Contactează-ne

Actualitate

Amazoanele PSD, senatoarea Ecaterina Andronescu şi primarul Bucureştiului Gabriela Firea au declanşat acţiunea „scoaterea din fundătură a partidului“

Știe publicată cu

în data de

Cele două amazoane social-democrate au dovedit şi dovedesc în continuare că au coloană vertebrală din convingere, nu din oportunism. Sunt inteligente, cu bibliotecă la purtător, au personalitate şi tăria opiniilor, ingrediente necesare pentru a fi cotate cu credibilitate. Într-un partid, în care Liviu Dragnea şi pretorienii săi au eliminat meritocraţia din competiţia internă de partid, promovînd nulităţile doar pe criteriul obedienţei probate, revoluţia celor două doamne poate fi şi un semnal din partea intelectualilor din partid marginalizaţi. Pentru a putea purta bătălia acestor amazoane, mai bărbate decît bărbaţii, şi-au asumat riscul de a-şi amputa singure orice acces în structurile partidului, pentru a putea lupta nestingherite de constrîngerile interne de partid. Au declarat, independent una faţă de cealaltă, să sunt conştiente că ar putea fi obligate să se limiteze la poziţia de simplu membru PSD sau poate nici la atâta. Gestul public al celor două doamne ale PSD-ului va ocupa în mod cert una din paginile acestui partid. Răbufnirea lui Firea poate fi socotită urmare a ieşirii Ecaterinei Andronescu, dar şi a acumulărilor anterioare de pe un răboj al răbdării epuizate.

Mesajul celor două vechi membre PSD care au tulburat liniştea celor 67 din Comitetul Executiv Naţional reflectă nemulţumirea unor intelectuali din partid

Atât Andronescu, cât şi Firea, solicită reinventarea dialogului şi dezbaterea în PSD, pentru eliminarea monopolului lui Dragnea asupra deciziilor, dar şi reintroducerea promovării doar pe criterii de competenţă. Nu că loialitatea faţă de partid nu ar fi un criteriu necesar, dar aceasta a ajuns criteriul dominant în promovare. Nu contează dacă eşti mediocru, important este să fii loial. Este suficient că Dragnea deţine toate atributele competenţei, având „mansarda“ mobilată suficient. Reacţiile venite dinspre haremul politic al lui Dragnea, menite să definească poziţia celor două colege de partid, au pendulat între calificativele de „cotoroanţă“ şi „mahalagioaică“, ceea ce dovedeşte spaima autorilor în legătură cu interesele lor. Concluzia celor două militante este că atunci când conducerea partidului este concentrată într-o singură mână, aceasta nu poate duce partidul decât într-o fundătură. Este şi convingerea mea, precum şi a multor prieteni, cărora le pasă de soarta PSD. Loialitatea faţă de partid a constituit o problemă a anilor 2000, când migraţia de la un partid la altul a aleşilor devenise sport naţional. Între timp, acest sport a fost reglementat de legea antimigraţie, ceea ce nu justifică acum înlocuirea competenţelor cu loialitatea, tinzând spre obedienţă. Cine confundă loialitatea faţă de partid, cu loialitatea faţă de lider, identifică liderul cu partidul şi lozinca „Ceauşescu – PCR“, de care am scăpat în ’89, nu trebuie înlocuită cu lozinca „Dragnea – PSD“. Nemulţumirile publice ale celor două doamne nu sunt ifosele unor ofuscate, ci sunt semnale reale de nemulţumire cel puţin a unei părţi din oamenii de valoare ai PSD-ului, marginalizaţi de noii veniţi instalaţi.

Istoria PSD, de după 2016, poate fi descrisă parafrazând biblic „La început a fot decizia şi decizia era la Dragnea“

Astăzi deciziile în PSD sunt cantonate doar la Dragnea şi, cu excepţia unui grup restrâns de pretorieni, ceilalţi iau cunoştinţă de conţinutul acestior decizii post-factum, doar din presă. Forurile statutare, în care ar trebui dezbătute problemele şi luate deciziile principiale, au fost fie ignorate, fie desfiinţate. În legătură cu problemele şi deciziile, în PSD nu au existat tribune de dezbatere, dar nici reacţii interne. În schimb, întreg partidul şi-a consumat energiile doar în reacţii la adresa adversarilor. Pretorienii lui Dragnea reclamă zgomotos că acţiunile celor două amazoane slăbesc partidul şi oferă muniţie adversarilor politici cu care scufundă nava amiral a Stângii. Unii s-au speriat, alţii au sperat că ieşirea din front a celor două doamne va stârni un tsunami care va întoarce PSD-ul cu chila în sus. Personal, consider că nuacţiunea celor două slăbesc partidul, ci lipsa dialogului real.

