Contactează-ne

Prima pagină

Avocatul Poporului cere acte în dosarul gravidei decedate

Știe publicată cu

în data de

- reprezentanţii instituţiei au cerut documentele medicale ale tinerei însărcinate care a murit după ce a fost plimbată între Spitalul Roman şi trei unităţi medicale din Iaşi - la finalul anchetei, Avocatul Poporului va face...recomandări - cazul mai este investigat de DSP şi Poliţie -

Instituţia Avocatul Poporului a solicitat recent reprezentanţilor săi în teritoriu, de la Filiala Bacău, să se deplaseze la Roman şi Iaşi şi să solicite toate documentele medicale legate de perioada în care tînăra Georgiana Bianca Cimpoi, în vîrstă de 26 de ani, a fost îngrijită în Secţia obstetrică-ginecologie a Spitalului Municipal de Urgenţă, dar şi în trei clinici din centrul universitar. Femeia, gravidă în 21 de săptămîni, a murit la Iaşi, cu tot cu pruncul din pîntece, după ce a fost plimbată prin cele patru instituţii sanitare.

Experţii din cadrul Biroului Teritorial al Avocatului Poporului au efectuat, săptămîna trecută, o anchetă la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman în cazul gravidei Georgiana Cimpoi. Ni s-au pus la dispoziţie toate documentele medicale referitoare la pacienta în cauză pentru perioada în care a fost îngrijită la Roman, ulterior aceasta fiind transferată la Iaşi pentru îngrijiri medicale în trei clinici universitare. Colegii noştri de la Bucureşti au solicitat informaţii şi despre modul în care a fost îngrijită pacienta în cele trei clinici universitare de la Iaşi. Ulterior, după ce vor fi puse cap la cap informaţiile primite de la Roman şi spitalele din Iaşi la care a fost îngrijită femeia, se vor stabili circumstanţele morţii sale şi se vor face recomandări unităţii sanitare romaşcane“, a precizat juristul Romeo Busuioc, reprezentantul Filialei Bacău a Avocatului Poporului.

Reamintim faptul că tînăra Georgiana Cimpoi s-a prezentat în ziua de 5 ianuarie, la medicul care o îngrijea la Spitalul din Roman pentru consultul lunar şi analize. Pentru că ulterior s-a simţit rău, tînăra a revenit luni, 8 ianuarie, acuzînd dureri de cap şi vărsături. Atunci s-a decis internarea în Secţia obstetrică-ginecologie la medicul în îngrijirea căreia se afla, respectiv la doctoriţa Apetrei. Pe 9 ianuarie, la vizită, pacienta acuza din nou dureri puternice de cap şi atunci s-a luat decizia unui consult al medicului infecţionist, precum şi efectuarea unui Computer Tomograf, situaţie în care a fost evidenţiat un edem cerebral. Medicul curant s-a consultat cu specialiştii de la Maternitatea Elena Doamna şi a luat decizia transferului pacientei la acest spital. Conducerea Spitalului Municipal Roman a susţinut că, la ora transferului, pacienta avea o uşoară somnolenţă, dar era cooperantă şi conştientă. În aceeaşi zi, la ora 18.00, ambulanţa a ajuns la maternitatea ieşeană, iar medicul de gardă a transferat-o la Spitalul de Neurochirugie unde s-a descoperit că pacienta are o infecţie gravă, generalizată. Două ore mai tîrziu, tînăra a ajuns în triajul Spitalului de Boli Infecţioase unde a facut stop cardio-respirator şi nu a răspuns manevrelor de resuscitare care au durat mai bine de o ora, medicii fiind nevoiţi să declare decesul. Medicul Mihnea Hurmuzache, purtătorul de cuvînt al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, declara, în luna ianuarie că atunci cînd a ajuns la această unitate, cazul era depăşit din punct de vedere medical. Cazul se află şi în atenţia Direcţiilor de Sănătate Publică din judeţele Neamţ şi Iaşi, dar face şi obiectul unei anchete a Poliţiei.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Eveniment

Neamţ: Şi-a batjocorit mama, dar nu-i plac cătuşele

Știe publicată cu

în data de

■ inculpatul a cerut fără folos înlocuirea arestului preventiv cu o măsură mai blîndă ■

Un bărbat de 65 de ani, încarcerat după ce a încercat să-şi batjocorească mama în vîrstă de 93 de ani, s-a săturat de cătuşe. Aflat după gratii de pe 22 mai, el a cerut judecătorilor pietreni înlocuirea detenţiei cu o măsură preventivă mai blîndă, arestul la domiciliu sau controlul judiciar, dar nu a avut succes. „În temeiul art. 242 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală, raportat la art. 202, art. 203 alin. 5 şi 7 si art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, respinge ca nefondată, cererea de revocare a măsurii preventive/ înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a arestului la domiciliu sau cu măsura preventivă a controlului judiciar, formulată de inculpatul Bucureşteanu Ioan,…, cercetat în dosarul penal cu nr. 2175/P/2019 al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de tentativă de viol, prev. şi ped. de art. 32 alin.1 Cod penal raportat la art. 218 alin.1 şi alin. 3 lit.b Cod penal, cu aplicarea art. 77 lit.e Cod penal“, conform Judecătoriei Piatra Neamţ. Fapta a avut loc pe 21 mai, la Roznov. Atunci un localnic în vîrstă de 65 de ani a avut gînduri necurate şi a încercat să-şi siluiască mama, o femeie în vîrstă de 93 de ani. Din fericire, era destul de beat, astfel încît femeia a reuşit să-l dezechilibreze şi să se scape cu fuga din calea fiului. Ulterior a anunţat oamenii legii care l-au reţinut pe individ şi l-au dus în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. „În temeiul art. 226 Cod procedură penală, raportat la art.203 alin.3 Cod procedură penală, art.202 Cod procedură penală şi art. 223, alin. 2 Cod procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, avînd ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul Bucureşteanu Ioan. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Bucureşteanu Ioan, aflat în stare de reţinere în Arestul IPJ Neamţ, cercetat în dosarul penal cu nr. 2175/P/2019 al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de tentativă de viol, prev. şi ped. de art. 32, alin.1, Cod penal, raportat la art. 218 alin. 1 şi alin. 3, lit. bCod penal, cu aplicarea art. 77, lit. e Cod penal – pentru o perioadă de 30 zile, începînd cu data de 22.05.2019, pînă la data de 20.06.2019, inclusiv”, conform Judecătoriei Piatra Neamţ.

