Contactează-ne

Actualitate

Atenţie la liberalizarea pieţii gazelor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ măsura intră în vigoare de la data de 1 iulie 2020 ■ fiecare consumator poate alege, fără costuri suplimentare, un alt furnizor de gaze ■

Auzim tot mai des sintagma „liberalizarea pieţii gazelor naturale“. Cum putem ştii care dintre oferte este mai avantajoasă şi ne oferă siguranţă şi servicii în conformitate cu standardele de performanţă? Doar, informîndu-ne! De la 1 iulie 2020, preţurile de furnizare a gazelor naturale nu vor mai fi reglementate (stabilite) de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei – ANRE, ci se vor forma liber pe piaţă, în funcţie de raportul cerere-ofertă.

În mod normal, această acţiune ar trebui să fie în avantajul consumatorilor, în sensul că, furnizorii vor întreprinde toate demersurile pentru a obţine cele mai bune preţuri, care vor atrage mai mulţi clienţi şi, astfel, îşi vor asigura continuitatea afacerii. Pînă la data de 30.06.2020, toţi consumatorii trebuie să îşi exercite dreptul de a-şi alege un furnizor cu care să încheie un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial.

Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale dintre cei ce deţin licenţă ANRE.

„Procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale nu generează costuri suplimentare sau modificări de ordin tehnic. În situaţia în care, pînă la sfîrşitul lunii iunie 2020, un consumator nu încheie un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial, furnizarea gazelor naturale nu va fi sistată, ci se va face în condiţiile contractuale ale furnizorului actual, la preţul din oferta comunicată odată cu factura fiscală curentă din perioada mai-iunie 2020. Rămîne, însă, obligaţia ca, pînă cel mai tîrziu 30 iunie 2021, consumatorul să încheie un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial“, anunţă Comisariuatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ.

Lista furnizorilor de gaze naturale, precum şi informaţii privind ofertele-tip sînt puse la dispoziţie prin aplicaţia „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale“ disponibilă pe site-ul ANRE. Furnizorii mai pun la dispoziţia consumatorilor, pe site-urile proprii, atît informaţii legate de oferte, cît şi modelul de contract furnizare utilizat.

CJPC Neamţ anunţă că a făcut o simulare pentru un loc de consum din Piatra Neamţ, consum casnic anual cuprins sub 280Mwh (consum aferent pentru un apartament cu centrală termică şi aragaz) şi au rezultat 73 oferte-tip ale furnizorilor autorizaţi. Ofertele-tip prezentate, ordonate crescător în funcţie de preţul de furnizare în lei/MWh, fără tva şi acciza pentru gaze naturale, se diferenţiază prin: preţ de furnizare de la 108,27 lei/MWh pînă la 258,77 lei/Mwh; valabilitatea ofertei, perioadă în care preţul afişat rămîne fix, dacă se încheie contractul în această perioadă, perioada de valabilitate variază între mai puţin de o lună pînă la 14 luni; se acordă discount la factura fiscală pe perioade de 3 luni, 6 luni sau 12 luni; durata contractului, care variază de la 12 luni pînă la „perioadă nedeterminată“; termenul de plată a facturii fiscale, care variază de la mai puţin de 15 zile pînă la mai mult de 30 zile de la data emiterii; modul de transmitere a facturii fiscale (tipărit şi/sau electronic); dacă se solicită garanţii, condiţiile aferente; dacă se oferă alte servicii suplimentare, gratuit sau contracost, reduceri promoţionale ale costurilor acestora.

Sfaturi pentru consumatori

Contractul de furnizare poate fi încheiat: direct, la sediul social sau în punctele de lucru declarate ale furnizorului; contracte încheiate la distanţă, prin canalele electronice de comunicare la distanţă; contracte încheiate în afara spaţiilor comerciale ale furnizorilor, de regulă, prin prezentarea reprezentanţilor acestora la domiciliul consumatorilor.

În cazul contractelor încheiate la distanţă, precum şi a celor încheiate în afara spaţiilor comerciale, operatorii economici au obligaţia ca, înainte ca oferta sau contractul să producă efecte obligatorii asupra consumatorului, să îndeplinească cerinţele de informare, în mod clar şi inteligibil privind: identitatea furnizorului, adresa poştală, număr de telefon, adresa de e-mail, principalele caracteristici ale serviciilor, preţul total al serviciilor cu toate taxele incluse, modalităţi de plată, dreptul de retragere, condiţiile, termenele şi procedurile de exercitare a acestui drept, durata contractului, condiţii de încetare, penalităţi.

