Contactează-ne

Actualitate

Avansări în grad la pompieri

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de Ziua Protecţiei Civile, noile cadre de la ISU au depus jurămîntul ■ au avut loc şi avansări în grad ■

Ziua Protecţiei Civile care a fost marcată ieri, 28 februarie, a însemnat şi înaintarea în grad a unor cadre din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. Simultan, cei mai noi angajaţi ai instituţiei au depus jurămîntul militar. Ceremonia a avut loc la sediul ISU Neamţ, în prezenţa inspectorului şef general de brigadă Ioan Niţică şi a prefectului de Neamţ, Daniela Soroceanu. Trei cadre chemate în activitate cu începere de la data de 1 februarie 2019, în urma promovării concursurilor de încadrare directă desfăşurat în anul 2018, au depus jurămîntul militar. Este vorba de de sergent major Anăstăsoaei Ana-Cristina, sergent major Mitrea Nicoleta Roxana şi sergent major Nohai Adina Maria. Tot cu această ocazie au fost avansaţi înaintea expirării stagiului minim în grad doi ofiţeri şi trei subofiţeri în activitate, care s-au distins prin modul de îndeplinire a atribuţiilor, pregătire profesională şi comportare demnă. Locotenent colonel Jinga Bogdan Liviu şi locotenent colonel Bucureşteanu Dumitru Relu au fost înaintaţi la gradul de colonel. Plutonierul major Marin Adrian şi plutonierul major Cernat Alexandru Tudor au fost înaintaţi la gradul de plutonier adjutant, iar plutonierul Costachi Laurenţiu Cristian este de ieri plutonier major. Tot cu ocazia zilei de 28 februarie – Ziua Protecţiei Civile din România s-au desfăşurat mai multe competiţii sportive, organizate sub denumirea „Cupa 28 Februarie“, ediţia 2019. La tenis de masă, jocul de simplu, categoria sub 35 de ani, pe primele patru locuri s-au clasat Bacoşcă Alexandru, Burducea Mihai, Cocerhan Vlad şi Ungurenaşu Petrică. La categoria peste 35 de ani au fost cîştigători Grăpina Florin, Pătraşcu Marius, Storişteanu Adrian şi Gavrilescu Gabriel. La jocul de dublu, locul I a fost cîştigat de echipa Grăpina Florin – Munteanu Sorin, locul II a fost adjudecat de Pătraşcu Marius – Burducea Mihai, iar locul III a revenit echipei Ungurenaşu Petrică – Vîrlan Daniel. Pompierii s-au mai întrecut la şah, minifotbal şi bowling.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Prevenire pentru „ţepe“ prin metoda Accidentul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acţiunea oamenilor legii s-a desfăşurat în localitatea Brusturi ■ poliţiştii vin cu sfaturi şi recomandări utile ■

Oamenii legii din cadrul Postului de Poliţie Brusturi i-au informat pe cetăţeni cu privire la modalităţile de prevenire a înşelăciunilor, pornind de la premisa că există situaţii care pot favoriza producerea unei infracţiuni şi prin conduită preventivă acestea pot fi evitate.

Activităţile circumscrise iniţiativei de pe 23 februarie au vizat transmiterea de recomandări cu caracter preventiv prin distribuirea unor materiale informativ-preventive. Pentru a nu deveni victimă a acestui tip de înşelăciune, poliţiştii recomandă să fiţi prudenţi atunci cînd sînteţi apelaţi telefonic de persoane necunoscute. În astfel de cazuri, suspecţii utilizează calităţi false (avocat, procuror, poliţist, medic etc) şi solicită telefonic diferite sume de bani persoanelor alese la întîmplare.

