Contactează-ne

Actualitate

Beatificarea „Crinulului însîngerat“, la Nisiporeşti

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sîmbătă şi duminică, va avea loc beatificarea Veronicăi Antal ■ aceasta a fost ucisă în 1958, cu 42 de lovituri de cuţit ■ după noartea violentă, localnicii au început să vorbească de ea ca despre o sfîntă. supranumind-o „Crinul însîngerat“ sau „Martira curăţiei“ ■

Timp de două zile, la Nisiporeţti, comuna Boteşti, în Biserica Romano Catolică Adormirea Maicii Domnului se va oficia Sfînta Liturghie de beatificare a Veronicăi Antal, prima femeie care va fi declarată ca „Fericită“ şi va fi înscrisă în calendarul bisericesc al Ordinului Fraţilor Minori Convertuali şi al Bisericii Catolice Locale. La manifestare va participa un trimis al Papei Francisc, Eminenţa Sa, cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, în prezenţa PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi, a numeroşi preoţi catolici din ţară şi străinătate. Sîmbătă, 22 septembrie şi duminică, 23 septembrie 2018, la Parohia Nisiporeşti sînt aşteptaţi cîteva mii de credincioşi de confesiune romano- catolică din localitate şi din întreaga ţară, pentru a participa la slujba de beatificare a primei femei catolice din România. De organizarea evenimentui s-a ocupat preotul Damian Pătraşcu, vicepostulator în numele Provinciei Sfîntul Iosif. „La Biserica din Nisiporeşti, comuna Boteşti va avea loc Liturghia de beatificare a Veronicăi Antal, fecioară şi milostivă. La Liturghie va participa trimisul Sfîntului Părinte, Papa Fransisc, cardinalul Giovani Angelo Amato, care va oficia Sfînta Liturghie Pontificală, cît şi ritul acestei beatificări. Apoi această venerabilă va fi ridicată la cinstea altarelor şi va primi titlul de «Fericită».Vor mai fi prezenţi IPS Miguel Maury Buendía, Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova, episcopul nostru, Petru Gherghel şi mulţi alţi episcopi din ţară şi străinătate. Va fi şi o delegaţie a Bisericii Ortodoxe din România. Duminică, beatificarea va continua această sărbătoare cu Liturghia de la ora 11, oficiată de episcopul Petru Gherghel şi alţi preoţi“, a declarat preotul Damian Pătraşcu. La ceremonialul religios vor fi prezenţi fratele şi sora Veronicăi Antal, Gheorghe şi Angela. Preotul Anton Benever a fost cel care în timpul regimului comunist a adunat, cu extreme riscuri foarte multe dovezi ale sfinţeniei Veronicăi Antal, folosite acum pentru pregătirea beatificării sale, pregătire ce a durat 15 ani.

