Contactează-ne

Actualitate

Azi serbăm praznicul Înălţării Sfintei Cruci

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ este cea de-a doua mare sărbătoare de la începutul anului bisericesc ■ conform tradiţiei populare, pe 14 septembrie nu se mănîncă nuci, deoarece sînt marcate cu semnul crucii ■

La 14 septembrie, în fiecare an, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte praznicul împărătesc al Înălţării Sfintei Cruci. Tradiţia creştină spune că ucenicii Domnului, după moartea şi Învierea Sa, au îngropat la poalele Golgotei lemnul crucii cel stropit de dumnezeiescul sînge. După trei secole, în anul 326, împărăteasa Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, a poruncit să se facă săpături în cetatea Ierusalimului, lucrări care au dus la descoperirea Crucii pe care fusese răstignit Mîntuitorul noastru, Iisus Hristos. Spre bucuria creştinilor, Patriarhul Ierusalimului a înălţat Crucea spre închinare. Astfel, data de 14 septembrie a intrat în tradiţia Bisericii Ortodoxe ca praznicul Înălţării Sfintei Cruci, unul din cele dintîi simboluri creştine, ce reprezintă marele mister al credinţei, anume patima şi moartea, prin răstignirea Domnului Iisus Hristos. Prin cruce s-a „omorît“ moartea, dezlegîndu-se, astfel, păcatul strămoşesc, dăruindu-ni-se, în schimb, Învierea, ocazie cu care, după cum arată şi Sfînta Scriptură, noi, păcătoşii de rînd, am redevenit fiii şi moştenitorii lui Dumnezeu. Crucea Domnului, avea să spună, înainte de a sui la ceruri, părintele Constantin Galeriu, într-un cuvînt de învăţătură creştină despre Sfînta Cruce şi cinstirea Ei, „este mai mult decît o ispăşire a Lui, în locul nostru, ca locţiitor, reprezentant al nostru. Prin însăşi întruparea Sa, ca Om, are loc un schimb de vieţi: Fiul lui Dumnezeu ia firea, viaţa noastră, cu tot ce este al ei, cu nevoinţele sau păcatul ei. Şi nu este de conceput să iubeşti real fără să cunoşti, să simţi, ca pe ale tale bucuriile, mai ales durerile, încercările celorlalţi, sau ceea ce, după Sfînta Scriptură, numim: păcatul, suferinţa, moartea. (…) Conştiinţei infinite a lui Iisus îi corespunde o iubire şi o suferinţă nesfîrşită pentru ai Săi, care este Crucea“. Preînchipuită încă din Vechiul Testament, pe cînd Iacob i- a binecuvîntat pe fiii lui Iosif, cu mîinile încrucişate, iar Moise a lovit cu toiagul, închipuind semnul crucii, aceasta a fost identificată dintru început ca stindard al Bisericii sau ca semnul Fiului Omului, Sfînta Cruce devenind, astfel, calea de a-L urma pe Hristos. Biserica Ortodoxă, întemeiată pe dumnezeiasca învăţătură şi cinstitoare a Sfintei Cruci, a formulat chiar un imn al cărui text este un fragment din mărturisirea de credinţă a dreptcredincioşilor, dar şi un îndemn al Bisericii de a cinsti Sfînta Cruce, prin închinare. Această cîntare divină se săvîrşeşte doar de două ori pe an, respectiv pe 14 Septembrie şi în Duminica a III-a din Postul Mare, cand în sfintele lăcaşe are loc slujba divină de cinstire a Sfintei Cruci. La sărbătoarea ai cărei martori sîntem şi în acest an, tradiţia populară spune că este interzis a se mînca orice fel de bucate „marcate“ cu acest semn divin, între acestea numărîndu-se, mai cu seamă, nucile.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Copil cu arsuri după un incendiu provocat de jarul căzut din sobă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un copil în vârstă de 9 ani a suferit arsuri de gradul II-III pe 70% din suprafaţa corpului după un incendiu izbucnit la o gospodărie din Rocna, provacat de jarul căzut din sobă.

“Prin apel la 112, în jurul orei 18:42, pompierii nemțeni au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din localitatea Rocna, comuna Icușești. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Roman cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD TIM și pompieri voluntari din cadrul SVSU Icușești.

