Contactează-ne

Actualitate

Aristocraţia bugetară, tichete de vacanţă şi la vreme de pandemie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ personalul din administraţie primeşte aceste drepturi salariale, dacă au fost prinse în bugetele locale ■ la Primăria Roman, liderii de sindicat au negociat cu primarul renunţarea la tichete în schimbul păstrării locurilor de muncă şi a netrimiterii în şomaj tehnic ■ la spital, 965 salariaţi vor primi tichete de 1,4 milioane lei ■ la CJ Neamţ, 179 de angajaţi le-au primit deja ■ valoarea lor e 242.000 de lei ■ sindicatele din învăţămînt vor primi vouchere de vacanţă, în această lună ■

„Aristocraţia bugetară“, după cum o numea Petruşor Peiu, analist economic, fost consilier al premierilor Radu Vasile şi Adrian Năstase, primeşte şi anul acesta tichetele de vacanţă, în ciuda dificultăţilor de ordin pandemic şi a crizei economice.

Aceste drepturi salariale anuale au fost prinse în bugetele instituţiilor finanţate de la bugetul central. Cei 965 de angajaţi ai Spitalului Roman vor primi în această lună tichetele, din veniturile unităţii.

„În vederea recuperării capacităţii de muncă şi a întreţinerii acesteia, precum şi motivării personalului din cadrul spitalului, unitatea va acorda tichete în valoare de 1.450 lei pentru fiecare salariat, care are contract de muncă activ. În bugetul spitalului pe 2020 a fost prinsă această sumă. Aceste beneficii urmează a fi distribuite în semestrul al II-lea“, a declarat Andrea Trifan, purtător de cuvînt al spitalului.

La Primăria Roman, conform declaraţiei inginerului Vasile Toader, lider al Sindicatului Administraţiei Publice, sindicatele au renunţat de bună voie la vouchere, convenind cu primarul Lucian Micu să nu se facă disponibilizări şi să nu fie trimis în şomaj tehnic personalul, care numără peste 900 de angajaţi.

S-a convenit acest lucru din cauza impactului uriaş pe care acordarea acestor tichete l-ar fi avut asupra bugetului local. „Primăria Roman nu acordă, în acest an, vouchere de vacanţă din lipsă de posibilităţi financiare. Anul trecut, tichetele la nivelul administraţii publice au presupus o cheltuială de 1.105.600 lei“, a precizat Claudia Matei, consilier al primarului.

Salariaţii din învăţămînt, ale căror lefuri sînt plătite de la bugetul central prin ministerul de resort, urmează a primi aceste tichete în perioada imediat următoare, fiind prelungită şi valabilitatea celor care nu au fost consumate anul trecut.

„Valabilitatea acelor tichete de vacanţă, care nu au fost utilizate în 2019, a fost prelungită cu un an de zile, pînă în 2021. Pentru anul acesta personalul angajat în învăţămînt va primi tichete de vacanţă în luna iulie“, a precizat Gabriel Ploscă, lider al Federaţiei Sindicatelor Libere din Invăţămînt Neamţ. Şi cei 140 de angajaţi ai Consiliului Judeţean şi ai instituţiilor subordonate au primit contravaloarea tichetelor de vacanţă în valoare de 242.000 lei, conform precizărilor făcute de purtătorul de cuvînt al CJ Neamţ, Simona Balint.

Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici, a declarat, pentru Monitorul, că la o recentă şedinţă a Consiliului Director, printre alte subiecte discutate, s-a discutat şi despre tichetele de vacanţă. „Foarte puţine primării pot anul acesta să mai acorde vouchere de vacanţă. Legea tichetelor de vacanţă este una cu caracter eminamente permisiv. Dacă pot, administraţiile publice locale acordă tichete de vacanţă, dacă nu au resurse financiare nu le acordă“, a precizat Emil Drăghici.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

 1. Abonatul Ioan I. TODIROAE

  6 iulie 2020 at 10:19 PM

  „■ la CJ Neamţ, 179 de angajaţi”

  „Şi cei 140 de angajaţi ai Consiliului Judeţean şi ai instituţiilor subordonate”

  179 = ?

  140 = ?

  Salutări. Sat TIMISESTI. Luni. 6 iulie 2020. Ora 22 min 17.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

ATENȚIE: Restricționări ale circulaţiei rutiere în municipiul Piatra-Neamț în perioada următoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În urma solicitării făcute de SC Drupo Neamț SA pentru a putea desfăşura lucrări pentru dezafectarea rețelei electrice aeriene fir contact troleibuze, se va restricționa circulaţia vehiculelor în perioada 23.10.2020 – 18.12.2020 , în intervalul orar 18:00 – 06:00, alternativ pe tronsoane, pe următoarele străzi: Bd. G-ral. N. Dăscălescu, Bd.Traian, Str. Orhei, Str. Mihai Viteazu, Str.Dărmănești, Str.1 Decembrie 1918, Bd. Decebal, Piața M. Kogălniceanu, Bd. Republicii Str. Petru Movilă, Str. Bistriței, Bd. 9 Mai și Piața Gării.