O scurtă viaţă dedicată bisericii

Rămăşiţele pămînteşti ale Veronicăi Antal se află în cripta din biserica parohială a satului Nisiporeşti, după ce au fost exhumate din cimitirul localităţii, în aprilie 2018. Tînăra ce va fi ridicată în rîndul „fericiţilor“ s-a născut la Nisiporeşti, pe 7 decembrie 1935. Viaţa i-a fost scurtă, doar 23 de ani şi a închinat-o bisericii. După vîrsta de 16 ani a vrut să intre în mănăstire, dar nu a putut din cauza regimului comunist, care închisese toate mănăstirile catolice. A rămas în satul natal şi mergea la Sfînta Liturghie în parohia Hălăuceşti. Trăia acasă ca o măicuţă. Face vot de feciorie şi se înscrie în Ordinul al Treilea Franciscan (Terţiar). Primeşte zilnic sfînta Împărtăşanie şi participă la Sfînta Liturghie. Pentru a putea face acest lucru nu ezita să parcurgă, în fiecare dimineaţă, cei opt kilometri pînă la biserica din Parohia Hălăuceşti. Avea o evlavie deosebită faţă de sfînta Fecioară Maria, pe care o cinstea mai ales prin recitarea continuă şi zilnică a sfîntului Rozariu. Pe 24 august 1958, pe cînd se întorcea pe jos de la slujbă a fost atacată de Pavel Mocanu. Acesta a vrut să o batjocorească, a atacat-o într-un lan de porumb şi a înjunghiat-o cu 42 de lovituri de cuţit. A fost găsită de săteni cu rozariul strîns în mînă, iar pe piept avea doi strujeni de porumb, puşi în batjocură de criminal, sub formă de cruce. După noartea violentă a tinerei, localnicii au început să vorbească despre Veronica Antal ca despre o sfîntă. Oamenii au supranumit-o „Crinul însîngerat“ sau „Martira curăţiei“. Procedura de canonizare a fost deschisă la 25 noiembrie 2003 în Dieceza de Iaşi, iar Papa Francisc a semnat la 26 ianuarie 2018 decretul prin care a recunoscut „martiriul slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, laică, aparţinînd Ordinului Franciscan Secular“. Veronica Antal este cel de-al şaselea român care va fi declarat „Fericit“ de către Biserica Catolică şi prima femeie româncă, prima tînără româncă şi primul laic român ce urmează să fie ridicat la cinstea altarelor. Beatificarea reprezintă trecere a unei persoane defuncte în categoria fericiţilor bisericii, aflaţi pe o treaptă inferioară sfinţilor. După beatificare poate urma declararea ca sfînt. În procesul de canonizare în Biserica Catolică sînt două etape. În prima etapă se declară fericit şi se ajunge, dacă se confirmă că a murit, ca martir pentru credinţă. În cea de-a doua etapă, în care este declarat sfînt, trebuie să se confirme că a făcut o minune.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Şcolile cu loaze, luate la ochi de Inspectorat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ conducerea ISJ va face o analiză, "la sînge" a rezultatelor obţinute la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat ■ după contestaţiile la BAC, procentul de promovabilitate a crescut la 66,94% ■ alte două medii de 10 au fost obţinute la Colegiul Naţional "Petru Rareş" ■

Rezultatele foarte slabe obţinute de o parte dintre şcolile din judeţ atît la examenul Naţional de Evaluare, cît şi la cel de Bacalaureat au nemulţumit conducerea Inspectoratului Şcolar Neamţ, care va face o analiză, la sînge, a situaţiei în şcolile cu o promovabilitate scăzută.

Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a declarat că la Evaluarea Naţională se observă o discrepanţă majoră între şcolile gimnaziale rurale şi cele urbane, în sensul că sute de absolvenţi de la sate, fie că nu s-au prezentat la examen, fie că nu l-au promovat. Se va realiza şi o analiză a rezultatelor obţinute de licee la examenul de Bacalaureat şi prima măsură punitivă va fi aceea că aceste unităţi şcolare nu vor mai primi clase de liceu.

“Pînă pe 15 iulie vom realiza un raport de evaluare a rezultatelor obţinute la examenul de Evaluare Naţională. Se va face o analiză a modului de organizare a examenului şi o analiză a rezultatelor obţinute. De remarcat este decalajul dintre rezultatele obţinute în mediul urban şi cel rural, în sensul că există o discrepanţă flagrantă între mediul urban şi cel rural. Din păcate avem un număr foarte mare de copii, în special din şcolile gimnaziale rurale, care nu au reuşit să treacă pragul mediei 5. Noi stăm ceva mai bine decît alte judeţe din Moldova, dar discrepanţa este, repet, foarte mare şi la Neamţ”, a declarat pentru “Monitorul”, inspectorul şcolar general Mihai Obreja.

O îngrijorare majoră pentru mai marele peste învăţămîntul nemţean o reprezintă unităţile şcolare cu promovabilitate zero la examenul de Bacalaureat. Mihai Obreja a spus că înainte de contestaţii existau licee în care niciun absolvent nu a promovat BAC-ul.

“La Bacalaureat vom face o analiză serioasă, după publicarea rezultatelor la contestaţii, respectiv după a doua sesiune din august. Prima măsură punitivă va fi aceea legată de alocarea locurilor pentru clasele de liceu.

