporeşti, pe 7 decembrie 1935. Viaţa i-a fost scurtă, doar 23 de ani şi a închinat-o bisericii. După vîrsta de 16 ani a vrut să intre în mănăstire, dar nu a putut din cauza regimului comunist, care închisese toate mănăstirile catolice. A rămas în satul natal şi mergea la Sfînta Liturghie în parohia Hălăuceşti. Trăia acasă ca o măicuţă. Face vot de feciorie şi se înscrie în Ordinul al Treilea Franciscan (Terţiar). Primeşte zilnic sfînta Împărtăşanie şi participă la Sfînta Liturghie. Pentru a putea face acest lucru nu ezita să parcurgă, în fiecare dimineaţă, cei opt kilometri pînă la biserica din Parohia Hălăuceşti. Avea o evlavie deosebită faţă de sfînta Fecioară Maria, pe care o cinstea mai ales prin recitarea continuă şi zilnică a sfîntului Rozariu. Pe 24 august 1958, pe cînd se întorcea pe jos de la slujbă a fost atacată de Pavel Mocanu. Acesta a vrut să o batjocorească, a atacat-o într-un lan de porumb şi a înjunghiat-o cu 42 de lovituri de cuţit. A fost găsită de săteni cu rozariul strîns în mînă, iar pe piept avea doi strujeni de porumb, puşi în batjocură de criminal, sub formă de cruce. După noartea violentă a tinerei, localnicii au început să vorbească despre Veronica Antal ca despre o sfîntă. Oamenii au supranumit-o „Crinul însîngerat“ sau „Martira curăţiei“. Procedura de canonizare a fost deschisă la 25 noiembrie 2003 în Dieceza de Iaşi, iar Papa Francisc a semnat la 26 ianuarie 2018 decretul prin care a recunoscut „martiriul slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, laică, aparţinînd Ordinului Franciscan Secular“. Veronica Antal este cel de-al şaselea român care va fi declarat „Fericit“ de către Biserica Catolică şi prima femeie româncă, prima tînără româncă şi primul laic român ce urmează să fie ridicat la cinstea altarelor. Beatificarea reprezintă trecere a unei persoane defuncte în categoria fericiţilor bisericii, aflaţi pe o treaptă inferioară sfinţilor. După beatificare poate urma declararea ca sfînt. În procesul de canonizare în Biserica Catolică sînt două etape. În prima etapă se declară fericit şi se ajunge, dacă se confirmă că a murit, ca martir pentru credinţă. În cea de-a doua etapă, în care este declarat sfînt, trebuie să se confirme că a făcut o minune.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Toamna şi-a intrat în drepturi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost valori termice spre limita îngheţului, dar indicele de răcire a fost negativ în aproape tot judeţul ■ se pare că e vorba de un episod izolat ■ în următoarele zile se anunţă temperaturi de 22 de grade ■ şi minimele nocturne cresc spectaculos ■

Toamna şi-a cam intrat în drepturi la finele celei de-a doua decade a lui Brumărel, iar în zorii zilei de 20 octombrie a fost deosebit de rece pentru acest moment al anului.

S-au înregistrat temperaturi spre limita îngheţului, şi valori termice negative în vîrf de munte. Totuşi, din cauza vîntului în mai tot judeţul indicele de răcire a indicat valori negative.

Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Metorologie, minima nopţii de 19/20 octombrie a fost 3,2 grade la Piatra Neamţ, la Tîrgu Neamţ s-au înregistrat 1,4 grade, iar la Roman a fost cel mai frig, cu o minimă de numai 0,7 grade.

La staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca minima a coborît pînă la -7 grade. Nici marţi, la ora 9:00 nu era prea bine pentru că se înregistrau valori termice de 3 grade la Piatra şi Tîrg, 2 grade erau la Roman, iar pe munte se înregistrau -4 grade. Vîntul a făcut prăpăd în teritoriu, iar la acelaşi moment indicele de răcire era -1 grad la Roman şi -2 grade în reşedinţa de judeţ. Meteorologii dau asigurări că în cîteva zile vremea se face frumoasă.

