Contactează-ne

Actualitate

Azi serbăm praznicul Înălţării Sfintei Cruci

Știe publicată cu

în data de

■ este cea de-a doua mare sărbătoare de la începutul anului bisericesc ■ conform tradiţiei populare, pe 14 septembrie nu se mănîncă nuci, deoarece sînt marcate cu semnul crucii ■

La 14 septembrie, în fiecare an, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte praznicul împărătesc al Înălţării Sfintei Cruci. Tradiţia creştină spune că ucenicii Domnului, după moartea şi Învierea Sa, au îngropat la poalele Golgotei lemnul crucii cel stropit de dumnezeiescul sînge. După trei secole, în anul 326, împărăteasa Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, a poruncit să se facă săpături în cetatea Ierusalimului, lucrări care au dus la descoperirea Crucii pe care fusese răstignit Mîntuitorul noastru, Iisus Hristos. Spre bucuria creştinilor, Patriarhul Ierusalimului a înălţat Crucea spre închinare. Astfel, data de 14 septembrie a intrat în tradiţia Bisericii Ortodoxe ca praznicul Înălţării Sfintei Cruci, unul din cele dintîi simboluri creştine, ce reprezintă marele mister al credinţei, anume patima şi moartea, prin răstignirea Domnului Iisus Hristos. Prin cruce s-a „omorît“ moartea, dezlegîndu-se, astfel, păcatul strămoşesc, dăruindu-ni-se, în schimb, Învierea, ocazie cu care, după cum arată şi Sfînta Scriptură, noi, păcătoşii de rînd, am redevenit fiii şi moştenitorii lui Dumnezeu. Crucea Domnului, avea să spună, înainte de a sui la ceruri, părintele Constantin Galeriu, într-un cuvînt de învăţătură creştină despre Sfînta Cruce şi cinstirea Ei, „este mai mult decît o ispăşire a Lui, în locul nostru, ca locţiitor, reprezentant al nostru. Prin însăşi întruparea Sa, ca Om, are loc un schimb de vieţi: Fiul lui Dumnezeu ia firea, viaţa noastră, cu tot ce este al ei, cu nevoinţele sau păcatul ei. Şi nu este de conceput să iubeşti real fără să cunoşti, să simţi, ca pe ale tale bucuriile, mai ales durerile, încercările celorlalţi, sau ceea ce, după Sfînta Scriptură, numim: păcatul, suferinţa, moartea. (…) Conştiinţei infinite a lui Iisus îi corespunde o iubire şi o suferinţă nesfîrşită pentru ai Săi, care este Crucea“. Preînchipuită încă din Vechiul Testament, pe cînd Iacob i- a binecuvîntat pe fiii lui Iosif, cu mîinile încrucişate, iar Moise a lovit cu toiagul, închipuind semnul crucii, aceasta a fost identificată dintru început ca stindard al Bisericii sau ca semnul Fiului Omului, Sfînta Cruce devenind, astfel, calea de a-L urma pe Hristos. Biserica Ortodoxă, întemeiată pe dumnezeiasca învăţătură şi cinstitoare a Sfintei Cruci, a formulat chiar un imn al cărui text este un fragment din mărturisirea de credinţă a dreptcredincioşilor, dar şi un îndemn al Bisericii de a cinsti Sfînta Cruce, prin închinare. Această cîntare divină se săvîrşeşte doar de două ori pe an, respectiv pe 14 Septembrie şi în Duminica a III-a din Postul Mare, cand în sfintele lăcaşe are loc slujba divină de cinstire a Sfintei Cruci. La sărbătoarea ai cărei martori sîntem şi în acest an, tradiţia populară spune că este interzis a se mînca orice fel de bucate „marcate“ cu acest semn divin, între acestea numărîndu-se, mai cu seamă, nucile.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: 722 de posturi vacante

Știe publicată cu

în data de

■ pînă la final de Cireşar s-ar putea angaja sute de nemţeni ■ cea mai mare recrutare de personal ar putea avea loc la Piatra Neamţ ■