Directorii îşi doresc să aibă clase de liceu, dar, dacă ajungem în situaţia în care sînt zero candidaţi promovaţi la Bacalaureat , ceva nu este în regulă. Poate e vorba şi de o orientare şcolară deficitară, dar eu cred că trebuie lucrat şi la bază, la ceea ce reprezintă pregătirea elevilor pentru a putea susţine acest examen. O atenţie aparte vom acorda Liceului Agricol Ion Ionescu de la Brad, din zona Roman, unde, după o pauză de doi ani, în care nu au avut clase de liceu, acum le-am aprobat, prin planul de şcolarizare, o clasă de 21 de elevi, tocmai pentru a-i încuraja, dar se pare că decizia noastră în acest sens nu a fost cea mai bună”, a declarat Mihai Obreja.

După contestaţii, a crescut promovabilitatea cu 2,06%

După contestaţii, 230 de absolvenţi au promovat examenul de Bacalaureat, numărul acestora ajungînd la 2.443, cu o promovabilitate de 66,94%.

“Duminică, 5 iunie, s-a încheiat sesiunea de Bacalaureat. La nivelul judeţului Neamţ sînt 230 de copii care au promovat examenul după contestaţii, ceea ce reprezintă creşterea procentului de promovabilitate la 66,9%, deci cu 2,06%. Pot să declar cu bucurie că după etapa de contestaţii avem încă două medii de 10 la Colegiul Naţional Petru Rareş, ceea ce face ca această unitate să rămînă în top, pe poziţia 20 în ceea ce priveşte mediile maxime, la examenul de Bacalureat, în ultimii 10 ani.

Vreau să-i asigur pe candidaţi că a fost un examen corect faţă de modul în care se desfăşura acesta cu ceva ani în urmă. A fost un examen derulat cu seriozitate şi responsabilitate, în condiţii de pandemie. Este foarte bine că lucrările au fost evaluate în alte judeţe (la contestaţii n.r) pentru că aşa s-a evitat total posibilitatea de a intra cineva în contact cu cei care au corectat tezele. Rezultatele finale la BAC reflectă munca elevilor, profesorilor, părinţilor implicaţi direct. D

e luni, 6 iulie începe etapa specială a examenului. La nivelul judeţului Neamţ nu avem nici un candidat în această situaţie, dar probabil că vom fi implicaţi în această sesiune în altă formă. Aşteptăm deciziile Ministerului Educaţiei în acest sens. Pentru cei care nu au promovat examenul de bacalaureat se va organiza o a doua sesiune în luna august”, a precizat Mihai Obreja.

Acesta a ţinut să dea o replică acelor care au instigat la neprezentarea la BAC, pe motive de pandemie. “S-a recurs în perioada examenelor naţionale la fel de fel de manipulări din partea unor organizaţii ale elevilor sau ale părinţilor sau din partea unor partide politice care au încercat să exploateze ceea ce reprezintă un serviciu public important cum este cel educaţional.

Cei de care pomeneam îndemnau elevii să nu participe la examene, vroiau echivalări, ceea ce nu se poate concepe în România secolului XXI”, a mai spus Mihai Obreja.

Acesta a adăugat şi faptul că în Neamţ, ca şi la Braşov, va trebui să se pună un mai mare accent pe înscrierea elevilor la învăţămîntul profesional şi profesional dual, care asigură pregătirea forţei de muncă pentru sectorul productiv, aflat în mare suferinţă din acest punct de vedere. La nivel naţional rata de promovabilitate după contestaţii este de 64, 65%.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: “Albirea” primarului Micu, victime în PSD

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ consilierii PSD care au votat în favoarea primarului liberal, "traşi pe dreapta" şase luni ■ dacă vreunul mai merge la şedinţele de CL, ar urma excluderea din partid

Cei şase consilieri romaşcani social-democraţi, consideraţi “blatişti” cu PNL, Constantin Holban, lider de grup, Iulia Havrici, Eugen Pătraşcu,Ilie Boloca, Radu Curpăn şi Daniel Vasiliu, au fost suspendaţi din funcţie pentru jumătate de an.

Aceasta este decizia luată la sfîrşitul săptămînii, în cadrul şedinţei Biroului Politic al Organizaţiei locale a PSD. “S-a desfăşurat şedinţa Biroului Politic local al PSD, în care unul din punctele discutate a fost cel referitor la situaţia generată de votul dat în ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local Roman, cea din 26 iunie. Se ştie că la această şedinţă cei şase consilieri PSD au pactizat cu PNL votînd două proiecte controversate.