Cel puţin aşa rezultă din estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în perioada 19 octombrie – 1 noiembrie, în Moldova. „În primele două zile vremea va fi răcoroasă, cu o medie regională a temperaturilor maxime în jurul a 14 grade şi a minimelor de aproximativ 4 grade. În perioada 21 – 23 octombrie, vremea se va încălzi, astfel încît valorile termice diurne vor tinde spre o medie de 21 de grade urmînd ca în week-end-ul 24 – 25 octombrie acestea să scadă uşor spre 18 – 20 de grade. În tot acest interval temperaturile nocturne vor fi în creştere treptată pînă la valori medii de 8 – 10 grade.

Cea de-a doua săptămînă va fi caracterizată de valori termice apropiate de cele normale, în medie maxime de 12 – 16 grade şi minime de 4 – 8 grade. Local şi temporar va ploua slab, în perioada 24 – 26 octombrie, ddar ploi slabe mai pot apărea trecător şi după data de 27 octombrie“, conform Administraţiai Naţionale de meteorologie.

Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că de pe 20 octombrie, se încălzeşte treptat, dar şi sigur, iar la Piatra Neamţ se vor înregistra maxime de 17 grade. Noaptea rămîne deosebit de rece, iar minima nocturnă rămîne cantonată la 2 grade. Nesperat de cald va fi joi, 22 octombrie, cînd pe fondul unui cer senin se vor înregistra în zona noastră pînă la 20 de grade. Saltă şi minima nopţii pînă la 6 grade.

Cea mai caldă zi va fi cea de vineri, 23 octombrie, cînd vor fi 22 de grade peste zi şi 8 grade după lăsarea întunericului. În week-end, în perioada 24 – 25 octombrie, la Piatra Neamţ vor fi maxime de 18, respectiv 14 grade, şi minime îndrăzneţe de pînă la 11 grade.

Citește știrea

Actualitate

DSVSA supraveghează focarele de pestă porcină la mistreţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ în judeţul Neamţ există focare de pestă porcină africană la Grumăzeşti şi Bălţăteşti

Directorul DSVSA Neamţ, dr. Sorin Ulea, a declarat că, anul acesta, la şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor Transmisibile de la sfîrşitul săptămînii trecute, s-au luat pe lîngă măsurile drastice de stăpînire a focarelor de pestă porcină africană de la Grumăzeşti, Bălţăteşti şi cel de la graniţa cu judeţul Iaşi, de la Răchiteni, şi măsuri de controlare a focarelor de pestă porcină la mistreţi, ţinînd cont de faptul că, toamna, mistreţii care se hrănesc cu porumb din tarlalele cultivate sunt principalii vectori de răspîndire a pestei porcine africane, o boală cumplită care decimează populaţia de suine.

„Este vorba de aceleaşi măsuri de protecţie a circulaţiei porcinelor de la exploataţiile comerciale din judeţul Neamţ şi respectiv de la graniţa cu judeţul Iaşi, în focarul de la Răchiteni. Am discutat cu reprezentanţii fondurilor de vînătoare şi cu cei ai Direcţiei Silvice pentru a lua măsuri comune de stăpînire a focarelor de pestă porcină africană.

Este pentru prima dată cînd încercăm să gestionăm focarele de pestă porcină africană, strict şi la mistreţii bolnavi, de la care s-au recoltat probe ce au fost afluite către Laboratorul de analize al DSVSA Neamţ şi care, în urma analizelor, s-au dovedit a fi pozitive la pestă porcină africană”, a declarat dr. Sorin Ulea, director al DSVSA Neamţ.

Acesta a mai spus că focarele de pestă porcină se vor stinge, gradual, în 45 de zile de la prima dezinfecţie făcută în focar şi în mod execpţional la 30 de zile, în cazul unor derogări bine motivate. Dr. Sorin Ulea a vorbit şi despre controlul efectuat de salariaţii instituţiei la adăpostul de cîini comunitari, gestionat la Piatra Neamţ de către SC „Salubritas” SA, la solicitarea unor ONG-uri, care se ocupă de bunăstarea animalelor.

