Publicitate

■ s-a făcut lobby pe lîngă Guvern pentru elaborarea unei ordonanţe care stabileşte modul de calcul a despăgubirilor ■ acestea se fac la preţul pieţii, înainte de izbucnirea epidemiei de pestă porcină africană ■

Reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale crescătorilor de porci recunosc faptul că este dificil de repus pe picioare o afacere în domeniul creşterii animalelor, în condiţiile în care au fost asomate mii de capete de animale bolnave sau predispuse îmbolnăvirii. În găsirea de soluţii viabile de despăgubire au avut loc mai multe întîlniri Guvern- Patronate, în vederea elaborării unei ordonanţe de urgenţă, care să stabilească valorile şi modul în care se fac despăgubirile. Managerul societăţii Suinprod, Ioan Antoci, susţine că asociaţia profesională din care face parte, alături de altele din ţară, a luat parte la mai multe întîlniri de pregătire a unui act normativ prin care se stabileşte modul de despăgubire a celor care au avut de suferit în urma uciderii porcilor din focarele de boală. „Prin asociaţia noastră patronală am insistat către factorii de decizie de la Bucureşti pentru finalizarea unei ordonanţe de urgenţă, referitoare la despăgubirile ce trebuie acordate fermierilor şi ţăranilor, ca urmare a episodului de pestă porcină africană. Toţi cei care au avut de suferit vor fi despăgubiţi. E vorba de fermele mari ca cea de la Tulcea, sau de porcii din micile gospodării ale populaţiei, proces care se află în derulare. S-a stabilit ca preţul de despăgubire să fie cel al pieţei înainte de declanşarea crizei, din cauza faptului că după izbucnirea epidemiei, preţurile au scăzut dramatic. Membrii comisiilor locale de stabilire a despăgubirilor constată numărul animalelor ucise, greutatea lor, din care rezultă formula de calcul a despăgubirilor. Se înmulţesc kilogramele cu preţul stabilit şi rezultă suma cu care este despăgubit fermierul sau societatea afectată. Acum se lucrează la acordarea unor tichete care vor fi decontate în cel mai scurt timp, în aşa fel încît lucrurile să se mişte cît mai repede şi să nu mai existe reticenţa oamnilor în a-şi ucide porcii pentru a stopa cît mai repede evoluţia acestei boli pe teritoriul României“, a declarat Ioan Antoci. Acesta a explicat că la societatea pe care o conduce există măsuri de biosecuritate draconice pentru prevenirea îmbolnăvirii porcilor pentru toate bolile, măsuri luate în etapa de retehnologizare a unităţii, încă de acum cîţiva ani. Specialiştii din domeniul creşterii suinelor nu exclud ca pe viitor în România să se elaboreze un act normativ care va interzice creşterea porcilor în spaţii deschise, în care animalele sînt lăsate libere şi sînt hrănite cu resturi adunate de la containerele de gunoi. Reamintim faptul că pesta porcină africană s-a extins în 98 de localităţi din opt judeţe, fiind confirmate 545 de focare, cele mai multe (521) – în gospodăriile populaţiei. Pînă acum au fost asomaţi peste 60. 000 de porci, cea mai afectată fiind zona de sud-est a ţării. În judeţul Neamţ există 8. 000 de capete de porci domestici, din care 4. 000 cresc în gospodăriile populaţiei.

Comentarii Facebook
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.