Contactează-ne

Economie

Ar fi vreo 1.000 de posturi libere

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ luna lui Brumar a adus în Neamţ puhoi de locuri de muncă ■ cele mai multe recrutări de personal se fac în reşedinţa de judeţ ■

Brumar aduce în judeţul Neamţ aproape 1.000 de locuri de muncă pentru care nu prea se găsesc doritori. Conform AJOFM Neamţ, la acest moment sînt disponibile 930 de slujbe, iar cele mai multe recrutări se fac în reşedinţa de judeţ unde este de lucru pentru 535 de persoane. Pentru şomerii din Roman şi localităţile învecinate sînt 261 de posturi vacante, iar cei de la Tîrgu Neamţ pot alege între 134 de locuri de muncă. Defalcat, la Piatra Neamţ este de muncă şi pentru personal de înaltă calificare. Mediul de afaceri ar avea nevoie de 4 asistenţi manager, un consilier juridic, un director de marketing, 3 economist şi mai mulţi ingineri între care cîte unul specializat în industrializarea lemnului, mecanic tcm, inginer producţie, inginer service IT, inginer tehnolog şi 5 ingineri mecanici. Se mai caută un referent marketing, 2 ingineri autovehicule rutiere, un inginer căi ferate, drumuri şi poduri, 3 ingineri electrotehnicieni şi 8 ingineri specalizaţi în construcţii civile şi industriale dar şi un manager mijloace fixe. Pentru cei cu studii medii s-ar recruta 10 vînzători, 11 ospătari, 22 de manipulanţi mărfuri, 14 lucrători comerciali, precum şi 16 casieri, 11 agenţi comerciali şi 16 agenţi de securitate. La Roman, licenţiaţii nu prea au căutare. Sînt pe piaţa muncii posturi pentru ingineri şi se caută unul specializat în mecanică, un inginer automatist şi un inginer prelucrări metalurgice. Mai este nevoie de un expert achiziţii publice, iar alte două locuri sînt pentru inginer macanic. Cele mai multe recrutări sînt în industrie, unde afaceriştii caută 50 de operatori – confecţioneri îmbrăcăminte, 66 de necalificaţi, sau 15 confecţioner – asamblor articole textile. Mai este nevoie de 23 de necalificaţi în construcţii, 7 zidari, 11 agenţi de securitate, ori 15 lucrători depozit şi 14 vînzători. La Tîrgu Neamţ nu se acoperă de luni de zile cele două locuri pentru licenţiaţi şi ar fi nevoie de un medic veterinar şi un inginer zootehnist. Altfel, sînt libere cîte 6 posturi de osptar şi bucătar sau zidar, s-ar putea angaja 7 preparatori conserve din lapte, dar şi 18 muncitori în construcţii, ori cîte 10 muncitori sezonieri pentru preparare conserve din legume şi fructe şi confecţioneri.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Inginerii, cei mai căutaţi pe piaţa muncii din judeţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cererea de personal rămîne redusă, în această săptămînă fiind disponibile 260 de slujbe ■ ar putea avea loc mai multe angajări în zona Roman, faţă de reşedinţa de judeţ ■ dintre cei cu studii superioare e nevoie în special de ingineri ■

Pandemia a scăzut dramatic cererea de personal, iar spre finele celei de-a doua decade a lui Florar în tot judeţul angajatorii raportează ca avînd vacante numai 260 de locuri de muncă.

Conform datelor oficiale de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, piaţa este mai generoasă la Roman unde sînt disponibile 120 de job-uri în mai multe ocupaţii, în timp ce la Piatra Neamţ şi în comunele învecinate cei în cautarea unei slujbe au de ales între 92 de posturi.

Ca de fiecare dată, în zona Tîrgu Neamţ este cel mai puţin de lucru şi s-ar putea angaja numai 48 de persoane. În zona reşedinţei de judeţ, licenţiaţii nu prea au căutare. Este un post pentru inginer chimist, se mai caută un inginer electrotehnic şi doi ingineri mecanici, la care se mai adaugă un loc pentru un inginer specializat în construcţii civile şi industriale. La polul opus, pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt pe piaţă vreo 20 de slujbe în mai multe domenii, dar mai este nevoie şi de 9 lucrători comerciali.

