Contactează-ne

Actualitate

Amazoanele PSD, senatoarea Ecaterina Andronescu şi primarul Bucureştiului Gabriela Firea au declanşat acţiunea „scoaterea din fundătură a partidului“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cele două amazoane social-democrate au dovedit şi dovedesc în continuare că au coloană vertebrală din convingere, nu din oportunism. Sunt inteligente, cu bibliotecă la purtător, au personalitate şi tăria opiniilor, ingrediente necesare pentru a fi cotate cu credibilitate. Într-un partid, în care Liviu Dragnea şi pretorienii săi au eliminat meritocraţia din competiţia internă de partid, promovînd nulităţile doar pe criteriul obedienţei probate, revoluţia celor două doamne poate fi şi un semnal din partea intelectualilor din partid marginalizaţi. Pentru a putea purta bătălia acestor amazoane, mai bărbate decît bărbaţii, şi-au asumat riscul de a-şi amputa singure orice acces în structurile partidului, pentru a putea lupta nestingherite de constrîngerile interne de partid. Au declarat, independent una faţă de cealaltă, să sunt conştiente că ar putea fi obligate să se limiteze la poziţia de simplu membru PSD sau poate nici la atâta. Gestul public al celor două doamne ale PSD-ului va ocupa în mod cert una din paginile acestui partid. Răbufnirea lui Firea poate fi socotită urmare a ieşirii Ecaterinei Andronescu, dar şi a acumulărilor anterioare de pe un răboj al răbdării epuizate.

Mesajul celor două vechi membre PSD care au tulburat liniştea celor 67 din Comitetul Executiv Naţional reflectă nemulţumirea unor intelectuali din partid

Atât Andronescu, cât şi Firea, solicită reinventarea dialogului şi dezbaterea în PSD, pentru eliminarea monopolului lui Dragnea asupra deciziilor, dar şi reintroducerea promovării doar pe criterii de competenţă. Nu că loialitatea faţă de partid nu ar fi un criteriu necesar, dar aceasta a ajuns criteriul dominant în promovare. Nu contează dacă eşti mediocru, important este să fii loial. Este suficient că Dragnea deţine toate atributele competenţei, având „mansarda“ mobilată suficient. Reacţiile venite dinspre haremul politic al lui Dragnea, menite să definească poziţia celor două colege de partid, au pendulat între calificativele de „cotoroanţă“ şi „mahalagioaică“, ceea ce dovedeşte spaima autorilor în legătură cu interesele lor. Concluzia celor două militante este că atunci când conducerea partidului este concentrată într-o singură mână, aceasta nu poate duce partidul decât într-o fundătură. Este şi convingerea mea, precum şi a multor prieteni, cărora le pasă de soarta PSD. Loialitatea faţă de partid a constituit o problemă a anilor 2000, când migraţia de la un partid la altul a aleşilor devenise sport naţional. Între timp, acest sport a fost reglementat de legea antimigraţie, ceea ce nu justifică acum înlocuirea competenţelor cu loialitatea, tinzând spre obedienţă. Cine confundă loialitatea faţă de partid, cu loialitatea faţă de lider, identifică liderul cu partidul şi lozinca „Ceauşescu – PCR“, de care am scăpat în ’89, nu trebuie înlocuită cu lozinca „Dragnea – PSD“. Nemulţumirile publice ale celor două doamne nu sunt ifosele unor ofuscate, ci sunt semnale reale de nemulţumire cel puţin a unei părţi din oamenii de valoare ai PSD-ului, marginalizaţi de noii veniţi instalaţi.

Istoria PSD, de după 2016, poate fi descrisă parafrazând biblic „La început a fot decizia şi decizia era la Dragnea“

Astăzi deciziile în PSD sunt cantonate doar la Dragnea şi, cu excepţia unui grup restrâns de pretorieni, ceilalţi iau cunoştinţă de conţinutul acestior decizii post-factum, doar din presă. Forurile statutare, în care ar trebui dezbătute problemele şi luate deciziile principiale, au fost fie ignorate, fie desfiinţate. În legătură cu problemele şi deciziile, în PSD nu au existat tribune de dezbatere, dar nici reacţii interne. În schimb, întreg partidul şi-a consumat energiile doar în reacţii la adresa adversarilor. Pretorienii lui Dragnea reclamă zgomotos că acţiunile celor două amazoane slăbesc partidul şi oferă muniţie adversarilor politici cu care scufundă nava amiral a Stângii. Unii s-au speriat, alţii au sperat că ieşirea din front a celor două doamne va stârni un tsunami care va întoarce PSD-ul cu chila în sus. Personal, consider că nuacţiunea celor două slăbesc partidul, ci lipsa dialogului real.

Reacţiile liderilor judeţeni şi ale secretarului general adjunct Codrin Ştefănescu nu fac decât să confirme falimentul democraţiei în PSD

Codrin Ştefănescu scapă „porumbelul“, trâmbiţând belicos că reacţia conducerii PSD la mesajele doamnelor Andronescu şi Firea va fi făcută publică peste 2-3 săptămâni, când va fi convocat un nou Comitet Executiv unde se vor regla lucrurile „cum nu se aşteaptă nimeni“. Până atunci nu va exista nici o dezbatere pentru luarea unei decizii. Va fi decretată „silenzio stampa“ în PSD, iar decizia va fi aflată de poporul PSD prin presă, ca până acum. Aceeaşi trâmbiţă, care nu a mai evoluat pe traseul dintre Corneliu Vadim Tudor şi Liviu Dragnea, a mai adăugat un porumbel la stol, taxând public mesajele celor două doamne ca fiind o formă de „dizidenţă“ şi că aceasta nu este văzută cu ochi buni în PSD. După mintea ipochimenului, Andronescu şi Firea se fac vinovate că au îndrăznit să facă public „secretul lui Polichinelle“, adică disensiunile din PSD. Reacţiile liderilor judeţeni au fost diverse. Dacă la gestul Ecaterinei Andronescu, liderii judeţeni şi-au etalat public reacţiile critice la adresa acesteia, la gestul Gabrielei Firea, reacţiile acestora nu au depăşit faza „batista pe ţambal“ , în încercarea de a minimaliza efectul gestului. Reacţia oficială împotriva lui Firea a fost mult mai rezervată, considerându-se că aceasta reprezintă o miză mult prea mare, ca prima general al Capitalei şi ca vicepreşedinte PSD.

Andronescu şi Firea au devoalat criza internă existentă, care nu poate fi rezolvată vorbind pe şoptite

În PSD există o criză reală, pe care cei 67 de membri ai Comitetului Executiv, aleşi de Dragnea, nu o mai pot masca sub drapajul principiilor solidarităţii de partid şi a spălării rufelor în familie. Andronescu şi Firea au ridicat vălul tăcerii, arătând în primul rând celor care votează PSD-ul că de multă vreme în acest partid nu mai există comunicare. Principala pârghie de comunicare dintre partid şi poporul PSD este presa şi pagina de Facebook. Unii talibani PSD consideră că „preşedintele PSD este o instituţie care trebuie respectată şi susţinută necondiţionat“. Aceştia uită deliberat că într-un partid care se respectă există şi o ierarhie democratic aleasă, care asigură controlul piramidal asupra tuturor, „de la vlădică la opincă“. Uită aceştia că Liviu Dragnea s-a desprins de structura democratică, plasându-se cu mult deasupra Congresului, care este autoritatea supremă în partid. Pentru Dragnea, congresele PSD nu pot fi decât mitingurile PSD la care trebuie aduşi cel puţin 250 de mii de membri. Demersurile celor două ar trebui să constuie actul de naştere al polului de rezistenţă din partid, nu actul de destrămare a acestuia. Desigur că acţiunea celor două vajnice doamne şochează pe unii pesedişti mai slabi de înger, dar trebuie înţeles că ajuns într-o fundătură, PSD riscă să-şi piardă identitatea de partid democratic.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Traiul în pandemie, în centrele pentru copii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ cei 1.200 de copii aflaţi în sistemul de protecţie a copilului Neamţ au ieşit cu bine din perioada stării de urgenţă ■ cei incluşi în programul Familia mea nu au avut voie să părăsească apartamentele ■ ei participă la cursurile on-line ţinute de cadrele didactice ■

Redactorul Monitorul au vrut să afle cîteva amănunte legate de viaţa în timpul crizei sanitare în sistemul de Protecţie a Copilului din judeţ, în care sînt instituţionalizaţi peste 1200 de copii, o parte trăind în centrele rezidenţiale, o altă parte în plasament familial.

„Marea majoritate a copiilor se află în îngrijirea asistenţilor maternali, în plasament familial. În centrele rezidenţiale se află aproximativ 300 de copii, din care 55 locuiesc în apartamentele din programul Familia mea, unde trăiesc ca într-o familie, cîte 5 sau 6 într-un apartament, fiind supravegheaţi de un instructor de educaţie şi de pedagogi.

Perioada stării de urgenţă a fost o perioadă dificilă, cu restricţii, care au fost mai greu sportate de către copii. Personalul a fost remarcabil, a făcut efoturi pentru a ţine atenţi aceşti copii, în vederea ocupării timpului lor cu tot felul de activităţi de interior, în perioadele de restricţie.

Copiii au avut acces la internet în toate centrele, au calculatoare, tablete, telefoane, aşa încît pot participa la cursurile on-line. Pentru a reduce la maxim sau a diminua riscurile de infectare cu coronavirus s-au luat măsuri încă înainte de instituirea stării de urgenţă, înainte de 15 martie.