Furnizorii trebuie să facă dovada comunicării unui exemplar din contractul încheiat cu consumatorul, cu semnăturile părtilor contractante. În ambele cazuri, consumatorul are posibilitatea de retragere din contract în termen de 14 zile de la semnare şi numai cu acordul scris al acestuia, de renunţare la perioada de retragere, contractul poate produce efecte.

Cum alegem? Solicităm oferta, în format tipărit sau pe orice suport durabil – poate fi descărcată de pe site-ul furnizorului ales sau de pe site-ul ANRE; solicităm un model de contract furnizare gaze naturale – poate fi descărcat de pe site-ul furnizorului ales sau de pe site-ul ANRE; comparăm informaţiile înscrise în cele două documente; solicităm informaţii suplimentare care să fie comunicate, în scris; verificăm modalitatea şi termenul de plată a facturilor pentru a evita situaţiile în care, în mod legal, furnizorul poate sista furnizarea gazelor naturale pentru neplată şi percepe taxe suplimentare; analizăm cu atenţie caracteristicile ofertei în care se oferă discount-uri (la ce anume se referă, perioada de valabilitate a ofertei); alegem varianta care este cea mai apropiată de cerinţele şi posibilitatile fiecăruia dintre noi de relaţionare cu furnizorul (utilizarea mijloacelor de comunicare la distanţă constituie un avantaj); păstram toată corespondenţa care a făcut obiectul încheierii contractului de furnizare pentru a putea dovedi, în cazul apariţiei vreunei neconcordanţe între informaţiile precontractuale şi cele aplicate efectiv în derularea contractului; ne adresăm, în scris, furnizorului cu care am încheiat contractul de furnizare pentru a clarifica orice abatere de la prevederile contractuale.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Marius Neculai, o fi în cursa pentru primărie?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ surse politice spun că fostul deputat ar candida pentru fotoliul de primar din partea PRO România, dar el neagă acest lucru

Surse din mediul politic susţin că unul din candidaţii pentru fotoliul de primar al Romanului ar putea fi, din nou, afaceristul Marius Neculai, fost deputat în timpul Guvernului Emil Boc.

El ar putea candida din partea PRO România, medicul Liviu Harbuz, preşedintele filialei nemţene, declarînd:

„În momentul de faţă putem spune că avem o organizaţie puternică la Roman. Avem trei candidaţi potenţiali, dar, deocamdată, nu facem public numele acestora. Pentru că ne aflăm încă în competiţie internă, dar, credem că luni, 20 iulie, vom putea face cunoscut numele pentru principalele localităţi.

La Roman, preşedintele organizaţiei PRO România este Ioan Ichim, la domiciliul său fiind şi sediul filialei“, a declarat Liviu Harbuz. Acesta a spus că, pînă în 30 iulie, vor fi făcute publice listele de candidaţi pentru CJ, consilii locale şi primării. Maris Neculai nu a confirmat zvonul potrivit căruia ar candida:

„Nu se mai pune problema ca pentru moment să mai candidez la vreo funcţie publică. Momentan, mă axez pe coordonarea afacerii pe care o am la Roman şi, mai recent, la Bucureşti. Se ştie că am candidat mandatul trecut pentru funcţia de primar al Romanului din partea PSD. Romaşcanii au avut însă altă opţiune. Trebuie să ştii să pierzi. Nu neg, însă, ca pe viitor să mă mai implic în politică“.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Corupţie în familie, mită de 1,3 milioane

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un romaşcan, sora şi soţul acesteia, ex-consilier la Ministerul Pădurilor şi Mediului au reuşit să ia şpăgi care stîrnesc invidia ■ s- au „tîrguit“ cu procurorii DNA şi au obţinut pedepse cu suspendare ■ pentru fraţi acordurile au şi fost consfinţite de instanţă ■ ambii l-au ajutat pe Gheorghe Tuluc să ia mită de la diverşi afacerişti ■ şi acesta a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei ■

Magistraţii Tribunalului Neamţ au fost sesizaţi de DNA în privinţa a trei acorduri de recunoaştere a vinovăţiei într-un dosar de luare de mită şi complicitate la această faptă, protagonişti fiind un romaşcan, sora acestuia şi soţul ei.

Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Gheorghe Tuluc, din Sibiu, la data faptelor consultant, dar el a mai deţinut şi funcţia de consilier superior şi director general adjunct în Ministerul Apelor, Pădurilor şi Mediului.

Acesta a fost acuzat că ar fi primit mită 1,3 milioane de lei. Alături de el acesta au mai fost inculpate alte două persoane fizice despre care DNA nu a suflat o vorbă, dar s-au dovedit a fi soţia, Elena Tuluc şi fratele ei, romaşcanul Cătălin Trăistaru, care a lucrat la acelaşi minister.

Dosarul a fost instrumentat de DNA Bacău şi a ajuns la Neamţ datorită ultimului inculpat, care deţine o firmă în Roman, probabil de acolo începînd ancheta. Toţi inculpaţi s-au tîrguit cu procurorii şi au obţinut pedepse fără executare, care trebuiau să fie consfinţite de instanţă.

Recent, judecătorii nemţeni s-au pronunţat pentru Elena Tuluc şi Cătălin Trăistaru, în timp ce Gheorghe Tuluc are termen luna viitoare. În ce-l priveşte pe Trăistaru, instanţa l-a găsit vinovat complicitate la luare de mită. Pe scurt, l-ar fi ajutat pe cumnatul Tuluc să obţină suma cu titlu de mită de 373.900 de lei. S- a întîmplat prin firma romaşcanului, care cunoştea faptul că încheierea contractelor, emiterea facturilor şi plata s-au efectuat fără contraprestaţia stipulată în documente.

Pentru toată această „trudă“ pentru cumnat, a fost tratat cu clemenţă şi a primit o 2 ani şi 2 luni de închisoare, fără executare. „Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei, încheiat de Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău cu inculpatul Trăistaru Cătălin-Daniel. Condamnă inculpatul la pedeapsa de 2 ani şi 2 luni închisoare şi 3 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b şi lit. c Cod penal din 1969 pentru comiterea infracţiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată, prevăzută de art. 26 Cod penal din 1969 raportat la art. 254 alin. 1 Cod penal din 1969 cu referire la art. 6 Legea 78/2000 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal din1969 (2 acte materiale), art. 5 alin. 1 Noul Cod penal şi art.480 alin.4 Cod procedură penală (ajutorul acordat cumnatului său, Tuluc Gheorghe, să primească de la reprezentanţii SC Rokura SRL suma totală de 373.900 lei). În temeiul art. 81 şi 82 Cod penal din 1969 suspendă condiţionat executarea pedepsei principale pe o perioadă de 4 (patru) ani şi 2 luni“, conform instanţei care i-a mai interzis inculpatului anumite drepturi.

Sora lui Trăistaru, Elena Tuluc, a beneficiat şi ea de clemenţă pentru ajutorul acordat soţului în a primi o mită de 320.000 de lei de la Repcon SA Oradea, plus suma de 250.000 de lei de la Apasco şi 373.900 de lei de la Rokura. Ea a fost găsită vinovată de săvîrşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită şi a primit o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni de detenţie pentru care s-a dispus suspendarea executării sub supraveghere pe o perioadă de 5 ani. Ambele decizii ale Tribunalului Neamţ nu sînt definitive şi pot fi atacate la Curtea de Apel Bacău.

Ce spun anchetatorii

În ce-l priveşte pe Tuluc, acesta va fi judecat tot la Tribunalul Neamţ, însă are termen abia luna viitoare. El a deţinut şi o dregătorie locală, fiind viceprimar al municipiului Sibiu.

A mai condus filiala judeţeneană sibiană a formaţiunii al cărui lider era cîndva Dan Voiculescu – Partidul Conservator şi director general adjunct în minister până prin 2018, în vremea guvernării pesediste. În dosar, anchetatorii anticorupţie îl acuză pe Gheorghe Tuluc de trei infracţiuni de luare de mită în formă continuată, în timp ce soţia şi cumnatul au fost inculpaţi pentru complicitate la mită.

„În perioada 2011-2012, în contextul realizării proiectelor Acumulare nepermanentă Corbeşti, jud. Bihor, Creşterea siguranţei în exploatare a barajului şi lacului de acumulare Dridu, judeţul Ialomiţa şi Servicii pentru pregătirea şi execuţia designului sistemului de monitorizare, verificare, procurare, pregătire, instalare, activare şi testare pentru 2 locaţii Sinaia şi Săcele, inculpatul Tuluc Gheorghe ar fi primit de la trei oameni de afaceri suma totală de 1.293.900 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu“, se arăta în comunicatul DNA.

