Contactează-ne

Prima pagină

Avocatul Poporului cere acte în dosarul gravidei decedate

Știre publicată în urmă cu

în data de

- reprezentanţii instituţiei au cerut documentele medicale ale tinerei însărcinate care a murit după ce a fost plimbată între Spitalul Roman şi trei unităţi medicale din Iaşi - la finalul anchetei, Avocatul Poporului va face...recomandări - cazul mai este investigat de DSP şi Poliţie -

Instituţia Avocatul Poporului a solicitat recent reprezentanţilor săi în teritoriu, de la Filiala Bacău, să se deplaseze la Roman şi Iaşi şi să solicite toate documentele medicale legate de perioada în care tînăra Georgiana Bianca Cimpoi, în vîrstă de 26 de ani, a fost îngrijită în Secţia obstetrică-ginecologie a Spitalului Municipal de Urgenţă, dar şi în trei clinici din centrul universitar. Femeia, gravidă în 21 de săptămîni, a murit la Iaşi, cu tot cu pruncul din pîntece, după ce a fost plimbată prin cele patru instituţii sanitare.

Experţii din cadrul Biroului Teritorial al Avocatului Poporului au efectuat, săptămîna trecută, o anchetă la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman în cazul gravidei Georgiana Cimpoi. Ni s-au pus la dispoziţie toate documentele medicale referitoare la pacienta în cauză pentru perioada în care a fost îngrijită la Roman, ulterior aceasta fiind transferată la Iaşi pentru îngrijiri medicale în trei clinici universitare. Colegii noştri de la Bucureşti au solicitat informaţii şi despre modul în care a fost îngrijită pacienta în cele trei clinici universitare de la Iaşi. Ulterior, după ce vor fi puse cap la cap informaţiile primite de la Roman şi spitalele din Iaşi la care a fost îngrijită femeia, se vor stabili circumstanţele morţii sale şi se vor face recomandări unităţii sanitare romaşcane“, a precizat juristul Romeo Busuioc, reprezentantul Filialei Bacău a Avocatului Poporului.

Reamintim faptul că tînăra Georgiana Cimpoi s-a prezentat în ziua de 5 ianuarie, la medicul care o îngrijea la Spitalul din Roman pentru consultul lunar şi analize. Pentru că ulterior s-a simţit rău, tînăra a revenit luni, 8 ianuarie, acuzînd dureri de cap şi vărsături. Atunci s-a decis internarea în Secţia obstetrică-ginecologie la medicul în îngrijirea căreia se afla, respectiv la doctoriţa Apetrei. Pe 9 ianuarie, la vizită, pacienta acuza din nou dureri puternice de cap şi atunci s-a luat decizia unui consult al medicului infecţionist, precum şi efectuarea unui Computer Tomograf, situaţie în care a fost evidenţiat un edem cerebral. Medicul curant s-a consultat cu specialiştii de la Maternitatea Elena Doamna şi a luat decizia transferului pacientei la acest spital. Conducerea Spitalului Municipal Roman a susţinut că, la ora transferului, pacienta avea o uşoară somnolenţă, dar era cooperantă şi conştientă. În aceeaşi zi, la ora 18.00, ambulanţa a ajuns la maternitatea ieşeană, iar medicul de gardă a transferat-o la Spitalul de Neurochirugie unde s-a descoperit că pacienta are o infecţie gravă, generalizată. Două ore mai tîrziu, tînăra a ajuns în triajul Spitalului de Boli Infecţioase unde a facut stop cardio-respirator şi nu a răspuns manevrelor de resuscitare care au durat mai bine de o ora, medicii fiind nevoiţi să declare decesul. Medicul Mihnea Hurmuzache, purtătorul de cuvînt al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, declara, în luna ianuarie că atunci cînd a ajuns la această unitate, cazul era depăşit din punct de vedere medical. Cazul se află şi în atenţia Direcţiilor de Sănătate Publică din judeţele Neamţ şi Iaşi, dar face şi obiectul unei anchete a Poliţiei.

Actualitate

Cursuri exclusiv on-line în Piatra Neamţ, Bicaz, Girov şi Gârcina

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cafenelele, barurile şi restaurantele, activitate suspendată

Cursurile şcolare se vor desfăşura exclusiv on-line în Piatra Neamţ, incidenţă comunitară de 3,31 la mia de locuitori, Bicaz, 3,48 la mia de locuitori, Girov, 3,9 la mica de locuitori şi Gârcina, 3,6 la mia de locuitori. În Piatra Neamţ, sunt exceptate de la măsurile amintite creşele şi instituţiile de tip after-school. Măsura intră în vigoare începând de luni, 26 octombrie.

Cafenelele, barurile şi retaurantele au activitatea suspendată, doar terasele rămânând deschise. Hotelurile, pensiunile şi motelurile rămân deschise, iar clienţii pot servi masa în restaurantele acestor unităţi.

Cât priveşte măsurile destinate HORECA acestea intră în vigoare de duminică dimineaţă, 25 octombrie. În comuna Girov este un focar de COVID la primărie, cu 11 persoane infectate.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Salariile la DGASPC Neamț, poate după rectificare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ salariaţii anunţă că vor continua mişcările de protest

Salariaţii de la DGASPC Neamţ, care nu şi-au primit banii pe luna septembrie, anunţă că vor continua mişcările de protest prin pichetarea Guvernului şi a Ministerului de Finanţe. Acesta după ce au fost anunţaţi că banii necesari vor fi viraţi abia după rectificarea bugetară, care se preconizează că va avea loc „cândva” în luna noiembrie.

