Contactează-ne

Actualitate

Au fost stabiliţi cîştigătorii la concursul „Nicolae Milord“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ laureata competiţiei naţionale de artă plastică de la Piatra Neamţ este Marinela Popa din Sibiu ■ premii I la secţiunile grafică şi pictură au obţinut Marius Constantin Drăgan, de la Şcoala Populară de Artă Piatra Neamţ şi Andreea Dinu, de la Şcoala de Arte - Centrul Cultural Dunărea de Jos Galaţi ■ n expoziţia cu lucrările concursului poate fi vizualizată on line ■ manifestarea a ajuns la cea de-a IV-a ediţie ■

Concursul naţional de artă plastică „Nicolae Milord“, în organizarea Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“ Neamţ şi-a desemnat cîştigătorii celei de-a patra ediţii.

Marele premiu a fost adjudecat de Marinela Popa, de la Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ilie Micu“ Sibiu cu lucrarea „Portretul unui cărbunar“. Cîştigătoarea a fost desemnată de juriul format din criticul de artă Emil Nicolae, preşedinte, Ştefan Potop (preşedintele Uniunii Artiştilor plastici – Filiala Neamţ), Arcadie Răileanu (artist plastic), Ciprian Istrate (artist plastic) şi Carmen Elena Nastasă, managerul instituţiei organizatoare.

Despre această ediţie a competiţiei şi despre laureată, criticul de artă Emil Nicolae a spus: „În primul rînd mă bucură faptul că – şi în condiţiile dificile din această perioadă – artiştii, fie ei şi «emergenţi», nu se dezic de vocaţia lor. O dovada e şi nivelul calitativ ridicat al lucrarilor trimise la concursul «Nicolae Milord».

Totuşi, trebuie să remarc un lucru: dată fiind «norma de consacrare» / marca patronului (pictură în ulei pe pînză), în principiu s-ar cuveni ca marele premiu să revină, anual, unei lucrări realizate în tehnica respectivă. Or, anul acesta, nu doar cantitativ, ci şi calitativ, lucrările de grafică propuse au depăşit pictura.

Şi atunci am lăsat deoparte convenţia uleiului, optînd pentru portretul grafic realizat de Marinela Popa (Sibiu), remarcabil pentru siguranţă ductului şi, mai ales, pentru expresivitate, dovedind că o bună cunoaştere a resurselor desenului, însoţită de talent, poate să producă o imagine echivalentă uleiului prin complexitate şi profunzime“. Artistul plastic Ştefan Potop, un alt membru marcant al juriului, a evidenţiat caracterul special al condiţiilor de concurs, care par a fi influenţat competitorii:

„Anul acesta, din cauza stării speciale în care ne aflam, jurizarea a fost făcuta on-line, fără consultări între membrii juriului. Probabil că şi lucrările prezentate au fost de aşa natură încît rezultatele ne evidenţiază o dialectică în alb şi negru, cu negrul dominant. Fumatul (spiritual sau pericol mortal?) obţine Marele Premiu, însingurarea celui ce-şi aruncă umbra-n faţă este evidenţiată la grafică, însăşi lucrarea premiata la secţiunea pictură este o monocromie nedefinită, cu vagi urme de culoare.

Sigur că ediţia nonculorilor din acest an nu este în spiritul lui Nicolae Milord, un pictor policrom şi solar, dar face parte din artă şi din viaţă. Îi felicit pe toţi participanţii, cu speranţa că ne vom revedea la anul sănătoşi şi inspiraţi!”. La rîndul său, în calitate de mebru al juriului, pictorul Arcadie Răileanu, în trecut coordonator al întregii activităţi a Şcolii Populare de Artă Piatra Neamţ, s-a referit la concursul în sine, cu accent pe calitatea lucrărilor care au primit Premiul I la secţiunile grafică şi pictură – Marius Constantin Drăgan (Şcoala Populară de Artă Piatra Neamţ) şi Andreea Dinu (Şcoala de Arte – Centrul Cultural „Dunarea de Jos” Galaţi): „O frumoasă realizare a Centrului pentru Cultură şi Arte «Carmen Saeculare», organizatorul Concursului Naţional de pictură şi grafică «Nicolae Milord».