În acest sens s-au restricţionat vizitele, întîlnirile cu familia fiind anulate. A fost interzisă ieşirea copiilor din apartamente. Personalul a fost instruit şi testat. La un moment dat, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Militare nr.8 personalul a rămas în izolare la locul de muncă, astfel încît, din fericire, în centrele noastre de îngrijire a copiilor, cu o singură excepţie, la un centru de copii cu dizabilităţi, din Piatra Neamţ, nu am avut cazuri de infecatare, ceea ce ne bucură foarte mult“, a precizat Magda Vasilache, purtător de cuvînt al DGASPC Neamţ.

Cadrele care lucrează în sistemul de protecţie a copiilor monitorizează, în permanenţă, copii instituţionalizaţi şi cei aflaţi în plasament familial, pentru a fi evitate toate problemele de sănătate care ar putea apărea în sistem, în această perioadă pandemică.

Citește știrea

Actualitate

Nemţean dat dispărut, după ce a plecat la muncă, la Sibiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un bărbat din Cîndeşti a plecat să-şi caute un serviciu şi nu mai este de găsit ■ patru adolescenţi fugari dintr-un centru, s-au întors ■

Poliţiştii nemţeni sînt alertaţi destul de des referitor la persoane care au plecat de acasă şi nu s-au mai întors.

În unele cazuri este vorba de situaţii reale, cînd cel dispărut nu mai dă nici un semn de viaţă, în alte cazuri este vorba de puşti care, periodic, pleacă la plimbare din centrele în care sînt instituţionalizaţi.

Din prima situaţie pare a face parte un bărbat din localitatea Cîndeşti dat dispărut mama sa după ce a plecat la muncă, la Sibiu şi nu mai este de găsit.

Oamenii legii fac cercetări, dar pentru că nu au dat de urma dispărutului, cer ajutorul pentru găsirea lui Ion Aionesei.

„La data de 19 mai a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Borleşti au fost sesizaţi de către o femeie de 80 de ani, cu privire la faptul că fiul său, Aionesei Ion, de 40 ani, a plecat la munca în judeţul Sibiu, iar din data de 13 mai a.c., nu a mai putut fi contactat de membrii familiei“, comunică Poliţia Neamţ.

Bărbatul are o înălţime de 1,70 m, păr negru şi ochi căprui. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

Din categoria celor care pun degeaba pe drumuri oamenii legii fac parte patru adolescenţi, între care şi o fată, care din cînd în cînd pleacă din centrul „Sancta Maria“ din Piatra Neamţ şi se mai întorc cînd vor ei. Este vorba de Ioan Mădălin Turcu, de 15 ani, Diana Gabriela Armene, de 16 ani, Vasile Andrei Moisă şi Mirel Nicolae Lefter, ambii de 17 ani. Cei patru au plecat pe 23 mai din Centrul „Sancta Maria“ din Piatra Neamţ, unde erau instituţionalizaţi, şi nu s-au mai întors, fiind căutaţi de anchetatorii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale şi cei ai Poliţiei municipiului Piatra Neamţ.

În seara de 24 mai, anchetatorii au fost informaţi că doi dintre cei patru minori au revenit în centru, iar ceilalţi a doua zi. Pe perioada dispariţiei, adolescenţii s-au aflat în Piatra Neamţ şi nu au fost victimele vreunei infracţiuni.

Citește știrea

Actualitate

Este nevoie de declaraţie la ieşirea din Tîrgu Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Persoanele care au domiciliul în oraşul Tîrgu Neamţ şi vor să meargă într-o altă localitate au nevoie de declaraţie pentru a justifica necesitatea deplasării, potrivit unui anunţ postat pe pagina de Facebook a primăriei.

„Prin Hotărîrea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ nr.25 din 21 mai 2020 s-au stabilit ca zone în care nu ai nevoie de declaraţie pe propria răspundere, adeverinţă de la angajator sau legitimaţie de serviciu doar municipiile Piatra Neamţ şi Roman şi unităţile administrativ- teritoriale pe o rază de 30 de km în jurul acestora.

Astfel, la ieşirea din oraşul Târgu Neamţ, indiferent de localitatea în care ne deplasăm, trebuie să prezentăm unul din cele trei documente stipulate mai sus“, informează reprezentanţii administraţiei publice locale. Primăria a anunţat şi regulile noi în baza cărora se permite accesul în instituţie – obligativitatea purtării măştii de protecţie şi a controlului temperaturii.

Astfel, cetăţenii care vor să meargă în primăriei trebuie să poarte mască care să le acopere nasul şi gura şi să utilizeze covoraşele dezinfectante amplasate la intrare, pentru dezinfectarea încălţămintei.

Citește știrea

Trending