Contactează-ne

Actualitate

Astăzi, la Tîrgul de Crăciun la Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe scena de la Curtea Domnească vor evolua copiii de la Asociaţia Melisma, urmaţi de ansamblul Comorile Neamţului ■ recitaluri vor susţine Alexandru Brădăţan şi Grigore Gherman ■

În organizarea Centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare, Tîrgul de Crăciun la Neamţ, ediţia a IV-a continuă marţi, 17 decembrie, cu o serie de patru recitaluri.

Primii vor urca pe scena de pe platoul Curţii Domneşti, la ora 18:00, copiii de la Asociaţia Melisma, urmaţi de membrii ansamblului folcloric Comorile Neamţului. Programul artistic al serii va fi încheiat de două recitaluri, protagonişti fiind Alexandru Brădăţan şi Grigore Gherman. Asociaţia Melisma din Piatra Neamţ, înfiinţată în august 2017, este condusă de profesor coordonator de canto popular şi muzică uşoară Maria Ţifrea.

Asociaţia promovează atît muzica tradiţional românească, cît şi dansul popular prin copii, tineri şi adulţi din Piatra Neamţ şi din judeţ. Scopul acestui club este de a încuraja fiecare cursant să-şi depăşească emoţiile, să-şi dezvolte abilităţile muzicale. Grupul va interpreta la Tîrgul de Crăciun va interpreta un colaj de colinde romaneşti.

Ansamblul folcloric Comorile Neamţului a fost înfiinţat de catre profesor-coregraf Anda Maria Acristinei în 2008. Aceasta, din dragoste pentru jocul şi cîntecul popular, a strîns în jurul său tineri cu vîrste între 4 şi 30 de ani, punînd astfel bazele unui ansamblu de dansuri populare.

Talentul coregrafului şi eforturile dansatorilor au rodit apoi în numeroase reprezentaţii la nivel local, judeţean, naţional, pentru ca ulterior ansamblul să efectueze turnee şi să participe la concursuri şi festivaluri internaţionale în Franţa, Spania, Turcia, Grecia. Intenţia Ansamblului folcloric Comorile Neamtului este de a prezenta o imagine despre cultura tradiţională şi obiceiurile judeţului Neamţ, dar şi din alte regiuni ale ţării. Alexandru Brădăţan este unul dintre cei mai apreciaţi solişti de muzică populară din noul val de ineterpreţi ai folclorului românesc.

De loc din Gura Humorului, el a crescut într-o familie de oameni iubitori de tradiţii. Solistul ce reprezintă cu succes muzica populară din Bucovina a urcat prima dată pe scenă încă de la grădiniţă, cînd era prezent la mai toate manifestările. Din 2005, Alexandru Brădăţan a pus stăpînire pe scenă şi nu a mai renunţat la ea:

“Nu cred că m-a îndreptat nimeni spre muzică, cred că este o chemare. De mic copil mi-a plăcut muzica populară. La noi în casă se asculta, se ascultă muzică populară. Fiind o familie mai spirituală, valorile tradiţionale ale poporului erau pe un piedestal foarte bine pus la punct”.

În 2005 a înregistrat prima sa piesă, o horă dăruită de Maria Macovei. A fost piesa cu care a participat în iarna anului respectiv la o filmare video care a avut loc la Moldoviţa, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. Imaginile au fost transmise la televiziunea naţională, moment care a reprezentat actul de naştere al artistului Alexandru Brădăţan. În palmaresul său, unul bogat, are, la capitolul realizări, şi cel puţin două albume înregistrate.

Primul se intitulează Am în suflet cînt şi joc şi cuprinde chiar melodiile sale de la începuturi. Al doilea, Cu drag de Voroneţ, a fost lansat în anul 2012, eveniment la care a luat parte regretata Mărioara Murărescu şi mai toţi colegii de generaţie ai lui Alexandru Brădăţan, din întreaga ţară.

Piesele de pe aceste două albume au fost compuse de îndrumătoarea tînărului solist, Maria Macovei. Solistul nu concepe să se mute din Bucovina, lui îi place să călătorească, însă se întoarce de fiecare dată acasă cu dragă, pentru că meleagurile din zona natală se simte cel mai bine.

Interpretul de muzică populară Grigore Gherman s-a născut în iunie 1987, în ţinutul Herţa, Ucraina şi a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, secţia Compoziţie Muzică Uşoară şi Facultatea de Litere, Catedra de Filologie Română şi Clasică a Universităţii Iurii Fedkovici Cernăuţi.

La 12 ani urca pentru prima dată pe scenă, alături de orchestra Valea Prutului din Cernăuţi. Grigore Gherman are în portofoliul său artistic mai multe premii în domeniul muzicii populare. Printzre cele mai importante, amintim aici Trofeul Festivalului În grădina cu flori multe, Trofeul Festivalului Ponoare, Ponoare, Trofeul Festivalului

Pe marginea Dunării, precum şi Premiile I cucerite la Festivalul Irina Loghin, Festivalul Munte, munte, brad frumos şi Premiul de Popularitate de la Festivalul Pe deal, la Teleormănel.

Discografia sa cuprinde albumele: Să petrecem, oameni dragi, Mugur, Mugurel, De la Iaşi la Chişinău, De la Gorj în toată ţara. Grigore Gherman este şi un poet cunoscut. Afinitatea pentru scris şi-a arătat-o încă de pe vremea cînd trăia în Cernăuţi, publicînd poeme în ziare si reviste cernăuţene.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Un proiect de autostradă, un deputat şi doi primari

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ deputatul Bulai le cere primarilor de Roman şi Săbăoani să „aducă” A7 prin localităţile lor

În România, ţara în care Autostrada Unirii are… o lege minunată drept certificat de naştere, dar ea, autostrada, lipseşte cu desăvîrşire în realitate, un deputat, de la USR, pe numele său Iulian Bulai, ceartă doi primari, de Roman şi Săbăoani, pentru că refuză ca o altă autostradă, care e tot pe hîrtie deocamdată, să treacă prin localităţile pe care le păstoresc.

Nu spunem că apelul deputatului nu e unul de esenţă, însă absurdul situaţiei este evident: nu avem autostrăzi, în Moldova, dar avem legi şi dispute politice pe marginea… proiectelor de autostrăzi. Ceea ce o fi bine. Revenind la deputatul USR, aflăm dintr-un comunicat de presă cum că „Iulian Bulai le cere primarilor din Municipiul Roman și comuna Săbăoani să își revizuiască poziția și să militeze pentru ca viitorul traseu al autostrăzii Ploiești – Pașcani să cuprindă și cele două unități administrativ teritoriale pe care le conduc.

Apelul deputatului nemțean vine în contextul în care în această perioadă se va decide ce variantă de traseu, din cele trei disponibile, va avea Autostrada A7 pe teritoriul județului Neamț. La o dezbatere publică din 11 martie, desfășurată la Consiliul Județean Neamț, reprezentanții administrațiilor publice din Roman și Săbăoani au menționat că nu doresc varianta cu ruta cea mai apropiată de localitățile lor deoarece există niște planuri de investiții pentru acea zonă, preferând astfel varianta cea mai îndepărtată, cu nod în județul Iași, după Castelul de Apă”.

Şi zice deputatul cu pricina: ”E crucial pentru județul Neamț ca ruta autostrăzii A7 să fie cât mai aproape de Roman și de zona metropolitană. Există accesibilitate potrivită, iar construcția autostrăzii conform variantei de traseu din apropierea Romanului va ajuta zona să crească din punct de vedere economic.

Fac apel către cele două administrații locale să își revizuiască pozițiile. Ne va fi mult mai ușor să ne conectăm și vor fi create mai multe oportunități de investiții. Mai mult decât atât, noua autostradă va putea funcționa și ca o șosea de centură, care acum ne lipsește. Am așteptat 30 de ani această autostradă, nu trebuie să dăm cu piciorul acestei șanse.

Apreciez că există planuri de investiții, rezidențiale și industriale, însă consider că în avantajul nemțenilor ar trebui să fie prioritară găsirea unor soluții alternative pentru relocarea acestora și nu pentru cel mai favorabil traseu al autostrăzii pentru noi”. Sigur că, jurnalistic, se naşte întrebarea: oare ce motive, alea cu investiţiile nu le credem nici în somn, or fi avut primarii în cauză să opteze pentru varianta „mai îndepărtată”?

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: 3.800 de gospodării fără energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Codul portocaliu provoacă probleme în Neamţ, vineri, 3 iulie. Conform informaţiilor oferite de ISU Neamţ, la ora 16, erau 3.823 de gospodării nealimentate cu energie electrică.