Asigurarea semnalizării rutiere se va face de SC Drupo Neamț SA, iar urmărirea restricționării circulaţiei se face de Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Piatra-Neamţ şi Poliţia Locală.

Citește știrea

Actualitate

Spitalul de la Leţcani, o “ruină” de peste 13 milioane de euro?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Altă ştire tristă: “Zeci de persoane confirmate cu virusul SARS- COV-2 și internate în spitalul mobil de la Lețcani îndură frigul în interiorul containerelor medicale. În cursul zilei de 20 octombrie 2020, în containere s-a înregistrat o temperatură de numai 13 grade Celsius și bolnavii au tremurat de frig. Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a achiziționat un spital din bani publici cu mari probleme: stațiile de oxigen nu funcționează, instalațiile de climatizare scot un zgomot asurzitor, iar echipamentele par a fi la mâna a doua”. Sursa: www.bzi.ro

Aşadar, după amânări şi amânări, după festivisme greţoase şi mincinoase făcute doar pentru voturi, după cheltuirea a 3,3 milioane de euro din banii nemţenilor, cu ce ne-am ales: cu un spital cu multe probleme, în care amărâţii internaţi cu COVID-19 tremură de frig la orice pană de curent.

Cât despre Secţia ATI, aia extrem de importantă, acolo unde s-ar fi putut salva vieţi ale pacienţilor cu forme grave, lucrurile stau aşa din informaţiile apărute în spaţiul public: ni s-au promis şi am plătit pentru peste 100 de paturi, DSP a avizat 48 de paturi, dar s-a ajuns la doar 24 de paturi pentru că nu funcţionează staţiile de oxigen.

De ce nu funcţionează? Pentru că nu s-a ocupat nimeni de întreţinerea lor în stare de funcţionare. Normal, toţi erau ocupaţi să taie panglici, să se pozeze din toate poziţiile şi să se milogească după voturi.

Penibil? Nu. Normal. De ce normal? Pentru că asta merităm. Lipsa noastră de reacţie ce ne caracterizează încă din anii de dinainte de pandemie, lipsa de coloană vertebrală şi lipsa curajului de a lua atitudine, faptul că am ridicat pupatul în fund al şefilor politici la rang de artă naţională ne-au dat şi ne dau clasa politică pe care o merităm: una plină de lepre şi de ciumaţi, de toate culorile, care ne cheltuie banul public pe spitale în care nu merg staţiile de oxigen, instalaţia de climatizare te asurzeşte când merge şi te transformă în stană de piatră când nu merge. Asta am votat, asta avem şi acum putem muri mulţumiţi că e doar din vina noastră.

Ştiţi ce e şi mai ironic? Că tot din banii noştri şi-au plătit politicienii pozele făcute triumfalist în faţa unui spital care a costat milioane de euro, dar se dovedeşte a fi, iată, o ruină. Am plătit tot, de la cap la coadă, şi apoi i-am şi votat.

Pe final, întreb şi eu public pe “ai mei” politicieni din Neamţ: în “frigiderul” de la Leţcani, la ora aceasta, e vreun nemţean internat? Că 3,3 milioane de euro au dat nemţenii.

Citește știrea

Actualitate

COVID -19: Piatra Neamţ a trecut de pragul de 3 la mie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Bicaz rata de incidenţă este de 3,6, la Girov de 3,7 ■ Taşca şi Tarcău, localităţile carantinate, au o rată de 3,24, respectiv 8,10 ■

Piatra Neamţ a trecut de rata de incidenţă de 3 cazuri de îmbolnăviri de COVID 19 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, fiind raportată joi, 22 octombrie o rată de 3,14, cu 436 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile, dintre care 80 în spitale şi 356 cazuri comunitare. În localităţile carantinate din Neamţ, Taşca şi Tarcău, rata de incidenţă este de 8,10, respectiv 3,24. Alte localităţi cu rată peste 3 sunt Bicaz, cu 3,6 şi Girov, cu 3,7. Conform reglementărilor în vigoare, în maxim 48 de ore de la raportarea depăşirii indicilor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni şi va decide ce noi măsuri trebuie aplicate.

Citește știrea

Trending