Contactează-ne

Actualitate

Atenţie la liberalizarea pieţii gazelor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ măsura intră în vigoare de la data de 1 iulie 2020 ■ fiecare consumator poate alege, fără costuri suplimentare, un alt furnizor de gaze ■

Auzim tot mai des sintagma „liberalizarea pieţii gazelor naturale“. Cum putem ştii care dintre oferte este mai avantajoasă şi ne oferă siguranţă şi servicii în conformitate cu standardele de performanţă? Doar, informîndu-ne! De la 1 iulie 2020, preţurile de furnizare a gazelor naturale nu vor mai fi reglementate (stabilite) de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei – ANRE, ci se vor forma liber pe piaţă, în funcţie de raportul cerere-ofertă.

În mod normal, această acţiune ar trebui să fie în avantajul consumatorilor, în sensul că, furnizorii vor întreprinde toate demersurile pentru a obţine cele mai bune preţuri, care vor atrage mai mulţi clienţi şi, astfel, îşi vor asigura continuitatea afacerii. Pînă la data de 30.06.2020, toţi consumatorii trebuie să îşi exercite dreptul de a-şi alege un furnizor cu care să încheie un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial.

Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale dintre cei ce deţin licenţă ANRE.

„Procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale nu generează costuri suplimentare sau modificări de ordin tehnic. În situaţia în care, pînă la sfîrşitul lunii iunie 2020, un consumator nu încheie un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial, furnizarea gazelor naturale nu va fi sistată, ci se va face în condiţiile contractuale ale furnizorului actual, la preţul din oferta comunicată odată cu factura fiscală curentă din perioada mai-iunie 2020. Rămîne, însă, obligaţia ca, pînă cel mai tîrziu 30 iunie 2021, consumatorul să încheie un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial“, anunţă Comisariuatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ.

Lista furnizorilor de gaze naturale, precum şi informaţii privind ofertele-tip sînt puse la dispoziţie prin aplicaţia „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale“ disponibilă pe site-ul ANRE. Furnizorii mai pun la dispoziţia consumatorilor, pe site-urile proprii, atît informaţii legate de oferte, cît şi modelul de contract furnizare utilizat.

CJPC Neamţ anunţă că a făcut o simulare pentru un loc de consum din Piatra Neamţ, consum casnic anual cuprins sub 280Mwh (consum aferent pentru un apartament cu centrală termică şi aragaz) şi au rezultat 73 oferte-tip ale furnizorilor autorizaţi. Ofertele-tip prezentate, ordonate crescător în funcţie de preţul de furnizare în lei/MWh, fără tva şi acciza pentru gaze naturale, se diferenţiază prin: preţ de furnizare de la 108,27 lei/MWh pînă la 258,77 lei/Mwh; valabilitatea ofertei, perioadă în care preţul afişat rămîne fix, dacă se încheie contractul în această perioadă, perioada de valabilitate variază între mai puţin de o lună pînă la 14 luni; se acordă discount la factura fiscală pe perioade de 3 luni, 6 luni sau 12 luni; durata contractului, care variază de la 12 luni pînă la „perioadă nedeterminată“; termenul de plată a facturii fiscale, care variază de la mai puţin de 15 zile pînă la mai mult de 30 zile de la data emiterii; modul de transmitere a facturii fiscale (tipărit şi/sau electronic); dacă se solicită garanţii, condiţiile aferente; dacă se oferă alte servicii suplimentare, gratuit sau contracost, reduceri promoţionale ale costurilor acestora.

Sfaturi pentru consumatori

Contractul de furnizare poate fi încheiat: direct, la sediul social sau în punctele de lucru declarate ale furnizorului; contracte încheiate la distanţă, prin canalele electronice de comunicare la distanţă; contracte încheiate în afara spaţiilor comerciale ale furnizorilor, de regulă, prin prezentarea reprezentanţilor acestora la domiciliul consumatorilor.

În cazul contractelor încheiate la distanţă, precum şi a celor încheiate în afara spaţiilor comerciale, operatorii economici au obligaţia ca, înainte ca oferta sau contractul să producă efecte obligatorii asupra consumatorului, să îndeplinească cerinţele de informare, în mod clar şi inteligibil privind: identitatea furnizorului, adresa poştală, număr de telefon, adresa de e-mail, principalele caracteristici ale serviciilor, preţul total al serviciilor cu toate taxele incluse, modalităţi de plată, dreptul de retragere, condiţiile, termenele şi procedurile de exercitare a acestui drept, durata contractului, condiţii de încetare, penalităţi.

Furnizorii trebuie să facă dovada comunicării unui exemplar din contractul încheiat cu consumatorul, cu semnăturile părtilor contractante. În ambele cazuri, consumatorul are posibilitatea de retragere din contract în termen de 14 zile de la semnare şi numai cu acordul scris al acestuia, de renunţare la perioada de retragere, contractul poate produce efecte.

Cum alegem? Solicităm oferta, în format tipărit sau pe orice suport durabil – poate fi descărcată de pe site-ul furnizorului ales sau de pe site-ul ANRE; solicităm un model de contract furnizare gaze naturale – poate fi descărcat de pe site-ul furnizorului ales sau de pe site-ul ANRE; comparăm informaţiile înscrise în cele două documente; solicităm informaţii suplimentare care să fie comunicate, în scris; verificăm modalitatea şi termenul de plată a facturilor pentru a evita situaţiile în care, în mod legal, furnizorul poate sista furnizarea gazelor naturale pentru neplată şi percepe taxe suplimentare; analizăm cu atenţie caracteristicile ofertei în care se oferă discount-uri (la ce anume se referă, perioada de valabilitate a ofertei); alegem varianta care este cea mai apropiată de cerinţele şi posibilitatile fiecăruia dintre noi de relaţionare cu furnizorul (utilizarea mijloacelor de comunicare la distanţă constituie un avantaj); păstram toată corespondenţa care a făcut obiectul încheierii contractului de furnizare pentru a putea dovedi, în cazul apariţiei vreunei neconcordanţe între informaţiile precontractuale şi cele aplicate efectiv în derularea contractului; ne adresăm, în scris, furnizorului cu care am încheiat contractul de furnizare pentru a clarifica orice abatere de la prevederile contractuale.

Advertisement








Trending