Contactează-ne

Actualitate

Autorităţile s-au întîlnit cu reprezentanţii Bisericii. Slujbe în exteriorul bisericilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ întîlnirea a fost organizată de prefectul de Neamţ şi a avut drept scop prezentarea măsurilor luate de Ministerul Afacerilor Interne

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, a pus la aceeaşi masă preoţii parohi şi autorităţile judeţului. Miercuri a fost organizată o întîlnire cu înalţi prelaţi ai Protopopiatelor din judeţul Neamţ aflate sub autoritatea Arhiepiscopiei Iaşului şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, în scopul prezentării măsurilor luate de Ministerul Afacerilor Interne cu privire la prevenirea răspîndirii virusului Covid-19.

Prefectul George Lazăr i-a invitat la masa discuţiilor şi pe deputatul Mugur Cozmanciuc – preşedintele PNL Neamţ, Ionel Arsene – preşedinte al CJ Neamţ şi al PSD Neamţ, Florin Hopşa – liderul consilierilor judeţeni liberali şi Mihai Archip – membru onorific al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşiului.

Au fost prezenţi părintele Luca, exarh al mănăstirilor din Neamţ, părintele Ionel Cuţuhan – protopop al Protopopiatului Ceahlău, părintele Bogdan Frăsilă – protopop de Roznov, părintele Axentoi Nicolaie – protopop de Tîrgu Neamţ şi părintele Valentin Tofan – protopop de Piatra Neamţ.

Pe lîngă prezentarea măsurilor prevăzute în ultimele ordonanţe de urgenţă ale Ministerului Afacerilor Interne cu privire la suspendarea activitaţilor religioase desfăşurate în spaţii închise, întîlnirea a avut rolul de a transmise un semnal de unitate între autorităţi şi reprezentanţii Bisericii în aceste momente dificile pentru populaţie. S-a stabilit astfel ca toate slujbele să se oficieze în afara lăcaşelor de cult.

Avînd şi binecuvîntarea Înaltpreasfinţitului Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, prefectul George Lazăr a rugat preoţii din judeţul Neamţ să transmită un mesaj de linişte şi calm către credinicioşii din parohiile lor şi să respecte măsurile adoptate de Guvernul României.

„Îi asigur pe toţi preoţii şi credincioşii din judeţul Neamţ de întreaga mea deschidere. Sînt un bun creştin-ortodox, om cu frică de Dumnezeu. Voi face tot ce îmi stă în putere ca împreună cu celelalte autorităţi ale statului să fim aproape de Biserică şi de toţi oamenii, în aceste momente dificile. În momentele de criză, trebuie să demonstrăm că luăm decizii echilibrate şi corecte, dar că suntem oameni înainte de toate. Ne dorim să construim o relaţie administrativă bună între cele mai importante instituţii ale judeţului Neamţ pentru a putea lupta împreună cu acest virus care pune sănătatea nemţenilor în pericol. Apreciez prezenţa domnului deputat Mugur Cozmanciuc, care este şi el un apropiat al Bisericii Ortodoxe Române, şi care, de asemenea, a avut un mesaj de unitate şi calm pentru locuitorii judeţului Neamţ.

Apreciez, totodată, şi faptul că domnul Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ a dat curs acestei invitaţii şi a arătat deschidere în gestionarea acestor momente dificile, dînd asigurări că va exista o cooperare inter-instituţională corectă şi o abordare proactivă. În această perioadă este nevoie ca toate instituţiile statului, cît şi factorii politici să dea dovadă de unitate şi de profesionalism, cît şi o bună înţelegere în ceea ce priveşte adoptarea măsurilor corecte pentru populaţie.

În calitate de prefect voi face tot posibilul să fiu un factor de echilibru şi îi asigur pe cetăţenii judeţului Neamţ de toată implicarea în gestionarea situaţiei generate de virusul Covid-19”, a declarat prefectul judeţului Neamţ, domnul George Lazăr. O întîlnire similară va avea loc şi cu preoţii parohi ai Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de Înaltpreasfinţitul Ioachim Băcăuanul.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

FOTO/Pamflet: O groapă şi doi muncitori. “Mobilizare şi eficienţă” marca Apa Serv

Știre publicată în urmă cu

în data de

Avarie la Sarata. Dacă ar fi prima, ne-am mira, dacă ar fi ultima, ne-am bucura. Dar e doar una dintre multe altele. Foste şi viitoare. Nu despre asta vrem însă să vorbim acum. Primind pozele de la cititorii Monitorul ne-a izbit o… “discordanţă”: cât de mare e groapa/avaria şi cât de mici sunt muncitorii. Asta spune totul despre “mobilizarea şi eficienţa” marca Apa Serv.

