Publicitate

■ magistraţii Tribunalului Neamţ au decis să-l păstreze după gratii încă 30 de zile pe Ionel Arsene ■ măsura nu este definitivă ■ preşedintele suspendat al CJ este acuzat de două fapte de trafic de influenţă ■ asta după ce procurorii anticorupţie au conexat cele două dosare penale ■ mai multe imobile ale lui Arsene sînt indisponibilizate ■

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, a fost prezentat ieri, 22 februarie, în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ, judecătorii trebuind să decidă dacă-l păstrează după gratii în dosarul în care este acuzat de două fapte de trafic de influenţă, sau nu. Şedinţa a început destul de tîrziu, în jurul orei 14, şi a durat cîteva ore. La final, aproape de ora 17, magistraţii au deliberat şi au decis să menţină arestul preventiv pentru Arsene, dînd astfel cîştig de cauză procurorilor anticorupţie. Măsura nu este definitivă şi este posibil ca inculpatul să o atace în termenul prevăzut de lege, de 48 de ore. În acest caz, dosarul va ajunge pe rolul Curţii de Apel Bacău, instanţă care l-a trimis după gratii pe preşedintele CJ pe 29 ianuarie 2018. Anchetatorii au finalizat urmărirea penală în timp record şi pe 21 februarie au trimis dosarul la Tribunalul Neamţ, conexînd ambele cauze, fiecare cu cîte o acuză de trafic de influenţă de pe vremea cînd Arsene era parlamentar. Este vorba de cel în care era acuzat că ar fi primit 100.000 de euro de la fostul primar de Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan şi cel în care ar fi cerut 5% din 60.000.000 lei, bani ce trebuiau alocaţi de Administraţia Naţională a Apele Române. În acest sens DNA a emis ieri, 22 februarie un comunicat de presă.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Arsene Ionel, la data faptelor deputat în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a unui partid politic, sub aspectul săvîrşirii a doua infracţiuni de trafic de influenţă. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: 1. În cursul anului 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză) , suma de 100.000 euro pentru a-şi folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcţie de conducere în administraţia locală. Banii remişi de martor într-un restaurant situat pe raza municipiului Bucureşti urmau să ajungă la persoanele respective prin intermediari. 2. La data de 31 iulie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în aceeaşi calitate, a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (martor în cauză) un procentaj de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administraţia Naţională Apele Române (A. N. A. R. ) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectiva le avea în derulare cu administraţiile bazinale. În schimbul acestui comision, în perioada iulie – septembrie 2015, inculpatul Arsene Ionel şi-a exercitat influenţa asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării, de către A. N. A. R, a sumei anterior menţionate, demersuri rămase însă fără rezultat. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrîngă principiul prezumţiei de nevinovăţie“, conform DNA.

Procurorii au mai arătat că pe parcursul urmăririi penale au indisponibilizat mai multe imobile ce aparţin lui Arsene, fiind aplicat sechestrul asigurator. La sesizarea Tribunalului Neamţ cu judecarea cauzei DNA a solicitat instanţei menţinerea sechestrului asigurator pe imobilele lui Arsene. De asemenea s-a mai cerut şi menţinerea arestului preventiv pentru inculpat, ceea e s-a şi întîmplat. Cauza a fost înregistrată pe rolul celei mai mari instanţe din judeţ şi deocamdată este în procedură de Cameră preliminară. La finalizarea acestei etape procesuale, judecata va continua cu administrări de probe şi audieri de martori în vederea stabilirii vinovăţiei sau nevinovăţiei inculpatului. Cel mai probabil, la bară vor fi audiate în calitate de martori nume grele din fosta şi actuala administraţie publică din Neamţ. Martori în primul dosar sînt fostul primar pietrean Gheorghe Ştefan, cel care de fapt l-a denunţat pe Arsene pe modelul „ti fac eu pi tini“, dar şi actualul prefect de Neamţ, Vasile Panaite. Tot calitate de martor în prima cauză are şi omul de afaceri Adrian Porumboiu. Ar putea fi audiat şi fiul lui Pinalti, despre care procurorii au arătat că la cererea tată lui său ar fi scos 100. 000 de euro de la bancă pentru a-i remite lui Arsene. Pentru a doua acuză va fi audiat afaceristul cel de la care Arsene ar fi pretins banii, şi acesta avînd calitatea de martor, dar cel mai probabil va fi chemat în faţa instanţei şi secretarul de stat care ar fi trebuit să intervină pentru rezolvarea problemei, care însă nu a făcut treaba murdară. Rămîne de văzut care va fi decizia instanţei de fond în acest caz, însă aceasta nu va fi definitivă, iar dacă va fi atacată punct în proces va pune Curtea de Apel.

loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.