Mai puţin este de lucru pentru cei care pot presta ca şi zidari, zugravi, tehnicieni mecanici, sudori, sau maistru mecanic construcţii. Mai multe relaţii despre cererea de personal din Piatra Neamţ pot fi obţinute la sediul Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă de pe strada Mihai Eminescu din reşedinţa de judeţ. Şi la Roman, ponderea inginerilor în totalul posturilor pentru licenţiaţi este mai mare.

S-ar putea angaja doi ingineri electroenergetici, din care unul „şcolit“ în sănătate şi securitate în muncă, precum şi un inginer textilist, dar este nevoie şi de un inginer automatist şi un inginer specializat în sisteme software.

Se caută fără succes de mai mult timp un topograf şi mai este de lucru pentru doi economişti. Pentru cei cu studii medii cel mai mult este de lucru în industria uşoară unde se recrutează 28 de confecţioneri textilişti şi 10 operatori confecţioneri industriali. În construcţii este nevoie de 10 dulgheri precum şi de constructori acoperişuri, fierari betonişti, precum şi montatori izolaţii.

La Tîrgu Neamţ nu se acoperă de luni bune de zile cele două posturi pentru licenţiaţi, unul în ocupaţia de inginer zootehnist şi unul de medic veterinar. În rest este de lucru pentru 10 muncitori necalificaţi dar se mai caută şi rectificatori, strungari, vălţari, frezori, confecţioneri textilişti sau îngrijitori animale şi tehnicieni veterinari.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Se pleacă mai greu la muncă în străinătate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ nu se mai găsesc locuri în agricultură ■ sînt solicitaţi îngrijitori pentru vîrstnici, serviciu bine remunerat ■ săptămînal, în Anglia se pot obţine 400 de lire ■

Deşi preşedintele Klaus Iohannis a susţinut într-o recentă conferinţă de presă că statul se implică mai mult în verificarea modului în care românii care pleacă la muncă în străinătatee sînt trataţi de angajatori, lucrurile nu par a sta întocmai aşa.

Românii secătuiţi de resurse financiare de cele două luni de stat în izolare, s-au văzut nevoiţi să lucreze, fie şi sezonieri, în agricultura din Germania sau Austria, dar acum agenţiile de recrutare nu mai au locuri pînă în 15 mai. Redactorul Monitorul a contactat o astfel de firmă, solicitînd un loc de pentru o femeie aflată în pragul pensionării.

Greu, dacă nu chiar imposibil de găsit un astfel de job, la o aşa etate. „Nu, nu aveţi nici o şansă în agricultură. Aici se caută femei de maxim 50 de ani şi în special familii. Dar pînă pe 15 mai nu mai este nici un loc în agricultură. Oricum e mult de muncă şi e destul de greu“, a mărturisit reprezentantul unei agenţii care-şi face reclamă pe Facebook.

O altă firmă, de data aceasta din Anglia, e în căutare de forţă de muncă. Aceleaşi restricţii pentru femeile trecute de 60 de ani. O femeie, care a lucrat în confecţii, de exemplu şi se află în prag de pensionare nu ar avea şansă decît să lucreze ca îngrijitor de bătrîni într-un azil şi asta în condiţii de sănătate deplină şi de cunoaştere, cît de cît, a limbii.

„Dacă am înţeles bine aveţi peste 60 de ani. La vîrsta asta, cel mai probabil aţi putea să lucraţi la îngrijit bătrîni. În Anglia sînt locuri în cămine, dar trebuie să cunoaşteţi cît de cît engleza. Trebuie să îndepliniţi şi condiţii de sănătate, să fiţi rezistentă la stres, să nu aveţi probleme cardiace. Dacă insistaţi mai sunaţi diseară să văd dacă găsesc ceva, acum nu sînt la birou“, a răspuns, binevoitor, agentul de plasare a forţei de muncă.

Seara însă, răspunsul este acelaşi, femeile peste 60 de ani pot lucra ca îngrijitoare în azilele de bătrîni: „V-am zis că, momentan, aş putea să vă ofer un loc de îngrijitor într-un cămin de bătrîni, dar trebuie să ştiţi engleza“. În căminele de bătrîni din Anglia se cîştigă peste 16 mii de lire pe an.