Citește știrea

Eveniment

Neamţ: Cu drona, misiune de salvare în munţi

Știe publicată cu

în data de

■ o turistă germană care suferise o fractură la picior a fost coborîtă de salvamontişti de pe Ceahlău ■ operaţiunea a durat cinci ore ■ salvatorii montani din Neamţ s-au folosit de o dronă pentru a cerceta zona în care se găsea victima, o premieră în misiunile din masiv ■

Lucrătorii din cadrul Salvamont Neamţ au avut de lucru înainte de începerea minivacanţei de Rusalii, şi au cborît de pe munte un turist care îşi rupsese un picior. S-a întîmplat pe 14 iunie cînd salvatorii montani au intervenit pentru acordarea primului ajutor şi transportul victimei, de naţionalitate germană. Evenimentul nedorit a avut loc în zona Poliţa Scăiuş, din Masivul Ceahlău. „Deoarece condiţiile meteo au fost favorabile, pentru identificarea exactă a zonei, a fost folosită o dronă care a transmis cu exactitate coordonatele victimei“, conform Salvamont Neamţ. Prima echipă de intervenţie a ajuns în jurul orei 16.30 în zona unde s-a produs accidentul şi a acordat primul ajutor imobilizînd membrul fracturat cu o atelă vacumatică. În jurul orei 17, odată cu sosirea celei de-a doua echipe, a fost asigurată în UT 2000 şi s-a început transportul. Au fost necesare mai multe lansări în coardă pentru a depăşi zonele de abrupt. În jurul orei 20.00, victima care avea dureri considerabile a fost predată la autospeciala Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ. Intervenţia a fost dificilă şi cu factor de risc deosebit de mare deoarece a durat aproape 5 ore. Deşi în acest caz, s-ar fi impus chemarea eliciopterului SMURD, cercetarea cu drona a arătat că nu erau întrunite condiţiile tehnice pentru o astfel de intervenţie. „Noi am lansat drona ca să vedem exact locul accidentului. Folosirea dronei certifică faptul că un elicopter poate să intervină, sau nu, într-o extracţie. Practic, drona e un device care analizează distanţa de siguranţă, dar în cazul de faţă, aceasta era la peste 70-80 de metri. S-a găsit un loc de extracţie mai sus, dar era imposibil să transportăm pînă acolo victima cu acele traume“, a precizat Raul Papalief, şeful Salvamont Neamţ. Astfel de intervenţii, asistate cu drone, mai sînt folosite de Serviciile Salvamont din Mureş, Gorj şi Harghita. „Astfel de echipamente au multiple utilizări în operaţiunile de salvare. Cu o dronă se poate astfel transporta, de exemplu, o fiolă cu ser antiviperin, pînă la o distanţă de 6-7 kilometri. Noi ajungem în două ore şi jumătate de la baza muntelui pînă sus, pe platoul Dochia, cu tot cu echipamentele necesare intervenţiei, iar o dronă profesională zboară cu 70 de km pe oră. Lansată de la centrul de comandă pe care îl avem lîngă Duruitoarea, drona a atins cota platoului Dochia în 3-4 minute“, a mai menţionat şeful Serviciului Salvamont Neamţ. Astfel de echipamente pot fi utile şi în căutările pe timp de noapte. „Am avut o mulţime de cazuri de familii cu copii rătăcite în masiv,şi trebuia să-i rugăm să facă un foc pentru a-i identifica. Aşa, cu GPS-ul şi cu proiectoarele de pe dronă, ajungem imediat unde sînt rătăciţii“, a mai adăugat Raul Papalicef.

Citește știrea

Eveniment

Neamţ: “Depozit” de butelii de oxigen, în flăcări

Știe publicată cu

în data de

40 de butelii de oxigen au fost evacuate de pompierii nemţeni dintr-o clădire cuprinsă de flăcări in noaptea de vineri spre sîmbătă, 14 spre 15 iunie. “Sîmbătă, 15.06.2019, la ora 03:26, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență „112”, despre producerea unui incendiu în comuna Făurei sat Budeşti la o clădire în care a funcționat o moară . La locul indicat s-au deplasat cinci echipaje de pompieri militari de la Detașamentul de Pompieri Roman cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, un autoturism pentru munca operativă și o ambulanță SMURD și un echipaj de la Detașamentul de Pompieri Piatra Neamț cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, încadrate cu un ofiţer şi 19 subofiţeri. Ajunse la fața locului, forțele profesioniste de intervenție au localizat incendiul care se manifesta cu violență la etajele 1, 2 și M ale unei clădiri P+2+M cu o suprafață construită de 700 metri pătraţi. La parterul clădirii au fost identificate 40 butelii de oxigen, care au fost evacuate. La această oră se intervine pentru lichidarea incendiului”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending