Contactează-ne

Actualitate

Atac mafiot la un politist de la Investigatii Criminale

Știre publicată în urmă cu

în data de

• autoturismul sefului Biroului de Investigatii Criminale de la Politia Roman a fost incendiat duminică seara • răufăcătorul a spart un geam si a aruncat în masină un cocktail Molotov • comisarul Neculai Bodron a primit amenintări si pe internet, după atacul mafiot, caz preluat de asemenea de Parchet • Prefectura si sindicatul Europol au transmis mesaje de intolerantă fată de asemenea acte •

Un caz grav s-a petrecut duminică seara, 14 ianuarie, în zona Străzii Tudor Vladimirescu din Roman, masina comisarului Neculai Bodron, seful Biroului de Investigatii Criminale de la Politia Municipală fiind incendiată în stil mafiot. În jurul orei 21, o persoană a spart geamul din dreapta spate al autoturismului Opel Astra si a aruncat în interior o sticlă incendiară, de jumătate de litru, plină cu un lichid inflamabil. Vîlvătaia a izbucnit imediat, violent, persoanele din zonă sunînd la 112. La locul indicat s-a deplasat un echipaj de pompieri militari, cu o autospecială de lucru cu apă si spumă, care au lichidat vîlvătaia în cîteva minute însă, chiar si asa, a fost distrus în totalitate interiorul masinii, fiind avariate inclusiv elemente de caroserie. Cum cauza incendiului era clară – incendiere, la fata locului a fost chemată si echipa operativă a Politiei Roman, pentru cercetări, fiind de fată inclusiv comisarul sef Dragos Bălău, comandantul institutiei. În cauză a fost întocmit un dosar penal, pentru distrugere prin incendiere. Cazul este cu atît mai grav cu cît, din cîte se pare, ofiterul judiciarist fusese, în ultima perioadă, victima altor amenintări. „Cercetările în acest caz sînt efectuate, în continuare, sub coordonarea unui procuror al Parchetului local. A fost conturat deja un cerc de suspecti. Activitătile în dosar continuă, atît pentru identificarea persoanei sau persoanelor suspecte, cît si pentru stabilirea cu exactitate a ceea ce s-a petrecut“, a specificat inspector Elena Bulgărea, purtător de cuvînt al IPJ Neamt. De precizat că acest incident grav a fost urmat, în scurt timp, de un altul, care se conturează, de asemenea, drept o infractiune, de ultraj prin amenintare la adresa omului legii. Pe pagina de facebook a postului local Roman TV, care a relatat incidentul, au apărut mai multe comentarii din partea unui individ la adresa comisarului Bodron. Acesta i-a adus în scris injurii omului legii si chiar amenintări fătise: „Eu te arunc în aer tie îti dau foc“ sau „Ce tiau făcut Baietii nui nimic….meriti mai mult de atîta mai mult meriti si ai să primesti“. Din cîte se pare, este vorba despre un tînăr de 26 de ani, originar din Roman, care ar domicilia în prezent în Italia. Reactia sa a stîrnit o adevărată avalansă de comentarii, majoritatea dure la adresa sa, la fiecare dintre ele individul răspunzînd chiar amenintător. Tînărul, care pozează într-o persoană cu apucături violente, postînd inclusiv fotografii cu arme albe, a motivat că are ce are cu Neculai Bodron pentru că ar fi fost anchetat agresiv de către acesta. Oamenii legii s-au autosesizat si în legătură cu el, cazul fiind preluat de către un procuror. „Cele două cazuri, de distrugere si acest posibil ultraj prin amenintare, nu par să aibă legătură directă. Dosarul a fost preluat de unitatea locală de Parchet, competentă pentru solicitare. În continuare sînt efectuate cercetări“, a mai precizat inspector Elena Bulgărea.

Opinia publică, zid în jurul politistului

Gravitatea acestor cazuri a dus la un val de revoltă din partea opiniei publice, manifestat în special în mediul virtual. Zeci de persoane au sărit în apărarea politistului, prin postări favorabile, atitudine luînd si principalele institutii. „Incidentul care s-a produs în municipiul Roman, acolo unde masina unui ofiter a fost incendiată în seara zilei de duminică, este unul deosebit de grav. Cer tuturor factorilor implicati în derularea anchetei să facă toate eforturile pentru ca autorul sau autorii să fie identificati si trasi la răspundere cît mai rapid. Legea trebuie să fie aplicată în aceesi măsură si în ceea ce îi priveste pe cei care, într-o formă sau alta, proliferează amenintări fată de politisti, jandarmi sau alti reprezentanti ai autoritătilor. Cer tolerantă zero în astfel de cazuri!“, a declarat Vasile Panaite, prefectul judetului Neamt. Si sindicalistii au avut reactii vehemente, cel mai vocal fiind Ioan Cănărău, liderul Europol Neamt. „Ce se întîmplă cînd esti un bun profesionist, un bun politist si îti faci meseria, prinzi si «arestezi» infractori ? Vin jmecherii si-ti dau foc la masină! Sefului Biroului Investigatii Criminale din cadrul Politiei Roman i-a fost incendiată masina personală, în fata blocului unde locuieste, se pare, din ce am înteles din informatile apărute în spatiul public. Acest politist este printre putinii sefi din Politia Română care merită să fie lăudat. Un bun profesionist, un politist adevărat, experimentat, cu multe arestări la activ, dacă putem spune asa! Se pare că a mai primit si în trecut amenintări si stăm să ne întrebăm unde este protectia de care trebuie să beneficieze politistul din partea «nspelor» mii de servicii secrete! Aici s-a ajuns, din păcate, politistii sînt lăsati de izbeliste, la mîna si la mila infractorilor! Cei care sînt obligati să asigure spatele politistilor, mai ales că în acest caz era vorba despre un politist care îsi făcea meseria exemplar, chiar si sub presiunea unor amenintări venite, zic unele surse, din partea celor certati cu legea, a căror activitate infractională a probat-o, nu fac altceva decît să doarmă în papuci si să cheltuie banul public în mod nejustificat. Legile proaste, făcute de parlamentari antiromâni, gîndite să sprijine infractorii, încătusarea Politiei Române prin proceduri si norme interne alambicate, învechite, perimate, lipsa totală de implicare din partea multor factori decidenti din sistem, au făcut doar să arunce Politia Română undeva la marginea societătii, în mocirla în care unii semeni de-ai nostri îsi permit să atace politisti, să-i ucidă, să le incendieze bunurile personale, etc!“, a scris Ioan Cănărău.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Nişte copii au dat foc la un adăpost de animale

Știre publicată în urmă cu

în data de

Joaca unor copii cu focul a provocat un incendiu care a mistuit un adăpost de animale, miercuri, 22 ianuarie, la Ruginoasa.

“Două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, de la Detașamentul Roman, au intervenit pentru stingerea a unui incendiu produs  în localitatea Ruginoasa.

Incendiul se manifesta la o grămadă de coceni de porumb dar și la un adăpost pentru animale, în curtea unei case, existând posibilitatea extinderii la locuință.

Incendiul a fost localizat și lichidat de către pompieri.

Au ars aproximativ 1000 kg de plante furajere și adăpostul pentru animale de aproximativ 21 mp.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind jocul copiilor cu focul”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO generică

Citește știrea

Actualitate

În ce constă reformarea Poliţiei şi Jandarmeriei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ se intenţionează comasarea Poliţiei cu Jandarmeria ■ prima dintre instituţii va avea competenţe mai mari în mediul urban, iar cealaltă va predomina în rural ■ modelul este preluat din diverse ţări ale Uniunii Europene ■ se mai doreşte reintroducerea conceptului de poliţist sectorist ■

Se anunţă vremuri nu tocmai plăcute pentru cei care fac parte din structurile Afacerilor Interne, ministrul Marcel Vela pregătind reformarea sistemului.

Una dintre principalele linii ale procesului de reformă are în vedere crearea unei instituţii unice din comasarea efectivelor Poliţiei cu cele ale Jandarmeriei, urmărindu-se înfiinţarea unei structuri unice, compactă şi eficientă dupa modelul reformelor realizate de ţări cum ar fi Austria, Belgia, Luxemburg sau Grecia.

„Reforme care au avut ca principal beneficiar cetăţeanul, care trebuie să primească un serviciu poliţienesc la standarde mai înalte“, conform adevărul.ro.

Concret. Poliţia Româna va primi jandarmi pentru a restabili ordinea publică, adică poliţiştii vor interveni la proteste, iar jandarmii vor prelua atribuţiile pe ordine publică, dar şi cele pe judiciar de la poliţia din mediul rural, în mediul urban, iar ofiţerii de poliţie să execute toate misiunile specifice poliţiei în mediul urban.

Ulterior acestui program de reformă, Poliţia va executa toate misiunile specifice pe linia menţinerii ordinii şi siguranţei publice în mediul urban în timp ce Jandarmeria va prelua aceste atribuţii (inclusiv cele specifice politiei judiciare) în mediul rural. Mai concret spus, poliţia va rămîne la oraş, iar în mediul rural tot ce ţine de Ministerul Afacerilor Interne va fi executat de jandarmi.

