Contactează-ne

Actualitate

Aristocraţia bugetară, tichete de vacanţă şi la vreme de pandemie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ personalul din administraţie primeşte aceste drepturi salariale, dacă au fost prinse în bugetele locale ■ la Primăria Roman, liderii de sindicat au negociat cu primarul renunţarea la tichete în schimbul păstrării locurilor de muncă şi a netrimiterii în şomaj tehnic ■ la spital, 965 salariaţi vor primi tichete de 1,4 milioane lei ■ la CJ Neamţ, 179 de angajaţi le-au primit deja ■ valoarea lor e 242.000 de lei ■ sindicatele din învăţămînt vor primi vouchere de vacanţă, în această lună ■

„Aristocraţia bugetară“, după cum o numea Petruşor Peiu, analist economic, fost consilier al premierilor Radu Vasile şi Adrian Năstase, primeşte şi anul acesta tichetele de vacanţă, în ciuda dificultăţilor de ordin pandemic şi a crizei economice.

Aceste drepturi salariale anuale au fost prinse în bugetele instituţiilor finanţate de la bugetul central. Cei 965 de angajaţi ai Spitalului Roman vor primi în această lună tichetele, din veniturile unităţii.

„În vederea recuperării capacităţii de muncă şi a întreţinerii acesteia, precum şi motivării personalului din cadrul spitalului, unitatea va acorda tichete în valoare de 1.450 lei pentru fiecare salariat, care are contract de muncă activ. În bugetul spitalului pe 2020 a fost prinsă această sumă. Aceste beneficii urmează a fi distribuite în semestrul al II-lea“, a declarat Andrea Trifan, purtător de cuvînt al spitalului.

La Primăria Roman, conform declaraţiei inginerului Vasile Toader, lider al Sindicatului Administraţiei Publice, sindicatele au renunţat de bună voie la vouchere, convenind cu primarul Lucian Micu să nu se facă disponibilizări şi să nu fie trimis în şomaj tehnic personalul, care numără peste 900 de angajaţi.

S-a convenit acest lucru din cauza impactului uriaş pe care acordarea acestor tichete l-ar fi avut asupra bugetului local. „Primăria Roman nu acordă, în acest an, vouchere de vacanţă din lipsă de posibilităţi financiare. Anul trecut, tichetele la nivelul administraţii publice au presupus o cheltuială de 1.105.600 lei“, a precizat Claudia Matei, consilier al primarului.

Salariaţii din învăţămînt, ale căror lefuri sînt plătite de la bugetul central prin ministerul de resort, urmează a primi aceste tichete în perioada imediat următoare, fiind prelungită şi valabilitatea celor care nu au fost consumate anul trecut.

„Valabilitatea acelor tichete de vacanţă, care nu au fost utilizate în 2019, a fost prelungită cu un an de zile, pînă în 2021. Pentru anul acesta personalul angajat în învăţămînt va primi tichete de vacanţă în luna iulie“, a precizat Gabriel Ploscă, lider al Federaţiei Sindicatelor Libere din Invăţămînt Neamţ. Şi cei 140 de angajaţi ai Consiliului Judeţean şi ai instituţiilor subordonate au primit contravaloarea tichetelor de vacanţă în valoare de 242.000 lei, conform precizărilor făcute de purtătorul de cuvînt al CJ Neamţ, Simona Balint.

Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici, a declarat, pentru Monitorul, că la o recentă şedinţă a Consiliului Director, printre alte subiecte discutate, s-a discutat şi despre tichetele de vacanţă. „Foarte puţine primării pot anul acesta să mai acorde vouchere de vacanţă. Legea tichetelor de vacanţă este una cu caracter eminamente permisiv. Dacă pot, administraţiile publice locale acordă tichete de vacanţă, dacă nu au resurse financiare nu le acordă“, a precizat Emil Drăghici.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

 1. Abonatul Ioan I. TODIROAE

  6 iulie 2020 at 10:19 PM

  “■ la CJ Neamţ, 179 de angajaţi”

  “Şi cei 140 de angajaţi ai Consiliului Judeţean şi ai instituţiilor subordonate”

  179 = ?

  140 = ?

  Salutări. Sat TIMISESTI. Luni. 6 iulie 2020. Ora 22 min 17.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 1.145 de cazuri noi. Neamţ – 16 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional în total au fost înregistrate 61.768 de cazuri, 2.700 decese, 30.119 vindecări ■ în Neamţ în total au fost înregistrate 1.528 de cazuri ■

Până pe 9 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 61.768 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

30.119 pacienți au fost declarați vindecați și 6.371 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.145 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 534 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

 

Până astăzi, 2700 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 08.08.2020 (10:00) – 09.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 41 de decese (30 bărbați și 11 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre acestea, 4 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 5 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 12 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 11 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 9 decese la categoria de peste 80 de ani.

