Contactează-ne

Actualitate

Ample manifestări de Ziua Naţională, la Tîrgu Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ programul festiv de pe 1 decembrie va fi continuat cu alte activităţi pe 3 şi 6 decembrie ■ vor fi momente solemne, discursuri, spectacole, expoziţii, sesiuni de referate, concerte, filme documentare ■

Ziua Naţională a României va fi marcată la Tîrgu Neamţ prin ample manifestări organizate de Primărie şi Casa Culturii. Programul va debuta sîmbătă, la ora 11, cu o sesiune de referate pe tema Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Mărturii, documente şi semnificaţii şi deschiderea expoziţiei de desene şi afişe realizate de elevii şcolilor din oraş. La ora 12, oficialităţile şi ceilalţi participanţi se vor aduna pe platoul din faţa Casei Culturii, pentru a sărbători în cadru solemn Centenarul Marii Uniri. Corala Bazil Anastasescu va interpreta imnul naţional, sub coordonarea profesoarei Eugenia Tiugea, apoi un sobor de preoţi va oficia un Te Deum ce va fi urmat de mesajul din partea Protopopiatului Tîrgu Neamţ şi discursurile oficiale, cel al primarului Daniel Harpa şi ale invitaţilor. Programul va continua cu un recital al coralei Bazil Anastasescu şi premierea celor mai bune referate de istorie şi lucrări din cadrul expoziţiei de desene şi afişe. Cei prezenţi vor urmări apoi un spectacol folcloric oferit de ansamblurile Ozana şi Ţinutul Zimbrului şi grupul vocal Urmaşii lui Ştefan Vodă. Tot la Casa Culturii se va organiza, între orele 14 şi 19, festivalul-concurs Eu vreau să fiu o stea. Şi în cursul săptămînii viitoare vor avea loc activităţi dedicate Centenarului. Luni, 3 decembrie, la ora 18, tîrgnemţenii sînt invitaţi din nou la Casa Culturii, pentru concertul Symphonic Brass, susţinut de Centrul Carmen Saeculare. Iar pe 6 decembrie, tot în sala mare, va avea loc o proiecţie de filme documentare. La ora 12 va putea fi vizionată pelicula Marea Unire, România la 100 de ani (producţie AGERPRES) , iar la ora 14 va rula filmul Pe eroi să nu îi căutaţi în mormînt, ci în inimile noastre! (realizator jurnalista Camelia Moise) . Şi instituţiile de învăţămînt au organizat numeroase activităţi dedicate Zilei Naţionale. La Colegiul Naţional Ştefan cel Mare se derulează în această perioadă proiectul Marea Unire în cinci episoade, prevăzute săptămînal, lunea, în perioada 12 noiembrie – 10 decembrie. Recent s-a desfăşurat şi excursia tematică Paşi culturali pe urmele Unirii, cu vizită la Muzeul de Istorie a Moldovei şi Muzeul Unirii din Iaşi şi vizionarea unei piese de teatru. În noiembrie, colegiul a primit şi vizita unei delegaţii de la Liceul Teoretic Alexei Mateevici, din Donduşeni, Republica Moldova, în cadrul unui proiect educaţional. Tot sub semnul Centenarului, Şcoala Gimnazială Ion Creangă a primit vizita partenerilor educaţionali de la Gimnaziul Igor Vieru, din Republica Moldova. Cu acest prilej au fost organizate o serie de activităţi ce au fost incluse în proiectul 100 de şcoli din judeţul Neamţ şi 100 de şcoli din Republica Moldova. Sub coordonarea cadrelor didactice humuleştene au avut loc diferite momente, cum ar fi recitaluri de cîntece şi poezii, dansuri, lansarea ultimului număr al revistei şcolii, Asul Elevilor, expoziţii de desene cu temele Unirea şi Creangă, vizite ale oaspeţilor la principalele obiective turistice şi culturale din zonă.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: 50 de şoferi făcuţi pietoni, în două zile