„Dacă sînteţi contactat de către cineva care vă apelează în numele unei rude apropiate, solicitaţi-i acestuia o întîlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a vă acorda sprijin, şi nu mergeţi la aceste întîlniri decît însoţiţi de reprezentanţii poliţiei“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Neamţ. Nu oferiţi bani persoanelor necunoscute, oricare ar fi pretextul invocat de acestea. De regulă banii sînt ceruţi sub pretextul că rude apropiate au fost victimele unor accidente de circulaţie şi au nevoie de bani pentru intervenţii urgente medicale sau au fost reţinute de poliţişti pentru săvîrşirea unor astfel de fapte grave (cu victime decedate), iar sumele de bani sînt necesare pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentelor de circulaţie. Nu vă bazaţi pe cele relatate de un necunoscut.

Escrocii mizează tocmai pe reacţia emoţională puternică de moment. Întrerupeţi imediat convorbirea şi sunaţi ruda pînă răspunde. Cîteva minute în plus nu pun pe nimeni în pericol. Chiar dacă cel care vă sună „vă recomandă” să fiţi discret sau vă spune că nu puteţi lua legătura direct cu ruda dumneavoastră, deoarece autorităţile i-au ridicat telefonul, nu vă încredeţi în el. Trebuie să ştiţi că telefoanele mobile ale celor implicaţi în accidente rutiere nu se confiscă. Accidentele de circulatie „nu se rezolvă” la telefon.

În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decît ca urmare a unei hotărîri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări. Orice accident de circulaţie se soluţionează sau prin depunerea unei plîngeri la unitatea de politie, sau în cazul unor accidente soldate numai cu pagube materiale, înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie. Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atît victima, cît şi autorul unui accident nu au nevoie de bani că să primească îngrijiri medicale.

Citește știrea

Actualitate

Păzeşte-ne, Doamne, de ce-i mai rău!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cum-necum, de parcă nu ne era de ajuns criza politică în care ne aflam, prin graţia pământească a politicienilor noştri care nu mai pun geană peste geană de grija şi binele românilor, uite că diavolul ne-a dat pe mâna afurisitului de virus încoronat.

Avem motive de îngrijorare?

Cred că da. Şi încă de profundă şi grea temere. Şi asta în condiţiile în care nu figurăm pe lista teritoriilor atinse, poate fiindcă mai suntem datori cu gripa aceea mai blândă şi cu rujeola (ce să mai vorbim de cancere şi de altele asemenea ?!?), cu care ne-am obişnuit precum calul… şi la care mai suntem datori cu obolul anual (deloc neînsemnat) de vieţi omeneşti. Ca să nu mai vorbim de leul costeliv, de exodul masiv de cetăţeni către societăţi mai bine aşezate şi de pârdalnica de sărăcie tot mai acoperitoare pentru arcul carpatic care ne adăposteşte.

Din păcate, cu toate miile de paturi rezervate carantinei şi izolării potenţialilor bolnavi, cu îndemnurile la rugăciunile şi speranţele într-o vreme mai caldă, neagreată de ucigaş, efectele pandemiei pot deveni devastatoare de la o clipă la alta. Şi pe termen lung. Lung de tot şi care poate pune în operă principiul „scapă cine poate“. Şi cum cei mărunţi, săraci şi necăjiţi pot mai puţin, este lesne de înţeles cine va da tributul cel mai mare şi de toate soiurile.

Doamne păzeşte – o nenorocire nu vine niciodată singură – de o foamete cumplită, la scară mondială, de un cutremur devastator sau chiar de o bombă nucleară lansată de un descreierat dornic să ajungă mai curând în cer, previzibile şi oricând posibile.

Nu ştiu ce să spun, am gândit adesea şi am recunoscut perfecţiunea naturii, care nu greşeşte niciodată. Departe de mine gândul s-o judec, dar uneori mi se pare că, totuşi, prea multe poveri a pus pe umerii şi grumazul bietului om. Aproape că nu există individ care să fie ferit de tot felul de încercări dintre cele mai grele. Cred că natura putea găsi soluţii mai adecvate pentru om. Sigur că sunt copleşit de teama de a nu greşi, dar uneori am impresia că natura (sau poate Dumnezeu) a fost mult mai grijulie cu celelalte vieţuitoare ale pământului decât cu omul. După ce i-a oferi acestuia o superbie şi o măreţie inegelabile, tocmai spre final, când ar avea mai multă nevoie de sprijin, şi toiag, natura îşi ia mâna de pe el. Nu, nu, nici o moarte nu e demnă, frumoasă. Poate doar cei care părăsesc lumea în somn şi continuă un vis.