„Lucrez de peste 5 ani într-un cămin de bătrîni din Anglia. Ceea ce pot să vă spun e faptul că, în primul rînd contează vîrsta şi nivelul de stăpînire a limbii engleze. Sînt încadrate persoane cu vîrsta minimă de 25 de ani, persoane care să aibă răbdare cu rezidenţii.

Cel care care lucrează într-un azil trebuie să aibă rezistenţă psihică, să nu prezinte, mai ales acum, nici un fel de viroze respiratorii. Bolile cronice, cum ar fi ulcerul de pildă, nu sînt un impediment în încadrare. Aici nu se cere efort fizic, ci mental. În Anglia peste 75% din persoanele care lucrează în centrele de bătrîni sînt femei.

Există însă mari probleme de adaptare. Nu e vorba de umilinţe, pentru că toată lumea te tratează frumos, dacă munceşti. Trebuie să deprinzi tehnici de ridicare din pat, de comunicare cu pacientul.

Important este să primeşti şi cazare, de regulă în cămin. Recompensa bănească e atractivă. Se lucrează în ture de 12 ore, într-o săptămînă un îngrijitor muncind 44 de ore, primşte 400 lire, aproximativ 20 milioane lei, a explicat Sorin Ursu, de loc din Roman.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Piaţa muncii, în total declin

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la începutul celei de-a doua decade a lui Florar, în judeţ sînt vacante vreo 200 de job-uri ■ licenţiaţii nu prea au căutare ■

Luna mai nu aduce o redresare a pieţii muncii în judeţ, iar la începutul celei de-a doua decade a lui Florar în judeţul Neamţ sînt anunţate ca fiind vacante doar 203 job-uri.

În continuare licenţiaţii nu prea au căutare, marea majoritate a posturilor disponibile fiind pentru cei care nu au studii superioare. Defalcat, angajatorii din Piatra Neamţ şi comunele limitrofe au scos la mezat 76 de locuri de muncă vacante, în zona Roman s-ar putea angaja pînă la finele acestei săptămîni un număr de 89 de persoane, iar la Tîrgu Neamţ, ca de fiecare dată, sînt cele mai puţine cereri de personal, doar 38 de persoane.

Revenind la posibilităţile de angajare în zona Piatra Neamţ, trebuie spus că dintre licenţiaţi cele mai multe oportunităţi le au inginerii. Nu s-au acoperit de mai mult timp două job-uri, unul în ocupaţia de inginer chimist şi altul pentru un inginer specializat în construcţii civile şi indutriale.

Se mai recrutează doi ingineri mecanici şi un inginer electrotehnic. În rest sînt puţine locuri disponibile, dar s-ar putea angaja 18 muncitori necalificaţi, mai este nevoie de 3 sudori sau 7 lucrători comerciali. Mai este nevoie de asistenţi medicali generalişti, casieri, manipulanţi mărfuri, patiseri, preparatori sau recepţioneri marfă.

Şi la Roman cea mai mare căutare o au tot inginerii şi este de muncă pentru un inginer textilist şi doi ingineri specializaţi în electroenergetică din care unul ar trebui să aibă un curs de sănătate şi securitate în muncă, evaluator de risc. Se mai caută un inginer automatist, un altul specializat în sistem software şi doi economişti dar este liber şi un post pentru un topograf.

În rest cel mai mult este de lucru în industria uşoară unde este nevoie de 13 confecţioneri textilişti, dar se mai caută 7 dulgheri, 6 fierari betonişti, 3 constructori de acoperişuri şi muncitori necalificaţi pentru mai multe domenii. Detalii suplimentare despre cererea de personal din zonă poate fi obţinut la Agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă Roman.

La Tîrgu Neamţ cererea de personal de înaltă calificare se limitează la două strigări, nefiind acoperite de mai mult timp un post de inginer zootehnist şi un post de medic veterinar.

În rest ar fi nevoie de cîte 5 confecţioneri textilişti şi muncitori necalificaţi în confecţii, se mai caută cîte 3 frezori, lăcătuş mecanic, manipulanţi, rectificatori sau strungari, dar este de lucru şi pentru cei care pot presta în ocupaţii cum ar fi ambalator manual, îngrijitor animale sau tehnician veterinar.

Citește știrea

Trending