Cele două lucrări care s-au învrednicit de Premiul I denotă un nivel artistic şi o tehnică a execuţiei de înaltă ţinută. Aceasta îmi dă convingerea că şi în acest an concursul a avut un succes confirmat”. Aşadar, marele premiu i-a revenit Marilenei Popa, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Ilie Micu Sibiu cu Portretul unui cărbunar.

La Secţiunea pictură, Premiul I a fost adjudecat de Andreea Dinu, de la Şcoala de Arte – Centrul Cultural Dunărea de Jos Galaţi cu lucrarea Gânduri umbrite, Premiul II a fost obţinut de Florentina Mihăilă, de la Şcoala de Arte Octav Enigărescu Tîrgovişte pentru pictura Paleta pictorului, Premiul III i-a revenit Cameliei Violeta Anghel, de la Şcoala Populară de Arte Vespasian Lungu Brăila cu Peisaj, iar o menţiune i-a fost coferită Anei maria Şerban, de la Şcoala de Arte Bucureşti, pentru Atmosferă telurică.

La Secţiunea grafică, Premiul I a fost atribui lui Marius Constantin Drăgan, de la Şcoala Populară de Arte Piatra Neamţ – Centrul pentru Cultura şi Arte Carmen Saeculare Neamţ pentru lucrarea Rădăcini, Premiul II a fost acordat Rozaliei Baricz, de la Şcoala Populară de Arte Târgu Mureş, pentru Furtuna, Premiul III a fost obţinut de Cristina Maria Petruşiu, de la Centrul de Cultură Augustin Bena Alba, pentru Origini, iar menţiunea a fost adjudecată de Bianca Ştefania Barbu, de la Şcoala de Arte şi Meserii Piteşti, pentri Accente de toamnă.

Expoziţia cu lucrările concursului poate fi vizualizată anul acesta doar în format on-line, accesînd adresa web http://www.culturaneamt.ro/pe-6-aprilie-aflam-laureatul-si- premiantii-concursului-nicolae-milord/ sau platforma de pe Facebook a Centrului: https://www.facebook.com/CulturaNeamt.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Demisie de onoare la vîrful Spitalului Judeţean – “Îmi doresc să fie făcute doar lucruri legale”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ directorul medical interimar a demisionat ■ printre motivele invocate: divergenţe privind politicile de achiziţii şi de personal ■ “Am încercat să fac un inventar al stocurilor. Nu s-a dorit”, a declarat Cristina Gavriloiu ■

Cristina Elena Gavriloiu, director medical interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, a demisionat din funcţie, marţi, 2 iunie. Demisia, una de onoare, a fost motivată prin diferenţe de opinie privind politicile de achiziţii publice şi de personal, adică tocmai “punctele sensibile” atît de discutate în ultima perioadă privind ceea ce se întîmplă de ani buni la Spitalul Judeţean.

“Am avut astăzi o discuţie cu domnul manager, o discuţie principială şi foarte sinceră şi am ajuns la concluzia că nu am cum să fac parte din această echipă şi mi se pare onorabil să plec. Eu îmi doresc transparenţă, îmi doresc comunicare, îmi doresc să fie făcute doar lucruri legale, care să fie în spiritul legii şi nu mi-am dorit niciun pas pe lîngă lege sau în afara legii. Am acceptat acest mandat şi am crezut că putem colabora. Am crezut că pot să schimb ceva în sistem. A fost o comunicare foarte greoaie, cu multe, multe poticniri, iar lucrurile nu au cum să funcţioneze în acest fel.

Eu am încercat să verific orice hîrtie care mi se punea în faţă, am încercat să mă documentez, am încercat să întreb de ce. Am încercat să fac un inventar al stocurilor. Nu s-a dorit. Am încercat să se facă o raportare a stocurilor în timp real şi a consumurilor în timp real. Să nu facem cheltuieli nejustificate, să ne drămuim foarte bine banii ca să ne ajungă pentru alte investiţii mult mai importate.

