Contactează-ne

Actualitate

BAC-ul şi Evaluarea Naţională vor fi în iulie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Ministrul Educaţiei a venit cu precizări importante despre anul şcolar 2019 - 2020 ■ cursurile se reiau după încetarea stării de urgenţă, în condiţii de siguranţă ■ Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională vor fi susţinute în iulie ■ examenele nu vor cuprinde materia din semestrul II ■ salariaţii din învăţămînt nu intră în şomaj sau şomaj tehnic ■

Ministerul Educaţiei a venit cu informaţii importante referitoare la anul şcolar 2019 – 2020, dar şi cu precizări în ce priveşte învăţămîntul universitar.

Cele mai noi date arată faptul că în învăţămîntul preuniversitar cursurile vor începe, cel mai probabil, după încetarea stării de urgenţă, Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională vor fi susţinute în luna iulie şi nu vor include materia din semestrul II al acestui an şcolar, iar cadrele din învăţămînt nu intră în şomaj sau şomaj tehnic.

Monica Anisie a precizat că profesorii vor putea încheia situaţiile şcolare doar pe baza a două note şi a tezelor. „Am urmărit cu atenţie ce se întîmplă în celelalte state europene şi am fost în contact cu miniştrii pentru a corela măsurile pe care le luăm. Vreau să fac precizare încă de la început că data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus şi a măsurilor comunicate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor după încetarea stării de urgenţă şi asigurarea tuturor măsurilor ca elevii, studenţi şi cadrele didactice să fie în siguranţă. Probele scrise pentru bacalaureat ar putea fi în luna iulie, în funcţie de data reluării cursurilor. Simulările de examene au fost anulate ca şi olimpiadele. Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, la grădiniţă vor fi decalate şi anunţate imediat ce va fi stabilita data reînceperea cursurilor.

Situaţia şcolară se va încheia cu minimum două note Admiterea la ciclul de licenţă în ciclul universitar se va organiza după susţinerea examenului de bacalaureat“, a anunţat ministrul Educaţiei, Monica Anisie. De menţionat este faptul că subiectele pentru tezele pentru semestrul al doilea din acest an şcolar vor fi concepute doar din materia strudiată pînă la data întreruperii cursurilor şcolare, respectiv 11 martie 2020. S-a mai precizat că evaluările anuale pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a au fost anulate.

Ministrul Anisie a afirmat că Ministerul a fost în toată această perioadă în strînsă legătură cu inspectoratele şcolare dar şi cu profesorii pentru a se asigura că se fac cursuri online, dar şi că ştie că accesul unora dintre elevi la noile tehnologii este unul dificil, motiv pentru care autorităţile au început să aloce tablete copiilor din mediile dezavantajate.

Examene online în universităţi

Secretarul de stat Luminiţa Barcari a dat asigurări că drepturile salariale ale profesorilor nu vor fi diminuate ca urmare a suspendării cursurilor şi nu se pune problema unei intrări în şomaj tehnic sau în şomaj. „În această perioadă a vacanţiei de primăvară, de pe 4 pînă pe 21 aprilie, întregul personal din învăţămîntul preuniversitar a fost programat în concesiu de odihnă, cu cîteva excepţii şi anume directorii, contabilii şi secretarele, care pentru o anumită perioadă trebuie să întocmească documentele de plată.

Doresc să asigur întregul personal din învăţămîntul preuniversitar că drepturile salariale nu vor fi dimunuate. Deci nu este vorba despre şomaj tehnic sau şomaj“, a declarat Luminiţa Barcari. Noutăţi au fost înunţate şi în ce priveşte învăţămîntul universitar. Oficialii au aratat că pînă acum, dar şi în prezent, cursurile se desfăşoară în mediul online, iar în măsura posibilităţilor, unele examene vor fi susţinute tot online.

Acţiunile ce nu pot fi desfăşurate online se vor recupera treptat. Examenele în universităţi vor fi susţinute online cu condiţia ca acestea să fie înregistrate şi arhivate la nivelul fiecărei unităţi de învăţămînt superior. Admiterea la licenţă se va organiza după susţinerea examenului de bacalaureat, iar admiterea la master sau doctorat se va desfăşura după susţinerea examenului de licenţă sau dizertaţie.