Reacţiile liderilor judeţeni şi ale secretarului general adjunct Codrin Ştefănescu nu fac decât să confirme falimentul democraţiei în PSD

Codrin Ştefănescu scapă „porumbelul“, trâmbiţând belicos că reacţia conducerii PSD la mesajele doamnelor Andronescu şi Firea va fi făcută publică peste 2-3 săptămâni, când va fi convocat un nou Comitet Executiv unde se vor regla lucrurile „cum nu se aşteaptă nimeni“. Până atunci nu va exista nici o dezbatere pentru luarea unei decizii. Va fi decretată „silenzio stampa“ în PSD, iar decizia va fi aflată de poporul PSD prin presă, ca până acum. Aceeaşi trâmbiţă, care nu a mai evoluat pe traseul dintre Corneliu Vadim Tudor şi Liviu Dragnea, a mai adăugat un porumbel la stol, taxând public mesajele celor două doamne ca fiind o formă de „dizidenţă“ şi că aceasta nu este văzută cu ochi buni în PSD. După mintea ipochimenului, Andronescu şi Firea se fac vinovate că au îndrăznit să facă public „secretul lui Polichinelle“, adică disensiunile din PSD. Reacţiile liderilor judeţeni au fost diverse. Dacă la gestul Ecaterinei Andronescu, liderii judeţeni şi-au etalat public reacţiile critice la adresa acesteia, la gestul Gabrielei Firea, reacţiile acestora nu au depăşit faza „batista pe ţambal“ , în încercarea de a minimaliza efectul gestului. Reacţia oficială împotriva lui Firea a fost mult mai rezervată, considerându-se că aceasta reprezintă o miză mult prea mare, ca prima general al Capitalei şi ca vicepreşedinte PSD.

Andronescu şi Firea au devoalat criza internă existentă, care nu poate fi rezolvată vorbind pe şoptite

În PSD există o criză reală, pe care cei 67 de membri ai Comitetului Executiv, aleşi de Dragnea, nu o mai pot masca sub drapajul principiilor solidarităţii de partid şi a spălării rufelor în familie. Andronescu şi Firea au ridicat vălul tăcerii, arătând în primul rând celor care votează PSD-ul că de multă vreme în acest partid nu mai există comunicare. Principala pârghie de comunicare dintre partid şi poporul PSD este presa şi pagina de Facebook. Unii talibani PSD consideră că „preşedintele PSD este o instituţie care trebuie respectată şi susţinută necondiţionat“. Aceştia uită deliberat că într-un partid care se respectă există şi o ierarhie democratic aleasă, care asigură controlul piramidal asupra tuturor, „de la vlădică la opincă“. Uită aceştia că Liviu Dragnea s-a desprins de structura democratică, plasându-se cu mult deasupra Congresului, care este autoritatea supremă în partid. Pentru Dragnea, congresele PSD nu pot fi decât mitingurile PSD la care trebuie aduşi cel puţin 250 de mii de membri. Demersurile celor două ar trebui să constuie actul de naştere al polului de rezistenţă din partid, nu actul de destrămare a acestuia. Desigur că acţiunea celor două vajnice doamne şochează pe unii pesedişti mai slabi de înger, dar trebuie înţeles că ajuns într-o fundătură, PSD riscă să-şi piardă identitatea de partid democratic.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Joburi sînt pentru sute de nemţeni

Știe publicată cu

în data de

Mediul de afaceri din judeţ încă are o lipsă acută de personal, iar la începutul ultimei decade a lui Florar în Neamţ sînt declarate ca fiind vacante un număr total de 863 de locuri de muncă în cele mai diverse ocupaţii. Cel mai mare deficit este în zona reşedinţei de judeţ şi comunele limitrofe, unde este nevoie de 488 de noi salariaţi. La Roman s-ar putea angaja vreo 251 de persoane, iar cele mai puţine oportunităţi le au cei din zona Tîrgu Neamţ unde este de lucru pentru alte 124 de persoane. Aşa stînd lucrurile trebuie spus că cele mai diverse oportunităţi de angajare pentru licenţiaţi vin din zona reşedinţei de judeţ unde este nevoie de un fizician şi cîte doi ingineri autovehicule rutiere, ingineri construcţii civile şi industriale şi tot atîţia ingineri mecanici. Se mai caută un director calitate şi cîte un inginer chimist, inginer industria alimentară, inginer mecanic tcm şi inginer producţie, plus un medic veterinar. Pentru ceilalţi sînt pe piaţa muncii 51 de posturi de muncitor necalificat, se mai caută 10 confecţioneri tîmplărie pvc, mai este nevoie de 10 tîmplari universali, 16 dulgheri, dar şi 11 fierari betonişti, 14 zidaru, sau 10 bucătari. Alte 19 strigări sînt pentru lucrători comerciali, dar cele mai ulte angajări se fac la salubrizare unde este nevoie de 27 de lucrător sortator deşeuri reciclabile şi 53 de lucrători salubrizare. şi şoferii au căutare, fiind disponibile 36 de posturi. La Roman s-ar putea angaja pînă spre finele lunii doi ingineri constructori, doi ingineri industrie alimentară. Pentru cei cu studii medii sînt vacante în zonă 11 posturi de instalator apă, se mai caută 20 de femei de serviciu, dar şi 5 zidari. Cele mai multe oportunităţi sînt în industrie unde este nevoie de 55 de confecţioneri -asamblori articole textile, sau 25 de necalificaţi. În multe alte ocupaţii sînt mai puţine cereri şi este de lucru pentru sudori, strungari universali, recepţioneri marfă, precum şi şoferi sau salvatori ştrand. La Tîrgu Neamţ nu mai este nici un loc de muncă pentru personal cu studii superioare dar se caută agenţi de vînzări, electricieni auto, cameriste, manipulanţi, sau şoferi. Lista locurilor de muncă vacante poate fi studiată la sediul Agenţiei locale pentru ocuparea forţei de muncă Tîrgu Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Femeie salvată dintr-o fîntînă de 25 de metri