Este de muncă în Neamţ şi numai cine nu vrea nu poate găsi un job. Asta după ce Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ anunţă ca fiind vacante 722 de posturi, ceva mai multe decît săptămîna trecută. Cea mai mare recrutare de personal ar putea avea loc în Piatra Neamţ şi comunle limitrofe 451 de persoane, şomeri sau cei care doresc să-şi schimbe job-ul vechi cu unul nou. Pentru romaşcani sînt pe piaţă 209 cereri de personal şi ca de fiecare dată cele mai puţine slujbe sînt în zona Tîrgu Neamţ, respectiv 62. Defalcat, mai multe job-uri pentru personal de înaltă calificare vin de la angajatorii din Piatra Neamţ. Se caută doi ingineri construcţii civile şi industriale şi tot atîţia ingineri mecanici. Mai sînt vacante patru posturi de translatori şi cîte un loc pentru inginer chimist şi inginer producţie. În rest se caută 26 brutari, 18 confecţioneri la maşini de cusut industriale, 64 de muncitori necalificaţi, precum şi 10 operatori mase plastice sau 14 patiseri. Patronii mai nevoie de 11 dulgheri, 32 de agenţi de securitate, la care se mai adaugă 13 slujbe de ajutror de bucătar, 12 locuri sînt pentru ajutor de ospătar, plus 11 lucrători comerciali, 20 de ospătari şi 12 şoferi de camion. În multe alte ocupaţii sînt locuri de muncă disponibile, lista completă putînd fi studiată la sediul Agenţiei locale pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ, de pe strada Mihai Eminescu. La Roman cererea de licenţiaţi este ca şi inexistentă şi este nevoie doar de un inginer constructor. Pentru ceilalţi cele mai multe angajări ar putea avea loc în industrie unde sînt libere de mai mult timp 64 de locuri de muncă pentru cei calificaţi ca şi confecţioner – asamblor articole textile plus 35 de posturi sînt pentru necalificaţi. În alte domenii mai este nevoie de alţi 15 necalificaţi, dar se caută şi 10 turnători produse ceramice. În zonă mai este de lucru, dar mai puţin, pentru agenţi de securitate, agenţi de vînzări, barmani, bucătari, casieri, femei de serviciu, precum şi preparatori marfă, şoferi autoturisme sau tinichigii industriali şi vînzători. La Tîrgu Neamţ patronii nu oferă nici un post pentru personal cu studii superioare dar se caută 5 confecţioneri textile şi tot atîţia lăcătuşi mecanici, precum şi 5 sudori, dar se mai pot angaja drujbişti, faianţari, agenţi de vînzări piese auto, precum şi tehnicieni medicali sau operatori maşini de surfilat.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Copac căzut pe două maşini

Știe publicată cu

în data de

Un arbore a căzut peste două autoturisme, luni, 24 iunie, pe strada Mihai Eminescu, din Tîrgu Neamţ, fiind nevoie de intervenţia pompierilor. “Misiune degajare arbore căzut pe două autoturisme pe strada Mihai Eminescu, oraşul Tîrgu Neamţ. La locul solicitării s-a deplasat un echipaj de pompieri militari cu o autospecială de lucru”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Leii de la BJJ Piatra Neamţ, noi medalii internaţionale

Știe publicată cu

în data de

Autor

Luptătorii de la Lions BJJ Piatra Neamţ şi-au confirmat din nou clasa, sîmbătă, 22 iunie. Aceştia s-au întors cu două medalii de la competiţia internaţională Abu Dhabi International Jiu Jitsu Championship, care a avut loc la Galaţi. Au participat sportivi din 14 ţări, iar concursul s-a desfăşurat sub patronatul Abu Dhabi Jiu Jitsu Pro, în colaborare cu Asociaţia Pro BJJ). „Clubul Lions BJJ Piatra Neamţ, care a reprezentat organizaţia Mill Hill Bjj România, s-a deplasat la această competiţie cu un lot de trei sportivi care la final au reuşit să obţină două medalii. Mihai Blaj a obţinut o medalie de aur, iar Alexandru Jărcuţă o medalie de bronz. Juniorul nostru, Cozma Ştefan, nu a reuşit o clasare pe podium, pierzînd la puncte în primul meci, însă e un tînăr care promite mult şi sînt convins că vom mai auzi de el”, a declarat Cătălin Coşarcă, preşedintele clubului Lions BJJ Piatra Neamţ.

Citește știrea

Trending