M-a preocupat în principal folosirea judicioasă a banului public. Eu sînt un om demn şi onest şi vreau să plec cu fruntea sus. Am propus într-o zi să mergem într-un control, am fost refuzată. Am cerut notă de fundamentare pentru fiecare referat care s-a făcut. Foarte greu am obţinut aceste note de fundamentare. N-am apucat să le verific pe toate. Am simţit însă că deranjez şi că ar fi cazul să nu mai pun întrebări”, a declarat pentru Monitorul Cristina Gavriloiu.

Reamintim că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a fost o adevărată nebunie privind schimbările de manageri în ultimele luni. În plină epidemie de COVID-19, spitalul a trecut în subordinea Ministerului Sănătăţii şi la conducere a venit doctoriţa Daniela Marcoci. A reuşit să evite să devenim un caz Suceava 2, dar a anunţat că va pleca de la conducere cînd starea de urgenţă va lua sfîrşit. S-a ţinut de cuvînt şi în locul ei a fost numit Marius Ghineţ, din echipa căruia a făcut parte şi directorul medical Cristina Gavriloiu.

Ghineţ, contestat copios pentru că s-a ocupat o perioadă şi de o afacere cu pompe funebre, a făcut, public, o promisiune: că va clarifica acuzele apărute în spaţiul public că la spital s-ar petrece lucruri nu tocmai curate legate de anchiziţii, de angajări, etc. N-a mai apucat să facă promisa conferinţă de presă pentru că spitalul a revenit în subordinea Consiliului Judeţean Neamţ şi a fost înlocuit cu doctorul Silviu Dan Verzea. Însă director medical a rămas Cristina Gavriloiu. Pînă marţi, 2 iunie, cînd a demisionat, spunînd: “Am simţit că deranjez şi că ar fi cazul să nu mai pun întrebări”.

Însă întrebările abia acum apar. Iar, din declaraţiile directorului demisionar, rezultă foarte clar că oricine pune întrebări legate de achiziţii, stocuri, cheltuirea banului public în spital deranjează foarte tare. Poate vin oarece procurori să pună astfel de întrebări? Sau mafia despre care se vorbeşte la nivelul Spitalului Judeţean este mai tare decît orice Parchet şi procurorii vor şi ei “convinşi” să plece repede sau să nu mai pună întrebări?

Pînă una, alta, un lucru pare a fi foarte clar: echipa Ghineţ a deranjat pentru că a vrut să clarifice aspecte legate de achiziţii şi angajări, partea cu pompele funebre a fost doar cancan.

Citește știrea

Actualitate

Transport public ecologic și inteligent în Piatra-Neamț, prin fonduri europene

Știre publicată în urmă cu

în data de

Proiectul „Modernizarea stațiilor de așteptare pentru transport public (TP)” a intrat în implementare după ce, în luna februarie, a fost semnat contractul de proiectare și execuție. Proiectul are valoarea de 4.808.000 euro, contribuția municipalității fiind de 2% și presupune modernizarea a 80 de stații de așteptare moderne pentru transportul public din Municipiul Piatra-Neamț, dotarea lor cu panouri LED/LCD, cu panouri de afișaj informativ conectat la dispozitive montate pe mijloacele de transport în comun, ce vor prezenta timpul de sosire al mijlocului de transport, distanțe sau alte informații utile, echiparea cu panouri fotovoltaice astfel încât să poată fi independente energetic, cu dispozitive de conectare wireless. De asemenea, ele vor deveni adevărate centre cu informații de interes public privind atracțiile turistice, evenimente socio-culturale și sportive, harta orașului și informații utile despre vreme. În acest fel, stațiile de transport public inteligente vor permite călătorilor să planifice călătorii complete utilizând un transport de tip multimodal (autobuz, taxi sau bike sharing). Toate cele 80 de stații vor fi monitorizate video în timp real.