Procurorii au susţinut că atribuţiile consultantului din minister vizau verificarea şi promovarea documentaţiilor tehnico-economice ale obiectivelor de investiţii ce erau finanţate din bugetul de stat sau credite externe şi supervizarea calitativă şi cantitativă a lucrărilor realizate. Gheorghe Tuluc a favorizat societatea „unuia dintre oamenii de afaceri cu ocazia organizării unei licitaţii, în sensul că i-a pus la dispoziţie caietul de sarcini anterior publicării anunţului de participare“.

Sumele de bani ar fi fost primite prin intermediul unor firme controlate de rude ale inculpatului (printre care şi soţia şi cumnatul) în baza unor contracte fictive de consultanţă şi asistenţă tehnică în construcţii sau închirieri utilaje, încheiate cu oamenii de afaceri. În cazul lui Gheorghe Tuluc s-a propus o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 6 ani şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a unor drepturi.

Acestea sunt de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit inculpatul pentru săvârşirea infracţiunilor. Conform unei declaraţii de avere din 2018, Tuluc nu se putea plînge că-i sărac lipit.

Avea, împreună cu soţia, Elena, terenuri agricole – circa 55.000 de metri pătraţi, o livadă – 57.000 mp, un apartament de 63 de metri pătraţi şi o vilă imensă de 618 mp şi două autoturisme, un Hyndai Santa Fe şi un Wolswagen. Mai deţinea aproximativ 180.000 de acţiuni la o bancă, OMV Petrom şi la SIF-urile Banat, Moldova, Muntenia şi Oltenia şi bijuterii de 10.000 de euro. Împrumuturile la bănci, două la număr, totalizau 180.000 de lei şi sunt scadente în acest an.

Citește știrea

Actualitate

Roman: Capac de canal dislocat, disconfort fonic infernal

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ din cauza traficului greu din zonă, un capac al unui canal s-a dislocat şi zgomotul produs este de nesuportat

Cîţiva locuitori din zona străzii Castanilor au sesizat redactorilor Monitorul faptul că pe acestă stradă, la intersecţia cu Miron Costin şi Sucedava, în zona Protoieriei Roman, după asfaltarea străzii a fost montat un canal stradal.

Numai că, din cauza traficului greu din zonă, a ajuns ca acum să facă un zgomot infernal, mai ales noaptea atunci cînd trec maşinile de tonaj ridicat. Locuitorii se plîng şi de faptul că acolo s-ar fi făcut mai multe intervenţii, dar de mîntuială. „Zgomutul produs este de groază, mai ales noaptea, cînd trec prin zonă TIR-urile.

Am tot sesizat problema şi la Primăria Roman, şi la ApaServ. Au trimis oameni, s-au uitat, au cîrpit şi au plecat. La cîteva zile, problema apare din nou. Coloana din zonă e spartă şi mereu se produc avarii. Reparaţiile sînt de tot rîsul. Conducta de canalizare de acolo are peste 50 de ani.

Ar fi trebuit demult schimbată, dar la fiecare avarie vin muncitorii, pun un manşon de cauciuc peste spărtură, îl leagă cu o sîrmă şi, normal că, în cîteva zile cedează iar. Cu peticeala nu mai merge“, a spus Ioan Azoiţei, cel care ne-a sesizat problema.

Contactată telefonic, consilierul primarului, Claudia Matei, a declarat că problema canalizării ar ţine de compania judeţeană ApaServ şi nu de primărie. Şefa Serviciului Clienţi de la Compania ApaServ, Maricica Radu, a explicat cauza zgomotului produs de trecerea peste gura de canal a maşinilor şi faptul că ultima intervenţie s-ar fi făcut, miercuri, 15 iulie.

„Problema zgomotului la acest canal a apărut după asfaltarea străzii Castanilor de către primărie, care a înlocuit atît rama, cît şi capacul, care iniţial a fost montat de către Compania ApaServ. Colegii de la Zona Operaţională Est au făcut mai multe remedieri în zilele de 22 iunie, 7 iulie şi 15 iulie. Astăzi, 16 iulie, cînd ne-aţi contactat a fost verificată, din nou, situaţia în teren şi nu mai sînt probleme“, a precizat Maricica Radu.

Citește știrea

Trending