Știre publicată în urmă cu

în data de

50 de şoferi au rămas fără permis de conducere pentru viteză excesivă sau pentru că au urcat la volan deşi băuseră, în doar două zile. Poliţiştii au aplicat peste 200 de amenzi în valoare de peste 88.000 de lei. “În cadrul unei acțiuni organizate pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave, polițiștii au aplicat peste 200 de sancțiuni contravenționale iar peste 50 de șoferi au rămas fără permisul de conducere. În perioada 17-18 august, polițiștii Serviciului Rutier Neamț au acționat pe linia combaterii principalelor cauze generatoare de accidente grave. Scopul acestei acţiuni a fost reprezentat de reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora determinate de nerespectarea regimului legal de viteză de către conducătorii auto, a consumului de alcool, precum şi sancţionarea nerespectării acestor obligaţii prevăzute de legislaţia rutieră. Pe parcursul acțiunii, polițiștii au aplicat peste 200 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 88.000 de lei. 51 de șoferi au rămas fără permisul de conducere, după ce au fost depistați circulând cu viteză excesivă sau sub influența băuturilor alcoolice”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Şofer “campion” la alcoolemie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr care a urcat la volanul unui autoturism deşi băuse din belşug a fost prins recent de poliţiştii nemţeni. Testat alcoolscopic, tînărul s-a dovedit a avea peste 1,70 mg/l alcool pur în aerul expirat. “La data de 19 august, polițiștii din cadrul Poliției orașului Roznov au depistat în trafic un bărbat, de 36 de ani, din Roznov, care conducea un autoturism pe strada Speranței, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. Tînărul a fost testat alcoolscopic, rezultatul indicînd o valoare de peste 1,70 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la spital, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, se precizează în buletinul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Zi de sărbătoare pentru preotul Florin Ţuscanu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ s-au împlinit 31 de ani de la hirotonirea preotului din Trifeşti ■ fiu al satului Hociungi, preotul pasionat de istorie este autorul mai multor monografii iar acum lucrează la un studiu privind bisericile cu hramul Sfîntul Nicolae ■

Unul din cei mai erudiţi preoţi nemţeni, Florin Ţuscanu, fiu al satului Hociungi, din comuna Moldoveni a sărbătorit, pe 15 august, 31 de ani de la hirotonirea ca preot. La momentul aniversar i-a avut alături pe enoriaşii de la biserica din Trifeşti, unde este paroh, cît şi pe cei care au participat la Sărbătoarea Răzeşilor. „Sînt fiul al satului Hociungi, unde am urmat cursurile şcolii primare, după care am studiat la Şcoala Nr.3 Roman şi apoi la Seminarul şi Facultatea de Teologie din Iaşi. 15 august este ziua în care satul acesta, Moldoveni, este încredinţat Maicii Domnului, protectoarea noastră. Pe 15 august am serbat în parohia pe care o păstoresc, biserica din Trifeşti, 220 de ani de la sfinţirea acesteia, prilej cu care am avut o sărbătoare locală. Ziua de 15 august, cînd în bisericile româneşti se marchează Adormirea Maicii Domnului are pentru mine, personal, o semnificaţie deosebită, pentru că este ziua hirotonirii mele ca preot. În 31 de ani de cînd sînt preot am fost misionar în nu mai puţin de şase parohii: la început în zona Vaslui, apoi la Moldoveni, unde am funcţionat timp de 13 ani, la biserica cu hramul Sfîntul Nicolae. Alţi patru ani am slujit la biserica cu acelaşi hram din Ruginoasa, după care am fost transferat la Roman, unde am fost timp de nouă ani ca preot protopop. Pot mulţumi lui Dumnezeu că am avut multe împliniri profesionale şi pot afirma că am văzut în viaţa mea o «lucrare» a Sfîntului Nicolae, prin aceea că am fost botezat în biserica Sfîntul Nicolae din satul Hociungi, am fost preot la biserici, mai toate cu acest hram. Acesta este motivul pentru care am ajuns la Bari, în Italia, unde se află moaştele Sfîntului Nicolae. Aici, preotul Giraldo Ciofari, care se ocupă de Centrul de Studii Nicolaene, mi-a spus că acest sfînt are o lucrare cu mine şi mi-a recomandat să aprofundez cercetările pe această temă pentru a fi promovate în acest centru. Revenind acasă, am început un studiu temeinic“, a mărturisit pr. dr. Florin Ţuscanu.

Citește știrea

Trending