Modernizarea transportului public de persoane din municipiul Piatra-Neamț se va realiza într-o viziune integrata, prin mai multe proiecte compelmentare care cuprind și achizitia a 41 de autobuze electrice, realizarea de stații de încărcare electrice, modernizarea autobazei și a insfrastructurii rutiere. Obiectivele principale urmărite prin implementarea proiectelor de modernizare a transportului public de persoane sunt stimularea utilizării mijloacelor de transport public în detrimentul mașinilor personale si reducerea emisiilor de CO2. În cele două proiecte care cuprind achiziția a 41 de autobuze electrice  municipalitatea pietreană este partener principal, consiliul județean este aplicantul, fiind proprietarul societății de transport public.

Toate proiectele pregătite de municipalitatea pietreană privind modernizarea sistemului de transport public de persoane din Piatra-Neamț  au contractele de finanțare semnate din fonduri europene nerambursabile, sunt în linie dreaptă pentru implementare în diverse stadii procedurale, având ca termen maxim de implementare anul 2022.

„Fondurile europene reprezintă o soluție la îndemâna autorităților locale pentru dezvoltarea comunităților și, din acest motiv, ne-am bătut pentru fiecare euro nerambursabil care poate fi adus în investiții în orașul nostru. Prin implementarea proiectelor privind transportul public de persoane, pietrenii vor beneficia de transport modern și confortabil, iar  orașul Piatra-Neamț se va alinia unor importante orașe europene care beneficiază de transport ecologic realizat cu autobuze electrice. Întreg pachetul de proiecte din acest segment al mobilității urbane reprezintă un pas important în implementarea conceptului de smart-city, va genera dezvoltare pentru orașul nostru și o creștere semnificativă a  confortului și calității vieții pietrenilor” a declarat primarul Dragoș Chitic.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Bălţăteşti. Apele care rivalizau cu cele din Karlsbad şi Karlovy Vary

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Staţiunea balneoclimaterică Bălţăteşti împlineşte anul acesta 210 ani de existenţă ■ datorită calităţilor demonstrate prin analize, apele minerale au obţinut două medalii de aur la manifestări internaţionale ■ una a fost la Expoziţia Universală de la Paris, în 1900, iar cealaltă, la Bucureşti, în 1906 ■

Staţiunea balneoclimaterică Bălţăteşti, judeţul Neamţ, împlineşte anul acesta 210 ani de existenţă, una în care a cunoscut perioade faste şi sau mai puţin faste.

Dincolo de acestea, are o istorie surprinsă în diverse scrieri, fie că e vorba de tratate, sudii şi analize medicale, dat fiind statutul de staţiune, romane, sau monografii. Într-o astfel de lucrare, „Monografia comunei Bălţăteşti“, scrisă în anul 1967 de notarul Ioan Timofte, este surprins un aspect mai puţin ştiut despre stabilimentul de pe drumul naţional dintre Piatra Neamţ şi Târgu Neamţ.

Este vorba despre decernarea a două medalii de aur apelor minerale de aici, la Paris, în anul 1900 şi la Bucureşti, în 1906 pentru bogăţia substanţelor minerale şi a valorii terapeutice, dovedite de analize ştiinţifice. Iar cei care le-au studiat au concluzionat că rivalizau şi le întreceau pe cele de la mult mai renumitele staţiuni Karlsbad, Vichy sau Karlovy Vary.

Despre o primă analiză relatează doctorul Dimitrie Cantemir, strănepotul domnitorului moldovean cu acelaşi nume şi proprietarul băilor, care este publicată în lucrarea sa „Băile minerale de la Bălţăteşti“, publicată în 1895:

„Regretatul Doctor Felu în cartea sa despre apele minerale din Moldova şi Muntenia arată că pe la anul 1830 dr. Cihac şi asistentul său Frantz Humpel au făcut această primă analiză calitativă a apelor sărate de la Bălţăteşti, constatând că ele conţin acrime carbonică, acrime hidroclorică, sodă, magnesie, calce, potasă, fer şi iod“.

Alta a fost efectuată de Petre Poni, chimist, fizician, pedagog, minerolog şi om politic) în anul 1850, constatând că în compoziţia chimică a izvoarelor se găsesc însemnate cantităţi de sodiu, clor, magneziu, calciu, fier, potasiu, iod şi brom.