Ne lăudăm, nu pe nedrept, de progresele uluitoare la care am ajuns şi de atâtea şi atâtea bunuri care ar trebui să ne facă viaţa mai uşoară şi, de ce nu?, mai frumoasă. Din păcate, progresele ţintesc numai lumea materială, palpabilă şi ultrapalpabilă, capabilă să ne poarte prin tot universul mar şi mic. Dar omul? Omul a rămas acelaşi ba încă şi mai mocirlit de ură şi duşmănie, dacă nu cumva s- a întors cu faţa către trecut, către comuna primitivă, pe care o credeam împietrită în istorie.

Altfel cum să acceptăm că viaţa nu mai are nici o valoare şi o suprimăm pentru câţiva lei sau un telefon mobil, că mamele îşi abandonează pruncii la tomberon cum nu face nici o altă vietate, ori că tăbărâm pe femeile de lângă noi cu cuţitul şi umilinţele de tot felul sau tocmim ucigaşi să-i lichideze pe cei cărora le-am promis… la bine şi la rău.

Păcat de noi ? Fără îndoială !

Ca să nu rămân în nota pesimistă a rândurilor de mai sus, cer îngăduinţa cititorului să-i prilejuiesc un zâmbet.

Cică la Zidul Plângerii de la Ierusalim, o tânără reporteriţă abordează un drept credincios: Domnule, vă urmăresc de o săptămână. Veniţi aici în fiecare zi… Ei, duduie, nu de o săptămână, ci de mai bine de douăzeci de ani… Când merg spre serviciu mă opresc aici… Douăzeci de ani? Şi ce faceţi? Păi ce să fac, mă rog lui Dumnezeu să nu ne mai urâm, să nu ne mai ucidem, să aibă toată lumea de mâncat şi un acoperiş deasupra capului… Şi cum vi se pare? Parcă-aş vorbi la… ziduri !

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: La pensiunea Lostriţa, artă plastică din nou pe simeze

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ pot fi admirate lucrări semnate de Emil Ungureanu şi Iarina Ungureanu, tată şi fiică ■ „În portretistica lui Emil Ungureanu găsim melancolie, bucurie, tristeţe, durere, nervi, toate tipurile de imagini care duc portretul dincolo de static, spre compoziţie, astfel încît, eu ca admirator, prelungesc în mentalul şi imaginarul meu lumea pe care ne-o oferă artistul“, spune criticul Emil Nicolae ■ Iarina a expus modul în care a călcat pe urmele tatălui, mulţumindu-i că i-a pus pensula în mînă şi i-a vegheat din umbră fiecare pas în lumea culorii, a artei în general ■

Pensiunea Lostriţa, una situată pe malul Lacului Izvoru Muntelui în zona Grozăveşti, comuna Hangu, găzduieşte de cîteva zile expoziţia de artă a doi artişti plastici, pictorul nemţean Emil Ungureanu – cretă & estompă şi Iarina Ungureanu – acuarelă, de altfel tată şi fiică.

Cei doi artişti nu se află la prima acţiune în care îşi etalează fructul actului artistic propriu, chiar stabilimentul menţionat găzduindu-i şi anii trecuţi. Întîlnirea şi dialogul cu iubitorii de artă descinşi la Pensiunea Lostriţa într-un număr relativ mare, a avut loc într-o după-amiază de la sfîrşitul săptămînii trecute, mai exact sîmbătă, 22 februarie.

Printre cei care au răspuns invitaţiei organizatorilor s-a aflat şi scriitorul şi criticul de artă Emil Nicolae, cel care avea să facă şi oficiul de prezentator al creaţiei şi personalităţii celor doi creatori ce-şi au obîrşia în oraşul de sub poale de baraj.