„Aproape 1000 de angajați ai DGASPC Neamț riscă să rămână fără bani pentru următoarele 2 luni, deoarece șanse reale de suplimentare a bugetului astfel încât să acopere necesarul sunt abia după rectificarea bugetară ce ar putea avea loc în noiembrie, fără a se ști o dată exactă. Aceasta este concluzia ce reiese din  răspunsul primit de DGASPC Neamț de la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție. „La acest moment singura instituție centrală care are competența de a decide cu privire la majorarea sumelor destinate protecției copilului și persoanelor adulte cu dizabilități este Ministerul Finanțelor Publice“, se arată în răspunsul ANDPDCA.

Data viitoarei rectificări bugetare nu este stabilită, vehiculându-se informații că ar putea avea loc în luna noiembrie. Ulterior, după aprobările legale, banii se repartizează pe județele și apoi urmează să ajungă în bugetele fiecărei instituții. Toate acestea sunt proceduri de durată și astfel este posibil ca primele plăți salariale să se facă cu mare întârziere.

În aceste condiții, salariații anunță că vor continua mișcările de protest, pe 4 noiembrie fiind programată pichetarea Guvernului și a Ministerului de Finanțe de către sindicaliștii din asistență socială din mai multe județe din țară printre care și Neamț.

Precizăm că neplata salariilor a afectat grav angajații centrelor pentru copii, cei aproape 500 de asistenți maternali și salariații din aparatul propriu al Direcției, cu atât mai mult cu cât unii sunt infectați cu noul coronavirus sau sunt carantinați în centre pentru a îngriji bolnavii cu COVID 19.

La data de 23 octombrie 2020 erau pozitivi 260 de beneficiari și 120 de salariați din centrele aflate în subordinea DGASPC Neamț.

De la începutul pandemiei au fost confirmați cu COVID 19 peste 400 de angajați și, deși aveau dreptul conform legii să beneficieze de stimulentul de risc de 2.500 de lei, acesta nu a fost plătit niciodată”, se precizează într-un comunicat de presă emis de reprezentanţii DGSAPC Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Spitalul de la Leţcani, o “ruină” de peste 13 milioane de euro?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Altă ştire tristă: “Zeci de persoane confirmate cu virusul SARS- COV-2 și internate în spitalul mobil de la Lețcani îndură frigul în interiorul containerelor medicale. În cursul zilei de 20 octombrie 2020, în containere s-a înregistrat o temperatură de numai 13 grade Celsius și bolnavii au tremurat de frig. Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a achiziționat un spital din bani publici cu mari probleme: stațiile de oxigen nu funcționează, instalațiile de climatizare scot un zgomot asurzitor, iar echipamentele par a fi la mâna a doua”. Sursa: www.bzi.ro

Aşadar, după amânări şi amânări, după festivisme greţoase şi mincinoase făcute doar pentru voturi, după cheltuirea a 3,3 milioane de euro din banii nemţenilor, cu ce ne-am ales: cu un spital cu multe probleme, în care amărâţii internaţi cu COVID-19 tremură de frig la orice pană de curent.

Cât despre Secţia ATI, aia extrem de importantă, acolo unde s-ar fi putut salva vieţi ale pacienţilor cu forme grave, lucrurile stau aşa din informaţiile apărute în spaţiul public: ni s-au promis şi am plătit pentru peste 100 de paturi, DSP a avizat 48 de paturi, dar s-a ajuns la doar 24 de paturi pentru că nu funcţionează staţiile de oxigen.

De ce nu funcţionează? Pentru că nu s-a ocupat nimeni de întreţinerea lor în stare de funcţionare. Normal, toţi erau ocupaţi să taie panglici, să se pozeze din toate poziţiile şi să se milogească după voturi.

Penibil? Nu. Normal. De ce normal? Pentru că asta merităm. Lipsa noastră de reacţie ce ne caracterizează încă din anii de dinainte de pandemie, lipsa de coloană vertebrală şi lipsa curajului de a lua atitudine, faptul că am ridicat pupatul în fund al şefilor politici la rang de artă naţională ne-au dat şi ne dau clasa politică pe care o merităm: una plină de lepre şi de ciumaţi, de toate culorile, care ne cheltuie banul public pe spitale în care nu merg staţiile de oxigen, instalaţia de climatizare te asurzeşte când merge şi te transformă în stană de piatră când nu merge. Asta am votat, asta avem şi acum putem muri mulţumiţi că e doar din vina noastră.

Ştiţi ce e şi mai ironic? Că tot din banii noştri şi-au plătit politicienii pozele făcute triumfalist în faţa unui spital care a costat milioane de euro, dar se dovedeşte a fi, iată, o ruină. Am plătit tot, de la cap la coadă, şi apoi i-am şi votat.

Pe final, întreb şi eu public pe “ai mei” politicieni din Neamţ: în “frigiderul” de la Leţcani, la ora aceasta, e vreun nemţean internat? Că 3,3 milioane de euro au dat nemţenii.

Citește știrea

Trending