Contactează-ne

Actualitate

Asociaţiile, despre pesta porcină

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ s-a făcut lobby pe lîngă Guvern pentru elaborarea unei ordonanţe care stabileşte modul de calcul a despăgubirilor ■ acestea se fac la preţul pieţii, înainte de izbucnirea epidemiei de pestă porcină africană ■

Reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale crescătorilor de porci recunosc faptul că este dificil de repus pe picioare o afacere în domeniul creşterii animalelor, în condiţiile în care au fost asomate mii de capete de animale bolnave sau predispuse îmbolnăvirii. În găsirea de soluţii viabile de despăgubire au avut loc mai multe întîlniri Guvern- Patronate, în vederea elaborării unei ordonanţe de urgenţă, care să stabilească valorile şi modul în care se fac despăgubirile. Managerul societăţii Suinprod, Ioan Antoci, susţine că asociaţia profesională din care face parte, alături de altele din ţară, a luat parte la mai multe întîlniri de pregătire a unui act normativ prin care se stabileşte modul de despăgubire a celor care au avut de suferit în urma uciderii porcilor din focarele de boală. „Prin asociaţia noastră patronală am insistat către factorii de decizie de la Bucureşti pentru finalizarea unei ordonanţe de urgenţă, referitoare la despăgubirile ce trebuie acordate fermierilor şi ţăranilor, ca urmare a episodului de pestă porcină africană. Toţi cei care au avut de suferit vor fi despăgubiţi. E vorba de fermele mari ca cea de la Tulcea, sau de porcii din micile gospodării ale populaţiei, proces care se află în derulare. S-a stabilit ca preţul de despăgubire să fie cel al pieţei înainte de declanşarea crizei, din cauza faptului că după izbucnirea epidemiei, preţurile au scăzut dramatic. Membrii comisiilor locale de stabilire a despăgubirilor constată numărul animalelor ucise, greutatea lor, din care rezultă formula de calcul a despăgubirilor. Se înmulţesc kilogramele cu preţul stabilit şi rezultă suma cu care este despăgubit fermierul sau societatea afectată. Acum se lucrează la acordarea unor tichete care vor fi decontate în cel mai scurt timp, în aşa fel încît lucrurile să se mişte cît mai repede şi să nu mai existe reticenţa oamnilor în a-şi ucide porcii pentru a stopa cît mai repede evoluţia acestei boli pe teritoriul României“, a declarat Ioan Antoci. Acesta a explicat că la societatea pe care o conduce există măsuri de biosecuritate draconice pentru prevenirea îmbolnăvirii porcilor pentru toate bolile, măsuri luate în etapa de retehnologizare a unităţii, încă de acum cîţiva ani. Specialiştii din domeniul creşterii suinelor nu exclud ca pe viitor în România să se elaboreze un act normativ care va interzice creşterea porcilor în spaţii deschise, în care animalele sînt lăsate libere şi sînt hrănite cu resturi adunate de la containerele de gunoi. Reamintim faptul că pesta porcină africană s-a extins în 98 de localităţi din opt judeţe, fiind confirmate 545 de focare, cele mai multe (521) – în gospodăriile populaţiei. Pînă acum au fost asomaţi peste 60. 000 de porci, cea mai afectată fiind zona de sud-est a ţării. În judeţul Neamţ există 8. 000 de capete de porci domestici, din care 4. 000 cresc în gospodăriile populaţiei.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Scandalagiu “cu repetiţie, reţinut pentru încălcarea ordinului de protecţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ulterior a fost dispusă plasarea sub control judiciar

Polițiștii nemţeni au identificat și reținut recent un bărbat în vîrstă de 60 de ani, din Vânători Neamț, sub aspectul comiterii infracțiunii de nerespectarea hotărîrii judecătorești. Bărbatul avea emis pe numele său un ordin de protecţie, fiind obligat să păstreze o distanţă de minim 5 metri faţă de soţia sa, dar l-a înălcat. El mai este cercetat în alte trei cauze penale. “La data de 16 iulie, polițiștii Secției de Poliție Rurală Tîrgu Neamț au fost sesizați de către o femeie de 52 de ani, din localitatea Vânători Neamț, despre faptul că soțul său a încălcat ordinul de protecție. Din investigațiile efectuate a reieșit că, în zilele de 10, 12, respectiv 15 iulie, soțul său, în vîrstă de 60 de ani, din Vânători Neamț, a încălcat ordinul de protecție, a lovit cu pumnii în geamul locuinței, adresîndu-i cuvinte jignitoare. Polițiștii au stabilit faptul că, la data de 12 aprilie, Judecătoria Tîrgu Neamț a emis un ordin de protecție față de acesta, pentru o perioadă de 6 luni, prin care era obligat să păstreze o distanță de minim 5 metri față de soția sa. Din extinderea cercetărilor a reieșit că bărbatul este cercetat în alte trei cauze penale sub aspectul comiterii infracțiunilor de nerespectarea hotărârii judecătorești, lovire sau alte violențe și amenințare. În baza probatoriului administrat, polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț. La data de 17 iulie a.c., față de cel în cauză, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tîrgu-Neamț a dispus plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile. Reiterăm faptul că în conformitate cu art. 23 din Legea nr. 217/2003 „persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre măsurile, obligaţiile sau interdicţiile indicate expres de lege”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Primarul Chitic, vizită de lucru pe străzile în reparaţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a realizat, joi, 18 iulie, o vizită de lucru pe străzile din oraş aflate în reparaţie. El a declarat că a fost stabilit şi calendarul lucrărilor ce vor fi efectuate în săptămînile viitoare. Coincidenţă sau nu, tot joi ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, a făcut o vizită de lucru pe drumurile aflate în reparaţie din judeţ. “Continuăm lucrările edilitare de sezon din programul stabilit pentru acest an. Astăzi (joi, 18 iulie n.r.) am punctat pe teren, împreună cu directorul societăţii Publiserv stadiul realizării lucrărilor programate pentru această perioadă şi am stabilit calendarul pentru săptămînile următoare. Se lucrează în această perioadă la: reparaţia capitală a străzilor Siliştei, Vînătorului , Eroilor şi Vasile Cîrlova, reparaţii punctuale cu asfalt pe străzile afectate în toate cartierele oraşului, finalizarea amenajării sensului giratoriu de la gară, reparaţia trotuarelor de pe B-dul Decebal, B-dul Traian şi strada Cuejdi, refacerea marcajelor rutiere şi întreţinerea spaţiilor de joacă şi a mobilierului stradal. O echipă specializată desfăşoară lucrări de întreţinere a canalizării pluviale şi a rigolelor de scurgere a apei pentru evitarea problemelor în cazul ploilor abundente”, a declarat Dragoş Chitic.

Citește știrea

Actualitate

Ministrul “Abramburica”, satiră pe ritm de hip-hop

Știre publicată în urmă cu

în data de

“Orice evaluare evaluează pe subiectele pe care examenul le presupune, în evaluarea respectivă” – fraza rostită de ministrul Educației într-o emisiune la TVR 1, în contextul Bacalaureatului, a devenit refrenul melodiei “Iluzii pierdute”, realizată numai cu și de către elevi de clasele a XI-a și a XII-a, de proaspăt absolvenți de liceu și de către profesorul lor de științe sociale, de la un liceu din Tîrgu Frumos.

Citește știrea

Trending