Publicitate

- primarii se plîng că este imposibil să colecteze contravenţiile primite de femeile de moravuri uşoare - de regulă, acestea au păsăsit localitatea de domiciliu şi „prestează“ prin alte judeţe - la Roman, două prostituate au acumulat amenzi în valoare de 435.000 de lei -

Primarii se plîng de ani şi ani primesc somaţii pentru a „executa“ femei care practică prostituţia, după ce acestea sînt prinse de poliţişti şi amendate. Ei sînt practic neputincioşi în a face ceva, pentru că nu au pîrghii legale, la fel cum se petrec lucrurile în multe alte situaţii. Uneori, despre aceste persoane plecate de ani buni din localităţile de domiciliu, nici propriile familii nu mai ştiu nimic. Numai la Primăria Roman şase persoane ar trebui să achite amenzi de peste un miliard fiecare. În top 5 persoane cu sancţiuni pecuniare uriaşe se află şi două prostituate.

Din păcate, în evidenţele noastre avem două prostituate de la care avem de încasat sume importante. La prima, cunatumul în acest moment e de 270.000 de lei, iar de la a doua 165.000 de lei şi nu putem face absolut nimic pentru a le încasa. Chiar dacă noi le cunoaştem identitatea şi «aria geografică» în care lucrează ele sînt persoane majore şi nu poţi acţiona asupra lor. Nu putem noi să-i impunem unei astfel de persoane unde să locuiască şi ce să facă. Conform prevederilor legale trebuie să existe acceptul acestora ca amenzile să fie transformate în muncă în folosul comunităţii. Neavînd nici bunuri personale, nu ai cum s-o constrîngi să-şi plătească amenzile şi nici nu i le poţi transforma în ore de muncă. Pînă nu se schimbă legislaţia nu avem cum încasa aceste amenzi. Am întocmit chiar şi un top al amenzilor neîncasate. Avem şase persoane cu sancţiuni neîncasate de peste un miliard fiecare“, a declarat primarul Lucian Micu.

Acesta a mai menţionat că aceste amenzi nu generează penalităţi, dar sumele provenite din aceste restanţe sînt prinse în bugetul local ca neîncasate. Amenzi mari au şi cei care pe fondul consumului de alcool au provocat scandal în diverse locuri publice, mai sînt amenzi de circulaţie, pentru parcări ilegale, iar o parte din „posesorii“ de sancţiuni contravenţionale sînt în stare de detenţie. Şi în mediul rural primarii se confruntă cu aceeaşi problemă. Şi comuna Bahna se „laudă“ cu o practicantă a celei mai vechi meserii din lume, care are adunate în ani amenzi de vreo trei miliarde vechi. Conform declaraţiilor primarului Emil Prisecaru, tînăra presta pe la Ţăndărei şi de curînd s-a întors acasă, şi-şi face veacul prin zona Kaufland Roman.

Prostituţia nu mai e considerată infracţiune

La Icuşeşti, primarul Săbărel Roşu are de încasat amenzi de 8 de miliarde vechi. „Am făcut o analiză a gradului de încasare a veniturilor la bugetul local şi am constatat că el e de 83,6%. Impedimentul cel mai mare este legat de imposibilitatea de a încasa sancţiunile. Amenzile vin în dreptul unor amărîţi cărora nu ai ce le lua. Avem de încasat din amenzi aproape opt miliarde lei vechi. Ele au fost aplicate pentru sustragere de lemn, prostituţie, scandaluri pe fondul consumului de alcool la domiciliu sau în locuri publice. Am aflat că o prostituată de loc din Rocna «lucrează» pe centura oraşului Focşani. A adunat amenzi de peste 150 milioane de lei vechi. Tot vin procese-verbale cu amenzi pe numele ei. De acasă nu ai ce îi lua. Am trimis la domiciliul ei tot felul de somaţii. Nici vorbă să putem transforma aceste amenzi în muncă în folosul comunităţii, pentru că familia ei declară că n-a văzut-o de ani de zile şi nu ţine legătura cu ea. Cu ceilalţi încercăm să discutăm, dar amenzile sînt extraordinar de mari şi e limpede ca lumina zilei că nu le vom putea încasa niciodată“ a spus primarul de la Icuşeşti.

Deputatul Laurenţiu Leoreanu consideră că această problemă, care i-a dat multe bătăi de cap în vremea cînd era primar, este obligatoriu să fie rezolvată legislativ: „De ani de zile această problemă, aparent minoră, dă destule bătăi de cap primarilor, mai ales în condiţiile în care prostituţia şi proxenetismul sînt probleme sociale majore ale României. O primărie duce ani de zile această problemă a amenzilor neîncasate, care se reportează de la un buget la altul. Odată cu modificările Codului penal, în februarie 2014, practicarea prostituţiei nu mai este considerată infracţiune, ci doar contravenţie, astfel că amenzile continuă să se adune scriptic la primării, care se învîrt în cercul vicios al imposibilităţii de a le colecta. Potrivit articolului 328 din vechiul Cod penal prostituţia era definită ca fapta persoanei care îşi procură mijloacele de existenţă practicînd în acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane, faptă care se pedepsea cu închisoare de la trei luni la trei ani. În noul Cod Penal sînt incriminate doar proxenetismul şi traficul de persoane în scopul exploatării sexuale. În rest, se ştie că judeţele din Regiunea de Nord-Est, care sînt şi cele mai sărace din ţară, sînt o sursă de „fetiţe” pentru traficanţii de carne vie”.

loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.