Eu, ca preşedinte al organizaţiei, am făcut propunerea ca toţi cei şase consilieri ai noştri să fie suspendaţi 6 luni şi ca aceştia să nu participe nici la şedinţele de comisii şi nici la cele de plen, pînă cînd primarul Lucian Micu, dovedit incompatibil, nu va pleca din funcţie. Prefectul George Lazăr va trebui să ia decizia de eliberare din funcţie a primarului Lucian Micu punînd în aplicare două decizii judecătoreşti: ale Curţii de Apel Bacău şi ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Cea de-a doua hotărîre, cu efecte majore asupra gradului de îndatorare a municipiului, se referă la proiectul pe care l-au votat consilierii PNL şi cinci dintre consilierii noştri, excepţie Radu Curpăn. Este vorba despre un împrumut de 8,5 milioane lei care ar urma să se facă în perioada următoare. Atunci cînd au explicat poziţia lor la acest proiect au încercat să se apere spunînd că au fost lămuriţi să-l voteze spunîndu-li-se că ar urma să fie luat într-un orizont de timp mai îndepărtat.

Cei şase consilieri locali, care sînt şi membri ai Biroului Politic Local, nu au avut drept de vot. Decizia de suspendare a fost luată cu votul majorităţii mebrilor Biroului şi urmează a fi validată de Biroul Politic Judeţean”, a precizat senatorul Dan Manoliu, preşeditele PSD Roman.

Acesta spune că din punctul său de vedere este grav ceea ce se întîmplă, pe final de mandat în Consiliul Local de la Roman, unde se iau hotărîri care nu privesc interesele romaşcanilor, ci ale unor grupuri de interese din PNL, care a avut în ultima perioadă o singură preocupare, aceea de “a salva pielea” primarului incompatibil.

“Ceea ce s-a întîmplat în şedinţa din 26 iunie mă face să constat că în Consiliul Local şi în primărie s-a creat o situaţie absolut gravă, dacă vine din necunoaşterea legislaţiei într-un for de reglementare legislativă locală. Înseamnă că persoanele din corpul de specialişti ai primăriei nu stăpînesc legislaţia, deşi ocupă funcţii importante, bine plătite. Grav este că prin vizele de legalitate date la hotărîrile de consiliu local pot tîrî administraţia publică locală în dezastru. Dacă e vorba de rea-intenţie e un lucru periculos.

Cei care au ţipat cel mai tare în ultima perioadă cu jos corupţii, jos incompetenţii, adică liberalii, se află la guvernare. Ceea ce s-a întîmplat la Roman, recent, cu votarea celor două hotărîri, demonstrează, cu prisosinţă, competenţa liberalilor”, a conchis senatorul Dan Manoliu.

Citește știrea

Actualitate

UPDATE FOTO: Neamţ: Accident cu şase victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier, soldat, din primele informaţii, cu şase victime, a avut loc în urmă cu puţin timp, duminică, 5 iulie, în Neamţ. Au fost implicate două autoturisme, iar coliziunea a avut loc la intersecţia dintre DJ-156 A şi DJ 157, în zona cunoscută sub denumirea “Papuc”.

“Accident rutier, pe DJ-156 A în zona intersecţiei cu DJ 157 (Papuc). Două autoturisme implicate”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

 

Vom reveni.

UPDATE: Prin apel la 112, în jurul orei 13.21, pompierii pietreni au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs in localitatea Dumbrava Deal, comuna Săvinești (zona Papuc, pe DJ 157). Pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț au intervenit cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și două autospeciale SMURD. In urma accidentului produs între două autoturisme au rezultat 6 victime. 3 victime au fost preluate de echipaje de la SAJ, 2 victime (un bărbat de 19 ani și o femeie de 51 de ani) au fost preluate de ambulanțele SMURD, iar o victimă a refuzat transportul la spital. Misiunea pompierilor a continuat pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, precum și pentru îndepărtarea elementelor rezultate în urma accidentului de pe carosabil”, sursa ISU.

Citește știrea

Trending