 

Citește știrea

Actualitate

Cardul de sănătate a (re)devenit obligatoriu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ măsura este valabilă cu începere de la 1 iulie ■ sînt şi excepţii, cabinetele medicilor de familie şi ambulatoriul clinic de specialitate ■

Luna lui Cuptor aduce noutăţi în domeniul medical şi după ce în pandemie nu a mai fost nevoie de cardul de sănătate, cu începere de la 1 iulie 2020 utilizarea acestuia redevine obligatorie.

Astfel, toate serviciile medicale, de îngrijiri la domiciliu, medicamentele şi materialele sanitare, precum şi dispozitivele medicale, se obţin numai cu cardul de sănătate. Ecxepţie fac serviciile acordate de cabinetele medicilor de familie şi în ambulatoriul clinic de specialitate, acestea putînd fi accesate fără utilizarea cardului, pînă la data de 30 septembrie 2020, precizează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„La 1 iulie, va fi reluată obligativitatea utilizării cardului naţional de sănătate pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare cu paturi şi de către furnizorii de investigaţii paraclinice, furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu, furnizorii de servicii stomatologice, furnizorii de dispozitive medicale şi furnizorii de medicamente“, anunţă CNAS.

Aceeaşi sursă mai arată faptul că normele legale în vigoare, HG 438/2020 privind completarea anexei nr. 2 la HG 140/2018, pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a contractului cadru care reglementează condiţiile accordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, conţine o serie de alte măsuri aplicabile pînă la 30 septembrie, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspîndirea coronavirusului.

Consultaţiile medicale acordate în asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog şi logoped, pot fi acordate şi la distanţă, utilizînd orice mijloc de comunicare.

Consultaţiile medicale la distanţă se acordă cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultaţii pe oră; consultaţiile la medicul specialist din ambulatoriu se accordă fără a fi necesar biletul de trimitere; în urma consultaţiilor acordate la distanţă de medicul de familie/medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripţiile medicale, documentele fiind transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică; medicii din spital pot elibera, dacă situaţia o impune, la externarea asiguratului, prescripţie medicală pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în ambulatoriu pentru maximum 90 de zile; pentru situaţiile care necesită prezentarea de documente casei de asigurări de sănătate de către asigurat, documentele pot fi transmise casei de asigurări de sănătate prin mijloace electronice de comunicare, acestea putînd fi folosită şi pentru transmiterea de către casele de sănătate a documentelor eliberate, necesare asiguratului.

De menţionat este faptul că s-a prelungit pînă la data de 30 septembrie, termenul de valabilitate pentru următoarele documente a căror valabilitate expiră pînă la această dată.

Este vorba de biletele de tratament pentru specialităţi clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare, bilete de trimitere pentru specialităţi paraclinice; recomandările medicale pentru dispositive medicale, tehnologii şi dispositive asistive – ce se depun sau transmit la casa de asigurări de sănătate; deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive; deciziile de aprobare emise de către comisia de specialitate de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru efectuarea investigaţiei PET – CT.

Citește știrea

Actualitate

Roman: Se fac teste la cerere Covid 19, dar cu plată

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În condiţiile creşterii numărului de cazuri de Coronavirus, o parte a populaţiei vrea să afle dacă este sau nu purtătoare asimptomatică a bolii.

În aceste condiţii şi aparatul de testare a virusului de la Spitalul Municipal Roman trebuie pus la treabă, aşa că oricine poate, la cerere, şi, evident contra cost, să se testeze. Purtătorul de cuvânt al SMUR, Andreea Trifan, a precizat condiţiile în care se pot face astfel de testări, la cerere.

„La Spitalul Municipal de Urgenţă Roman se efectuează teste de depistare a virusului SARS Cov2 cu aparatul Real Time PCR. Pacienţii internaţi în spitalul nostru sînt testaţi, gratuit, conform metodologiei transmisă de Direcţia de Sănătate Publică Neamţ. Persoanele care au nevoie de rezultatul testării în vederea internării în altă unitate sanitară sau în vederea tranzitării unei ţări sau la cerearea unui angajator se pot adresa unităţii noastre. Se recoltează proba dimineaţa, iar în cursul după amiezii se eliberează rezultatul“, a precizat Andreea Trifan.

Aparatul de testare a virusului este o donaţie generoasă a unui grup de oameni de afaceri romaşcani şi a costat aproximativ 45.000 de dolari. De menţionat că în judeţ mai există un al doilea aparat de testare Real Time PCR, achiziţionat din fonduri ale Consiliului Judeţean care a costat 55.588 lei.

Mai trebuie spus că şi în cazul analizelor care se recoltează şi se fac la CPU, pacientul, dacă doreşte să intre în posesia rezultatelor, trebuie să achite o taxă de 30 lei, indifferent dacă este asigurat sau neasigurat. Pacienţii internaţi în spital, în schimb, primesc la externare pe lîngă scrisoarea medicală şi rezultatele investigaţiilor paraclinice.

Citește știrea

Trending