Toate măsurile luate cu partenerii educaţionali se pot modifica în funcţie de evoluţia epidemiei. „În ce priveşte învăţămîntul superior activitatea se desfăşoară online avem infrastructura şi cadrele didactice au aptitudinile didactice să desfăşoare această activitate. Examenele se pot derula online unde este posibil. Sînt însă activităţi practice care necesită experiment, care necesită interacţiunea faţă în faţă.

Pentru toate acestea, fiecare universitate în baza autonomiei universitare şi cu asumarea responsabilităţilor publice va stabili un grafic de recuperare a acestor activităţi practice în sistem modular intensiv astfel încît toţi studenţii să parcurgă materia afetentă semestrului doi“, a declarat secretarul de stat pentru învăţămîntul preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei, Gigel Paraschiv. Reamintim că şcolile au fost închise din 11 martie prin decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Măsura a fost prelungită prin decretul preşedintelui Iohannis din 16 martie pentru durata celor 30 de zile în care a fost decretată starea de urgenţă. Klaus Iohannis a anunţat la începutul acestei săptămîni că starea de urgenţă va fi prelungită cu încă o lună.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 9 cazuri noi. Naţional – 238 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional sînt confirmate 19.907 cazuri, 1.299 decese, 13.919 vindecaţi

Până pe 4 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.907 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.919 au fost declarate vindecate și externate.

“Având în vedere numărul de cazuri nou confirmate, care se situează peste media ultimei săptămâni, atragem atenția asupra respectării cu rigurozitate a normelor de conduită sanitară și de prevenire a răspândirii noului coronavirus, cu precădere a celor referitoare la purtarea măștii în spații închise, evitarea contactului, igienizarea frecventă a mâinilor și păstrarea distanței față de alte persoane”, transmite Grupul de Comunicare Strategică..

Totodată, până acum, 1299 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt, Ilfov, Harghita, Tulcea și Buzău, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 238 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 153 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.363 de  persoane. Alte 96.693 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 472.850 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 404 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.259 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 121 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 138.000 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 2 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal. Totodată, în data de 3 iunie a.c.,  88 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.084 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.699 în Italia, 561 în Spania, 84 în Franța, 583 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 114 cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 6 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 9 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Până la data de 3 iunie 2020, au fost raportate 1.410.698 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Tinere căutate de poliţişti

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o adolescentă şi o tînără de 26 de ani au fost date dispărute ■ oamenii legii cer ajutorul populaţiei pentru găsirea lor ■

O minoră dar şi o tînără de 26 de ani au fost date dispărute, fiind căutate de poliţişti. Pentru că pînă acum aceste demersuri nu au dat roade, anchetatorii cer sprijinul populaţiei.

În primul caz este vorba de o adolescentă de 16 ani care a părăsit voluntar Complexul de Servicii Comunitare „Ion Creangă” din Piatra Neamţ şi nu a mai revenit. S-a întîmplat pe 3 iunie 2020 cînd anchetatorii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ au fost sesizaţi cu privire la faptul ca minora Bantaş Mădălina Maria (foto deschidere) a părăsit voluntar centrul unde era instituţionalizată şi nu a revenit.

Fata are o înălţime de aproximativ 1,63 m, circa 68 de kilograme, constituţie astenică, ochi căprui, păr şaten ondulat. La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu un hanorac negru, pantaloni negri, fiind încălţată cu pantofi sport de culoare albă.

Poliţiştii au efectuat verificari pe raza municipiului Piatra Neamţ şi în localităţile limitrofe în vederea depistarii acesteia, dar deocamdată fără folos. „Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze Serviciul Unic 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie“, anunţă IPJ Neamţ.

În cel de-al doilea caz este vorba de Cozma Mihaela Elena (foto in text),  de 26 de ani, din Săvineşti. Poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti au fost sesizaţi pe 3 iunie de către mama tinerei, o femeie în vîrstă de 54 de ani, din Zăneşti.