Citește știrea

Actualitate

Apel la salvarea identităţii naţionale

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ reputatul profesor universitar şi analist economic, Petrişor Peiu, taxează greşelile Guvernului Orban în combaterea efectelor pandemiei ■ acesta crede că s-a greşit interzicîndu-se românilor pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva, la Iaşi, ceea ce a generat proteste şi îmbrînceli cu forţele de ordine ■

Cunoscutul profesor universitar, Petrişor Peiu, fost secretar de stat în Guvernul Năstase, fost consilier personal al premierului Radu Vasile, a criticat aspru ultimele decizii ale Guvernului Orban de îngrădire a drepturilor religioase ale românilor ortodocşi, în condiţiile în care la Sărbătoarea Sfintei Parascheva, de la Iaşi, din 14 octombrie, nu au putut participa decît credincioşii cu buletin de Iaşi şi în condiţiile în care Guvernul intenţionează să facă acelaşi lucru de Sfîntul Dumitru, la Bucureşti.

Reputatul profesor universitar a taxat pe pagina sa de socializare această mişcare pe care o consideră una greşită şi nedreaptă faţă de Biserica Ortodoxă Română, care pînă acum a respectat regulile sanitare impuse de Guvern, în evitarea răspîndirii noului coronavirus.

„Eu, Cezarule prea-puternic, mă numesc Petru şi nu mă ruşinez cu numele meu. Eu, Cezarule nedrept, sînt român şi nu mă ruşinez cu asta. Şi da, Cezarule prea-sătul, eu sînt ortodox şi nu mă ruşinez cu asta! Dacă este să vorbim de o primă şi mare minune săvîrşită de moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, aceea este adoptarea, la Sinodul de la Iaşi, a mărturisirii de credinţă, Expositio Fidei, întocmită în limba latină de către Petru Movilă.

Această lucrare a reprezentat definirea teologiei ortodoxe pentru mult timp de atunci încolo. Mărturisirea de credinţă scrisă de Petru Movilă a stat la baza păstrării credinţei ortodoxe pentru toate popoarele din Estul Europei şi a întors la biserică credincioşii păcăliţi de o mînă de episcopi. De la căderea Constantinopolului, în 1453, în lumea ortodoxă nu se mai petrecuse un act de o asemenea importanţă. Peste 30 de ani, în 1672, la sinodul de la Ierusalim, se adopta o nouă Confessio, datorată patriarhului Dositei, bazată pe mărturisirea lui Petru Movilă, care opreşte definitiv încercarea pornită prin Chiril Lucaris de a calviniza ortodoxia.

Să nu ne fie ruşine că sîntem români şi ortodocşi! Toţi cei care ne dau lecţii de europenitate şi care se ruşinează cu numele româneşti de Ion, Maria, Gheorghe sau Ioana să nu uite că istoria este rotundă, popoarele cad şi se ridică, ceea ce astăzi le pare lor o victorie definitivă, mîine va fi renaşterea naţiunii noastre ortodoxe. Astăzi trăim şi noi, precum contemporanii lui Vasile Lupu şi ai lui Petru Movilă, un asalt împotriva credinţei ortodoxe. Şi la fel ca şi acum 400 de ani, străinii care vor să ne schimbe credinţa sînt ajutaţi de unii care se ruşinează de numele şi de naţionalitatea lor. Să ne aducem aminte că istoria noastră cuprinde, pe lîngă multe alte momente de glorie, şi luna octombrie 1642, cînd s-a salvat ortodoxia.

Să nu ne fie ruşine că sîntem români şi că ne cheamă Petre sau Florica. Şi noi suntem la fel de buni precum cei cu nume străine şi noi avem acelaşi drept să ne rugăm în ţara noastră, în limba noastră şi în bisericile noastre”, a spus reputatul profesor universitar şi realizator de emisiuni economice la postul central de televiziune „Realitatea Plus”.

Acesta a declarat pentru „Monitorul” că are credinţa că în condiţiile pandemice grele pe care le traversează întreaga Planetă, România ar trebui să fie mai atentă în conservarea propriei identităţi şi ar trebui să aibă mai mult discernămînt atunci cînd ia asemenea decizii, care au dus la proteste şi îmbrînceli ca acele de la Iaşi, din 14 octombrie şi ca acele care se anunţă în Bucureşti, cu ocazia Sfîntului Dimitrie, în condiţiile în care printr-o bună organizare ar fi putut ca lumea să se perinde la sfintele moaşte în linişte, sub supravegherea Jandarmeriei, aşa cum s-a întîmplat şi în alţi ani.

Citește știrea

Trending