Incendiul se manifesta în interiorul unei camere a unei locuințe, în care se afla un copil. Copilul a fost scos de către cetățeni până la sosirea forțelor de intervenție.

Copilul, un băiat de 9 ani, ce prezenta arsuri de gradul II-III pe 70% din suprafața corpului, a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD TIM la locul evenimentului după care a fost transportat la CPU Roman.

Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în urma căruia au ars  bunurile materiale din interiorul camerei și s-a deteriorat tavanul camerei pe o suprafață de aproximativ 15 mp.

Cauza probabilă de producere a  incendiului a fost stabilită ca fiind jarul căzut din sistemele de încălzire”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Încă o localitate din Neamţ sub “cod roşu” de COVID

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Moldoveni, incidenţă 3,45, se închid barurile şi cafenelele

Comuna Moldoveni “intră” şi ea ■ rândul localităţilor din Neamţ în care s-a depăşit rata de infectare de 3 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, motiv pentru care restaurantele, barurile şi cafenelele vor fi închise. Decizia a fost luată vineri, 30 octombrie, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. “Se interzice organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc”, aşa sună principalele interdicţii cu care se vor confrunta locuitorii comunei amintite, conform hotărârii de CJSU.

Cursuri suspendate, cursuri reluate

CJSU Neamţ a mai decis vineri că “Se suspendă, conform propunerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, pentru o perioadă de 14 zile, și trec în regim online, cursurile școlare care presupun prezența „față în față” pentru următoarele unități de învățământ:

  • clasele a VII-a B și a VIII-a B din cadrul Școlii  Profesionale Adjudeni, comuna Tămășeni, în perioada 30.10.2020 – 6.11.2020;

  • clasele a III-a A și a IV-a B din cadrul Școlii  Profesionale Adjudeni, comuna Tămășeni, în perioada 02.11.2020 – 6.11.2020”.

Vor fi reluate cursurile “faţă în faţă” pentru:

  • clasele a II-a B și a V-a C din cadrul Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

– clasa a XI-a H – grupa 1 din cadrul Colegiului Tehnic ”Miron Costin” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

  • clasa a XII-a F din cadrul Colegiului Tehnic ”Petru Poni” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

  • grupa preșcolari din cadrul Școlii Gimnaziale, comuna Bodești, structura Bodeștii de Jos (începând cu data de 02.11.2020).

Citește știrea

Actualitate

Spărgătorii sediului PNL, identificaţi. Trei persoane au fost reţinute

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii au reuşit să dea de urma hoţilor care au spart, în august, sediul PNL din Piatra Neamţ. Trei dintre aceştia au fost reţinuţi preventiv, iar al patrulea este căutat în continuare de poliţişti.

“Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au efectuat, ieri, 3 percheziții la domiciliile unor persoane bănuite de furt calificat. În urma documentării activității infracționale, trei persoane au fost reținute pentru 24 de ore.

La data de 29 octombrie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, au efectuat 3 percheziții domiciliare, în municipiul Piatra Neamț, la persoane bănuite de comiterea infracțiunii de furt calificat.

În urma descinderilor, polițiștii au descoperit și indisponibilizat un autoturism, în vederea continuării cercetărilor.

Totodată, au fost puse în aplicare mandatele de aducere emise pe numele persoanelor bănuite, două fiind depistate în municipiului Piatra Neamț, iar cea de-a treia în municipiul Roman.

Din cercetări a reieșit că, în noaptea de 26/27 august a.c., un bărbat de 39 de ani, din Roman, împreună cu o altă persoană, ar fi pătruns prin efracție în sediul unui partid politic din Piatra Neamț, de unde ar fi sustras 88.000 de lei, precum și alte bunuri, beneficiind de sprijinul celorlalte două persoane de 33, respectiv 45 de ani, din Tîrgu-Neamț, care ar fi supravegheat zona comiterii faptei.

În baza probatoriului administrat, cei trei au fost reținuți pentru 24 de ore, fiind cercetați sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale și Unității Centrale de Analiză a Informațiilor din cadrul Poliției Române.

În activități au fost angrenați  polițiști din cadrul Poliției municipiului Roman, luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, precum și jandarmi.

Polițiștii continuă cercetările în vederea identificării celei de-a patra persoane și documentării întregii activități infracționale a celor implicați”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

 

FOTO: genrica

Citește știrea

Trending