“Ca urmare a avertizării meteorologice cod portocaliu emis pentru județul Neamț, Delgaz Grid ne-a informat că localitățile Păstrăveni, Rădeni, Urecheni, Țibucani, Davideni, Țibucanii de Jos și Lunca Moldovei sunt afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică. 3823 de consumatori nu sunt alimentați cu energie electrică. Se lucrează pentru remedierea situației”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

„Explozie” a cazurilor de COVID-19 – „Alertă” la MAI

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acţiunile de verificare vor fi intensificate, mai ales în week-end ■ echipe mixte vor verifica respectarea regulilor de protecţie sanitară ■ cetățenii vor putea sesiza cazurile de încălcare a normelor la un număr TelVerde ■

Pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19,  conducerea Ministerului Afacerilor Interne a convocat vineri, 3 iulie a.c., o ședință, în sistem videoconferință, cu prefecții și șefii de structuri centrale și teritoriale pentru a stabili măsurile care vor fi luate în următoarele două săptămâni.

Trag un semnal de alarmă: prin lipsa de responsabilitate a celor care încalcă normele de protecție sanitară,riscăm să pierdem tot ceea ce am reușit printr-un efort titanic al nostru, al tuturor. Trebuie să fim foarte vigilenți în perioada următoare. Este extrem de important să luăm atitudine și să ne implicăm în protejarea sănătății românilor. Altfel, viața noastră socială și economică va fi bulversată. Vă cer să acționați cu profesionalism și rigurozitate, dar și cu atenție pentru a nu cădea în extreme fie de exces, fie de toleranță.”, a precizat ministrul afacerilor interne, Ion Marcel VELA.

La rândul său, secretarul de stat chestor șef de poliție Bogdan DESPESCU a transmis că principalul obiectiv al măsurilor care vor fi luate în următoarele două săptămâni este prevenirea răspândirii noului coronavirus și nu aplicarea de sancțiuni.

În cadrul ședinței s-a stabilit ca la nivelul fiecărui județ să fie organizată, sub autoritatea prefectului, o grupă de coordonare operativă, care să evalueze situația specifică și să intensifice activitățile de verificare și depistare a celor care nu respectă regulile de protecție sanitară. S-a dispus ca prima întâlnire a membrilor grupelor de coordonare operativă să aibă loc imediat după încheierea ședinței convocate de conducerea MAI.

Sub coordonarea acestor grupe, la nivelul fiecărui județ vor fi organizate echipe mixte formate din polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști locali, reprezentanți ai inspectoratelor teritoriale de muncă, direcțiilor sanitar-veterinare și de la Protecția Consumatorului, precum și de la alte autorități cu competențe în efectuarea de verificări cu privire la respectarea regulilor de protecție sanitară. În situațiile de încălcare a normelor instituite pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, se vor dispune măsuri de sancționare, inclusiv de suspendare a activității unor operatori economici.

Se vor desfășura activități de verificare punctuale atunci când se vor primi sesizări cu privire la nerespectarea măsurilor de limitare a îmbolnăvirilor cu COVID-19, dar și acțiuni cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, precum și la ștranduri, terase și cluburi în aer liber.  O atenție deosebită va fi acordată stațiunilor de la mare și de la munte, precum și traseelor de deplasare către acestea. Totodată, printre prioritățile echipelor de verificare va fi și transportul intern și internațional de persoane atât rutier, cât și feroviar.

Conducerea MAI a cerut structurilor responsabile să ia măsuri suplimentare mai ales la sfârșit de săptămână.

Pentru îndeplinirea misiunilor din următoarele două săptămâni, se vor suplimenta efectivele și mijloacele tehnice din teren. Pentru zona litoralului unde se așteaptă un număr mare de turiști la sfârșit de săptămână, conducerea ministerului a dispus Poliției Naționale, Jandarmeriei și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să trimită ofițeri de la nivel central pentru a sprijini efectivele care acționează în mun. Constanța.

Pentru a putea interveni rapid, se va înființa o linie TelVerde – 0800800165 la care cetățenii vor putea sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară. Numărul de telefon va deveni operațional începând cu data de 4 iulie a.c., ora 00:00.

Citește știrea

Trending