36 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbitidăți, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate până în prezent comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.640. Dintre acestea, 458 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.378.727 de teste. Dintre acestea 13.353 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 8.561 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 4.792 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 615 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 9 august.

Pe teritoriul României, 6.636 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.272 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 20.463 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 168 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 761 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 1.476 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 383.842 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost constatată, ieri, o infracțiune pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.626 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.891 în Italia,  570 în Spania, 124 în Franța, 2.672 în Germania, 157 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  111 în Austria, 17 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 18 în Grecia, 2 în Cipru  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, Suedia, Republica Congo și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 123 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia și unul în Republica Congo, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 189 au fost declarați vindecați: 159 în Germania, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Lovitură de teatru – Leoreanu candidat la Primăria Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Mişcare surpriză pe scena politică din Neamţ: Laurenţiu Leoreanu este, conform unor surse neoficiale, candidatul PNL pentru Primăria Roman. Decizia a fost luată în această seară, sâmbătă, 8 august şi tranşează disputa privind candidatura la primăria romaşcană. După ce primarul Micu a rămas fără mandat prin decizie de prefect, pentru incompatibilitate, s-a dat naştere la numeroase speculaţii privind candidatul la primăria romaşcană. Se pare că presiunea pentru a stabili un candidat care să aibă şanse reale de câştig l-a determinat pe Laurenţiu Leoreanu să intre în cursă. Rămâne de văzut care va fi reacţia PSD.

 

Vom reveni

Citește știrea

Actualitate

Alianța pentru Modernizarea Neamțului 2020

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ PSD - PPU - ALDE au candidat comun pentru președinția Consiliului Județean Neamț, actualul lider al legislativului nemțean, Ionel Arsene ■ reprezentanții celor trei partide semnatare ale alianței vorbesc despre continuitate în administrație, scopul comun fiind modernizarea județului ■

Trei formațiuni politice – PSD, PPU-Social Liberal și ALDE – au pus astăzi, 8 august 2020, la Piatra Neamț, bazele unei alianțe care va funcționa la alegerile locale de luna viitoare, pentru câștigarea Consiliului Județean Neamț.

Ionel Arsene, actualul președinte al legislativului nemțean, este candidatul „Alianței pentru Modernizarea Neamțului 2020“, pentru un nou mandat de președinte. Din partea PPU-SL, la lansarea noii alianțe a participat președintele interimar Teodor Meleșcanu, iar actualul vice al Consiliului Județean Neamț Ion Asaftei, prezent și el la eveniment, reprezintă ALDE în noua structură politică.

Ionel Arsene a vorbit despre preocuparea comună a celor trei formațiuni, reunite acum sub umbrela aceleiași alianțe. „Continuitate! Acesta este planul meu și al colegilor de față, pentru următorii 4 ani, când ne gândim la județul Neamț! Vreau să termin ceea ce am început ca președinte al Consiliului Județean și să realizez ceea ce iși doresc nemțenii.

Am lucrat continuu cu motoarele turate! Ceea ce am realizat în acest mandat, ajuns acum la final, depășește cu mult ceea ce s-a făcut în Neamț în ultimii 30 de ani. Dar, repet, mai sunt lucruri de făcut și tocmai de aceea îmi doresc un nou mandat de președinte al Consiliului Județean!

Pentru a continua performanța în administrație, astăzi am pus bazele «Alianței pentru Modernizarea Neamțului 2020», între PSD, Partidul Puterea Umanistă și ALDE. Alături de vicepreședinții cu care am colaborat până acum, am crescut nivelul de trai al cetățenilor din Neamț. Tot alături de ei vreau să continui dezvoltarea județului nostru și de aceea aveam această alianță pentru Consiliul Județean. Sloganul meu este «Fapte, nu vorbe!».

Pentru asta este nevoie de continuitate în administrarea zonei în care trăim. Nemțenii văd ce am realizat pentru județul nostru și sunt convins că și ei își doresc continuitate. Sunt sigur că așa va fi, pentru următorii 4 ani!“, a declarat președintele PSD Neamț, Ionel Arsene.

Printre primele proiecte care urmează să debuteze în județ este construirea noului spital de urgență la Piatra Neamț, investiție ce va depăși 250 milioane de euro.

Atât președintele PPU, Teodor Meleșcanu, cât și președintele ALDE Neamț, Ion Asaftei, au vorbit despre crearea, la Neamț, a unei alianțe bazate pe încredere și respect reciproc între semnatari și dorința fiecăreia dintre cele trei formațiuni de a moderniza Neamțul.

Citește știrea

Trending