Știe publicată cu

în data de

Pompierii nemţeni au salvat, luni dimineaţă, 21 mai, o femeie care a căzut într-o fîntînă adîncă de 25 de metri, în Săbăoani. “Misiune salvare persoană căzută într-o fîntînă cu adîncimea de aproximativ 20 – 25 metri, în comuna Săbăoani, sat Săbăoani. La locul evenimentului s-au deplasat pompierii romașcani cu o autospecială de intervenție, un container multirisc, o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat și o autospecială de serviciu şi o ambulanţă SAJ cu medic”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ în momentul declanşării operaţiunii de salvare, în jurul orei 7.45. Ulterior au anunţat că femeia a fost scoasă din fîntînă şi i se acordă îngrijiri medicale: “Salvatorii romașcani, sub coordonarea comandantului de detașament, au reușit să extragă, din fîntîna cu o adîncime de circa 25 metri, o persoană de sex feminin, în vîrstă de 55 ani, conştientă, fără afecţiuni medicale majore. Persoana este asistată de către echipajul SAJ”.

Citește știrea

Actualitate

Puţintele bilete de tratament

Știe publicată cu

în data de

■ 55 de nemţeni trebuie să ajungă la băi pînă în ultima zi a lui Florar ■ chiar dacă sînt puţine bilete, unul tot a rămas „nemăritat“ ■ la Casa de Pensii Neamţ sînt depuse aproape 5.000 de cereri pentru obţinerea unui astfel de drept ■

Casa Judeţeană de Pensii Neamţ a primit o nouă alocare de bilete pentru tratament din acest an. 55 de nemţeni trebuie să ajungă la băi pînă în ultima zi a lui Florar, 31 mai 2019, în staţiuni cum ar fi Covasna, Buziaş, 1Mai – Oradea, Amara, Nicolina, Geoagiu Băi, Moneasa, Pucioasa şi Sarata Monteoru. „Precizăm că pentru această serie a rămas nealocat un singur bilet, în staţiunea Pucioasa, acesta fiind pus la dispoziţia oricărei persoane care a solicitat tratament balnear în respectiva staţiune“, conform unui comunicat al Casei Judeţene de Pensii Neamţ. Beneficiarii vor fi înştiinţaţi telefonic despre repartizarea biletului de tratament, lista cererilor aprobate fiind afişată atît la sediile Casei Judeţene de Pensii Neamţ, din Piatra Neamţ şi Roman, cît şi pe pagina de internet a instituţiei www.pensiineamt.ro/bilete de tratament. Mai trebuie spus că în seriile de pînă acum, cinci la număr, au fost valorificate 205 de bilete de tratament, însă la CJP Neamţ sînt depuse deja 4.884 de cereri pentru anul 2019. Reamintim că prin publicarea în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 201 din 13 martie 2019 a H.G. nr.139/2019 au fost reglementate regulile de stabilire a numărului biletelor de tratament balnear pentru anul 2019, cît şi modul de acordare, distribuire şi de decontare a acestora. Astfel, pentru anul 2019 va fi asigurat în unităţile de tratament balnear proprietate a Casei Naţionale de Pensii Publice un număr maxim de 59.622 de locuri la tratament balnear, ce vor fi repartizate pe maximum 19 serii de trimitere. Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de: pensionar al sistemului public de pensii; asigurat al sistemului public de pensii sau beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii şi care care dovedesc existenţa unei afecţiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale. Pentru a se putea înscrie în vederea obţinerii unui bilet de tratament, potenţialul beneficiar depune cererea de acordare însoţită în mod obligatoriu de copie după buletin/carte de identitate, urmînd ca restul documentelor să fie ataşate la momentul eliberării biletului. Repartiţia biletelor de tratament balnear se face pe baza ordinii de ierarhizare a cererilor, funcţie de opţiunile făcute de solicitant şi în ordinea menţionată în cerere. Ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicită bilete de tratament balnear este dată de ordinea descrescătoare a punctajelor aferente fiecărei cereri, punctajul aferent fiecărei cereri fiind obţinut prin însumarea punctajelor acordate pentru fiecare criteriu în parte raportat la numărul de criterii prevăzut pentru categoria respectivă.

Citește știrea

Trending