Contactează-ne

Actualitate

Barajul de la Bicaz, şcoala hidroenergeticii româneşti

Știe publicată cu

în data de

■ manifestarea are loc la Biblioteca Judeţeană ■ va avea loc o dezbatere - dialog, dar şi expoziţii de pictură, fotografie şi documente ■

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ organizează dezbaterea – dialog, expoziţia de pictură, fotografii şi documente „Barajul Bicaz, şcoala hidroenergeticii româneşti“. Manifestarea are loc joi, 25 octombrie, de la ora 17 în sala Cupola şi face parte din proiectul „Să ne cunoaştem istoria judeţului prin memoria comunităţii“. Partenerii întîlnirii sînt S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A., Sucursala Hidrocentrale Bistriţa Piatra Neamţ, Biblioteca orăşenească Mihai Eminescu, Bicaz şi Complexul Muzeal Judeţean Neamţ. Vor prezenta ing. Cornel Melinte, director Sucursala Hidrocentrale Bistriţa; ing. Emil Neagoe, fost director S.H. Bistriţa; maistru Ioan Cehan; muzeograf Silvia Trăistariu, de la Muzeul de Artă Piatra Neamţ; prof. Dan Mihăilescu, de la Complexul Muzeal Judeţean Neamţ; ing. Nicolae Sălăgean, primarul oraşului Bicaz; bibliotecar şef Ion Asavei, de la Biblioteca Mihai Eminescu, Bicaz. Moderator va fi prof. Mihaela Mereuţă, director-manager al Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu“ Neamţ. Barajul Izvorul Muntelui – Bicaz este un baraj de greutate, din beton, avînd înălţimea de 127 m şi lungimea la coronament de 435 m. Pentru realizarea barajului au fost necesari 1.650.000 mc de beton şi beton armat. Lacul de acumulare are un volum total de 1.230 milioane mc, o suprafaţă de 310 ha şi o lungime de 35 km. Centrala hidroelectrică „Dimitrie Leonida“ de la Stejaru, pusă în funcţiune în anul 1960, este cel mai important obiectiv aflat în administrarea sucursalei Hidrocentrale Bistriţa. În centrala de tip semi-aerian sînt amplasate cele şase turbine Francis verticale: patru de cîte 27,5 MW şi două de cate 50 MW. Apele Bistriţei străbat apoi amenajările de la Pîngăraţi (23 MW), Vaduri (44 MW) şi Piatra Neamţ (11 MW). În aval, apele părăsesc albia veche, fiind canalizate în ceea ce este cunoscut sub denumirea de „salba de lumini a Bistriţei“, 9 hidrocentrale „la zi“ pe sectorul Piatra Neamţ – Bacău: Vînători (14 MW), Roznov (14 MW), Zăneşti (14 MW), Costişa (14 MW), Buhuşi (11 MW), Racova (23 MW), Gîrleni (23 MW), Lilieci (23 MW) şi Bacău (30 MW). Toate aceste centrale sînt echipate cu turbine Kaplan. În anul 2003, amenajarea rîului Bistriţa s-a îmbogăţit cu o nouă hidrocentrala, Poiana Teiului (11 MW), în amonte de amenajarea Bicaz. (sursa: www.hidroelectrica.ro)

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Nu scăpăm de furtuni

Știe publicată cu

în data de

Deşi ne-am fi aşteptat ca aria precipitaţiilor să se mai reducă şi să ieşim din seria de avertismente de vreme rea, meteorologii au emis o nouă informare de furtuni şi vijelii. Este vizat întreg teritoriul ţării de miercuri, 22 mai, de la prînz şi pînă joi, 23 mai, la ora 22. În intervalul meţionat ne putem aştepta la cantităţi de apă însemnate din punct de vedere cantitativ şi manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată. „În vestul, nord-vestul şi centrul ţării, precum şi la munte, cu precădere în zona Carpaţilor Occidentali şi în jumătatea nordică Carpaţilor Orientali, se vor semnala averse ce vor avea caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vîntului ce pot lua aspect de vijelei şi izolat căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 15 – 25 de l/mp şi pe arii restrînse 35 – 40 l/mp“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor ANM va actualize avertizările de vreme severă imediată. Joi, chiar dacă sînt anunţate furtuni nu va fi rece pentru că la amiază sînt aşteptate valori termice de 22 de grade. Nu scăpăm de ploi nici pe parcursul zilei de vineri cînd sînt aşteptate averse în special după amiază. Se mai pierd ceva grade, iar maxima zilei nu mai trece de pragul de 20 grade. Noaptea va fi senină, cu o minimă cantonată la 13 grade. Aceleaşi condiţii meteo sînt valabile cel puţin pînă la finele lunii mai, cu ploi în aversă mai ales după amiază. Dacă prognoza se adevereşte, se face ceva mai cald săptămîna viitoare cînd valorile termice saltă la 23 de grade apoi vor creşte pînă la 25 de grade.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Comoară găsită de un poliţist

Știe publicată cu

în data de

Mai multe monede, vechi de 2000 de ani, au fost descoperite de un om al legii din judeţul Neamţ. Comoara include 21 de denari, 9 groşi moldoveneşti, numeroase vestigii, fibule dacice şi romane, inele şi sigilii datînd din secolul I. d. Hr., au fost găsite de către un poliţist al Secţiei de Poliţie Ion Creangă, un pasionat căutător de comori. Vestigiile arheologice au fost depistate cu ajutorul unui detector de metale pe un teren de pe raza localităţii Secuieni, iar ulterior au fost predate Direcţiei Judeţene pentru Cultură Neamţ. Poliţistul Andrei Prichici a mai găsit astă iarnă un important sigiliu aparţinînd Episcopului de Bucureşti Alexandru Th. Cisar, 1924 – 1954, iar ultima sa descoperire, cea de monede medievale, a fost în cursul lunii mai 2019. „Ultimele monede, respectiv 9 groşi moldoveneşti, le-am găsit duminică. Cel mai adînc a trebuit să sap la 25 de centimetri sub pămînt, unele dintre acestea fiind găsite la suprafaţă“, a declarat poliţistul. Potrivit acestuia, monedele datează din anul 1517 şi au fost emise de Ştefăniţă Vodă. Poliţistul a înfiinţat la începutul lunii decembrie 2018 un club destinat căutătorilor de comori denumit Metal Detect Roman care pînă în prezent a adunat 13 membri.

Citește știrea

Actualitate

Hoţi reţinuţi

Știe publicată cu

în data de

Oamenii legii din cadrul Poliţiei Tîrgu Neamţ au efectuat cinci percheziţii domiciliare în urma cărora pe parcursul zilei de 21 mai, doi tineri au fost reţinuţi bănuiţi fiind de săvîrşirea infracţiunii de furt calificat. În urma audierilor, un tînăr de 21 de ani, din Vînători Neamţ şi un altul de 23 de ani, din Drăgăneşti, au ajuns după gratii. Totul după ce pe 14 mai oamenii legii au fost sesizaţi de angajaţii unei săli de jocuri de nococ despre faptul că persoane necunoscute au sustras o sumă de bani. S-a întîmplat în noaptea de 13/14 mai cînd cei doi suspecţi ar fi intrat în incinta sălii, aflată la parterul unui bloc din Tîrgu Neamţ, şi au plecat cu aproape 21.000 lei. Cei doi vor fi duşi în faţa unui procuror cu propunere de luare a unei măsuri preventive. La acţiune au participat şi luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Neamţ.

Citește știrea

Trending