O altă noutate a procesului de reformă constă în reintroducerea poliţistului sectorist, motivat de faptul că acesta ar cunoaşte mai bine zona unde îşi execută serviciul, dar şi locuitorii din acel perimetru, pentru eficientizare urmînd ca patrulele să aibă un număr mai mare de poliţişti în competenţă, pînă la patru în zonele cu risc. Marcel Vela propune reînfiinţarea Brigăzii de Asigurare a Ordinii şi Liniştii Publice (BAOLP), unitatea destinată scandalurilor de amploare, care va include mai multe unităţi mobile care pot interveni în orice moment.

Oamenii din sistem sînt nedumeriţi de noile intenţii de reformare şi susţin că cele două instituţii existente acum, Poliţia şi Jandarmeria, nu se pot înlocui una pe cealaltă pentru că fiecare are alte atribuţii şi pregătire specifică.

Totuşi, în planul de reformă sînt prevăzute, la începutul perioadei, stagii de pregătire specifice misiunilor de restabilirea a ordinii publice pentru unităţile de poliţie care vor avea atribuţii în acest sens. Florin Vîlnei, liderul Federaţiei Naţionale a Politistilor SED LEX, consideră benefice măsurile anunţate. „Ei (jandarmii n.r) au oricum competenţe asemănătoare pe linia ordinii publice. Şi din punct de vedere legal această chestiune se poate realiza oricînd mai ales că există chiar şi un memorandum aprobat în anul 2012 de Consiliul Superior de Apărare a Ţării, care prevede tocmai acest lucru, posibilitatea transferării jandarmilor la Poliţie.

Oricum, acest lucru va reduce deficitul de aproximativ 20.000 de oameni din Poliţie”, conform adevărul.ro. Sindicalistul a mai apreciat că: „Poliţist de proximitate sau sectorist este acelasi lucru. Doar titulatura este schimbată. Pentru ca funcţia de sectorist să funcţioneze cum trebuie acesteia trebuie să-i rămînă de rezolvat probleme de criminalitate mică de genul micilor furturi sau loviri.

Apoi, spre deosebire de anul 2003, cînd a fost desfiinţat, acest serviciu trebuie total redimensionat. Marile centre urbane au crescut în această perioadă. Au apărut mari zone rezidenţiale în care au migrat zeci sau chiar sute de mii persoane. Astfel, în prezent, o secţie de poliţie din Capitală, de exemplu, nu ar mai putea rezolva problemele cu doar cîţiva sectorişti”.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Medicamente oprite de la comercializare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ranitidina, atît cu administrare orală cît şi cea injectabilă, a fost blocată la vînzare

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a dispus, ca măsură de precauţie, blocarea vînzării în farmacii a medicamentelor pe baza de ranitidină, atît cu administrare orală, cît şi injectabilă.

„Ca urmare a suspendării de catre Directoratul European pentru Calitatea Medicamentului (EDQM) a Certificatelor de conformitate cu Farmacopeea Europeană (CEP) pentru substanţa activă Clorhidrat de ranitidină, din cauza detectării prezenţei de impurităţi nitrozaminice (NDMA), Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a dispus, ca măsură de precauţie, blocarea la vînzare la nivel de farmacie, a medicamentelor pe bază de ranitidină, atît a formelor farmaceutice cu administrare orală, cît şi a soluţiei injectabile, pînă la emiterea de către Comisia Europeană a unei decizii referitoare la medicamentele care conţin ranitidină, afectate de această neconformitate de calitate”, conform unui comunicat al ANMDMR.

Agenţia a dispus transmiterea de către Deţinătorii Autorizaţiilor de Punere pe Piaţă pentru aceste medicamente a situaţiei seriilor fabricate, în termen de valabilitate, aflate atît în depozitul propriu, cît şi distribuite în reţeaua farmaceutică (depozite şi farmacii), precum şi a seriilor fabricate şi neeliberate spre vînzare; a listei distribuitorilor cărora le-au fost distribuite seriile medicamentelor pe bază de ranitidină şi dovada informării acestora cu privire la acţiunea de blocare la vînzare; a cantităţilor deţinute în depozitul propriu de Clorhidrat de ranitidină, fabricată de producătorii cărora li s-a suspendat CEP.

ANMDMR precizează că pe piaţă există tratamente alternative şi recomandă pacienţilor să-şi consulte medicul în acest sens. Ranitidina este o substanţă care reduce cantitatea de acid din stomac şi se foloseşte la tratamentul ulcerului gastric sau duodenal.

FOTO: generică

Citește știrea

Trending