Aceasta a reclamat faptul că fiica sa a plecat de acasă de bună voie de mai bine de două săptămîni, respectiv de la data de 17 mai, şi nu s-a mai întors. Tînăra are o înălţime de circa 1,70 m, greutate – 50 de kilograme, ochi căprui, păr castaniu. La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu o geacă neagră, tricou alb şi pantaloni tip jeans de culoare albastru, fiind încălţată cu pantofi sport tip balerini, negri.

Poliţiştii au efectuat verificări pe raza localităţii Zăneşti, în vederea depistării, dar fără folos, astfel că cine are relaţii despre tînără poate suna la numărul unic de urgenţă 112 sau poate anunţa cea mai apropiată unitate de poliţie.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Parcă vine vara

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă o încălzire simţitoare ■ maximele diurne ajung şi la 27 de grade ■ nici nopţile nu vor mai fi prea reci ■ din păcate nu scăpăm de instabilitate ■

După o primăvară extrem de capricioasă, cu valori termice mai mult decît modeste şi furtuni cu grindină în ultima parte a anotimpului, nici vara nu a început chiar aşa cum ne-am fi aşteptat.

În primele zile ale lui Cireşar a fost cu mult mai rece decît ar fi trebuit în acest moment al anului, au fost şi minime nocturne de numai 6 grade, dar cele mai sîcîitoare au fost precipitaţiile şi vremea închisă. Şi după toate acestea, brusc, vine vremea bună.

Meteorologii anunţă în zona noastră valori termice în creştere nesperată, de pînă la 27 de grade ziua. Şi nopţile vor fi mai blînde şi scăpăm de temperaturile mult sub 10 grade şi se vor înregistra minime şi de 18 grade. Vestea rea este că nu scăpăm în totalitate de precipitaţii şi vor fi intervale cu destul de multă instabilitate.

Aşa stînd lucrurile trebuie spus că 5 iunie va fi una din cele mai calde zile din ultima perioadă de timp. Destul de brusc mercurul din termometre saltă voiniceşte pînă la valoarea de 27 de grade Celsius în miezul zilei, iar cerul va fi variabil.

Dacă în noaptea anterioară a fost o minimă de numai 8 grade, acum cerul va fi degajat şi nu vor fi mai puţin de 13 grade. Chiar dacă de sîmbătă, 6 iunie, începe minivacanţa de Rusalii, condiţiile meteo nu sînt din cele mai bune.

Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologi norii se regrupează în zona noastră şi va ploua moderat, dar nu va fi prea rece pentru că se vor înregistra cam 22 de grade. După lăsarea întunericului cerul se degajează şi minima saltă la 15 grade. În prima zi de Rusalii, duminică 7 iunie, va fi cer variabil cu soare, şi plăcut din punct de vedere termic la 24 de grade.

Minima nopţii va fi de 14 grade. Şi în ultima zi din minivacanţă, a doua zi de Rusalii, luni 8 iunie, va fi timp bun şi meteorologii promit cer variabil cu soare şi o maximă bună de 25 de grade. Regimul termic nocturn nu suferă modificări. Cam la fel vor fi condiţiile meteo şi pentru ziua de marţi, 9 iunie, cu excepţia faptului că după-amiază ar putea veni ceva averse de ploaie.

Termic stăm bine, cam 25 de grade ziua şi o noapte mai blîndă cu o minimă de 17 grade. Nici un fel de schimbare în aspectul vremii nu va fi marţi, 9 iunie. Se anunţă cer variabil şi cu soare, dar revin aversele în a doua parte a zilei. Maxima diurnă rămîne cantonată la 25 de grade, iar minima nocturnă va fi de 17 grade. Fix pe acelaşi model va fi vremea şi pe parcursul zilei de miercuri, 10 iunie.

Ceva modificări, dar numai în registrul termic, se anunţă pentru joi, 11 iunie. Cer variabil cu soare, ploi după-amiază şi valori termice diurne în creştere sensibilă pînă la 26 de grade. Dacă meteorologii au dreptate va fi cea mai caldă noapte, iar minima se opreşte la 18 grade. Vineri, 12 iunie, se anunţă din nou cer variabil, soare în prima parte şi averse în a doua, cu cel mult 23 de grade peste zi şi cam 16 grade peste noapte.

Citește știrea

Trending