Savantul român a reuşit prin lucrările publicate să ducă faima apelor de la Bălţăteşti peste hotare, spunându-se că la staţiune veneau pacienţi din ţară şi din străinătate. Cea de a treia analiză a fost efectuată de către dr. Steiner în anul 1856 în urma unui „ordin al Comitetului Sanitar din Moldova“, după cum se arată în „Monografia comunei Bălţăteşti“.

Cu această ocazie s-a constatat că „bolile ce erau combătute cu succes prin întrebuinţarea externă, mai cu seamă băi, sunt: pola albă, guturaiul încuibat, umflătura ghindurilor şi alte boli scrofuloase precum reumatismul cronic, pete, picingine, noduri, beşicuţe, bube, limbrici, trângi şi felurite patimi nervoase“.

Tot medicul Cantemir arată concluziile altui studiu: „Pentru a stabili compoziţiunea şi utilitatea ei, am trimis o cantitate de 30 kilo onoratei Direcţiuni Generale a Serviciului Sanitar cu rugămintea de a o supune analizei chimice“. Rezultatul venea pe 23 septembrie 1880, reieşind că „sarea de Bălţăteşti are un conţinut terapeutic comparativ cu al marilor staţiuni europene, chiar poate fi introdusă în aparatul Farmacologie ca înlocuitor a analoage produse străine“.

Comparaţia era făcută cu staţiunile Carlsbad, Vichy şi Marienbad. Apoi, peste trei ani, la staţiunea din judeţul Neamţ sosea prietenul proprietarului, medicul Samuel Konya, care efectuase în 1881 analiza apelor de la vestita Baden-Baden şi Slănic Moldova. Toate izvoarele de la Bălţăteşti sunt cercetate, doctorul maghiar afirmând că „sunt cele mai bogate în săruri dintre toate apele omologate de pe continentul european“, de unde şi cotarea pe acelaşi plan cu apele de la Karlsbad, Marienbad, Vichy Karlovy Vary sau Vichy. Şi scria medicul Konia:

„Sperăm că o nouă epocă se pregăteşte pentru viitorul nostru economic, când cred că hidrobiologia medicală românească nu va mai fi dată uitării, având dreptul din toate punctele de vedere de a ne interesa mai mult şi atunci sigur că calităţile apelor noastre vor atrage pe mulţi medici învăţaţi de a le vizita şi studia pentru a se convinge că dacă nu sunt poate superioare celor străine, cel puţin pot în toată siguranţa rivaliza cu ele“.

Toate aceste certificări ale apelor de la Bălţăteşti au determinat forurile ţării să le înscrie în competiţia cu cele ale unor staţiuni renumite pe plan european. Şi aşa se face că în pavilionul României de la Expoziţia Universală de la Paris (15 aprilie – 12 noiembrie 1900), pe lângă diverse produse reprezentative au fost eşantioane ale apelor de la Bălţăteşti, însoţite de buletine de analize.

Iar juriul a decis acordarea unei medalii de aur. Peste şase ani, la Bucureşti s-a organizat o expoziţie naţională cu participare internaţională, pentru că se împlineau 40 de ani de domnie a regelui Carol I, 25 de ani de la proclamarea Regatului şi 1.800 de ani de la cucerirea Daciei de către romani. Şi în cadrul acesteia apele minerale din localitatea din Neamţ şi rezultatele tratamentelor au fost prezentate, obţinând tot medalia de aur.

Faima căpătată de staţiune a făcut ca ea să fie preferată de protipendata vremurilor, fie că vorbim de anii de dinainte sau de după prima conflagraţie mondială, ori de afacerişti. Asta pentru că doctorul Cantemir a făcut numeroase investiţii pentru captarea izvoarelor, vile, restaurante, cazinou, farmacie, un parc şi o grădină cu flori şi arbuşti ornamentali. Acum, staţiunea poartă numele faimosului proprietar, Dimitrie Cantemir, iar din 1993 a fost dată de Consiliul Judeţean în administrarea Ministerului Apărării.

Citește știrea

Trending