Galeria lucrărilor expuse de această dată de către artiştii plastici s-a dovedit a fi unitară prin tehnica abordată, dar şi prin paleta coloristică ori siguranţa tuşei. „Ne aflăm în lumea personajelor expuse pe simeze, aici în spaţiul primitor al Pensiunii Lostriţa. De data aceasta expun artiştii plastici Emil Ungureanu, un pictor cunoscut publicului iubitor de artă şi fiica sa, Iarina Ungureanu, o adolescentă pentru care acuarela nu mai este un secret.

Emil Ungureanu este un excepţional psiholog şi un bun portretist, fapt care ne copleşeşte şi ne opreşte în faţa fiecărui personaj, pentru că opera sa vorbeşte o altă limbă, ne spune o altă poveste, fiecare personaj are o altă privire, un zîmbet şi o altă înţelepciune. Referitor la vîrsta creatorilor, aceasta nu contează, doar creaţia lor şi modul în care este receptată opera sa de public.

În portretistica lui Emil Ungureanu găsim melancolie, bucurie, tristeţe, durere, nervi, toate tipurile de imagini care duc portretul dincolo de static, spre compoziţie, astfel încît, eu ca admirator, prelungesc în mentalul şi imaginarul meu lumea pe care ne-o oferă artistul.

Deci avem de-a face cu o expoziţie foarte bună şi din cîte am aflat, la Pensiunea Lostriţa fiind expusă doar o parte din opera sa, autorul putînd oricînd să expună într-o galerie sau într-un muzeu. Oricum evenimentul este foarte important şi felicit administraţia acestei pensiuni pentru generozitatea sa, în condiţiile în care sălile de muzeu sînt închise şi cultura adevărată necesită a fi promovată“, a spus printre altele Emil Nicolae, care s-a declarat mulţumit de exponatele ambilor artişti, domnia-sa făcînd cunoştinţă tot în calitate de prezentator în urmă cu trei ani la expoziţia de la Sestry Art Galeery Piatra Neamţ.

Invitat la vorbă, pictorul bicăjean Emil Ungureanu a mulţumit vorbitorilor, gazdelor şi tuturor participanţilor, adresîndu-le calde cuvinte de mulţumire şi dîndu-le celor interesaţi explicaţii pe tema lucrărilor sale. Asta pe parcursul a cîteva ceasuri, întîlnirea de la pensiunea de pe malul lacului de acumulare aducînd prin tot ceea ce a presupus a veritabil cenaclu artistic.

La rîndul său, Iarina Ungureanu a expus modul în care a călcat pe urmele tatălui său, mulţumindu-i că i-a pus pensula în mînă şi i-a vegheat din umbră fiecare pas în lumea culorii, a artei în general. „Vă mulţumesc pentru că aţi venit la expoziţia mea şi a Iarinei şi mi-aduc aminte că în urmă cu mai mulţi ani criticul de artă, Valentin Ciucă, mi-a spus că cea mai frumoasă lucrare a mea este fiica mea Iarina, care iată astăzi (sîmbătă, 22 februarie – n.r.) a ieşit la rampă spunînd poveştile în maniera ei artistică şi care sigur va avea o evoluţie bună“, a declarat Emil Ungureanu, mîndru de „comportamentul“ artistic al fiicei sale.

Artistul plastic este cunoscut publicului bicăjean prin expoziţia de pictură şi sculptură găzduită de Muzeul de Istorie Bicaz, în urmă cu ceva timp. Mai trebuie spus şi faptul că a expus parte din opera sa şi la manifestări de gen organizate la Bucureşti şi Paris. Format la şcoala ieşeană de artă, avînd specialitatea sculptură, Emil Ungureanu s-a dedicat cu precădere picturii în ulei şi creion, impresionînd publicul prin forţa tuşei, a culorii şi prin minuţiozitatea creionării portretului. Expoziţia de la Pensiunea Lostriţa poate fi vizionată de către cei interesaţi pînă pe data de 23 martie 2020.

Citește știrea

Trending